Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei MateBook 13

MateBook 13 gjør nærmest narr av konkurrentene

Tilbyr enormt mye ytelse og kvalitet for pengene.

Det må være rart å jobbe i Huawei for tiden. På en side står selskapet foran en vegg av kritiske spørsmål fra myndighetene om kinesisk tapping av norske telenett, mens de på den andre siden mottar så mange lovord om forbrukerproduktene sine at de knapt rekker annet enn å trykke nye bannere med «best i test»-logoer.

Vi har allerede tømt superlativbankene våre over deres tidligere bærbare, og om en kun ser på testene av Huawei-maskiner kan det nesten virke som det har gått inflasjon i karaktersettingen vår, for bare se på følgende merittliste:

 • Ultrabærbare MateBook X fikk 9 av 10 i 2017.
 • Proffmaskinen MateBook X Pro fikk toppscore og 10 av 10 i fjor.
 • Og jammen tok ikke den rimeligere MateBook D også med seg en solid 9-er ved studiestart.

En vanvittig prestasjon. Men det trenger ikke å stoppe her. For under CES-messen i Las Vegas avduket selskapet enda en ny maskin i MateBook-serien, kalt MateBook 13. Og som vi skrev: den stjeler det beste fra begge søsknene sine. Altså blir den nok en maskin å se opp for, med en størrelse som minner om kompakte MateBook X men med kraften til storebror MateBook X Pro. Og prisen? Den legger seg faktisk nærmere førstnevnte, med priser fra 10 000 kroner for modellen med dedikert grafikk – som er det du vil ha.

Nå har vi testet maskinen en ukes tid, og som vi mistenkte da vi sniktittet på den må vi nok en gang rydde plass til den i toppen av listene våre, for denne saken leverer til forventningene – og vel så det – på nesten alle områder. Hvor høyt opp den når sparer vi imidlertid til slutt, for vi skal først se på hva som skiller den fra de andre MateBook-maskinene, og deretter på på hva som gjør nykommeren spesiell.

Tar det beste fra søsknene

Som vi var inne på tar MateBook 13 flere av de beste elementene fra søsknene sine. Selv om nykommeren ikke er like lett og nett som den tokjernede MateBook X er det nemlig tydelig hvem den slekter på. Fra MateBook X Pro henter den dessuten en firekjernet prosessor og dedikert spillgrafikk hvis ytelse vi straks skal se har blitt enda kvassere.

MateBook 13 er kort og godt en mer kompakt, sterkere og rimeligere utgave av MateBook X Pro.

Så hva er kompromisset da, lurer kritiske deg på. Og joda, det er selvsagt gjort noen innrømmelser for å få til en slankeoperasjon og en ytelsesøkning, og disse finner vi først og fremst i form av økt støy, en kunstig minnebegrensning på maks 8 GB og et mye mindre batteri enn storebror MateBook X Pro skilter med.

Enkelte av disse kompromissene vil, helt forståelig, føre til at noen mister interessen for MateBook 13, men blir du med litt til skal vi forsøke å forklare hvorfor noen av dem også kan sees bort fra av mange, eller i det minste ende opp som små ubetydeligheter som drukner i alle de positive egenskapene.

Gjennomtenkte løsninger

For aller mest er det å like med MateBook 13. Designet og konstruksjonen er som en litt tykkere MateBook X, og både utseendet og byggekvaliteten dens hadde vi jo bare godord om. Aluminium og glass er materialene det går i, og de rene flatene har ellers selskap av elegante diamantslipte lister langs sidene og en enkel ensfarget logo i front.

Og forresten, nå er kameraet igjen å finne i den øvre delen av skjermrammen, fremfor under en av tastene. Det gir mer naturlige videosamtaler.

Logg på når du slår på

Som hos MateBook Pro X er på-knappen en liten finurlighet i seg selv. At denne inneholder en fingerleser som kan logge deg inn i Windows er verken en nyhet eller noe andre produsenter ikke kan skilte med. Huaweis løsning er imidlertid mye mer elegant, for deres på-knapp er den eneste som lar deg autentisere deg samtidig som du slår på maskinen, i en og samme bevegelse slik at påloggingen går av seg selv. Og for den som er bekymret for sikkerheten: ditt krypterte fingeravtrykk og påloggingsdetaljene behandles av en egen sikkerhetsbrikke, og ingen ting lagres eller er innom harddisken, forteller Huawei.

Ett trykk på på-knappen både slår på maskinen og logger deg inn i Windows.

Enkel sammenkobling med Huawei-mobiler

En nyere Huawei-telefon som Mate 20 Pro kan «tappes» mot basen for å overføre eller bla i bilder.

Skjult under skallet, til høyre for pekeplaten, ligger dessuten en NFC-brikke. Denne fungerer sammen med nyere Huawei-telefoner som Mate 20 Pro, og lar deg overføre bilder du ser på med mobilen direkte til datamaskinen ved å «tappe» enhetene sammen. Dette skjer gjennom egen Huawei Share-programvare som er planlagt å støtte flere typer filoverføringer i fremtiden, som dokumenter og videoer. Filoverføringen kan selvsagt gjøres uten noen form for registrering, og er over før du får sagt «Tjo og hei og Huawei». En kjekk ekstrafunksjon er muligheten til å bla gjennom og vise fotogalleriet på mobilen din på den store PC-skjermen.

Enkel å holde oppdatert

Vi pleier ikke skrive om programvare som produsenten har forhåndsinstallert på maskinen, men for Huawei gjør vi et unntak. Selskapet har nemlig bare lagt inn tre program på maskinen, og alle tilfører verdi uten å verken spise av systemressurser eller mase om oppmerksommheten din i tide og utide.

Huawei Share har vi allerede nevnt, mens Display Manager lar deg justere hvitbalanse og fargetemperatur til skjermen. Huawei Manager er nok på sin side den beste og enkleste programvaren vi har vært borti for automatisk vedlikehold og oppdatering av systemdrivere. Her har andre produsenter av Windows-bærbare mye å lære.

Skarp skjerm med god oversikt

Dessverre kan ikke skjermen vippes opp med én finger, du må holde igjen basen. Dette er litt upraktisk, men opplevelsen skjermen gir vil være verdt strevet med å bruke to hender.

For kanskje er oppløsningen til MateBook X Pro-skjermen enda litt høyere, men ingen skal si at ikke MateBook 13-panelet med 2K-oppløsning oppleves som svært klart og skarpt. Fargene er dessuten akkurat passe mettede og «punchy», og hvitbalansen er mye bedre enn hva som er vanlig for bærbare.

Vi elsker at Huawei punger ut litt ekstra for å gi maskinene sine paneler med 3:2-forhold heller enn å bruke masseproduserte 16:9-paneler, ettersom førstnevnte gjør det lettere å være produktiv og holde oversikt med mer plass tilgjengelig i høyden.

Det eneste vi savner fra skjermen er mer lysstyrke. 330 nits er helt på det jevne, og antirefleksjonsbelegget er ganske godt, men i forhold til MateBook X Pros 540 nits-panel er MateBook 13 noe mer utsatt for uønskede reflekser i skjermen når du jobber i kontoromgivelser og naturlig dagslys.

Se hvordan panelet er kalibrert her.

Perfeksjonert tastatur og pekeplate

Huawei firer ikke på komforten, selv om mye av plassen i MateBook 13 utvilsomt går med til kraftige komponenter og kjøling. Tastene er nemlig både kontante og spretne, med akkurat passe vandring og god demping slik at de ikke støyer. Akkurat som tastene til søsknene MateBook X og X Pro.

Pekeplaten er stor, og vi nikker anerkjennende til pekeplaten når vi bruker den. Den er svært presis til alt annet enn de aller mest følsomme pirkeøvelser, og overflaten er både glatt og helt jevn – slik vi liker det. Interaksjonen hos MateBook X Pro er en innertier, rett og slett, og slås bare av berøringsplaten hos MacBook.

Som vi nevnte innledningsvis har Huawei måtte fire på batterikapasiteten når de har stappet komponenter som er kraftigere enn de som sitter i 14 tommer store MateBook X Pro inn i en maskin som bare er litt tykkere enn MateBook X på 13 tommer.

Men takket være mer effektive prosessorer i MateBook 13 enn de som sitter i MateBook X og MateBook X Pro har faktisk vår kandidat en svært god batteritid på 10 timer med videoavspilling. Under mer variert belastning bør den komme seg helskinnet gjennom en vanlig arbeidsdag, noe som ikke er verst for en så kraftig og kompakt maskin.

Slik vi ser det er støyen nye MateBook 13s største problem. Når du spiller, som du absolutt kan gjøre på denne maskinen, jobber nemlig viftene raskt for å ta unna all varmen grafikkbrikken genererer. Dette høres, og med mindre du spiller med lukkede hodetelefoner vil den oppleves som et problem.

Men selv om det ikke er en direkte unnskyldning så er det i alle fall en veldig god forklaring på støyen, og det er den gode ytelsen:

Som du kan se av grafene over beleirer MateBook 13 stort sett de førsteplassene den kan ta. Prosessorytelsen hoder seg konsistent høy selv når jobber over lengre tid, og for spill har vi rett og slett ikke sett maken til jevn og høy FPS fra en såpass liten maskin.

Som noen vet eksisterer det to varianter av Nvidias dedikerte MX150-grafikkbrikke på markedet, noe som er ganske forvirrende. De to konfigurasjonene av MateBook 13 med dedikert grafikk har imidlertid den sprekeste av disse, noe som virkelig synes. Her kan du fint spille Fortnite, CS, Overwatch, LOL og andre middels krevende spill med god grafikk i HD-oppløsning. Mer kan vi ikke forvente av en 1,3 kilo og 1,5 cm tykk maskin.

Interessert i SSD-ytelsen? Sjekk den her.

Ettersom maskinen leveres uten en Thunderbolt 3-port har du ikke mulighet til å koble til en ekstern grafikkakselerator for å få enda bedre spillytelse. Heldigvis gjør ikke dette så mye når den dedikerte grafikkbrikken disker opp med så jevn bildeflyt som den gjør. Ved siden av de to USB-C-portene savner vi en tradisjonell USB-port for eldre utstyr, og en minnekortleser ville ikke være å forakte. Vi legger også merke til at bare den venstre USB-C-porten støtter lading, noe som er litt kjedelig om du vil lade maskinen og telefonen din samtidig.

Konklusjon

At Huawei skulle lykkes i å skvise enda en MateBook-modell inn mellom den eksisterende MateBook- og MateBook X Pro-serien ga aldri seg selv. Men det har de altså klart, og med slik overbevisning at det er vanskelig å ikke bli imponert.

MateBook X er den lette og nette bærbare for deg uten veldig høye krav til ytelse.

MateBook Pro X er for deg som trenger mer kraft, ikke vil fire på kravene til støy og dessuten vil nyte godt av en større og mer lyssterk skjerm.

Nye MateBook 13 er derimot maskinen for deg ønsker så rå ytelse som bare mulig fra en svært kompakt maskin. Sammen med den enormt imponerende prosessor- og spillytelsen får du dessuten med alt det andre Huaweis MateBooker er kjent for.

Vi nevner den klare og mettede skjermen (som er bedre enn 95 prosent av skjermene konkurrentene tilbyr i prisklassen), lang batteritid, pent design i solide materialer, et veldig behagelig tastatur og en god pekeplate. Men, også unike funksjoner som sømløs pålogging, samt enkel og nyttig programvare, trekker i riktig retning.

Vi forstår ikke hvorfor maskinen ikke kan konfigureres med 16GB minne, men det kan tenkes valget er tatt for å ikke kaniballisere salget av MateBook X Pro for proffbrukerne. For all vanlig bruk vil neppe 8GB minne hindre deg i å gjøre det du liker på denne maskinen, bare lukk andre programmer om du skal spille, for eksempel.

MateBook 13s største problem er, som vi har nevnt, støy under spilling. Men når vi vet at manges yndling, Dell XPS 13, støyer like mye og bare leverer 40 prosent av spillytelsen, tør vi påstår det er en formildende omstendighet. Vi klarer i alle fall lett å akseptere den noe høylytte viften som MateBook 13s eneste lille akilleshæl som verdt å nevne.

For i det store og hele leverer MateBook 13 et lass av kvaliteter til en veldig hyggelig pris.

Alternativ

Huawei MateBook X Pro i7 16GB 512GB
Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro i7 16GB 512GB

Storebroren i Huaweis MateBook-serie, X Pro, troner suverent øverst på topplisten vår for bærbare og fortjener fremdeles alle superlativene vi ga den. X Pro er en kompakt og lett 14-tommer som byr på massevis av kraft (med MX150-grafikk akkurat som hos MateBook 13) og god batteritid.Og ikke på ett eneste punkt har selskapet latt brukervennlighet eller interaksjon få lide av plass- eller vektbegrensninger. Tastaturet på denne saken er fantastisk, samtidig som pekeplaten også er stor og god.Ytelsen når faktisk ikke helt opp til nye MateBook 13, men her får du en større og enda mer høyoppløst 3:2-skjerm som dessuten har merkbart høyere lysstyrke. Maskinen er også svært stille selv under spilling, noe årets nykommer ikke kan skryte på seg.Byggekvaliteten eller det minimalistiske designet står heller ikke tilbake for noen, så om du har de ekstra tusenlappene, vil ha en større skjerm og klarer deg med litt lavere ytelse har du et fint og stille alternativ her.Les testen av Huawei MateBook X Pro her »

Huawei MateBook 13
9
Imponerende

Huawei MateBook 13

sitatEnormt mye kraft i en kompakt og rimelig kvalitetspakke.

Fordeler

 • +
  Rask grafikk
 • +
  Kraftig prosessorytelse
 • +
  Godt tastatur
 • +
  Klar skjerm med flotte farger
 • +
  Jevn og presis pekeplate
 • +
  På-knappen logger deg også inn
 • +
  Solid byggekvalitet
 • +
  Flott design
 • +
  3:2-skjerm med god plass i høyden
 • +
  God batteritid
 • +
  Nyttig og enkel programvare

Ting å tenke på

 • Støyer kraftig når du spiller
 • Skjermen kunne vært mer lyssterk
 • Kun 8 GB minne
annonse