Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestKomplett Khameleon P9

Slik er Komplett.nos nye spillbærbar

Nei, den må ikke være gul!

I vinter skjedde noe spesielt. Komplett, en av Norges største nettbutikker for elektronikk, lanserte sin egen serie med spillbærbare.

Komplett Khameleon.

Fra tidligere har det ikke stått på utvalget om du er på jakt etter noe flyttbart å spille på, der du har kunnet velge mellom maskiner fra kjente produsenter som Acer, Asus, MSI, Razer, Lenovo og HP i butikkene. Og maskinene deres får man jo i de fleste konfigurasjoner og prisklasser.

Så spørsmålet nå blir jo om Komplett tilfører noe nytt med sin inntreden. Som nye funksjoner, høyere ytelse eller lavere pris.

Umiddelbart virker sistnevnte egenskap å være strategien Komplett har sett seg ut. Med Khameleon hopper de jo bukk over et av leddene i leveringskjeden, slik at maskinen går rett fra produksjonen på fabrikk til salg i butikk. Du kan også tilpasse maskinen med minne eller lagring og andre egenskaper før bestilling. Altså samme opplegg som det norske selskapet Multicom har tilbudt for sine kunder i en årrekke.

Fra prisingen av Khameleon-serien virker denne «snarveien» hjem til kunden uansett å gi en viss fordel sammenlignet med de fleste konkurrenter. Vår testmaskin koster 17.000 kroner, noe som er omtrent på linje med det du må regne med å betale hos Multicom for en sammenlignbar maskin - som deres Kunshan PC50 - som vi håper å teste når den kommer på lager igjen.

Uten å uttale oss om byggekvalitet og andre egenskaper er ikke dette så verst når man ser på komponentene du får og dagens svake kronekurs.

Men fin pris hjelper lite om ikke maskinen oppleves som god å bruke. Gjør den det? Detaljene får du like etter oppsummeringsboksen vår.

Føles som plast, men er det ikke

På bildene til Komplett ser Khameleon ut som er svært slank og stram kar. Det er den også, selv om Komplett overdriver når de omtaler maskinen som 20 millimeter tynn. De kan plusse på 25 prosent tykkelse, for de har glemt å regne med de langsgående føttene.

Uansett har vi med en relativt lett og kompakt sak å gjøre, til tross for en stor 15,6-tommers skjerm, en sekskjernet Intel-prosessor og GTX 1660 Ti-grafikk fra Nvidia.

Vi har ingen problemer med byggekvaliteten og liker at skjermen kan heves med kun en finger, men skallet i magnesium føles mer som litt ruglete plast enn det solide materialet det egentlig er. Delvis skyldes nok dette at det er brukt tynne ark av det for å holde vekten ytterligere nede.

Komplett Khameleon P9 (i7-9750H/GTX 1660 Ti)

Komplett Khameleon P9 (i7-9750H/GTX 1660 Ti)

Sprites opp med toppdeksel

Utseendet beskrives godt med ord som anonym eller minimalistisk, men også «kjedelig» kommer faktisk til tankene her. For å bøte på det siste har vi fått vårt eksemplar levert med det «Komplett-gule» «Bulletproof Banana»-toppdekselet, et av flere ulike maskinen kan konfigureres med. Vi synes det ser kult ut og gir litt nødvendig «liv» til maskinen, men dette kan selvsagt droppes.

Oppgrader når det passer

Noe av det kjekke med Khameleon er at du kan tilpasse den. Vil du oppgradere lagringsplassen kan du bytte PCIe-disken med en annen, eller til og med legge til en ekstra. Du kan også øke mengden og hastigheten på minnet. Ettersom maskinen er lett å åpne kan du dessuten gjøre disse oppgraderingene senere og potensielt spare mye penger ved å vente til du faktisk trenger dem.

Apropos oppgraderinger. Det finnes dessverre ingen innebygget programvare for oppdatering av drivere eller fastvare slik mer kjente produsenter som Asus og MSI sender ut sine bærbare med. Dermed blir det mer utfordrende for deg å holde denne med de siste sikkerhetsfiksene og funksjonene.

For moro skyld har vi før øvrig testet maskinens ytelse med raskere minne enn standardkonfigurasjonen leveres med, så du kan ta stilling til om dette er noe du trenger når du skal spille. Vi kommer litt tilbake til dette, men konklusjonen er at pengene dine nok brukes bedre andre steder.

Byr på både finesser og lavmål

Av «finesser» finner vi en dedikert «turboknapp» som lar deg veksle mellom en av tre ulike profiler uten å forlate spillet. Disse profilene regulerer både ytelse og viftehastighet, og særlig sistnevnte har voldsom innvirkning på støynivået.

Videre har maskinen ansiktspålogging, som er den beste og raskeste måten å logge sikkert inn i Windows på.

Vi vil også rose Komplett for utvalget av porter. Her finner du alt du måtte trenge fra lynraske Thunderbolt 3 og USB-C-kontakter til tradisjonelle USB-A-kontakter, nettverksport og HDMI-utgang. Særlig kjekt synes vi det er at kontaktene for strøm, nettverk og oppkobling av ekstern skjerm er plassert bak maskinen slik at de ikke synes eller kommer i veien.

Kameraet er imidlertid svært enkelt, med kun 720p-oppløsning og ganske svak dynamikk og bildekvalitet. Om du planlegger å strømme eller videochatte kan du med fordel kjøpe deg et eksternt kamera.

Når det kommer til de integrerte høyttalerne er disse maskinens absolutte lavmål. Volumet er lavt og lyden de produserer høres innesperret ut. Det fremstår som noen har klippet vekk både de lave og høye frekvensområdene fra musikken. De gjør nytten for samtaler, men ikke se film eller stol på disse for stemningsfull omgivelseslyd i spill.

God og rask skjerm

Som hos så mange andre nye spillbærbare har Khameleons panel på 15,6 tommer fått lov til å strekke seg nesten helt ut til kantene. Det bidrar både til redusert størrelse og et mer moderne inntrykk.

Panelet på spillbærbare er sjelden noe å behandle bilder på, og neppe dette heller, men fargene er i alle fall flotte og mettede slik at alt du ser på av innhold være seg nettsider, film eller spill virker spennende. Lysstyrken målte vi faktisk en del høyere enn Komplett selv oppgir, og fordi panelet er matt vil du ekstremt sjelden oppleve plagsomme refleksjoner under bruk.

Panelet kan vise 144 bilder hvert sekund. Vår testmaskin med GTX 1660 Ti-grafikk er ikke kraftig nok til å oppdatere panelet med et nytt bildet så ofte i de nyeste og mest krevende spillene. I alle fall på de aller høyeste innstillingene. Lettere spill eller litt eldre titler glir imidlertid virkelig godt på panelet og gir følgelig en helt overlegen flyt kontra det et tradisjonelt 60 Hz-panel er i stand til.

Vi savner G-Sync-støtte for å unngå riving i bildet ved høy oppdateringsfrekvens uten å låse bildeflyten på en lavere innstilling. Heldigvis finnes det andre ok måter å oppnå et rivefritt bilde på, slik som Nvidias Fast-Sync, som kan aktiveres i kontrollpanelet.

Mekaniske taster

På tastaturfronten slår Khameleon til med noe som ikke er spesielt vanlig på tynne spillbærbare: mekaniske brytere.

Disse er ikke nødvendigvis noe riktigere å spille på enn gode membrantaster, men bør likevel få oppmerksomheten til alle som setter pris på den ekstra vandringen og den tydeligere tilbakemeldingen førstnevnte er kjent for å levere.

Bryterne minner om de brune «GL Tactile»-bryterne til Logitechs lavprofil spilltastatur G915 som vi testet for et par måneder siden. De er taktile og gir merkbar motstand, men ikke det høyfrekvente klikket som eksempelvis blå brytere gjør. De skulle dermed passe både til skriving og spilling.

Til å være mekaniske brytere støyer de ekstremt lite, uten at vi ville valgt akkurat denne maskinen til forelesningen eller bibliotekbesøket.

Tastene støtter RGB-bakbelysning og kan lyssettes individuelt eller som en gruppe med ulike mønster og animasjonseffekter.

Glasspekeplaten er ganske stor og håndterer alle flerfingerbevegelser godt takket være Microsofts «presisjonsdrivere». Det er imidlertid ikke mulig å bruke markøren som noe presisjonsverktøy, da den ikke responderer på små pirkebevegelser i det hele tatt.

Vi opplevde også ved flere anledninger at musepekeren hang seg opp og bare delvis sporet fingeren vår. Her må det være noe driverkrøll som Komplett får ta tak i mens vi går over til å primært bruke ekstern mus som andre «gamere».

Pekeplaten kan for øvrig låses ved å «dobbelttappe» på en sensor øverst til venstre. Denne måten er raskere enn den mer typiske tastekombinasjonen «Fn+F5» som også kan brukes og er et fint tillegg.

God ytelse

Ytelse spiller selvsagt en stor rolle når man kjøper seg en spillbærbar, og denne med GTX 1660 Ti-grafikk fra Nvidia og en sekskjernet Intel i7-prosessor leverer absolutt til forventningene. Selv om det skal sies at AMDs nye Ryzen-prosessorer, som blant annet finnes i Asus’ ROG Zephyrus G14 er helt overlegen til rene prosessorintensive oppgaver.

Her kan du uansett forvente mellom omtrent 60 og 100 FPS i de fleste nyere spill på ultrahøye grafikkinnstillinger, og vi merker oss jo at Khameleon faktisk yter nesten like godt som en Kunshan-maskinen vi testet fra Multicom med den kraftigere RTX 2060-grafikkbrikken i fjor.

Vanvittig støy ut av esken

Med til ytelsesmålingene våre hører en liten forklaring. Vi klarte ikke gjennomføre disse på profilen som er forhåndsaktivert på Khameleon ut av esken. Her er nemlig både ytelse og vifte satt til «Performance»-modus, men ørene våre taklet ikke dette. Viftehastigheten gikk nemlig i taket, og vi målte et støynivå på 55,5 desibel. Det er svært høyt og virkelig utrivelig å høre på.

Heldigvis fant vi ut at vi bare mistet 2–3 prosent ytelse ved å jekke ned viftene til deres «Balanced»-profil. Da ble støynivået mer enn halvert, til 50,5 dBA og kom på linje med det vi har fått servert fra andre tilsvarende spillbærbare tidligere.

Vi tror Komplett med fordel kunne revurdert hele «Performance»-modusen til viften da ekstremt få vil holde ut å bruke den for å tyne ut noen prosent høyere ytelse.

Ettersom vi nå spilte med Performance-modus for ytelse, og balansert modus for vifte, opplevde vi dog at maskinen ble en del varmere enn det som er vanlig. Neppe farlig, men det forteller oss at kjølesystemet i maskinen ikke er det beste til komponentene som er valgt ut.

Vi testet som nevnt også ytelsen etter at vi erstattet standard-minnemodulene med 2666 MHz hastighet med noen litt raskere på 2933 MHz. Disse koster omtrent 350 kroner å oppgradere til, noe som kan være fristende for enkelte. Våre målinger viser imidlertid at forskjellen i ytelse er svært liten. Ytelsen går eksempelvis fra 200 FPS til 206 FPS i The Talos Principle, og fra 82 FPS til 83 FPS i Far Cry 5. Primært skyldes dette en svak økning av «Min»-FPS-en.

Når det kommer til batteritid er ikke dette like viktig for en spillbærbar som for en ultrabærbar du har med på skole og jobb, men Khameleon kan faktisk vare en maskin du legger deg på sofaen med eller tar med på senga for å se en film. Batteritiden er nemlig imponerende god, med hele 9,5 timer kontinuerlig filmvisning lokalt. For strømming vil vi estimere et par timer kortere, noe som fremdeles er skikkelig bra.

Konklusjon

Blant lavmålene hos Kompletts Khameleon finner vi et svakt kamera og elendige integrerte høyttalere. Skaden dette gjør på en spillbærbar er imidlertid svært begrenset, da man uansett har hodetelefoner på seg og streamere trolig vil kjøpe et eksternt kamera uansett. Problemene vi opplevde med pekeplaten må Komplett også få ordnet opp i for tilfellene man ikke bruker en ekstern mus.

Kjedelig er også mangelen på adaptiv synkronisering for panelet, altså G-Sync, selv om det altså finnes alternativer her, samt at maskinen støyer ekstremt mye i «Performance»-modus.

Sistnevnte bøtes på ved å kommandere viftehastigheten et hakk ned manuelt, men da blir maskinen ganske varm. Vi har altså testet mange maskiner med bedre kjøleløsning enn Kompletts Khameleon.

Det er lett å henge seg opp i det negative. Men ikke alt vi har listet opp trenger å bety noe for deg, og en kraftig og kompakt maskin uten enkelte mangler finner du ikke uten å betale i dyre dommer.

Og det trenger du ikke her. Til prisen får du veldig mye å glede deg over. Maskinen er sprek nok til å spille de fleste nye spill med minst 60 FPS på ultrahøye innstillinger. Andre spill, som Overwatch og Fortnite når du lett godt over 100 FPS i.

Da kommer den raske og lyssterke skjermen til sin rett, med et panel som leverer både spreke og mettede farger.

Det mekaniske tastaturet gir god kontroll enten du spiller eller skriver, og støyer svært lite. Andre små grep vi har sansen for er plasseringen og tilbudet av tilkoblingsporter, ansiktspåloggingen og det oppgraderingsvennlige designet som gjør det til en lek å holde maskinen oppdatert etter hvert som nye behov melder seg. Dog, 16 GB minne og 1 TB diskplass bør holde en stund og er godt levert til prisen. Batteritiden er dessuten på nivå med det man finner i segmentet for ultrabærbare maskiner, noe som ikke er til å forakte, heller.

Komplett Khameleon er ingen perfekt maskin, men når man ikke har all verden med budsjettmidler kan det være kompromissene du må inngå med den er verdt det for deg likevel.

annonse