Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestKingston Wi-Drive

Slik får du ekstra minne på iPhone

Nettverksdisk i lommeformat for iOS-produkter.

Trenger du mer minne til din iPhone eller iPad kan du utvide dette ved hjelp av et trådløst flashminne. Kingston Wi-Drive gir deg 16 eller 32 GB ekstra minneplass. Siden det ikke er mulig å bruke minnekort på iPhone eller iPad, så er dette et alternativ det kan være verdt å se nærmere på.

Enheten ser nesten ut som en iPhone 3GS med bakside på begge sider. Med en vekt på 83 gram er den en god del lettere enn en iPhone. Plassert side om side med en iPhone 4 ser vi at Wi-Drive er en anelse større, mens tykkelsen er omtrent lik.

Fronten på Wi-Drive likner baksiden på iPhone 3GS (til venstre). Disken er litt større enn iPhone 4 (til høyre), men den veier mindre.

Hensikten med Wi-Drive er at du skal kunne legge inn filer på den, for så å få tilgang til filene fra en iPhone, iPad eller iPod touch (iOS-produkt). Du kan ikke koble Wi-Drive direkte til et iOS-produkt med en kabel, men i stedet oppretter den et trådløst nettverk som du kobler deg til med mobilen.

Først må du laste ned applikasjonen Wi-Drive fra App Store. Så må du slå Wi-Drive på, gå til innstillingene på iOS-produktet ditt, og koble deg til Wi-Fi-nettet som Wi-Drive setter opp.

Trøbbel med Wi-Fi

Da vi fikk dette demonstrert av representanter fra Kingston fungerte det utmerket. Fra applikasjonen på iPhone og iPad så vi filene som lå på Wi-Drive, ryddig plassert i mapper etter filtyper. Men da vi skulle gjøre tilsvarende øvelse med et testprodukt vi fikk låne, så stoppet det hele opp. Disken lot seg rett og slett ikke spore, og dermed hadde vi ingen mulighet for å koble oss til. Ikke hjalp det å forsøke å tilbakestille disken med en binders heller. Selv om de blå lampene indikerte at disken var klar, så vi den ikke på listen over tilgjengelige nettverk.

Vi klarte til slutt å koble oss til disken ved å legge inn nettverksnavnet (SSID) manuelt på telefonen. Det viste seg nemlig at disken skjulte sin identitet, og følgelig var vanskelig å oppdage. Hvilken SSID disken brukte fant vi ved å koble disken til en PC og lete oss frem til konfigurasjonsfilen på den delen av disken som vi egentlig ikke skal fikle med. Når vi åpnet filen i Notepad dukket disknavnet opp.

Koble deg til Wi-Drive-nettverket, start Wi-Drive-appen, velg Wi-Drive og kjør innholdet.

Etter at vi fikk kontakt med disken kunne vi åpne innstillingsmenyen fra Wi-Drive-applikasjonen på iPhone, og gjøre disken synlig. Dermed kunne vi omsider bruke den slik det er meningen at den skal brukes. Men vi må medgi at vi i en periode fant hele dingsen så enerverende at vi var nær ved å tråkke på den med vilje.

Overføring via USB

For å legge filer inn på Wi-Drive kobler du disken til en PC via medfølgende USB-kabel. Når disken er koblet til PC vil den også bli ladet opp. Eventuelt kan du lade den opp ved å koble USB-kabelen til laderen du har til iOS-produktet ditt.Noen egen lader følger nemlig ikke med.

Under lading blinker den lille bryteren på siden av disken følrst i rødt, og etter en stund i grønt. Når ladingen er fullført slutter det å blinke, og lampen lyser grønt. Men fullt oppladet batteri kan du bruke Wi-Drive i opp til fire timer sammenhengende. Det kan bli i snaueste laget om du reiser på biltur, og flere skal koble seg opp mot disken. Kingston lover at tre iOS-produkt skal kunne hente filer fra disken samtidig, uten at det går ut over brukeropplevelsen. I teorien kan du koble til enda flere iOS-produkt, men da risikerer du at strømmingen blir ustabil. Vi koblet til tre mobiltelefoner samtidig, og kjørte en videofil. Det fungerte, men vi merket også at Wi-Drive ble glovarm.

Via Wi-Drive til Internett

Å bruke Wi-Drive skal i utgangspunktet være enkelt nok, om du bare laster ned applikasjonen og kobler deg til nettet disken setter opp for deg. Du kan koble Wi-Drive til ditt trådløse hjemmenett, og gjør du det kan du både høre musikk og surfe på Internett samtidig. Du kan søke opp og koble deg til Wi-Drive via hjemmenettet når Wi-Drive har funnet og koblet seg til hjemmenettet.

Men du kan ikke bruke filene på Wi-Drive uten å være koblet direkte til Wi-Drives eget Wi-Fi-nett.

Når du først har fått tilgang til Wi-Drive er det enkelt å manøvrere i menyene.

Flere svakheter

Det er en del ting ved Wi-Drive som vi stusser litt på. Du kan ikke koble deg til disken fra en PC med Wi-Fi og overføre filer trådløst (fungerer ikke som nettverksdisk). Kingston har valgt Mini-USB-kontakt på Wi-Drive, og ikke Micro-USB, som er den nye standarden for mobilladere i EU. Lader følger ikke med når du kjøper Wi-Drive. Det er heller ikke mulig å bruke Wi-Drive samtidig som den lades. Med en gang vi setter inn en USB-kabel for å lade disken kobles nettverket ned og alle enhetene dine blir koblet fra.

Vi synes også det er merkelig at det ikke er mer minne i Wi-Drive enn 16, eventuelt 32 GB. Hvorfor skulle vi kjøpe en Wi-Drive, når den ikke rommer mer enn dette? Hadde det enda vært mulig å utvide kapasiteten med en USB-plugg eller et minnekort. Men det går ikke, til tross for at minneproduksjon er Kingstons spesialitet.

Noen fordeler

Det finnes noen gode argumenter for å velge Wi-Drive også. Du kan laste inn filer fra en PC og se dem på iOS-produktet uten å gå veien om iTunes. Flere kan ha tilgang til filene samtidig, og andre kan ta kopier av innholdet på din Wi-Drive til en PC (ikke direkte til iOS-produktet). I tillegg kommer at du kan bruke internminnet på iOS-produktet til å lagre andre ting.

Du kan laste hva du vil over på Wi-Drive, men iOS-produktet kan bare åpne filer Wi-Drive-appen har støtte for. Det betyr at lydfiler må være i AAC, MP3 eller WAV-format, mens videofiler må være m4v, mp4, mov eller Motion JPEG (M-JPEG). Bildefiler støttes om de er i jpg, bmp eller tiff-format.

Dokumentformat som støttes er pdf, doc, docx, ppt, pptx, txt, rtf eller xls. Kingston opplyser at det vil komme støtte for flere filformat i en senere oppdatering. Uansett hjelper det ikke om du allerede har programvare som støtter andre format på iOS-produktet. Det er verdt å merke seg at filene åpnes i et eget grensesnitt. Det betyr at du ikke kan åpne dokumenter i dokumentprogrammet på iPad og redigere dem, eller legg musikk fra Wi-Drive til spillelisten på iPod-appen. Du kan bare åpne dem i Wi-Drive-appen.

Bilder kan vises som forhåndsvisning, som lysbildeserie, i et rutenett eller i full størrelse. Slik forhåndsvisningen ut på en iPad.

Konklusjon

Etter at vi fikk Wi-Drive til å virke som den skal, føler vi oss en smule mer overbærende med produktet. Wi-Drive gir deg ekstra minnekapasitet, og minnet kan deles mellom flere enheter. Den er liten og lett og kan enkelt fraktes rundt. Du kan også lett kopiere ut filer fra disken til en PC via USB-porten på disken.

Det er imidlertid mye som mangler før dette produktet er perfekt. Wi-Drive har for lite ekstra minne, den blir glovarm når den er i bruk, og batterikapasiteten er i snaueste laget. Wi-Fi-forbindelsen slukker under lading og du kan ikke koble opp Wi-Drive som nettverksdisk på PC-en din. Om du ikke setter passord på Wi-Drive (åpen som standard) kan andre i nærheten koble seg til din internettforbindelse ved å bruke din Wi-Drive som aksesspunkt. Det tar også litt tid fra du fisker frem Wi-Drive til alt er klart og du kan hente innhold til iOS-produktet ditt.

Alt i alt føler vi ikke at vi virkelig trenger en Wi-Drive slik den fremstår i dag. Den fungerer som den skal (vi ser bort fra at vår testeksemplar lenge klarte å gjøre seg utilgjengelig), og en pris på like under 700 kroner er heller ikke så avskrekkende.

Men hva så?

Les vår test av nettbrettet iPad 2

Les også
Neste iPad kan bli syltynn
Les også
Har du sett på makan til tilbehør?
Les også
Du skal høre mye før disse faller av
annonse