Test

Slemme sør-afrikanere får som fortjent

Anmeldelse

Den dynamiske politiduoen Martin Riggs og Roger Murtaugh vender tilbake i denne 1989-oppfølgeren til Lethal Weapon som kom ut i 1987. Nok en gang havner våre helter i trøbbel, og denne gangen mer alvorlig og brutalt enn noensinne. På grunn av sin noe snusete natur møter Riggs og Murtaugh på en gjeng med kriminelle, hvite sør-afrikanere som ikke lar seg pille på nesen. Dette er begynnelsen på en voldsom konflikt som umulig kan ende fredelig.

Lethal Weapon 2 – eller Dødelig våpen 2 som den er best kjent som her i Norge – er regissert av veteranen Richard Donner, som blant annet står bak en rekke kjente og kjære filmer som de to første Superman-filmene med Christopher Reeve, The Omen, The Goonies, Maverick og, ikke minst, resten av Lethal Weapon-serien. Yndlingen hans Mel Gibson og den erfarne Danny Glover gjentar rollene som henholdsvis den sprø Martin Riggs og den mer sindige Roger Murtaugh, mens vi i birollene finner Joe Pesci, Patsy Kensit, Derrick O'Connor og Joss Ackland.

Bekymringsløs gladvold

Lethal Weapon ble sluppet på Blu-ray for over tre år siden og endelig dukker oppfølgerne opp i HD også. Disse filmene er skikkelig 80-talls – vi blir vitne til relativt bekymringsfri gladvold med liten til ingen fokus på videre samfunnsmessig realisme. Der realismen er blitt forsøkt er i henhold til selve voldsskildringene, som kan fremstå som temmelig brutale. I tillegg får Riggs seg en liten psykisk knekk, noe som underbygger et lite hint av alvor blant det hele.

Dynamikken mellom duoen Riggs og Murtaugh får utvikle seg litt i denne filmen, da en tredjemann – Leo Getz i Joe Pescis skikkelse – får komme inn og virke som en velfungerende og morsom comic relief. Martin Riggs får seg også et søtt kjærestemateriale, og til sammen bidrar alt dette til å bygge videre på det som ellers ville vært en ren gjentakelse av eneren.

Politisk kritikk

Et annet friskt element ved Lethal Weapon 2 er den politiske brodden vi kan oppleve med den direkte kritikken av det daværende apartheidregimet i Sør-Afrika. Her får vi også servert en god del humor, særlig med navnemobbing, aksentuttaler og videre politisk kritikk. Dette er morsomt og ikke minst litt unikt, da hvite sør-afrikanske diplomater ikke dukker opp som skurker så ofte på film. Man kan virkelig lure på hva regjeringen i Sør-Afrika syns om denne filmen da den kom ut.

Lethal Weapon 2 er en skikkelig guttefilm, med ingen fokus på videre seriøsitet eller konsekvenstenking. Her er det bare å skyte løs, og helst ikke spørre etterpå, mens man bare kan heie på heltene og bue på skurkene. Dette er såvisst ikke for alle, men denne filmen kjenner sitt publikum godt ved hjelp av sin livlige action, treffende humor og 80-tallselskverdige sjarm.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Lethal Weapon 2 er en ordentlig festlig 80-tallsfilm med rikelige doser av brutal action og glimrende humor. Nye elementer sørger for at filmen ikke blir en ren gjentakelse av forgjengeren, og de sør-afrikanske innslagene er blant de mest friske og artige som bidrar til å gjøre filmopplevelsen god og minneverdig.