Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S20 Ultra

Galaxy S20 Ultra er den feteste mobilen på markedet

... men til denne prisen hadde vi forventet mer.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

I år har Samsung sluppet to av sine mest spennende telefoner på evigheter. Den ene er foldetelefonen Galaxy Z Flip som vi allerede har sett på. Den andre skal vi se nærmere på nå.

Galaxy S20 Ultra heter den, og der Z Flip var en øvelse i å gjøre så mye telefon som mulig, så liten som mulig, er S20 Ultra et eksempel på hva Samsung kan få til hvis størrelse ikke er noen hindring.

Galaxy S20 Ultra er nemlig en ganske diger telefon. Og den er diger på den litt kantete måten som gjør at du merker hvor stor den er bedre enn med for eksempel en iPhone eller forrige generasjon Galaxy Note. Samtidig er den stappet full av nyheter. Mer presist; nyheten er at du får alle disse nye teknologiene i én pakke. Hver for seg har vi sett eksempler på dem før.

Hauger av ny teknologi

Galaxy S20 Ultra kombinerer følgende uvanlige eller nye egenskaper i én og samme pakke:

  • Digert batteri (5.000 mAh)
  • 5G-støtte
  • 120 Hz skjerm som er bedre for spilling og langtidsbruk
  • 240 Hz fingersensor
  • 4x teleskopzoom
  • Stor bildebrikke og 108 megapiksler

Store batterier på 4.000 mAh og opp ble introdusert av Huawei, og er senere adoptert som styrker av både OnePlus og Asus. Sistnevnte har sin sære ROG Phone 2 som har både 120 Hz skjerm og 240 Hz fingersensor.

Teleskopzoom har både Oppo og Huawei lekt seg med - mest kjent fra P30 Pro. Enorm bildebrikke i en mobil? Da kan vi se til Mate 30 Pro. 5G finnes det et helt ras av telefoner som teknisk sett har, men ingen av dem har vært solgt aktivt i Norge og de har uansett ikke «noen vei å kjøre på» før Telia og Telenor åpner opp sine første basestasjoner for allmenn bruk.

Poenget med denne oppramsingen? Vel, det er at Samsung ikke er først ute med teknologiene de tar i bruk. Men de er først ute til å kombinere så mange og så heftige ting i ett enkelt produkt. Ved første øyekast minner dermed Galaxy S20 Ultra litt om Huaweis Mate 20 Pro som ble en slags «greatest hits» av nye teknologier da den kom, selv om den ikke var alene eller først med så mange av enkeltteknologiene.

Under ser du en fyldigere oversikt over spesifikasjonene til Galaxy S20 Ultra:

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G SM-G988B 128GB

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G SM-G988B 128GB
Her er noen av det siste årets viktigste mobiler. Fra venstre: OnePlus 7T Pro, Galaxy S20 Ultra i grått og svart, Apple iPhone 11 Pro Max, Huawei  P30 Pro, Huawei Mate 30 Pro.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Enkel design

Samsung kunne gjerne kostet på seg litt mer gjennomført design på denne telefonen. Det er vanskelig å beskrive Galaxy S20 Ultra som noe mer enn «praktisk» i utformingen. Den har et stort rektangel på baksiden som huser lysmåleren, de fire kameralinsene og LED-blitsen. Forsiden er enkelt og greit en skjerm med tynn ramme og et lite hull til selfiekameraet øverst.

Designen kan hjelpes litt med deksler som dekker over baksiden og åpner for kameradelen på telefonen. Men da er det også en ganske betydelig del av telefonens glassbakside som er åpen og sårbar for knall og fall.

At telefonen er så tykk og tung gjør at beskrivelsen «murstein» for en gangs skyld føles svært så passende.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lang batteritid-ish

Avhengig av hvordan jeg bruker Galaxy S20 Ultra varierer batteritiden mellom helt ålreit og litt skuffende.

Skjermen kan vise 120 hertz oppdateringsfrekvens, altså 120 bilder i sekundet. Da skrur du samtidig av muligheten til å bruke skjermens fulle oppløsning, men det krever likevel mye av både ytelsen og batteriet i telefonen.

Med 60 hertz som valgt oppdateringsfrekvens føles batteritiden vesentlig sterkere enn med 120 hertz.

Bryteren virker å ha større påvirkning på batteritiden enn samme bryter i OnePlus-mobilene. Kanskje ikke unaturlig, gitt at disse telefonene «bare» går til 90 hertz og ikke til 120 slik Samsungen gjør.

OnePlus’ 90-hertz-skjermer er den optimale mellomtingen her. For det er lett å se forskjell på 60 og 90 hertz, men det er ikke så lett å se forskjell på 90 og 120 hertz - foruten nettopp på batteriforbruk.

Galaxy S20 Ultra er i praksis en «todagerstelefon» med 120 hertz-bryteren avskrudd. Med den på varer telefonen som regel fra morgen til kveld, men ikke så mye lenger.

Med hele 5.000 mAh batterikapasitet er det bitte litt skuffende. Jeg forstår godt at Asus som har tilsvarende skjerm i sin ROG Phone II har gått for et enda større batteri (6.000 mAh).

Batteriet i Galaxy S20 Ultra oppleves uansett som helt tilstrekkelig. Tilstandene i 120 Hz-land gjør meg mest skeptisk til levetiden til de mindre modellene i S20-serien som har samme skjermteknologi og maskinvare.

OneUI-menyene er fine å se på og enkle å bruke, men de er ikke de raskeste på jord. Det er også en hel del bugs i telefonen slik den står nå i testperioden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

God ytelse, men ...

Samsung har aldri vært sterkest på programvare i telefonene sine. Tradisjonelt har mobilprodusentene som holder seg nærmere Googles grunnleggende Android vært de som har fått mest opplevd ytelse ut av telefonene sine.

OneUI-menyene i Galaxy S20 Ultra er raske, men som i nesten hver eneste Samsung de siste ti år får den enkelte stopp.

Å beskrive hastighet er en vanskelig og «vinsmakete» ting, men S20 Ultra-menyene føles ikke like mye som en ustoppelig maskin som de beste. Trykker du deg rundt i menyene på en nyere Apple, Huawei eller OnePlus vil du så godt som aldri oppleve noen som helst form for tregheter. Funksjonen til det du trykker på utføres umiddelbart. Galaxy S20 Ultra er som oftest umiddelbar den også, men ikke alltid.

For eksempel vil telefonen ofte ta en liten pause idet du går ut av apper som vises i landskapsmodus. Et lite øyeblikk vises menyene også i landskapsmodus, før telefonen snur menyene rette veien.

Og det er denne «ikke alltid»-følelsen som gjør at inntrykket på dette området faktisk er dårligere enn for Huaweis drøyt 8.000 kroner billigere Huawei P30 Pro.

OneUI-menyene er laget for å forenkle bruk med én hånd, og lykkes vanligvis ganske godt med det. Men gitt størrelsen på S20 Ultra er det omtrent aldri naturlig å bruke telefonen på denne måten. Du skal ha veldig store labber for å i det hele tatt klare å holde den med bare én av dem.

Galaxy S20 Ultra er en god telefon å bruke. Men hvis du vet omtrent hvordan flyten i Samsungs tidligere toppmodeller har vært - så er det kanskje her det har skjedd minst utvikling i positiv retning.

Resten av telefonen, derimot.

120 Hz skjerm gjør skrolling og panorering i menyer og tekstsider til en fryd. Men det bruker mye strøm - selv med mørk modus aktivert på AMOLED-skjermen eter Galaxy S20 Ultra seg gjennom det digre batteriet sitt på en dag når 120 Hz er aktivert.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den beste mobilskjermen jeg har brukt

Skjermen er helt fantastisk. Med 120 hertz påskrudd er skrolling i tekst og bilder fløyelsmykt, og lesing av lange artikler, eller andre tekster, kunne ikke vært mer behagelig. Bildeflyten i enkelte spill, så som PUBG, ser også merkbart bedre ut.

Også i videoavspilling, så som på Netflix bidrar den raske skjermfrekvensen til et behagelig bilde. Men der trekker også den gode HDR-støtten opp. Skjermen kan dessuten «oppskalere» gammelt innhold til HDR, hvis det ikke serveres med den ekstra bildeinformasjonen rett fra Netflix eller andre steder.

Effekten er uansett den samme; hvis noen retter en lommelykt mot kameraet i en ellers mørk filmscene føles det som å faktisk få en lommelykt i fleisen. Og en rask panorering midt i en hektisk actionscene ser langt mindre hektisk og plutselig ut enn på tregere skjermer.

Oppå det hele er fargene upåklagelige og skjermen går ned til ekstremt lave lysstyrker til bruk i mørket.

Fortnite funker (foreløpig) ikke

Epics Fortnite på Android ble lansert med Samsungs mobiler, men spillet har aldri fungert særlig bra på Samsung-telefoner. Og den tradisjonen ser de ut til å følge opp også på S20.

Det må sies at Fortnite-appen selv advarer om at telefonen ikke er på listen over støttede enheter foreløpig.

Det er bare mulig å velge mellom 20 og 30 bilder per sekund i spillet, og du får ikke velge noe over lav detaljrikdom. Selv med de ganske labre innstillingene og uten spesielt mange motstandere på skjermen varierer ytelsen mye.

I skrivende stund er Fortnite så godt som ikke spillbart på Galaxy S20 Ultra. Vi forventer oppdateringer som bedrer inntrykket noe, og i hvert fall hever det til slik det er på S10 eller Note 10.

Men det er usikkert om 60 fps-modusen blir tilgjengelig. Den støttes blant annet på Huawei-mobiler.

Menyene på Galaxy S20 Ultra er enkle og gode å bruke. For det meste er de også raske. Du finner brytere for ytelse i skjerm og mobilnett - men 5G-bryteren er foreløpig kun til pynt, før en oppdatering gjør mobilen i stand til å koble til nettene når de åpner her til lands.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I PUBG er det derimot silkemykt

Fortnites store konkurrent, PUBG, fungerer. Og som så ofte før er kontrasten mellom de to spillene stor. For i PUBG-land er bildeflyten silkemyk og detaljene gode. Her er det ikke noe problem å havne i mølje med flere samtidig, og alt fungerer presist.

Her føles det faktisk også som om vi får en del igjen for den raske fingersensoren som er bygget inn i denne telefonen. Responsen er umiddelbar.

Galaxy S20 Ultra byr på en av de beste PUBG-opplevelsene jeg har vært borti på noen telefon så langt. Det sagt er den ikke alene om det, og også en toppspesifisert OnePlus eller en Asus ROG Phone II vil kunne gi deg helt eller delveis tilsvarende ytelse.

Kameraet i Galaxy S20 Ultra er stort og virker påkostet, men resultatene revolusjonerer ikke mobilfotografi - du kommer stadig omtrent like langt med en av Huaweis eksisterende toppmodeller.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kamera: blanda drops

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Undertegnedes vene og vakre andlete fotografert med 100x zoom. Som du kanskje ser er dette mer en pikselmosaikk enn et faktisk innzoomet bilde.
Niklas Plikk, Tek.no

Samsung er fulle av superlativer om eget kamera i Galaxy S20 Ultra. Den har de største kamerabrikkene i noen Samsung-telefon noensinne. Den har avansert nattmodus og ekstrem oppløsning og zoom - med inntil 100x zoom og 108 megapiksler ultravidvinkel.

For å ta ... eh, det første først. Å si at Galaxy S20 Ultra har 100 ganger zoom er omtrent som å skryte av hvor rask bilen er ut fra tallene på speedometeret.

Galaxy S20 Ultra har en zoom-bryter som går til 100x, men mellom 10x og 100x handler det først og fremst om å blåse opp pikslene. Og mellom 10x og 30x handler det nok også først og fremst om å gjøre en beskjæring, for kvaliteten synker fort.

I praksis oppleves Samsungs S20 Ultra-zoom som tidvis bedre enn den vi kjenner fra Huaweis P30 Pro - men noen utklassing er det ikke. Begge telefoner begynner å mistrives ganske kraftig forbi 10x i zoomfaktor.

En svær kamerahump på baksiden av telefonen huser fire ulike kamera, LED-blits og sensorer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ekstremt høyoppløste bilder

Hvis vi tar turen innom det vanvittig høyoppløste vidvinkelkameraet er historien betydelig mer spennende. For hvis du har lyset med deg - og du skal ha ganske mye lys - kan du få helt vanvittig detaljerte bilder. Telefonen gjør også overraskende lite overoppskarping i fulloppløst modus. Det betyr at du kan beskjære og forstørre enkeltelementer i bilder ganske mye uten at det går på bekostning av synlig kvalitet.

En ting telefonen imidlertid gjør irriterende mye av i denne modusen er å overdrive fargegjengivelsen. Hvis himmelen er en nyanse av blå i virkeligheten, kan den bli tilnærmet knallblå i det ferdige resultatet. Men det kan man jo heldigvis justere på senere hvis man ellers synes at bildet ble ålreit.

Tommel opp for 108-megapikselkameraet, med andre ord. Men det trenger store mengder lys for å gi de ekstra detaljene i bildene, og du kan ikke forvente i nærheten av samme ytelse på en overskyet dag som på en solskinnsdag.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Middels nattmodus

Samsung gjør et solid steg fremover med nattmodusen på Galaxy S20 Ultra. Såpass stort er steget at de går fra ganske langt bak til opp på siden av Huawei som har vært markedets beste på dette området.

Galaxy S20 Ultra tar først en lang eksponering av det du peker på, men bildet blir ikke umiddelbart bra. Ofte blir det litt uklart og veldig støyete med en gang du åpner det. Tilsynelatende gjør den ikke monteringen av de mange bildene den tar før etterpå. Dermed må du vente til en «jeg-jobber-animasjon» er ferdig før bildet blir som forventet.

Da blir det som regel skarpere og mer lyssterkt.

Kvalitetsmessig blir nattbildene som regel litt støyete, men ganske skarpe. Sammenliknet mot for eksempel Huaweis Mate 30 Pro er det vesentlig mer støy i bildet, men kanskje noe mer detaljer. I de fleste tilfeller er jeg tilbøyelig til å si at seieren går såvidt i Huaweis retning, fordi bildene rett og slett ser bedre ut.

Den objektive kvaliteten med tanke på hvor mange detaljer som fås med, og hvor mye «ugagn» bildeforbedringen gjør langt mer usikker. Men det er ikke alltid det gir bildene som ser best ut.

Liker ikke innelys så godt

I innebelysning er det litt opp og ned hvor detaljerte bildene blir. Det er kanskje her S20-en faktisk skuffer litt også opp mot mobiler flest. For det er innendørs mange av bildene blir tatt, og helt ordinært innelys at vi som brukere har høyest forventninger.

Samtidig blir mange av bildene litt middels. Om det er fokuseringen som ikke skjer fort eller presist nok, eller om det er for lang lukkertid vites ikke. Men selv under gode lysforhold er det ganske ofte litt å utsette på skarpheten i bildene.

I korte trekk viser de mange kameraene i S20 Ultra potensial, men de sviktes litt av programvaren. Samsung-telefoner har tidligere vist seg som «vekstprodukter», litt på samme måte som en spillkonsoll. Ytelsen og funksjonene du får på dag én er ofte ikke den samme som du får seks måneder senere. Og maskinvaren her virker meget god. Jeg mistenker at ytelsen vil øke kraftig i tiden som kommer.

Akkurat nå er imidlertid Galaxy S20 Ultra en sterk kameramobil. Den er omtrent på høyde med de beste, men den revolusjonerer ikke noe i denne avdelingen når vi sammenlikner med Apples sterke comeback i fjor, og Huaweis langvarige kamerafokus. Det gjør 2020 ekstra spennende med tanke på både kommende iPhoner og Huaweis P40-modell som ventelig kommer uten Google-tjenester litt nærmere sommeren.

Mørkebilder: S20 Ultra, iPhone 11 Pro, Mate 30 Pro

Fra venstre: Huawei Mate 30 Pro, Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra, Apple iPhone 11 Pro Max
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Summa summarum

I testperioden har vi hatt to Galaxy S20 Ultraer, med tre ulike programvarer.

Denne testen har i praksis vært tre ulike tester i løpet av de siste par ukene. Det ene nyttige ved å teste seg gjennom Samsungs siste programvareversjoner før lansering den 13. mars er å se hvor store fremskritt Samsung har gjort underveis. Første mobil og programvare føltes uferdig og knotete å bruke. I siste utgave er telefonen helt friskmeldt, og det er lite urent trav igjen.

Samtidig gjenstår en del av finpussen Samsung aldri har vært flinkest på. Finpussen man forventer når et produkt koster så mye som dette.

Telefonene jeg har brukt mest det siste halvåret heter iPhone 11 Pro Max, OnePlus 7T Pro og Huawei Mate 30 Pro. De er i samme rekkefølge like dyre, 6.000 kroner billigere og 4.000 kroner billigere.

Hvis vi ser bort fra kameraet er Samsungs brukeropplevelse dårligere enn på OnePlusen. Hvis vi ser bort fra skjerm og Google-støtte er kamera og brukeropplevelse omtrent jevnt eller dårligere enn Huaweien.

Her vil du få 5G når operatørene etter hvert lanserer det. Støtten er faktisk ikke skrudd på i mobilene som selges nå - men kommer som en oppdatering senere. Og potensialet i kameraet er også stort. Men utover det er dette en ekstremt kostbar telefon som ikke egentlig gir meg det hakesleppet jeg hadde forventet. Med tanke på prisen er det også greit å ta med at versjonene med størst lagring eller med trådløse ørepropper inkludert, som i enkelte markeder, er ikke til salgs her i landet. Bare en svært dyr grunnmodell.

Til tross for at Galaxy Z Flip på mange måter er en «gammel telefon i ny og brettbar innpakning» ble jeg langt mer imponert av den. Z Flip er bedre enn summen av sine deler, mens S20 Ultra ikke helt når opp til summen av sine deler. Foreløpig. Men det kan endre seg.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G SM-G988B 128GB
8.5
Meget bra

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G SM-G988B 128GB

8.5
Meget bra

Fordeler

  • +
    Markedets beste mobilskjerm
  • +
    God batteritid (med 120 Hz skrudd av)
  • +
    5G-støtte (når nettene åpner)
  • +
    Rask lading (25 watt inkludert)
  • +
    Kraftig maskinvare og mye RAM
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Rask trådløs lading
  • +
    Kamera helt i toppklasse

Ting å tenke på

  • Svak batteritid (med 120 Hz skrudd på)
  • 5G-støtte forutsetter senere oppdatering
  • Raskeste lader må kjøpes utenom
  • Middels god menyytelse
  • Svært høy pris for laveste spesifikasjon
  • Ekstremt mange varslinger i OneUI
annonse