Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson W595

Design og brukervennlighet

En av bestselgerne til Sony Ericsson det siste året har vært musikktelefonen W580i. Etterfølgeren har nå kommet, og selv om det tilsynelatende ikke er store endringer på nykommeren W595, er den forbedret på viktigste punktene, samtidig som den har sjarmen i behold.

W595 er en smekker liten sak.
Mikrofonen sitter på skyvedekselet. En åpning på siden gjør at du også kan snakke med telefonen skjøvet sammen.
Tastene er litt opphøyet og vel definerte, men litt harde å trykke på.

Smekker skyver

Sony Ericsson W595 er i likhet med forgjengeren en kompakt skyvetelefon. Denne gangen har Sony Ericsson laget en skyvemekanisme som er enkel å betjene. Mekanismen virker også svært solid uten antydning til slark.

W595 virker i det hele tatt å være en godt sammenskrudd telefon. Forhåpentligvis har den ikke noe problem med taster som sprekker, noe som var et gjennomgående problem på forgjengeren W580i. Faktisk er den så godt sammenskrudd at det er litt kronglete å ta av og på batteridekselet.

Stilsikker søtsak

Sony Ericsson har truffet spikeren på hodet med W595. Alle vi har vist den frem til har kun hatt lovord å si om designet. Den er rett og slett i besittelse av det noe ubestemmelige vi godt kan kalle sjarm.

At størrelsen gjør at den glir lett ned i de fleste lommer er helller ingen ulempe.

Tastene er ikke spesielt store, men de er noe opphøyet og godt adskilt, så det er ikke noe problem å trykke på rett tast. De er imidlertid en tanke harde, så hvis du sliter med svake fingre vil du nok finne tastesettet slitsomt å bruke.

Menytastene er heller ikke spesielt store, men de er allikevel gode i bruk.

Tette taster

Den øverste tasteraden på talltastaturet har en kronglete plassering. Disse tastene sitter så tett inntil kanten på overdelen av telefonen at de kan være vanskelige å bruke, avhengig om du taster med neglene eller fingertuppene.

Morsomme menyer

Menyene er velkjente for alle som har brukt en nyere Sony Ericsson telefon. Som vanlig har du flere fargerike temaer å velge blant, og et par av dem er også riktig så festlige. Menyene er enkle å bruke, samtidig som de har de mulighetene du trenger til normal bruk. Det som mangler er typiske proff-funksjoner, som en mer avansert kalender og bedre e-postleser.

Noe som kan trekke ned hastighetene du klarer å spytte ut sms i, er hvordan du veksler mellom ordforslag. Fortsatt må du opp på piltastene for å bla mellom de ulike forslagene. Positivt er det imidlertid at du som vanlig ser de forskjellige forslagene i en liste.

Du kan velge hvor du skal lagre meldingene dine, altså om du vil lagre dem på telefonen eller på minnekortet. Du kan også dele inn meldingene i kategorier, og for eksempel liste opp alle meldingene som er merket med "Viktig."

Synlig skjerm

Skjermen er ikke suverent stor, men den er svært skarp og viser farger bra. Det gjør at den fungerer fint også som kamerasøker og til å vise bilder. Prestasjonene utendørs er det heller ikke noe å si på, det går an å se hva som står på skjermen også i sollys.

Spesiell salgspakke

En nyhet med tilbehøret som følger med W595 er adapteret til håndfrien. Den har nemlig to utganger, slik at to stykker kan høre på musikk samtidig. Utover dette følger det med en kabel for å koble telefonen direkte til stereoanlegget, dette har blitt ganske vanlig tilbehør på Sony Ericsson-telefoner, men ikke noe du ofte finner i salgspakker fra andre merker.

  • Lader
  • Øreplugger/adapter
  • USB-kabel
  • CD med programvare
  • Brukermanual
  • Kabel til stereoanlegg
  • Minnekort

Minnekortet som følger med er på 2 GB, noe som gir deg plass til for eksempel rundt 500 sanger. Dessverre er tilkoblingen for datakabel og håndfri av den proprietære typen. Vi skulle gjerne sett en USB-variant samt standard mini-jack også på en Sony Ericsson-telefon snart. Vi finner det også upraktisk at telefonen blir skrudd av hvis du overfører filer i masselagringsmodus. Dette er spesielt upraktisk for en musikktelefon hvor dette jo ofte er en mye brukt funksjon.

Teknologi og funksjoner

W595 ser bra ut også i dagslys.
W595 leveres i flere farger.
Baksiden er like glatt som fronten.
W595 er kjapp i responsen, noe som gjenspeiles av Java-ytelsen.
3D-ytelsen er ikke like massiv, men fortsatt over gjennomsnittet.

Mobiltelefoner blir spekket med stadig mer teknologi. Selv for en forholdsvis rimelig telefon som W595 forventer vi et vell av funksjoner. Og det har den.

Den kan brukes i alle GSM-nett og støtter de raskeste datahastighetene som tilbys over mobilnettet i Norge per i dag.

Google Maps ligger ferdig installert, men W595 har ikke GPS. Posisjonen din fastslås isteden av hvilken basestasjon du er koblet til, noe som gir en presisjon på alt fra noen hundre meter til et par kilometer, avhengig av hvor tett basestasjonene står og hvor langt unna du er nærmeste sender.

Ved siden av GPS, er det omtrent bare Wi-Fi W595 mangler av aktuelle teknologier.

Middels minne

Internminnet til W595 er verken enormt stort eller spesielt lite. Siden det følger med et minnekort, og også meldinger kan lagres på minnekortet, spiller størrelsen på internminnet dog liten rolle.

W595 er lagd for fest og moro, og er ikke rettet mot forretningsbrukere med stiv snipp og spisse sko. Dette merkes blant annet på e-postleseren, som er av den enklere typen. Du kan for eksempel ikke åpne vedlegg i vanlige dokumentformat som .doc eller Word-filer om du vil.

Et pluss er det at telefonen kan synkronisere mot Exchange, noe som er et krav for mange proffbrukere. Vær oppmerksom på at IT-avdelingen normalt må endre i innstillingene på Exchange-serveren for å tillate synkronisering mot en enkel klient som dette..

Skral startskjerm

Vi er forsatt like forundret over at Sony Ericsson ikke har kommet med en skikkelig startskjem på de vanlige modellene sine. For eksempel er det vært svært praktisk å vise aktuelle kalenderavtaler i bakgrunnen på startskjermen, en funksjon du finner på mange andre merker.

Rumlefri ringelur

Talekvaliteten til W595 har vi ikke noe å utsette på, hverken når du snakker direkte i telefonen, bruker den medfølgende håndfrien eller bruker høyttalerfunksjonen. Fører du en samtale på sistnevnte måte, forutsetter det riktignok at du befinner deg i forholdsvis rolige omgivelser for at du skal få med deg hva som blir sagt.

Sony Ericsson må sies å være kongen på batterihaugen, og W595 gjør ikke skam på merkenavnet. Med nokså aktiv bruk av telefonen med sjekk av e-post, surfing, påskrudd skritteller og litt musikklytting holdt den i nesten fire døgn. Da hadde vi riktignok skrudd av 3G for å få mest ut av batteriet, men tre dager i super-3G-hastighet er heller ikke noe å kimse av.

Hvor lenge batteriet varer for akkurat deg, er umulig å si. Hører du på musikk hele dagen, må du nok lade hver natt, mens hvis du kun bruker den til en og annen sporadisk samtale og sms, er uke hviletid innen rekkevidde.

Uheldigvis usporty

Mens W580i ble lansert som, og var, en sporty telefon, har ikke W595 fått noe sporty stempel av Sony Ericsson. Den elegante skrittelleren savnes spesielt, for selv om W595 er nøyaktig nok når det kommer til å telle skritt, så er den noe ubehjelpelig integrert i bakgrunnen. Tilbehøret som følger med er heller ikke spesielt sporty, og hvis du skal ut og jogge må du kjøpe deg hodetelefoner som sitter bedre enn de medfølgende hvis W595 skal stå for musikken på turen.

Multimedia

Vårt testeksemplar var blått og blankt.
De opphøyde menytastene er gode å bruke selv om de sitter forholdsvis tett.

Masse moro er det du forventer når du kjøper en W595. Og frykt ikke, underholdning er definitivt denne telefonens sterke side. Viktigst for mange er nok musikkspilleren.

Her er det den etterhvert velkjente Walkman 3.0 som står for avspillingen av musikk. Dette gir deg godt med muligheter for å sortere musikken og lage spillelister, samtidig som avspillingsvinduet også er oversiktlig og viser albumbilde.

Du har også noen spesielle funksjoner i forbindelse med avspilling av musikk. En av dem er Sensme, som lar deg sortere musikken etter stemning, noe lignende det du finner på den nyeste Ipod Nano.

Du kan også riste på telefonen for å bytte sang, og justere volumet ved å vippe den frem eller tilbake.

Rå lyd

Lydkvaliteten er kanskje det viktigste for en musikkspiller. Denne gang har ikke Sony Ericsson gått ut og skrytt lydkvaliteten opp i skyene på forhånd, men det legger ingen demper på stemingen. W595 har nemlig glimrende lydkvalitet.

Rett nok er lyden ikke spesielt imponerende hvis du bruker de medfølgende hodetelefonene. De er merket med "BASSreflex", men hvordan bassen egentlig skal høres ut finner du ut hvis du kobler til hodetelefoner av bedre kvalitet.

I utgangspunktet er lyden klar og nøytral, noe vi anser som positivt. Ønsker du for eksempel varm lyd med fullt trykk i bunn, kan du heller bruke equalizeren til å oppnå dette.

W595 er et godt eksempel på at det enkle ofte er det beste. Lydkvaliteten blir nemlig ikke proporsjonalt bedre med antall lydbehandlende algoritmer lyden blir sendt gjennom. Toppmodellen W980 er et eksempel på akkurat dette. Langt viktigere er det at teknikken i bunn i utgangspunktet er bra.

Stille før stormen

Spesielt imponert ble vi over støynivået under avspilling, eller rettere sagt fraværet av støy. I stille partier er det dørgende stille, i motsetning til endel andre mp3-telefoner som plages av skjemmende støy.

Det vi ikke ble imponert over, var at telefonen to ganger låste seg under musikkavspilling. Vi håper dette ikke er noen gjengangerfeil, ellers vil det være en stygg ripe i lakken for en Walkman-telefon.

Hvis du vil dele musikken på en annen måte enn å bruke adapteret for å koble til to hodetelefoner samtidig, kan du bruke de innebygde stereohøyttalerne. Disse sitter i hver sin ende av telefonen, og gir mer trykk enn det meste annet vi har prøvd av innebygde høyttalere.

Mini-jack glimrer dessverre med sitt fravær. En overgang følger riktignok med, men en musikktelefon bør i våre øyne definitivt la deg koble til egne øretelefoner uten å måtte bruke en klumsete overgang.

Robust radio

Radioen har RDS, slik at du kan se hvilken kanal du hører på. Som vanlig må du ha koblet til hodetelefoner for å bruke radioen siden ledningen blir brukt som antenne. Følsomheten er god til å være en mobil-radio, men kommer ikke opp på nivå med for eksempel en god bilradio med skikkelig antenne.

W595 er spekket med spill og morsomme funksjoner. Ved siden av fire vanlige spill, alle underholdende i seg selv, har du noe som heter Music Quiz. Da skal du prøve å gjette hvilken sang som spilles på kortest mulig tid. Det som gjør det ekstra interessant er at det er dine egne sanger som du har inne på telefonen som blir brukt til dette.

Når du snur på telefonen, snur skjermbildet seg automatisk. Sensoren som gjør dette mulig, var i overkant ivrig. Bildet hadde nemlig en tendens til å legge seg over på siden uten at vi ønsket det, mens det skulle mer til for å få bildet tilbake på høykant.

Balanserte bilder

På papiret har kameraet til W595 helt gjennomsnittlig ytelse. I virkeligheten er bildekvaliteten noe over middels, uten at vi er veldig imponert. Forutsatt at belysningen er god, blir bilder tatt på nært hold eller med lite detaljer skarpe og fine. Fargemetningen er det heller ikke noe å si på.

På litt avstand merkes det fort at kameraet ikke har autofokus. Bildene blir da gjerne uskarpe, og detaljene har en tendens til å flyte ut. I dempet belysning er ikke bildekvaliteten noe å hoppe i taket for. Uten fotolys eller blitz duger innendørsbelysning rett og slett ikke til å gi gode bilder.

I likhet med nesten alle andre mobilkameraer må du nøye deg med digital zoom. En forutsetning er at du har stilt inn på laveste oppløsning (VGA). Sluttresultatet er da et bilde med VGA-oppløsning selv om du har zoomet maks inn. Hvor nyttig dette er skal være usagt, de fleste stiller nok kameraet inn på maks oppløsning og gjør heller utsnitt på PC-en.

Kameralinsen er dessverre ubeskyttet.

(Klikk for større bilder)

Bildekvaliteten blir ikke all verden når du bruker panoramafunksjonen.

Konklusjon

Når selv billige mobiltelefoner er spekket med mer eller mindre nyttige funksjoner, blir det andre faktorer som avgjør hvilken telefon du kjøper. En bilselger kaller det "opplevd kvalitet", vi kaller det sjarm.

Skyvetelefonen Sony Ericsson W595 har akkurat dette, den er ganske enkelt en liten sjarmør. Den lommevennlige størrelsen og den tillitsvekkende kvalitetsfølelsen er med på å bidra til dette inntrykket. Heldigvis er det ikke bare tomt prat uten innhold, her finner du en rekke godbiter under skallet.

Suveren musikktelefon!

Som den Walkman-telefonen den er, er W595 godt utstyrt med en god radio og en fullvoksen musikkspiller. Ikke minst er lydkvaliteten helt i toppsjiktet. Bytt ut de medfølgende hodetelefonene med et par av bedre kvalitet, og du har en MP3-spiller i toppklasse.

Skulle du gå lei av musikksamlingen din, har W595 både spill og andre morsomme funksjoner du kan bedrive tiden med. Det sunneste alternativet er kanskje å bruke den innebygde skrittelleren til å sørge for at du når det anbefalte målet på 10 000 skritt om dagen.

Du har kanskje skjønt det allerede, men W595 er ingen profftelefon. Selv om den er strålende på multimediefronten, er den feil valg for deg som trenger topp kalender og e-postfunksjonalitet.

Lett i lommen

W595 er lommevennlig, men ikke ubrukelig ergonomisk av den grunn. Skjermen ikke bare skarp, men har også brukbar størrelse. Tastene er på sin side ganske små, men lett å skille fra hverandre. Den øverste tasteraden er dessverre kronglete å bruke grunnet trang plassering.

De grunnleggende tingene er på plass. Batteriet holder lengre enn gjennomsnittet, og lydkvalitet og dekning oppleves som uproblematisk.

Hva så med konkurrentene? Et alternativ er storebroren W760i. Den har GPS og en feitere prislapp, men mangler den elegante og kompakte designen til W595. En annen skyvetelefon som også er et utmerket valg, er Nokia 5610. Den ligger i samme prisklasse, men er ikke like kompakt som W595. Til gjengjeld har den hakket bedre taster.

Det er liten tvil om at den populære Walkman-telefonen W580i her har fått en verdig oppfølger. Vil du ha en liten og sexy musikkmobil med knallgod lyd har vi ingen betenkeligheter med å anbefale Sony Ericsson W595.

annonse