Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Laserprojektoren som nesten kan stå helt inntil veggen

Og fortsatt gi deg over 100 tommer med gnistrende billedkvalitet.

Skal du se film på en stor skjerm, er det oftest langt billigere å velge en projektor og lerret enn vanlig TV – spesielt dersom du vil over 75 tommer i størrelse. I slike størrelser har tradisjonelle LCD- eller OLED-skjermer rett og slett vært uspiselig dyre, selv om situasjonen har bedret seg noe i det siste.

På markedet finnes det et hav av projektorer å velge blant. Og du trenger nødvendigvis ikke strekke deg over 10 000 kroner for å gjøre gode kjøp. Likevel vil du måtte strekke strikken ytterligere dersom du vil se TV i et rom som ikke er helt mørkt – eller om du rett og slett ikke har plass til å sette opp et tradisjonelt projektoroppsett med selve projektoren bak i rommet.

Nå har vi testet Optoma UHZ65UST en laserbasert projektor som i tillegg er såkalt «short throw», eller kortkast på norsk om du vil, som trenger marginalt med avstand fra veggen for å oppnå et stort bilde – potensielt perfekt om du har et rom som egentlig ikke egner seg for projektor.

Optoma UHZ65UST

Optoma UHZ65UST

Projektoren har gode muligheter til å justeres med en fingjenget skrue.

Vær nøye når du plasserer den

Kjøper du deg denne projektoren, så er det ingen liten enhet du har med å gjøre. Men Optoma har brukt tiden klokt med tanke på å utforme produktet slik at det tar seg godt ut rent utseendemessig. De har dessuten bygget inn en slags lydplanke, slik at du i teorien skal kunne klare deg uten eksterne høyttalere om du har veldig begrenset med plass.

Projektoren bygger aller mest i bredden, men ikke mye fra selve veggen. Den kan minne om en litt forvokst lydplanke. Ut mot rommet får du en stoff-kledd løsning, som også har i oppgave å beskytte høyttalerne som sitter innvendig.

Føttene under enheten er i praksis fingjengede skruer, som er presise når du skal justere projektoren slik at bildet blir så rett som mulig før du gjør siste finpussen via menyene.

Projektoren har en flott design. Detaljer som fargen på av- og på-knappen er med å gjøre det lille ekstra.

Og her må du være litt nøye. Det følger med to avstandsmål i esken som du hekter rundt enheten. Disse viser hvor stort bilde du får ved de ulike avstandene. Gjør du en presis jobb her, også med å vatre opp projektoren mot underlaget, vil du få et bedre og mer presist bilde.

Det er nemlig fort gjort å komme litt «skjevt» ut når du skal sette opp en kortkast-projektor. Og ikke minst må du påse at lerretet du bruker er rett. For mye bølger på dette vises nemlig veldig tydelig på en slik type projektor, hvor marginen mellom perfekt og fullstendig skeivt er ganske liten.

Samtidig er det viktig å presisere at projektoren ikke har gode muligheter til å justere høyden på bildet annet enn å tilte den mer ved hjelp av føttene. Dermed kan du være litt låst i forhold til plassering for å få den størrelsen og høyden du ønsker.

Menyene er enkle. Via Warp Calibration kan du finjustere kantene dersom det trengs.

Ryddige menyer – og en hendig funksjon

Når du har fått finmålt og stilt inn riktig avstand på projektoren, er det relativt enkelt å få resten til å justere seg riktig.

I menyene finner du nemlig et valg som heter «Geometric Correction». Og her finner du det meste du trenger for å få bildet rektangulært. En av funksjonene du finner under dette er «Warp Control» som hjelper deg å justere det meste av eventuelle skjevheter i bildet.

Skulle ikke dette holde, kan du klikke deg inn i valget under, «Warp Calibration». Da får du opp et rutenett hvor du har grønne bokser i ytterkantene. Antallet varierer etter hvor finmasket nett du har valgt. Disse grønne boksene kan du nå markere og trekke i, slik at du kan finjustere bildet dersom det trengs.

Fjernkontrollen er liten og kompakt.

Det kan også være verdt å merke seg at projektoren har et eget Focus-valg i menyene, hvor du enkelt trykker venstre eller høyre på kontrollen for å få bildet skarpt.

Menyene er generelt enkle og ryddige satt opp. I tillegg er fjernkontrollen helt kurant, med en størrelse som er omtrent den samme som fjernkontrollen til en Apple TV. Knappene er opplyste, noe som er et pluss om du vil gjøre endringer i et mørkt rom.

Selve projektoren har dessuten støtte for apper, slik at du ikke nødvendigvis trenger å investere i en Apple TV eller Chromecast for å få tilgang til de aller mest vanlige appene som Netflix eller YouTube.

Optoma UHZ65UST har faktisk overraskende god lyd innebygget.

Slettes ikke verst lyd

Som vi har tidligere nevnt så er denne modellen fra Optoma også en lydplanke, i tillegg til være en projektor. Og vi må si at lyden er imponerende god i denne enheten, i alle fall sammenlignet med alt annet vi har vært borti av projektorer hittil.

Bassen er ikke meget kraftig, men likevel til stede nok til at du fint kan se en film uten at den blir helt tannløs. Mellomtone og diskant er også godt balansert, og gjør seg slettes ikke bort.

I tillegg har den en egen lydmodus, slik at du kan bruke projektoren som lydanlegg selv når du ikke skal se på video eller film. En kjekk og hendig funksjon.

Likevel vil det naturlig nok være enda bedre om du allerede har et potent anlegg for hånd som kan bistå. Det vil fortsatt være den beste løsningen, men projektoren klarer seg også godt på egne bein.

Med laserteknologi trenger du neppe skifte pære med det første. Den skal angivelig holde i rundt 20 000 timer.

Gnistrende billedkvalitet

Det er likevel billedkvaliteten som stikker av med mesteparten av interessen vår. Og det med god grunn. Det er rett og slett en meget habil og potent projektor Optoma stiller til start med, som også klarer å gi deg god billedkvalitet selv når rommet er delvis opplyst.

Og det er en av styrkene ved å bruke laser. Det er nemlig godt med lysstyrke og ikke minst presisjon i fargene.

Vi smekker på en Apple TV og fyrer opp Netflix. Her finner vi frem et dyreprogram med legenden David Attenborough. Ikke bare er innholdet særdeles godt, men også, som vanlig, er produksjonen noe av det aller beste som er å spore opp.

Fargene i denne projektoren er kraftige og godt mettede, og takler HDR-innhold uten problemer. Dette, kombinert med en meget habil lysstyrke, gir en oppskrift på noe av det bedre vi har sett fra en projektor.

Samtidig er det verdt å slå et slag for hvor god projektoren er til å skille mellom mørke og lyse partier i bildet. Det er rett og slett imponerende hvor godt sortnivå denne klarer å gi deg. Selv om de fysiske lovene fortsatt gjelder, altså desto mørkere du har det rundt deg, desto mer imponerende er sortnivået.

Det er også verdt å nevne at denne projektoren er meget stillegående av seg. I normal modus er den såpass støysvak at du fint kan ha lyden på lavt volum uten at viftestøy merkes. Det er et stort pluss i boken.

Optoma UHX65UST fortjener et Anbefalt-stempel i vår bok.

Konklusjon

Vil du ha en laserprojektor, er denne modellen fra Optoma definitivt noe å vurdere. Den koster i skrivende stund over 30 000 kroner, men likevel er dette en relativt lav pris å betale for et så gjennomført produkt. For Optoma treffer på det aller meste med sin UHZ65UST.

Projektoren tar seg bra ut i stuen med en design som faller i god smak hos oss her i redaksjonen, og ikke minst er dette et produkt som er enkelt å bruke – når du først har fått funnet riktig posisjon til projektoren.

Den er nemlig litt vrien å få plassert helt riktig, hvor det gjelder å være presis med å måle opp avstand og vatre produktet skikkelig. Og du må ha gitte avstander til vegg og høyde fra gulvet for at bildet skal plasseres slik du ønsker det. Samtidig er det verdt å nevne at denne type projektor krever litt av lerretet ditt. Små ujevnheter vil vises tydeligere enn normalt.

Likevel er dette omtrent det eneste svake punktet vi finner med dette produktet fra Optoma. For billedkvaliteten er helt strålende for dette produktet, og overgår med god margin hva vi for eksempel ble servert på det beste blant projektorer under 25 000 kroner. Du får høy presisjon, meget god lysstyrke og potente farger pakket sammen i en fest av en billedkvalitet.

I tillegg så er lyden som er bygget inn i produktet god nok til å gi filmkvelden en god opplevelse – selv om et godt ekstern anlegg fortsatt er å foretrekke.

Alt i alt er dette en projektor som har funnet veien inn blant favorittene hos oss, og med det får et velfortjent Anbefalt-stempel.

Alternativer

Epson EH-TW7300
Vanlig projektor

Epson EH-TW7300

fra 24990:-

Denne modellen fra Epson er et godt alternativ for deg som heller vil ha en tradisjonell projektor som henges i taket i stuen. Riktignok tar den opp en del plass, men bortsett fra det var den overlegen i vår samletest av projektorer under 25 000 kroner.

Epson TW-5650
God budsjettmodell

Epson TW-5650

Ikke alle jakter en projektor til mange titusen. Her får du en god og velfungerende projektor fra Epson som stakk av med seieren da vi testet projektorer under 10 000 kroner.

annonse