Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Cooler Master Hyper TX3

Introduksjon

Cooler Master er kjent for nettopp det som navnet gjenspeiler, kjøleløsninger. I løpet av de siste årene kunne det virke som de hadde lagt seg litt bak i rekkene, frem til monsterkjøleren V10 ble lansert. Denne massive kjøleren tok i bruk hele 10 varmerør, og et peltierelement.

Selv om entusiastgruppen får mye fokus, finnes det en rekke enklere luftkjølere for forbrukermassen. Dette er kjølere som på ingen måte skal være de med den høyeste ytelsen, men kjølere som vil gjøre jobben på en god nok måte for folk flest.

Cooler Master Hyper TX3 er en slik kjøler, og den står i skrivende stund klar på testbenken for litt hardkjøring. Den vil ikke presse de heftigste prosessorene ned på et akseptabelt nivå, men den skal gjøre en tilstrekkelig god jobb for middelmarkedet. Vi tar en nærmere kikk!

Takk til Cooler Master som sendte kjøleren til test.

annonse
Cooler Master Hyper TX3I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 90 x 51 x 139 mm
 • Sokler: LGA1156, LGA775, AM2+, AM2, AM3, 939, 754, 940
 • Materiale: Aluminium
 • Vifte: 1 x 92 mm og 1 x 92 mm (ikke inkl.)
 • Vekt: 470 g
 • Varmerør: 3 stk gjennomgående 6 mm
 • Støynivå: 17-35 dBA

Hyper TX3 er en kjøler som er så "rett frem" som det er mulig. Fra prosessorkjernen går det tre 6 mm tykke varmerør opp til et lite tårn av kjøleribber. Både kjøleribbene og selve prosessorblokken er laget av aluminium, mens varmerørene som alltid er av kobber.

Det hele er bygget for å passe til 92 mm brede vifter. Den leveres med festemekanismer og muligheter for festing av to slike vifter, men Cooler Master har bare lagt ved én vifte. Det er en relativt hissig sak, som kan spinne opptil 2400 ganger rundt i minuttet med et støynivå på opptil 35 dBA. Den kan PWM-styres, noe som forhåpentligvis betyr at den ikke trenger å spinne ved denne hastigheten til en hver tid.

Kjøleren har vært på markedet en liten stund allerede, men full støtte for de nyeste soklene er på plass. Dette inkluderer det nyeste fra begge kanter, slik som LGA1156 og AM3. Sokkel LGA1366 er derimot ikke støttet, og grunnen er trolig at varmeutviklingen fra prosessorer på den sokkelen fort er litt for høy.

I pakken

Produktesken som Hyper TX3 leveres i, er formtilpasset plast. Dette er ikke av den utrolig kjipe typen der du trenger saks når den skal åpnes. Kutt over et par tapebiter, og det hele deles i to. Tilbehøret ligger i en egen pappeske under kjøleren.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Manual
 • Termisk pasta
 • Sokkelfester
annonse
Cooler Master Hyper TX3I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Kjøleren

Selv om aluminiumet teknisk sett er behandlet, er denne formen for aluminium vi vil omtale som "ubehandlet" fordi det ikke er anodisert eller lakkert slik som mange kjølere ofte er. Kjøletårnet består av totalt 42 finner som alle er identiske. Viften har en ganske så optimal plassering, i likhet med alle slike tårnkjølere dekker den så mye av finnene som det lar seg gjøre.

Snur vi kjøleren opp ned og fjerner beskyttelsesplasten, ser vi den rene overflaten som kommer i kontakt med prosessoren. Det er snakk om såkalt HDT-teknologi, noe som betyr at varmerørene er i direkte kontakt med prosessoren. En slik overflate er fordelaktiv fordi varmen forsvinner fortere vekk fra prosessoren, men det oppstår samtidig et par større lommer hvor luft kan samle seg. Når det er snakk om en slik overflate, er det alltid nødvendig med litt ekstra termisk pasta.

Montering

Før kjøleren settes inn i kabinettet, må viften monteres. Først mente vi at løsningen her var litt sluffen. Men, etter at bildene var tatt, innså vi at vi hadde bommet litt. Vi hadde nemlig montert metallklipset feil vei. Det riktige er at "V-ene" på metallbøylen skal peke innover. Da sitter ting betydelig bedre. På viften sitter det noen biter med gummi som vil dempe vibrasjoner.

På AMD-baserte sokler benytter du bare en bøyle for å feste enheten. Når det gjelder Intel, må skrutrekkeren frem. Her er det snakk om dytteklips som festes til kjøleren ved hjelp av en liten skrue. Dette er generelt sett enkle løsninger, men de bærer ikke mye vekt. Da er det godt at TX3 ikke veier spesielt mye, og vi opplever at kjøleren sitter meget godt.

annonse
Cooler Master Hyper TX3I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,8 dBA.

Temperatur

Cooler Master har spesifisert at denne kjøleren er laget for prosessorer med en TDP på opp mot 130 watt. Da er det ikke rart at vi ser et litt større sprik mellom våre to målinger, enn vi vanligvis gjør. TX3 kommer faktisk ganske så godt ut. Det er snakk om en nedgang på over 20°C i forhold til vanlige standardkjølere.

Under en belastning på 90 Watt blir vi veldig overrasket over at dagens testobjekt legger seg så utrolig lagt opp på listen, blant de virkelig kraftige enhetene. Dette er nok et tegn på at HDT-teknologien byr på fordeler når det er gjort riktig. Med litt mer belastning pressende på kjøleren, opp mot det maksimale den er spesifisert til, faller den derimot hele tre hakk ned på listen.

Før vi gjorde støytesten var det klart at den ikke kom til å komme godt ut. Enheten lagde mye lyd, hovedsaklig fordi den 92 mm brede viften spinner med så mye som 2400 RPM. En redusering til 1000 og 600 RPM blir derfor ganske så drastisk. MEd en hastighet på 1000 RPM vil kjøleren fortsatt fungere, men går du under det peker fort gradestokken over 80 grader. Det er ikke akkurat bra for prosessoren din.

Støynivå

Som vi merket under temperaturtestingen, er det snakk om et meget høyt støynivå på denne enheten når viften går på maksimal hastighet. Som vi ser er det snakk om veldig mye lyd, noe som på ingen måte var overraskende.

Jekker vi ned viftehastigheten litt, noe hovedkortet vil gjøre om det har PWM-styring, ser ting betydelig bedre ut. Her er det snakk om verdier som ikke ligger så langt fra normalt bakgrunnsstøy. Vi ser derfor ikke noe problem i og kjøre viftehastigheten på et sted mellom 1000 og 1500 RPM.

annonse
Cooler Master Hyper TX3I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon

Cooler Master Hyper TX3 skal være en enkel kjøler som gjør jobben for folk flest, ikke et ytelsesmonster. Den koster ikke spesielt mye mer enn mellomlegget fra en prosessor kjøpt alene, og i "boxed"-versjon. På den andre siden støyer den utrolig mye, og når viftehastigheten jekkes ned mister du mye av den termiske ytelsen.

Når vi tester kjøleren rett ut av boksen, med viften spinnende på full guffe, er den termiske ytelsen faktisk ganske så god. Det er derimot slik at alle kjølere kan yte godt, bare viften spinner utrolig fort. Dette fører til et høyt støynivå, noe som er tilfellet, og det er ikke en god ting.

Vi jekket derfor ned viftehastigheten til mer enn det halve, og støynivået ble meget behagelig. På den andre siden ytet ikke kjøleren lenger i nærheten like godt.

Monteringsprosessen er relativt enkel, og kjøleren passer til flere av de nyeste soklene. LGA1366 er riktig nok ikke støttet, det er trolig droppet fordi dette ikke er en så alt for kvass kjøler teoretisk sett.

Hyper TX3 starter med en prislapp som er utrolig lav. 140 kroner er noe absolutt alle kan ta seg råd til å slenge på en allerede eksisterende bestilling. Ønsker du kun en enkel kjøler som presterer litt bedre enn standardkjølerne, kan dette være et valg. Men, det er ikke et direkte godt produkt.

+ "Grei" ytelse i sin klasse
+ Pris
+ Godt og enkelt design

- Støyer
- Ikke de beste termiske egenskapene

annonse
Cooler Master Hyper TX3I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse