Test

Sony Ericsson W595

Design og brukervennlighet

En av bestselgerne til Sony Ericsson det siste året har vært musikktelefonen W580i. Etterfølgeren har nå kommet, og selv om det tilsynelatende ikke er store endringer på nykommeren W595, er den forbedret på viktigste punktene, samtidig som den har sjarmen i behold.

W595 er en smekker liten sak.
Mikrofonen sitter på skyvedekselet. En åpning på siden gjør at du også kan snakke med telefonen skjøvet sammen.
Tastene er litt opphøyet og vel definerte, men litt harde å trykke på.

Smekker skyver

Sony Ericsson W595 er i likhet med forgjengeren en kompakt skyvetelefon. Denne gangen har Sony Ericsson laget en skyvemekanisme som er enkel å betjene. Mekanismen virker også svært solid uten antydning til slark.

W595 virker i det hele tatt å være en godt sammenskrudd telefon. Forhåpentligvis har den ikke noe problem med taster som sprekker, noe som var et gjennomgående problem på forgjengeren W580i. Faktisk er den så godt sammenskrudd at det er litt kronglete å ta av og på batteridekselet.

Stilsikker søtsak

Sony Ericsson har truffet spikeren på hodet med W595. Alle vi har vist den frem til har kun hatt lovord å si om designet. Den er rett og slett i besittelse av det noe ubestemmelige vi godt kan kalle sjarm.

At størrelsen gjør at den glir lett ned i de fleste lommer er helller ingen ulempe.

Tastene er ikke spesielt store, men de er noe opphøyet og godt adskilt, så det er ikke noe problem å trykke på rett tast. De er imidlertid en tanke harde, så hvis du sliter med svake fingre vil du nok finne tastesettet slitsomt å bruke.

Menytastene er heller ikke spesielt store, men de er allikevel gode i bruk.

Tette taster

Den øverste tasteraden på talltastaturet har en kronglete plassering. Disse tastene sitter så tett inntil kanten på overdelen av telefonen at de kan være vanskelige å bruke, avhengig om du taster med neglene eller fingertuppene.

Morsomme menyer

Menyene er velkjente for alle som har brukt en nyere Sony Ericsson telefon. Som vanlig har du flere fargerike temaer å velge blant, og et par av dem er også riktig så festlige. Menyene er enkle å bruke, samtidig som de har de mulighetene du trenger til normal bruk. Det som mangler er typiske proff-funksjoner, som en mer avansert kalender og bedre e-postleser.

Noe som kan trekke ned hastighetene du klarer å spytte ut sms i, er hvordan du veksler mellom ordforslag. Fortsatt må du opp på piltastene for å bla mellom de ulike forslagene. Positivt er det imidlertid at du som vanlig ser de forskjellige forslagene i en liste.

Du kan velge hvor du skal lagre meldingene dine, altså om du vil lagre dem på telefonen eller på minnekortet. Du kan også dele inn meldingene i kategorier, og for eksempel liste opp alle meldingene som er merket med "Viktig."

Synlig skjerm

Skjermen er ikke suverent stor, men den er svært skarp og viser farger bra. Det gjør at den fungerer fint også som kamerasøker og til å vise bilder. Prestasjonene utendørs er det heller ikke noe å si på, det går an å se hva som står på skjermen også i sollys.

Spesiell salgspakke

En nyhet med tilbehøret som følger med W595 er adapteret til håndfrien. Den har nemlig to utganger, slik at to stykker kan høre på musikk samtidig. Utover dette følger det med en kabel for å koble telefonen direkte til stereoanlegget, dette har blitt ganske vanlig tilbehør på Sony Ericsson-telefoner, men ikke noe du ofte finner i salgspakker fra andre merker.

  • Lader
  • Øreplugger/adapter
  • USB-kabel
  • CD med programvare
  • Brukermanual
  • Kabel til stereoanlegg
  • Minnekort

Minnekortet som følger med er på 2 GB, noe som gir deg plass til for eksempel rundt 500 sanger. Dessverre er tilkoblingen for datakabel og håndfri av den proprietære typen. Vi skulle gjerne sett en USB-variant samt standard mini-jack også på en Sony Ericsson-telefon snart. Vi finner det også upraktisk at telefonen blir skrudd av hvis du overfører filer i masselagringsmodus. Dette er spesielt upraktisk for en musikktelefon hvor dette jo ofte er en mye brukt funksjon.