Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sniktitt på LG M6100


(Klikk for større bilde)

Er du en av de som kunne tenkt deg en Nokia 7380, men som verken ser deg råd til en eller kan overleve uten et vanlig tastesett? Da er LGs kommende M6100 midt i blinken for deg. Telefonen er ikke bare liten, den minner også mer om en liten mp3-spiller enn en telefon, og skiller seg klart ut fra mengden av "vanlige" telefoner vi får se dette året.

M6100 kommer med nedskyvbart tastatur, og har dermed samme utforming som for eksempel Samsung D500 og Siemens SL55.

Vi fikk leke litt med M6100 på CeBIT og forsto raskt at M6100 er en banebrytende telefon fra LG. Ikke bare er den en av de letteste telefonen fra produsenten med sine 88 gram, den er også en av de minste. Med størrelsesmål på 8,9 x 4 x 2 cm er dette den minste mp3-telefonen vi har sett til nå - noen millimeter større enn en leppestift.

Små telefoner kan ofte by på en utfordring om du skriver mye meldinger og har store fingre. M6100 er et kroneksempel på at dette ikke gjelder alle små telefoner. Undertegnede fant nemlig at tastene er svært gode, og kunne med letthet skrive en melding vel så fort som med de fleste andre telefoner.

En annen utfordring med små telefoner er at skjermen ofte kan bli litt for liten. Skjermen i M6100 er kun 1,3 tommer stor, som er mye mindre enn gjennomsnittsstørrelsen på en mobilskjerm i dag. Til gjengjeld kommer oppløsningen på 128 x 160 mer til sin rett ettersom punktene presses inn på mindre areal. Skjermen fremstår dermed som høyoppløst og lekker, men er samtidig litt liten. Sammenlignet med skjermen i Nokias 7280 og 7380 virker skjermen i M6100 mye større.


Størrelsesforskjell mellom M6100 og Nokias 8800

Mp3-spiller med 128 MB minne
Det største trekkplasteret til M6100, utenom størrelsen, vil nok være mp3-spilleren. Telefonen støtter musikkformatene mp3, wma og aac, og det er dermed liten sjanse for at du ikke skal kunne spille av musikksamlingen på M6100. Videre skal telefonen ha 128 MB med innebygget flash-minne, som gir plass til vel to og en halv time med musikk i mp3-format.

På prøveeksemplaret lå det et par musikkfiler som vi hørte på, og utifra det vi hørte virket lydkvaliteten ganske god. Det vi imidlertid ikke ble så imponert over var høyttaleren, som hadde alt for lav lyd. Når vi spilte av musikk i messehallen, som er ganske bråkete, hørte vi rett og slett ingenting. Men tar en telefonens størrelse i betraktning er det ganske forståelig.

Ved siden av mp3-spiller kan M6100 by på et 1,3 megapikslers kamera. Kameraet sitter gjemt på baksiden av skjermen, og du må derfor dra frem tastene hver gang du skal knipse et bilde. Heldigvis bruker kameraet hele skjermen som søker. Hvis ikke ville nok søkerbildet blitt mindre enn et frimerke, og det hadde blitt for lite.

I tillegg kan telefonen ta opp video i qcif-format, eller med andre ord en oppløsning på 320 x 240 punkter.


M6100 med en koreansk søstermodell ved siden av seg

Ellers kan M6100 by på blåtann, trippelbånds GSM-støtte og mulighet til å surfe på wap-sider i xhtml-format. Overraskende nok kommer M6100 også med Java-støtte, og dermed kan du spille det siste innen spill på telefonen. Dette skiller M6100 fra Nokias 7380 som ikke har støtte for Java.

Da vi snakket med LGs representarer på CeBIT sa de at det fortsatt er usikkert om M6100 vil legges ut for salg i hele Europa. Til det må operatørene melde sin interesse, og det er ingen selvfølge. Så om M6100 i det hele tatt skal komme til salgs her til lands, så må NetCom og Telenor ta initiativ til import av modellen.

Men om M6100 skulle komme, så vil det mest sannsynlig skje i andre kvartal i år. Vi fikk oppgitt en pris på 200 euro, som tilsvarer like under 2000 kroner.

Klikk her for å se video tatt av telefonen.
(Du trenger en MPEG-4 kompatibel avspiller for å kunne spille av videoen)

annonse