Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Denne TV-en koster under 5000 kroner

Vi tester en av Norges billigste 4K-TV-er med HDR og Dolby Vision

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

TV-er trenger ikke nødvendigvis å koste deg en formue. Spesielt ikke om du holder deg rundt 50 tommer i størrelse. Det holder for mange, spesielt om du sitter ganske nærme skjermen i stuen, eller ønsker å ha TV på soverommet eller kjøkkenet.

Denne våren har vi fått inn den første TV-en fra Andersson til testet. Men ikke i den vanlige teslabben. I disse corona-tider har vi laget et provisorisk opplegg i en garasje, som normalt brukes til å skru motorsykler. Derfor vil du se at bildene i denne testen er tatt i litt utradisjonelle omgivelser.

Men metodene og utstyret vi normalt vis bruker har vi fortsatt satt Andersson LED4940UHDS på prøve.

Til en pris på 4.700 kroner er dette en av Norges billigste TV-er med 4K-oppløsning og støtte for både HDR og Dolby Vision.

Andersson LED4940UHDS
6.5
Helt greit

Andersson LED4940UHDS

6.5
Helt greit
sitatBillig inngangsbillett til Dolby Vison

Fordeler

 • +
  God bildekvalitet til prisen, spesielt ved HD-kvalitet og oppover.
 • +
  Dolby Vision og HDR
 • +
  Ikke så aller verst inputlag
 • +
  Enkel og ryddig design
 • +
  Brukervennlig meny
 • +
  Billig

Ting å tenke på

 • Blir litt mye clouding på standardoppløsning (SD)
 • Mye gjenskinn i skjermen
 • Apper fryser opp innimellom
 • Savner enkelte apper som HBO, Sumo og Dplay
 • Svak innsynsvinkel

Ryddig design

Denne TV-en ser ikke så ille ut som prisen skulle tilsi. Langt ifra. Den er ganske så stilren, og rammene er ikke store og klumpete. I stedet får du en ganske smekker skjerm, hvor føttene er det som skiller seg mest ut.

Disse er kromfarget og avrundet i formen, og skiller seg med det fra den matte overflaten på rammene.

Andersson LED4940UHDS

Andersson LED4940UHDS

Det følger også med en helt kurant fjernkontroll. Den har gode og responsive knapper, men du må peke den mot skjermen for at den skal reagere. Mange andre fjernkontroller bruker i dag andre teknologier i tandem med infrarødt lys i front til å snakke med TV-en, men her er det bare en IR-sensor. Men vi liker utformingen, og at den også har hurtigknapper til for eksempel Netlix- og YouTube-appen.

Fjernkontrollen som følger med er helt kurant
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mangler litt på brukervennlighet

Andersson-TV-en bruker et brukergrensesnitt litt ulikt andre TV-er vi har testet, som for det meste fungerer greit. Men det er ikke fritt for småfeil og bugs.

Menyen er helt grei å bruke.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ved flere anledninger har vi opplevd at skjermen sier den ikke er tilkoblet nett idet du slår den på, før den ombestemmer seg etter et par sekunder og kommer på bedre tanker. Her trengs det litt fiksing i systemet.

Samtidig henger noen apper seg innimellom. Et par ganger så stoppet det opp for Netflix-appen, spesielt når vi skal avslutte den. Som regel så gikk det over, og TV-en fungerte normalt igjen, men én gang måtte vi til med omstartsknappen for å få bukt med problemet.

Det er en del apper å velge blant. Men ikke altfor mange kjente her på berget.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

TV-en har greit med apper tilgjengelig, i hvert fall de aller største, men flere kjente aktører mangler. For eksempel har du ikke tilgang til Sumo, HBO Nordic eller Dplay, for å nevne noen. Det er mange siden med apper i butikken, men det er for det meste utenlandske apper som neppe alle vil ha noe glede av.
Men du har Netlix, YouTube, Amazon Prime Video og Viaplay.

Utover det så er menyene og brukeropplevelsen grei. Skjermen er relativt rask i responsen når du blar i kanaler eller laster inn apper.

Kino er den beste modusen ut av esken.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Grei bildekvalitet

TV-en fra Andersson har en rekke bildemoduser å velge blant, hvor det er kino som treffer nærmest en riktig hvitbalanse. Men den trenger litt kalibrering før bildet er best mulig.

I menyene har du klare begrensninger til å justere bildet. Selv om vi finner en avansert-meny, savner vi muligheten til å justere hvitbalanse og farger på normal måte. I stedet har du en rekke hvor du kan trekke hvitbalansen mot varmt eller kjølig. I tillegg kan du justere farger mot rødt eller grønt.

Likevel så finner vi en justering som gjør at hvitbalansen treffer bra. Hvilke innstillinger vi brukte ser du i karusellen under.

Etter litt justering blir det bedre.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Og vi må si at bildekvaliteten slettes ikke er så verst. Skarpheten er bra, det er et kurant sortnivå, og fargene er ganske presise. Når en TV koster såpass lite som 4.700 kroner, har vi ikke all verdens av forventninger, og vi kan konkludere med at du får et greit bilde for pengene her.

Fargene oppleves riktignok litt blasse om man sammenligner med QLED og OLED, men dette er også skjermer som ligger i en helt annen liga prismessig.

Likevel er ikke alt like bra. For eksempel er innsynsvinkelen på skjermen ganske dårlig, så du må sitte ganske rett på for å få det beste bildet. Samtidig så er den ikke spesielt god på vanlige SD-sendinger. Da er det en del «clouding» å spore.

Panelet er ganske jevnt belyst, men har en del lekkasje å spore i hjørnene. Litt mer enn vi ønsker, selv om det er en LCD-TV hvor dette er ganske vanlig.

Øker du oppløsningen til HD og videre opp mot 4K, minsker problemene en del, og du får et bilde uten altfor mye støy i.

Rosinen i pølsen for denne modellen er at den har støtte for Dolby Vision. Det hjelper betraktelig på bildekvaliteten. Skjermen har også helt kurant lysstyrke, hvor vi målte rundt 500 nits i et ti prosent vindu med hvitt.

Inputlagen er grei, men langt fra best på markedet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Grei spillskjerm

Om vi henter frem måleinstrumentet for inputlag, så er det ikke noe poeng å bruke denne skjermen til spill om du bruker de vanlige modusene. Resultatene viser at du passerer 100 ms i kinomodus. Med andre ord helt ubrukelig for aktive spillere.

Men, setter du skjermen i spillmodus så bedrer ting seg mye. Da viser måleren en inputlag på 26 ms, hvilket er langt bedre.

Det er fortsatt et godt stykke unna de beste skjermene på markedet, men til prisen så får du en skjerm som ikke er så dårlig å spille på som man kanskje kunne frykte.

LED4940UHD har greit med tilkoblingsmuligheter.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Litt spe lyd

Skjermens innebygde høyttalere fungerer greit, men det er ikke akkurat noe fyrverkeri av en lydkvalitet du får servert. Men det hadde vi strengt talt ikke forventet heller.

Likevel er den ganske god på tale, og spiller ganske høyt. Men det kunne fint vært en varmere klang i den, med mer bass.

Konklusjon

Føttene er det som skiller seg mest ut i designen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Da vi sa ja til å teste denne TV-en fra Andersson kostet den 4.290 kroner. Siden den gang har en svak krone allerede gjort den fire hundre kroner dyrere. Men likevel er dette blant de aller billigste TV-ene du kan kjøpe som huser 4K-oppløsningen i denne størrelsen. Og trolig blant de aller billigste om du vil ha støtte for Dolby Vision på kjøpet.

Og denne modellen, LED4940UHDS, gir deg faktisk mye for pengene på en rekke områder.

For eksempel så er bildekvaliteten langt ifra dårlig, spesielt ikke om du gir den HD- eller 4K-materiell å jobbe med. Til vanlige standardsendinger er den imidlertid ganske middelmådig. Og innsynsvinkelen er langt fra god.

Men, setter du på noe som har støtte for Dolby Vision, så gir dette et løft som gjør at dette er en god TV til prisen du betaler.

Brukergrensesnittet har en del rusk i maskineriet, der litt ustødig nettoppkobling og apper som «sovner» litt innimellom er klare irritasjonsmomenter. Men får Andersson luket vekk dette, er grensesnittet ellers ganske så bra – om vi ser bort fra enkelte apper vi gjerne skulle hatt tilgang til.

Alt i alt er dette mye TV for pengene. Du må regne med noen forbedringspotensialer, men likevel er dette langt fra noe dårlig alternativ om du jakter en rimelig skjerm.

PS: For noen få hundrelapper til får du den samme TV-en i 55 tommer.

Andersson LED4940UHDS
6.5
Helt greit

Andersson LED4940UHDS

6.5
Helt greit
sitatBillig inngangsbillett til Dolby Vison

Fordeler

 • +
  God bildekvalitet til prisen, spesielt ved HD-kvalitet og oppover.
 • +
  Dolby Vision og HDR
 • +
  Ikke så aller verst inputlag
 • +
  Enkel og ryddig design
 • +
  Brukervennlig meny
 • +
  Billig

Ting å tenke på

 • Blir litt mye clouding på standardoppløsning (SD)
 • Mye gjenskinn i skjermen
 • Apper fryser opp innimellom
 • Savner enkelte apper som HBO, Sumo og Dplay
 • Svak innsynsvinkel
annonse