Tek.no

Test

Hunder i kattepine

23 Aug 2010 11:07

Anmeldelse

I anledning kinopremieren til Som hund og katt: Kittys hevn blir forgjengeren fra 2001 sluppet ut på Blu-ray. I denne verdenen kan hunder og katter (og tilsynelatende alle andre dyr) prate, tenke og føle akkurat som mennesker. De holder selvsagt dette skjult for oss – mens de i tillegg fører en gedigen krig om å være menneskets beste venn. Beagle-valpen Lou havner midt oppe i denne konflikten og må legge ut på et eventyr for å stoppe perserkatten Mr. Tinkles' onde og utspekulerte plan for å ta over hundenes plass ved siden av menneskene.

Som hund og katt kom ut i 2001 og ble regissert av Lawrence Guterman – et relativt uskrevet blad hvis andre mest kjente bragd er å ha regissert diverse sekvenser i animasjonsfilmen Antz fra 1998. Blant rollene som mennesker og stemmene bak dyrene finner vi derimot mer kjente og kjære navn som Jeff Goldblum (Jurassic Park), Elizabeth Perkins (Weeds), Tobey Maguire (Spider-Man), Alec Baldwin (The Departed), Susan Sarandon (Thelma & Louise) og selveste Charlton Heston (Ben-Hur).

For barna!

Det er best å få det klart først som sist – Som hund og katt er helt og holdent ment for barn, og ikke bitre filmelitister med krav om svarthvitt og østeuropeisk tale. Formatet er enkelt og lett gjenkjennelig – antropomorfiserte dyr blir gitt sterke egenskaper som heltemot, grådighet og kløneri, og blir deretter kastet inn i en sjanger vi alle kjenner til fra før: spionthrilleren. I tillegg dominerer slapstick for å sprøyte inn ekstra mengder med humor for barna her og der.

Så det som skjer her er følgende: en ung jypling må ved hjelp av et team med arketyper (den gamle mentoren, den komiske sidekicken og så videre) bli en James Bond-figur og beseire erkeskurken slik at de kan hindre ham i å utføre sin utspekulerte plan mot verden. Er det morsomt og spennende? Formelen er som nevnt velkjent og tynnslitt, men det hindrer ikke filmen i å holde stand på sine egne premisser. Den er underholdende fra start til slutt, til tross for enkelte feilskjær.

Balansegang

Vi får ta det positive først: filmen blir aldri kjedelig, den er akkurat kort nok til å få med alt vesentlig og passe lang nok før den eventuelt hadde blitt repetitiv og utslitt. Animasjonene av dyrene holder et overraskende høyt nivå, selv om det ved enkelte tilfeller blir litt vel karikert og falskt. Dette gjelder situasjoner der dyrene blir utsatt for ekstreme situasjoner eller reagerer mer menneskelig enn de noensinne kunne ha gjort i virkeligheten, så det er med andre ord ment å være sånn. Om det faller i smak er en annen sak, men det er liten sannsynlighet for at barn skal reagere nevneverdig på akkurat dette. Som hund og katt er full av sprudlende glede, men totalt sett er det også flere ting som skurrer litt for mye.

En rekke feil eller forglemmelser skjemmer filmen, som for eksempel når gutten i familien til Jeff Goldblum blir utsatt for et allergimiddel. I det ene øyeblikket virker det, mens i det andre har visst alle i filmproduksjonen glemt at han ble allergisk. Eller var det kanskje bare en midlertidig reaksjon? Klisjeene kommer også på løpende bånd. Vi kan blant annet lett gjette oss til hva som vil skje når Jeff Goldblum lover sønnen å overvære hans kommende fotballkamp. Og vil bisken våkne opp igjen etter den klimatiske kampen til slutt? Tårevåte øyne på rollefigurene til tross, det blir rett og slett for latterlig å forholde seg til. Uansett er Som hund og katt en flott film for barn, selv om ikke alle voksne vil sette like stor pris på alt.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Som hund og katt er en fin barnefilm med tidvis meget flotte animasjoner og en historie fortalt på en underholdende måte. Noen tåpeligheter forekommer, men i det store og hele fremstår filmen som nettopp enkel underholdning uten ambisjoner til å late som om den var noe annet. Da er det på tide å legge igjen kynikeren og finne fram barnet i seg – vi har alle godt av det fra tid til annen.

Les også