Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson W880i

Tastene til W880i er i minste laget. (Alle foto: Marius S. Eltervåg)

Design og skjerm

Telefonen er ikke så veldig mye større enn en iPod Nano.

Sony Ericsson W880i er bare 0,9 cm tykk, og dermed den tynneste modellen fra den svensk-japanske produsenten noensinne.

Vekten på 71 gram er heller ikke noe som merkes når du har telefonen i lommen. At telefonen er så lett er en fordel dersom du vil bruke den som musikkspiller på joggeturen eller under andre aktiviteter som krever minst mulig dødvekt.

W880i er ikke bare liten og nett, den er også bygget av materialer i god kvalitet. Med metall i front og en voksaktig overflate på bakdekselet ser telefonen bra ut, samtidig som den ligger godt i håndflaten.

Telefonen er også komplett fri for alt av knirking og ulyder, og er solid bygd.

Små taster, såre fingre
Nummertastene til W880i er svært små og spisse, og er ikke gode å skrive meldinger med. Du blir rett og slett sår på fingertuppene hvis du skriver for lenge av gangen.

Selv om mellomrommet mellom de forskjellige nummertastene er ganske stort, vil du ha problemer med å treffe de riktige tastene - særlig dersom du har tykke fingre.

Er du blant de som skriver mye tekstmeldinger bør du egentlig se deg om etter en annen modell, eller i det minste prøve W880i i butikken før du bestemmer deg.

W880i har fått egne snarveistaster til musikkspiller, kamera og volum. Volumtasten brukes også til å få frem informasjon om batterikapasitet, ledig minne og lignende.

Sporet for minnekort sitter tett i tett med sporet for lader og hodesett, og beskyttes av en gummiluke.

Det som til syvende og sist trekker ned på designen til W880i er nummertastene, som absolutt kunne vært vennligere mot tomlene.

Du kan velge mellom flere forskjellige tema. Her er Walkman-temaet.
Skjermen gir et skarpt og fint bilde.

Liten og skarp skjerm
Skjermen i W880i er 1,8 tommer stor, og har en oppløsning på 240 x 320 bildepunkter. Fargedybden er på 262 144 farger.

Skjermen gir et skarpt og fint bilde med rene farger, og egner seg bra både til videoer og bildefremvisning, såvel som navigering i menyene.

Velkjente menyer
Menyene i W880i vil være velkjente for alle som har hatt en Sony Ericsson-telefon tidligere.

Menyene er både logiske og oversiktlige, og du finner lett frem til funksjonene du skal bruke.

Du kan velge mellom fem forhåndsinstallerte tema på menyene, der noen sorterer ikonene dine som et rutenett, og andre viser dem som en vannrett liste.

Sistnevnte er noe upraktisk, og det tar lang tid å bla seg frem til funksjonene du skal bruke. Det ser imidlertid ganske stilig ut.

Vil du ha flere temaer kan du koble deg opp til Sony Ericssons portal og laste ned. Du finner en rekke nedlastbare tema som er gratis, slik at du bare betaler for datatrafikken.

Bra musikksortering
W880i er en musikktelefon, og det er dermed naturlig at musikken skal være lett tilgjengelig.

W880i har et bra musikkbibliotek, med muligheter for å sortere musikken din etter artist, album eller låt. Oppsettet er enkelt, og du har aldri problemer med å finne frem til musikken din.

De forskjellige snarveistastene for multimedieinnhold gjør det til en smal sak både å ta bilder og spille musikk mens du er på farten.

Vi sitter igjen med et bra helhetsinntrykk når det kommer til skjermen og menyene i W880i. Telefonen er enkel å bruk og har en fin og skarp skjerm.

Maskinvare og teknologi

Du får med et M2-kort med en kapasitet på 1 GB.
Sporet for lader og hodesett er plassert på siden av telefonen.

Kjappis
W880i er kjapp i vendingene, og du føler aldri at ting går tregt. Dette gjør det langt hyggeligere å navigerer rundt i menyer, kikke på bilder og leke seg.

Internminnet i telefonen er på 16 MB, noe som ikke er særlig mye i dag. Dette betyr imidlertid lite, ettersom du får med et M2-minnekort med en kapasitet på 1 GB. Dersom du går ut ifra at musikkfilene er på 5 MB, holder dette til 200 låter, altså mange timer med musikk.

Lydkvaliteten under samtaler er helt grei. Vi fikk aldri klager fra personen i den andre enden, og hadde sjelden problemer med å høre hva som ble satgt.

Det eneste vi har å utsette noe å utsette på her, er at lyden nærmest forsvinner hvis øret ditt kommer i kontakt med høyttaleren, som kun gir lyd gjennom tre små hull. Du bør altså prøve å holde telefonen litt borte fra øret når du snakker.

Også videosamtaler fungerer bra. Du kan velge mellom tre forskjellige kvalitetsnivåer under samtalen, og det er ingen forsinkelser i bildeoverføringen. Du kan også bytte frem og tilbake mellom de to kameraene mens du snakker, noe som kan være praktisk dersom du vil vise hva som foregår rundt deg uten å måtte snu telefonen.

Sparker fra seg

Du vil nok ikke ha problemer med å kjøre verken nye eller gamle Java-spill på W880i, som sparker veldig godt fra seg i Jbencmark 1.0. I Jbenchmark 3D scorer telefonen ikke fullt så bra, men kommer likevel greit ut.

Sony Ericsson oppgir W880i sin taletid til 6,5 timer, noe som er rimelig bra. Vi målte taletiden til å faktisk være enda bedre: Hele 8,5 timer holdt telefonen ut.

Godt utstyrt
Det er ikke noe å si på tilbehørspakken du får med telefonen. I esken finner du minnekort, lader, datakabel, programvare, manualer, og stereoøreplugger. Du får også med adapter som lar deg bruke ditt eget hodesett, såfremt dette har 3,5 mm minijack.

Alt i alt er vi godt fornøyd med både maskinvare og tilbehør. Her får du god lydkvalitet, mer enn nok minne og en helt grei tilbehørspakke.

W880i har ingen spor på undersiden.
På høyresiden finner du snarveier til volum og kamera.

Trippelbånd og blåtann i stereo
W880i har fått trippelbåndstøtte, som betyr at den støtter GSM 900, 1800 og 1900. Dette vil si at du kan bruke telefonen på andre siden av Atlanteren.

Av overføringsmuligheter har du valget mellom å bruke datakabelen eller blåtann. Selv om datakabel gir deg vesentlig høyere hastigheter, er blåtann å foretrekke dersom du skal overføre små enkeltfiler og ikke gidder knote med kabel.

Blåtannstøtten gjør også at du kan bruke trådløse håndfrisett. Det er i tillegg støtte for A2DP, som gjør det mulig å høre på musikk med trådløse stereohodesett.

Telefonen har også støtte for e-poststandardene IMAP4 og POP3, slik at du kan hente ned e-posten din direkte til telefonen. Å sette opp en e-postkonto byr ikke på problemer dersom du har grunnleggende kunnskaper om hvordan Outlook Express eller tilsvarende programmer for vanlige datamaskiner settes opp.

For å surfe på internett har W880i fått 3G, som har en makshastighet på 384 kbps.

Du finner imidlertid ikke EDGE, noe som er en gjenganger på Sony Ericssons 3G-telefoner. Dette gjør at du sitter igjen med en gjørmetreg GPRS-linje der det ikke er 3G-dekning. Dersom du bor i en stor by, trenger du ikke bekymre deg.

Telefonen har heller ikke støtte for det kommende HSDPA-nettet, men det er det ikke mange telefoner på markedet som kan skryte av å ha, så det kan ikke regnes som noe stort minus. Du bør likevel ha dette i bakhodet dersom du planlegger å ha telefonen din en stund, og vil være oppdatert på nettverksteknologi når den store HSDPA-dagen kommer.

Nytte, underholdning og kamera

Fra venstre: SE Z610, Motorola Krzr K1, SE W880i og SE K800i.
W880i sett bakfra.

Gode nyttefunksjoner
Selv om W880i ikke er noen profftelefon, har den likevel fått en grei dose med nyttefunksjoner.

Kontaktlisten kan lagre opp til 1000 personer. Hver kontakt kan tildeles et bilde, en egen ringetone, i tillegg til all kontaktinformasjon du trenger.

Telefonen gjør også en god jobb som planlegger. Du finner blant annet en oversiktlig kalender med muligheter for å lagre notater, møter og lignende med alarm.

Lagrer passordene dine
Telefonen har også en kodeliste, slik at du kan lagre koden til nettbank og passord til alskens internettjenester.

Koden du lagrer kan imidlertid ikke være lenger enn 15 tegn, så du kan for eksempel ikke lagre produktnøkkelen til Windows-installasjonen din.

For å få tilgang til kodelisten bruker du en forhåndsvalgt kode.

Du finner ellers alle de vanlige nyttefunksjonene, som vekkerklokke, kalkulator, tidsur og stoppeklokke. Du slipper altså å bekymre deg for døgnrytme og svidde matretter.

Om du er musikkfanatiker, kan du sannsynligvis si navnet på de fleste sanger som spilles på radioen, men programmet TrackID kan redde ryktet ditt dersom du står fast. Dette programmet tar opp deler av en sang som spilles, sender det til en internettserver, og gir deg navnet på låt og artist rett på mobilskjermen.

Alt i alt er utvalget av nyttefunksjoner helt greit, selv om det naturligvis er mindre enn på smarttelefoner. Her får du det grunnleggende som trengs for å holde orden på hverdagen, verken mer eller mindre.

Du har gode sorteringsmuligheter for musikken din.

Gode musikkegenskaper
W880i er en Walkman-telefon, og det er derfor lagt mye vekt på musikkmulighetene.

Musikkspilleren har et bra musikkbibliotek, som lar deg sortere etter artist, album og navn på låt. Du kan også lage flere forskjellige spillelister, slik at du har musikken klar enten du skal på joggetur eller slappe av med en bok i sofaen.

W880i har fått lydutjevner. Her kan du enten velge mellom fem forhåndstilpassede lydinnstillinger, eller du kan finjustere lyden manuelt.

Du har også muligheter for å sende sanger direkte fra spillelisten med blåtann eller e-post.

God lydkvalitet
W880i leverer god lyd når du hører på musikk. De medfølgende ørepluggene er av god kvalitet, og kommer med tre forskjellige sett med gummihetter, slik at du kan velge det settet som passer ørene dine best.

Mange vil nok uansett foretrekke å bruke hodesett fremfor øreplugger. Dette kan du gjøre med W880i, som har en adapter for 3,5 mm minijack. I adapteren sitter det også en høyttaler, slik at du kan bruke det vanlige hodesettet ditt som håndfrisett.

Alt i alt har W880i en solid musikkpakke. De mest kresne på lydkvalitet vil muligens finne enkelte feil, men er du vant med iPod eller tilsvarende musikkspillere vil du ikke bli skuffet. Her får du en musikkspiller som er enkel å betjene, har en rekke innstilingsmuligheter og leverer god lyd. I tillegg følger det med et minnekort på 1 GB, slik at det ikke blir trangt om plassen med det første.

Dessverre har telefonen ikke radio, slik at du ikke får med deg nyheter eller den nye Grandiosa-sangen mens du er på farten.

Av annen moro kan W880i by på spillet QuadraPop. Du kan også laste ned ekstra spill dersom du skulle ønske det.

W880i har fått et eget kamera for videosamtaler.

1,9 megapiksler
Kameraet til W880i tar bilder med en oppløsning på 1600 x 1200 bildepunkter, altså 1,9 megapiksler.

Det er enkelt å håndtere kameraet, som har fått en snarveistast på siden av telefonen. Denne brukes både til å starte kameraet og til å knipse bilder.

I tillegg ligger den slik til at du kan holde telefonen i liggende stilling, noe som både er behageligere og gir stødigere bilder enn om du holder telefonen rett opp ned.

Det går ikke mer enn et sekund fra du har trykket på knappen til bildet er lagret på minnekortet.

Telefonen lar deg stille inn bildestørrelse, hvitbalanse og lukkertid. I tillegg finner du forskjellige effekter som kan legges på bildene.

Du finner ikke verken blitz eller fotolys, slik at det blir vanskelig å ta bilder i mørke omgivelser. Du har riktignok nattmodus, men dette forringer bildekvaliteten betydelig.

Telefonen kan også filme videosnutter. Disse har en oppløsning på 176 x 144 punkter, altså mindre enn mobilskjermen. Videoklippene har en helt ok kvalitet, og det er lite hakking i bildet. Den lave oppløsningen gjør imidlertid at videoene egner seg dårlig for visning andre steder enn på mobilskjermer.

(Klikk for større bilder)

Bildene du tar med W880i har forholdsvis friske farger, og det er lite støy og hvite prikker i utendørsbildene. Detaljer som befinner seg mer enn noen meter borte har imidlertid en tendens til å bli vasket bort, noe du ser straks du viser bildene på en skjerm i høyeste oppløsning. Innendørsbildene blir generelt ganske utvaskede, og inneholder også en del hvite prikker og støy.

Kameraet i W880i kan nok ikke erstatte et vanlig kamera, men det er langt fra det verste vi har prøvd. Bildekvaliteten er ikke særlig god sammenlignet med de beste kameratelefonene, men brukervennlighet og respons trekker opp.

Konklusjon

Sony Ericsson W880i er det nyeste og hittil slankeste skuddet i Walkman-serien.

Såre fingre
Telefonens taster er i aller minste laget, samtidig som de er spisse. Dette gjør at fingrene fort blir såre dersom du skriver mye tekstmeldinger. I tillegg er det vanskelig å treffe riktig tast. Er du en ivrig bruker av SMS bør du altså se deg om etter en annen telefon.

Skjermen i W880i gir et skarpt og klart bilde, og telefonen er ellers rask i vendingen, slik at du aldri føler aldri at ting går tregt.

På internettfronten byr W880i på 3G. Du finner imidlertid ikke EDGE, slik at du sitter igjen med en gjørmetreg forbindelse der det ikke er 3G-dekning.

Kameraet i W880i har en oppløsning på 1,9 megapiksler, noe som er gjennomsnittlig i dag. Bildekvaliteten imponerer imidlertid ikke mye.

Solide musikkegenskaper
Telefonen leverer en solid musikkpakke. Medieavspilleren er svært brukervennlig, og byr på gode sorterings- og innstillingsmuligheter. Lyden i de medfølgende ørepluggene kan vi heller ikke klage på. I tillegg får du med et minnekort på 1 GB når du kjøper telefonen, noe som holder til mange timer med musikk.

Dersom det er en tynn og lett musikktelefon du er ute etter, bør W880i absolutt vurderes. Dette forutsetter at du kan leve med vonde nummertaster og et kamera som tar bilder i middels kvalitet. Mangelen på EDGE, radio og en forholdsvis stiv pris bør også tas i betraktning.

Alternativer du kan se nærmere på er Sony Ericsson K610i, som byr på omtrent den samme pakken som W880i, men som kun koster halvparten så mye. Dersom kamera er det viktigste kan du vurdere Sony Ericsson K800i, som også er en tusenlapp billigere. Er den en renspikket musikktelefon du er ute etter kan også billige Nokia 5300 være aktuell.

Les også
Nå får du kjøpt W890i
Les også
Det beste fra måneden som gikk
annonse