Tek.no

Test

Knallgod action og ny start

19 Nov 2009 12:20

Anmeldelse

Vi befinner oss en gang i fremtiden hvor Jorden er med i en intergalaktisk føderasjon som sikrer fred og stabilitet i det kjente universet. Plutselig en dag dukker et hyperavansert romulan-romskip opp fra intet og ødelegger USS Kelvin med fungerende kaptein George Kirk på lasset, før det forsvinner igjen. Den velkjente James T. Kirk vokser derfor opp uten en far og blir litt av en rebell, men skjebnen hans i denne alternative tidslinjen blir likevel å møte på Spock, Scotty og de andre kjente og kjære Star Trek-karakterene fra den originale serien. Kampen mot de hissige romulanerne er i gang, og kan Kirk & co bekjempe dem før de ødelegger Føderasjonen?

Jeg skal innrømme det først som sist: jeg hadde svært begrenset kjennskap til Star Trek før jeg så denne filmen første gang på kino i sommer. Noen begredelige episoder fra TVNorge-serien med Patrick Stewart kan jeg dessverre huske, men ellers har inntrykket mitt av Star Trek-franchisen vært papp, dårlige effekter og kjip historie. Derfor er det forfriskende og inspirerende at en film som Star Trek nettopp dukker opp og puster liv i en rimelig dødkjørt maskin.

Heseblendende action

Star Trek er en svært god film, noe vi får stadfestet fra første øyeblikk. Bildekvaliteten, effektene, musikken, skuespillet, regien, dramaturgien – alt er levert med en selvsikker sømløshet som sjelden lar oss få puste ut. Filmen er proppet av action, for det meste god action med en narrativ funksjon. Ved å inkludere adrenalinkick såpass ofte som Star Trek gjør, får vi sjelden tid til å i det hele tatt vurdere å kjede oss, så underholdningsverdien er maksimal. Det kan høres slitsomt ut, men filmen gir oss i tillegg flotte pusterom i form av engasjerende dialoger og hendelser i fortellingen.

Historien er spennende, selv om den til syvende og sist er den samme gamle klisjeen om godt vs. ondt, å redde verden fra sikker ødeleggelse og så videre. Manusforfatterne og regissør J. J. Abrams, med blant annet TV-serien Lost på merittlisten, introduserer en ny start for Star Trek ved genistreken alternativ tidslinje. Abrams er glad i tidsreiser og alternative univers, og ved å bruke dette temaet på Star Trek får han en ganske spennende løsning i form av gamle helter sett i nytt lys. Rett og slett utrolig bra påfunn.

Star Trek fant igjen kvaliteten

Star Trek-franchisen har oppfostret en del uheldige produksjoner opp gjennom årene, for eksempel denne scenen eller en av de billige spin-off-seriene. Fansen, eller trekkerne, er sikkert fornøyd uansett hvor dårlig det har vært, men nå kan til og med utenforstående ta del i gleden. Filmen er morsom, økonomisk, spektakulær og velspilt. Fra første scene ser vi at skuespillet er i stjerneklasse. Chris Hemsworth spiller George Kirk som må ofre seg for mannskapet og familien sin, og får frem sterke følelser uten å virke cheesy.

Det er potensielt mange negative pinlige øyeblikk i filmen, men høyt tempo kombinert med godt skuespill sørger for at oppskriften aldri avgir et resultat som gir vond smak. For eksempel Spocks indre kamp mellom følelser vs. logikk blir godt artikulert av Zachary Quinto, som ikke har en lett oppgave når han må spille et så paradoksalt vesen som vulcanere er. De viktige karakterene i USS Enterprises besetning blir introdusert gradvis og på et elegant vis, på samme måte som alle actionscenene integreres i handlingen.

Alt er godt gjennomført uten å føles glattpolert og falskt. Effektene og det visuelle sørger for et litt skittent utseende som tjener filmen godt. Vi er så vant til statiske og kjedelige miljøer fra de begredelige TV-seriene, så når filmen tar seg friheten å gjøre det hele mer organisk er det nok en positiv bit i puslespillet som Abrams har satt sammen. Legg til utrolig godt lydbilde og filmmusikk, så får man som sagt et veldig godt resultat.

Konklusjon

Star Trek er en positiv overraskelse da den restarter Star Trek-franchisen fremfor å fortsette i samme baner som tidligere spin-off-filmer og -serier. Introduksjonen av et alternativt univers er en liten genistrek som fører den opprinnelige besetningen av sterke karakterer ut i nye eventyr, men tilpasset nåtiden. Vi får fart og spenning, gode karakterer og en fortryllende historie, fantastiske effekter og herlig action. Star Trek anbefales!