Tek.no

Test Huawei MateBook 13

MateBook 13 gjør nærmest narr av konkurrentene

Tilbyr enormt mye ytelse og kvalitet for pengene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det må være rart å jobbe i Huawei for tiden. På en side står selskapet foran en vegg av kritiske spørsmål fra myndighetene om kinesisk tapping av norske telenett, mens de på den andre siden mottar så mange lovord om forbrukerproduktene sine at de knapt rekker annet enn å trykke nye bannere med «best i test»-logoer.

Vi har allerede tømt superlativbankene våre over deres tidligere bærbare, og om en kun ser på testene av Huawei-maskiner kan det nesten virke som det har gått inflasjon i karaktersettingen vår, for bare se på følgende merittliste:

 • Ultrabærbare MateBook X fikk 9 av 10 i 2017.
 • Proffmaskinen MateBook X Pro fikk toppscore og 10 av 10 i fjor.
 • Og jammen tok ikke den rimeligere MateBook D også med seg en solid 9-er ved studiestart.

En vanvittig prestasjon. Men det trenger ikke å stoppe her. For under CES-messen i Las Vegas avduket selskapet enda en ny maskin i MateBook-serien, kalt MateBook 13. Og som vi skrev: den stjeler det beste fra begge søsknene sine. Altså blir den nok en maskin å se opp for, med en størrelse som minner om kompakte MateBook X men med kraften til storebror MateBook X Pro. Og prisen? Den legger seg faktisk nærmere førstnevnte, med priser fra 10 000 kroner for modellen med dedikert grafikk – som er det du vil ha.

Nå har vi testet maskinen en ukes tid, og som vi mistenkte da vi sniktittet på den må vi nok en gang rydde plass til den i toppen av listene våre, for denne saken leverer til forventningene – og vel så det – på nesten alle områder. Hvor høyt opp den når sparer vi imidlertid til slutt, for vi skal først se på hva som skiller den fra de andre MateBook-maskinene, og deretter på på hva som gjør nykommeren spesiell.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tar det beste fra søsknene

Som vi var inne på tar MateBook 13 flere av de beste elementene fra søsknene sine. Selv om nykommeren ikke er like lett og nett som den tokjernede MateBook X er det nemlig tydelig hvem den slekter på. Fra MateBook X Pro henter den dessuten en firekjernet prosessor og dedikert spillgrafikk hvis ytelse vi straks skal se har blitt enda kvassere.

MateBook 13 er kort og godt en mer kompakt, sterkere og rimeligere utgave av MateBook X Pro.

Så hva er kompromisset da, lurer kritiske deg på. Og joda, det er selvsagt gjort noen innrømmelser for å få til en slankeoperasjon og en ytelsesøkning, og disse finner vi først og fremst i form av økt støy, en kunstig minnebegrensning på maks 8 GB og et mye mindre batteri enn storebror MateBook X Pro skilter med.

Enkelte av disse kompromissene vil, helt forståelig, føre til at noen mister interessen for MateBook 13, men blir du med litt til skal vi forsøke å forklare hvorfor noen av dem også kan sees bort fra av mange, eller i det minste ende opp som små ubetydeligheter som drukner i alle de positive egenskapene.

Gjennomtenkte løsninger

For aller mest er det å like med MateBook 13. Designet og konstruksjonen er som en litt tykkere MateBook X, og både utseendet og byggekvaliteten dens hadde vi jo bare godord om. Aluminium og glass er materialene det går i, og de rene flatene har ellers selskap av elegante diamantslipte lister langs sidene og en enkel ensfarget logo i front.

Og forresten, nå er kameraet igjen å finne i den øvre delen av skjermrammen, fremfor under en av tastene. Det gir mer naturlige videosamtaler.

Logg på når du slår på

Som hos MateBook Pro X er på-knappen en liten finurlighet i seg selv. At denne inneholder en fingerleser som kan logge deg inn i Windows er verken en nyhet eller noe andre produsenter ikke kan skilte med. Huaweis løsning er imidlertid mye mer elegant, for deres på-knapp er den eneste som lar deg autentisere deg samtidig som du slår på maskinen, i en og samme bevegelse slik at påloggingen går av seg selv. Og for den som er bekymret for sikkerheten: ditt krypterte fingeravtrykk og påloggingsdetaljene behandles av en egen sikkerhetsbrikke, og ingen ting lagres eller er innom harddisken, forteller Huawei.

Ett trykk på på-knappen både slår på maskinen og logger deg inn i Windows.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Enkel sammenkobling med Huawei-mobiler

En nyere Huawei-telefon som Mate 20 Pro kan «tappes» mot basen for å overføre eller bla i bilder.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Skjult under skallet, til høyre for pekeplaten, ligger dessuten en NFC-brikke. Denne fungerer sammen med nyere Huawei-telefoner som Mate 20 Pro, og lar deg overføre bilder du ser på med mobilen direkte til datamaskinen ved å «tappe» enhetene sammen. Dette skjer gjennom egen Huawei Share-programvare som er planlagt å støtte flere typer filoverføringer i fremtiden, som dokumenter og videoer. Filoverføringen kan selvsagt gjøres uten noen form for registrering, og er over før du får sagt «Tjo og hei og Huawei». En kjekk ekstrafunksjon er muligheten til å bla gjennom og vise fotogalleriet på mobilen din på den store PC-skjermen.

Enkel å holde oppdatert

Vi pleier ikke skrive om programvare som produsenten har forhåndsinstallert på maskinen, men for Huawei gjør vi et unntak. Selskapet har nemlig bare lagt inn tre program på maskinen, og alle tilfører verdi uten å verken spise av systemressurser eller mase om oppmerksommheten din i tide og utide.

Huawei Share har vi allerede nevnt, mens Display Manager lar deg justere hvitbalanse og fargetemperatur til skjermen. Huawei Manager er nok på sin side den beste og enkleste programvaren vi har vært borti for automatisk vedlikehold og oppdatering av systemdrivere. Her har andre produsenter av Windows-bærbare mye å lære.

Skarp skjerm med god oversikt

Dessverre kan ikke skjermen vippes opp med én finger, du må holde igjen basen. Dette er litt upraktisk, men opplevelsen skjermen gir vil være verdt strevet med å bruke to hender.

For kanskje er oppløsningen til MateBook X Pro-skjermen enda litt høyere, men ingen skal si at ikke MateBook 13-panelet med 2K-oppløsning oppleves som svært klart og skarpt. Fargene er dessuten akkurat passe mettede og «punchy», og hvitbalansen er mye bedre enn hva som er vanlig for bærbare.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi elsker at Huawei punger ut litt ekstra for å gi maskinene sine paneler med 3:2-forhold heller enn å bruke masseproduserte 16:9-paneler, ettersom førstnevnte gjør det lettere å være produktiv og holde oversikt med mer plass tilgjengelig i høyden.

Det eneste vi savner fra skjermen er mer lysstyrke. 330 nits er helt på det jevne, og antirefleksjonsbelegget er ganske godt, men i forhold til MateBook X Pros 540 nits-panel er MateBook 13 noe mer utsatt for uønskede reflekser i skjermen når du jobber i kontoromgivelser og naturlig dagslys.

Se hvordan panelet er kalibrert her.

Perfeksjonert tastatur og pekeplate

Huawei firer ikke på komforten, selv om mye av plassen i MateBook 13 utvilsomt går med til kraftige komponenter og kjøling. Tastene er nemlig både kontante og spretne, med akkurat passe vandring og god demping slik at de ikke støyer. Akkurat som tastene til søsknene MateBook X og X Pro.

Pekeplaten er stor, og vi nikker anerkjennende til pekeplaten når vi bruker den. Den er svært presis til alt annet enn de aller mest følsomme pirkeøvelser, og overflaten er både glatt og helt jevn – slik vi liker det. Interaksjonen hos MateBook X Pro er en innertier, rett og slett, og slås bare av berøringsplaten hos MacBook.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som vi nevnte innledningsvis har Huawei måtte fire på batterikapasiteten når de har stappet komponenter som er kraftigere enn de som sitter i 14 tommer store MateBook X Pro inn i en maskin som bare er litt tykkere enn MateBook X på 13 tommer.

Men takket være mer effektive prosessorer i MateBook 13 enn de som sitter i MateBook X og MateBook X Pro har faktisk vår kandidat en svært god batteritid på 10 timer med videoavspilling. Under mer variert belastning bør den komme seg helskinnet gjennom en vanlig arbeidsdag, noe som ikke er verst for en så kraftig og kompakt maskin.

Slik vi ser det er støyen nye MateBook 13s største problem. Når du spiller, som du absolutt kan gjøre på denne maskinen, jobber nemlig viftene raskt for å ta unna all varmen grafikkbrikken genererer. Dette høres, og med mindre du spiller med lukkede hodetelefoner vil den oppleves som et problem.

Men selv om det ikke er en direkte unnskyldning så er det i alle fall en veldig god forklaring på støyen, og det er den gode ytelsen:

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som du kan se av grafene over beleirer MateBook 13 stort sett de førsteplassene den kan ta. Prosessorytelsen hoder seg konsistent høy selv når jobber over lengre tid, og for spill har vi rett og slett ikke sett maken til jevn og høy FPS fra en såpass liten maskin.

Som noen vet eksisterer det to varianter av Nvidias dedikerte MX150-grafikkbrikke på markedet, noe som er ganske forvirrende. De to konfigurasjonene av MateBook 13 med dedikert grafikk har imidlertid den sprekeste av disse, noe som virkelig synes. Her kan du fint spille Fortnite, CS, Overwatch, LOL og andre middels krevende spill med god grafikk i HD-oppløsning. Mer kan vi ikke forvente av en 1,3 kilo og 1,5 cm tykk maskin.

Interessert i SSD-ytelsen? Sjekk den her.

Ettersom maskinen leveres uten en Thunderbolt 3-port har du ikke mulighet til å koble til en ekstern grafikkakselerator for å få enda bedre spillytelse. Heldigvis gjør ikke dette så mye når den dedikerte grafikkbrikken disker opp med så jevn bildeflyt som den gjør. Ved siden av de to USB-C-portene savner vi en tradisjonell USB-port for eldre utstyr, og en minnekortleser ville ikke være å forakte. Vi legger også merke til at bare den venstre USB-C-porten støtter lading, noe som er litt kjedelig om du vil lade maskinen og telefonen din samtidig.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

At Huawei skulle lykkes i å skvise enda en MateBook-modell inn mellom den eksisterende MateBook- og MateBook X Pro-serien ga aldri seg selv. Men det har de altså klart, og med slik overbevisning at det er vanskelig å ikke bli imponert.

MateBook X er den lette og nette bærbare for deg uten veldig høye krav til ytelse.

MateBook Pro X er for deg som trenger mer kraft, ikke vil fire på kravene til støy og dessuten vil nyte godt av en større og mer lyssterk skjerm.

Nye MateBook 13 er derimot maskinen for deg ønsker så rå ytelse som bare mulig fra en svært kompakt maskin. Sammen med den enormt imponerende prosessor- og spillytelsen får du dessuten med alt det andre Huaweis MateBooker er kjent for.

Vi nevner den klare og mettede skjermen (som er bedre enn 95 prosent av skjermene konkurrentene tilbyr i prisklassen), lang batteritid, pent design i solide materialer, et veldig behagelig tastatur og en god pekeplate. Men, også unike funksjoner som sømløs pålogging, samt enkel og nyttig programvare, trekker i riktig retning.

Vi forstår ikke hvorfor maskinen ikke kan konfigureres med 16GB minne, men det kan tenkes valget er tatt for å ikke kaniballisere salget av MateBook X Pro for proffbrukerne. For all vanlig bruk vil neppe 8GB minne hindre deg i å gjøre det du liker på denne maskinen, bare lukk andre programmer om du skal spille, for eksempel.

MateBook 13s største problem er, som vi har nevnt, støy under spilling. Men når vi vet at manges yndling, Dell XPS 13, støyer like mye og bare leverer 40 prosent av spillytelsen, tør vi påstår det er en formildende omstendighet. Vi klarer i alle fall lett å akseptere den noe høylytte viften som MateBook 13s eneste lille akilleshæl som verdt å nevne.

For i det store og hele leverer MateBook 13 et lass av kvaliteter til en veldig hyggelig pris.

Alternativ

Huawei MateBook 13
9
Imponerende

Huawei MateBook 13

sitat"Enormt mye kraft i en kompakt og rimelig kvalitetspakke."
 • Krysse av
  Rask grafikk
 • Krysse av
  Kraftig prosessorytelse
 • Krysse av
  Godt tastatur
 • Krysse av
  Klar skjerm med flotte farger
 • Krysse av
  Jevn og presis pekeplate
 • Krysse av
  På-knappen logger deg også inn
 • Krysse av
  Solid byggekvalitet
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  3:2-skjerm med god plass i høyden
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Nyttig og enkel programvare
 • Bytt
  Støyer kraftig når du spiller
 • Bytt
  Skjermen kunne vært mer lyssterk
 • Bytt
  Kun 8 GB minne
Les også
HP Envy 13 (2019): Rett og slett et dårligere valg enn den rimeligere lillesøsteren
Les også
Bærbare PC-er under 10 000 kroner (høst 2019): Stortest av lette og nette bærbare PC-er
Les også
Alle med Huawei-bærbar kan puste lettet ut
Les også
Acer Swift 7: Ikke kjøp denne. Punktum
Les også
Asus ZenBook S13: Ingen annen PC er så liten, med så stor skjerm, som Asus ZenBook S13
Les også
Har du PC fra Asus eller Huawei bør du oppdatere dem nå
Les også
Nå blir 10/10-maskinen til Huawei oppgradert
Les også
Asus ZenBook 14 med dedikert grafikk: Denne lille saken kan du faktisk spille på
Les også
Huaweis nyeste tar det beste fra begge søsknene
Les også
Huawei MateBook X Pro med MX150-grafikk: Vår første 10/10 til en bærbar på fire år
Les også
Huawei MateBook X: MateBook X er Windows-verdenens svar på MacBook
annonse

Les også