TestMeizu 16

Alle kommenterer hvor god Meizu 16 er å holde

Men fingerleser i skjermen og et supert kamera får du også med.

Rekken av tøffe kinesiske mobiltelefoner som finner veien til norske landegrenser begynner å bli lang. Og det var egentlig med et lite gjesp jeg mottok Meizu 16. Det er ikke mange telefoner som har fingeravtrykksleser i skjerm ennå, så det var hovedgrunnen til at jeg ville titte litt på den.

Men når selve tassen dukket opp sluttet jeg å gjespe. Den gir et forbasket godt førsteinntrykk denne telefonen her.

Den er syltynn, men avrundet. Samtlige som har fått prøve den har kommentert hvor god den er å holde.

Den fine Super AMOLED-skjermen fra Samsung, med fingeravtrykksleser bygget inn gir den et eksklusivt preg som forsterkes av designen på baksiden.

Her får du nemlig også en variant over fargegraderingene som Huawei begynte å bruke i sin P20 Pro-modell. I tillegg er det gjort noen litt uvanlige grep på baksiden. Et dobbelkamera med 3x zoom og laserfokus er ikke så uvanlig i disse dager, men sensorplasseringen og designen er litt ustandard. Her er nemlig lys- og lasersensorer plassert inni en litt refleksaktig sirkel. Hvis du ser nærmere etter kan det hende du bli blendet, for sirkelen er faktisk kamerablitsen.

Det er altså nær umulig å ikke få et skikkelig godt førsteinntrykk av Meizu 16.

Navnebrødre

Og det er en knallbra telefon å bruke dette her. Om enn en litt forvirrende en. For den omtales som regel som Meizu 16, men ofte også som Meizu 16th. Det finnes en litt rimeligere variant av Meizu 16 med svakere innmat - Snapdragon 710. Telefonen vi har testet er utgaven med Snapdragon 845.

Menyene som kjører her er sterkt tilpasset av Meizu, og de er ikke på norsk. Heldigvis kan du velge engelsk, og alle tjenestene som er bygget inn støtter norske telefonnummer.

Samtidig skal det ikke stikkes under en stol at du neppe merker stor forskjell ned til den enklere utstyrte varianten. Den har bare litt annerledes finish og en rask, men ikke fullt så rask, prosessor. Med prislapp fra rundt 3700 kroner er det mye teknologi for pengene.

Den gode maskinvaren og et gjennomarbeidet menysystem gjør at det meste her går lynende kjapt. Menyene er imidlertid Meizus egne, og kalles Flyme OS.

Fint menysystem

Akkurat hvor Flyme OS har planlagt å fly oss vites ikke, men Norge er i utgangspunktet ikke blant destinasjonene, så denne telefonen snakker ikke norsk. Samtidig tar nordmenn seg generelt godt frem på engelsk, og alle tjenestene med tilhørende SMS-bekreftelser og liknende støtter norske mobilnummer.

Kommer du fra en Android-mobil fra de største mobilprodusentene kan det være litt uvant at Meizu 16 organiserer alle sine ikoner på hjemmeskjermen. Her er det ikke mulig å velge appskuff til å skjule overflødige apper i.

Flyme er Meizus Android-menyer, og de er litt annerledes enn Googles egne. Spesielt med tanke på at du ikke har noen appskuff bak hjemmeskjermene dine. Pluss i boka for at du får velge om du vil ha flesteparten av ekstraappene som tilbys. Mens vi rynker pannen over at det funksjonsforvokste og masete tastaturet Touch Pal ikke er valgfritt.

Det du derimot kan velge er sveipestyring av menyene, slik vi har sett på telefoner som iPhone X og Huawei Mate 20 Pro. Meizu 16, og enkelte andre Android 8-telefoner, har fått sveipeløsningen selv om de ikke har nyeste Android-versjon.

Her noterer vi oss imidlertid at telefonen tidvis byr på noen tregheter. Hvis du vil ha den absolutt raskeste menynavigasjonen du kan få, lar du telefonen stå med snarveisknapper på skjermen. Samtidig er ikke de små treghetene som oppstår spesielt store eller irriterende. For meg som foretrekker skjermsveiping fremfor snarveisfelter er sveipestøtten totalt sett et pluss.

Fingeravtrykk i skjermen

En kjapp ansiktslås er bygget inn, men hvis du foretrekker bedre sikkerhet velger du fingerleseren. Den bor i skjermen.

For en telefon som starter på 3700 kroner er det AMOLED-skjermen og fingeravtrykksleseren som er det mest uvanlige innslaget. Slike ting pleier å være langt dyrere, selv om også OnePlus og dere 6T-modell skilter med det samme fra rundt 5300 kroner.

I Meizu 16 er det strengt tatt ikke så veldig mye mer å si om fingerskanneren. Den fungerer godt og raskt. Trykk tommelen moderat hardt ned på skjermen, det lyser opp under den og telefonen er låst opp.

Siden løsningen først dukket opp i norske mobiler med Huaweis Mate RS Porsche Design tidligere i år har jeg merket meg at trykket du må utsette telefonen for varierer. Mate RS krevde at du trykket tommelen ganske hardt på skjermen, mens det for den nyere Mate 20 Pro-modellen stort sett holder å legge tommelen nedpå. Meizu 16-leseren er et sted midt mellom. Den trenger litt trykk for å funke, men den blir aldri frustrerende.

Ålreit kamera som kunne vært raskere

Kameraet i Meizu 16 har jeg allerede såvidt nevnt. Det har en 3x optisk zoom-linse og en vanlig vidvinkel. Hovedkameraet knipser bilder i 12 megapiksler. Dette er én Dual Pixel-variant av typen som ble så populære etter at Samsung Galaxy S7, og en tilsvarende brikke, mer eller mindre slo på lyset for mørkefotografering med mobil.

Og de samme egenskapene som Galaxy S7 ga oss er stort sett til stede her. Med Meizu 16 tar du gode bilder både når det er mørkt og når det er lyst. Det er sjelden den irriterer ved å bruke for lange lukkertider som i sin tur gir uskarphet. Det er heller ikke så lett å se åpenbar digital tukling med bildet - noe er det alltid, men det viktigste er at det ikke overdrives.

Alt i alt tar denne telefonen meget gode bilder, og viser at kineserne nå skjerper seg grundig også i de lavere prisklassene. Den forbigås selvsagt av P20 Pro og Mate 20 Pro fra Huawei, men så er de også i utgangspunktet vesentlig dyrere modeller.

Største ulempen med kameraet her er at det oppleves som litt tregt. Det tar litt tid fra du trykker på utløserknappen til bildet faktisk er fanget. Og fra du har tatt et bilde tar det litt tid før du kan ta neste. Dette er sannsynligvis bare et programvareproblem, men det er én av de største irritasjonene ved Meizu 16. Forhåpentligvis blir det fikset senere, men i dag er det en ting du bør vite om før du kjøper.

Dommen: En relativt billig gromtelefon

Lille Meizu 16 føyer seg inn i rekken av beviser for at mobiler ikke trenger å være kjempedyre for å være kjempebra.

Telefonen finnes i varianter fra 3700 til 5000 kroner, og gir en brukeropplevelse som tidvis matcher dobbelt så dyre mobiler. Den har noen ulemper som at den snakker engelsk fremfor norsk, at kameraet kunne vært raskere og at Touch Pal-tastaturet den leveres med er irriterende. Netflix må klare seg uten HD, siden krypteringsstøtten ikke er så god som i «ekte» toppmodeller. Vi kunne også ønsket oss et større batteri enn de 3000 mAh-ene den leveres med, men i praksis klarer den seg godt gjennom ganske hektiske dager.

Men når hver eneste person som får Meizu 16 i hånden kommenterer hvor pent bygget den er og hvor god den er å holde, snakker vi faktisk om en litt spesiell telefon. Det skjer ikke med alle. Den har i tillegg en knallbra OLED-skjerm med fingersensor i, meget bra kamera og rask maskinvare.

Den er et solid valg om du vil ha en god telefon som ikke alle andre har.

Alternativer til Meizu 16

Huawei P20 Pro Dual SIM
En av toppmodellene

Huawei P20 Pro Dual SIM

P20 Pro er bare én av flere toppmodeller som svinser og svanser opp og ned i pris i disse Black Week-førjuls-januarsalg-tider. Vi valgte den på grunn av det uslåelige kameraet, men også Galaxy S9 fra Samsung er en het kandidat som spretter litt opp og ned i pris på tilbudene for tiden. Disse befinner seg som regel et sted mellom 5000 og 7000 i utsalgspris, og er dermed dyrere enn Meizu 16, men på sitt billigste er de i samme nabolag. En fordel de reelle toppmodellene har som du sjelden får i de rimeligere er at de er vanntette.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Ren Android for penga

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Vandrende rundt i området mellom 3 og 4 tusenlapper finner vi Nokia 7 Plus. Det er en telefon med stor og fin skjerm, metall i chassiset og kliss ren Android som menyer. Den får oppdateringer rett fra Google, og burde dermed holde seg brukbar i mange år, selv om den ikke er blant de dyreste telefonene. Kameraet er ålreit, og det store batteriet er en bonus. For noen er metall en ulempe, mens andre setter pris på at telefonen ikke knuser så lett. Dette er én av telefonene som lykkes aller best i å skjule kompromissene som er gjort for å få ned prisen og den har vunnet tester omtrent overalt.

Xiaomi Mi A2 64GB
Enda rimeligere

Xiaomi Mi A2 64GB

Xiaomis Mi A2-telefon kjører i likhet med Nokia 7 Plus ren Android. Den koster litt mindre, og er på mange områder en veldig lik telefon. Den er kjapp i bruk og har ålreit kamera den også. Én av de viktigste forskjellene er imidlertid batteriet - det er vesentlig mindre her enn i Nokia 7 Plus. Men klarer du deg med det du får her sparer du mange penger uten å merke så mye til det i brukeropplevelsen.

Meizu 16th 128GB
9
Imponerende

Meizu 16th 128GB

sitat"Meizu 16 holder alt den lover og går forbi dyrere telefoner på kvalitetsfølelse."

Fordeler

 • Krysse av
  Fingerleser i skjermen
 • Krysse av
  Rask ansiktslås
 • Krysse av
  Gode og raske menyer
 • Krysse av
  Sveipestyring
 • Krysse av
  Hurtiglader medfølger
 • Krysse av
  Uvanlig velbygget
 • Krysse av
  Flotte fargevalg i de dyrere utgavene
 • Krysse av
  Tar gode bilder
 • Krysse av
  Kraftig stereolyd i høyttalerne
 • Krysse av
  Hodetelefontilkobling

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kameraet kunne vært raskere
 • Bytt
  Ikke norsk menyspråk
 • Bytt
  Batteriet kunne vært litt større
 • Bytt
  Ingen HD i Netflix
annonse
Meizu 16th 128GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Les også
Dette er Googles nye og billige Pixel-mobiler
Les også
Meizu har laget en keramisk telefon helt uten åpninger
Les også
Redmi Note 7 blir en råtassmobil til bare 1200 kroner
Les også
Har smarttelefonene nådd toppen?
annonse