På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne kan heve lydkvaliteten fra PC-en mange hakk
Henry Audio gir superlyd til noenlunde fornuftig pris.
Innhold
Dårlig lyd fra PC-ens hodetelefonutgang var en gjenganger i eldre datamaskiner. Nå er ikke behovet like stort. Det er ikke lenger sånn at det spraker og bruser når du kobler til, men det kan fortsatt være lydkvalitet å hente på å koble til en egen boks som tar seg av lyden.
En slik boks er det vi har fått tilsendt for test. Den er designet i Norge, og bærer navnet Henry Audio. Boksen det er snakk om er en såkalt DAC, altså en digital til analog-konverter. Også lydkortet som står i PC-en din i dag har en slik DAC bygget inn, men hvordan er det med kvaliteten på komponentene rundt?
Kobler du til et sett hodetelefoner med høy følsomhet kan du fortsatt finne støy, og det er heller ikke alle DAC-brikker som låter like pent.
Flere variabler
En del av lydkvaliteten avhenger av forsterkeren også. Akkurat som for høyttalere er det viktig at forsterkeren er robust nok til å drive hodetelefonene dine godt. Med DAC-en fra Henry Audio betyr det at du må ha en forsterker ved siden av, og kabler imellom.
Til vanlig lytter jeg til en forholdsvis rimelig, men ålreit, kombinasjon av dingser på jobb. En billig DAC fra Pinell tar seg av veien fra digitalt til analogt, mens hodetelefonforsterkeren Argon HA-1 fra Hifiklubben står for forsterkingen. På enden av dette har jeg to hodetelefoner fra Denon; D2000 og MM400. Til sammen koster skrivebordskomponentene et sted rundt 1500 kroner, mens øreklokkene er typiske for prisklassen rundt 3000 kroner.
Muligens såvidt mer påkostet enn det folk flest har, med andre ord, men strengt tatt ikke galskap.
Hva skjer med lyden ved oppgradering?
Så er spørsmålet, hva skjer med lyden når vi tredobler prisen på DAC-en? Henry Audio DAC 128 MKII koster nemlig rundt 1900 kroner, mens Pinell-varianten koster skarve 600 kroner. Hvor hørbar er forskjellen?
Vi skal innrømme at denne testen har sittet et stykke inne. Høst er lanseringstid, så Henry og audioen hans har pent måttet vente til Nexuser, iPhoner og alt mulig annet har haglet ferdig. Det har imidlertid gitt meg muligheten til å bli godt vant med den lille tassen.
Så godt vant har jeg rukket å bli at det første jeg måtte gjøre i dag var å koble tilbake til Pinell-DAC-en for å få et skikkelig inntrykk.
Hvor stor kan forskjellen være? Jeg hører jo nesten utelukkende på strømmet musikk. Det er «lossy», det er mange ulike lydprofiler som kan være brukt. Losslesslyden og høykvalitetslyden jeg hører på sparer jeg til lyttestunder hjemme. På jobb skal jeg bare ha et lerret å hvile ørene mine på.
Overraskende stor forskjell
Det viste seg at forskjellen mellom to DAC-er kan være stor, for overgangen ble svært merkbar. Den gamle Pinell-DAC-en låter helt ålreit den også, men den er vesentlig mørkere i lyden. Diskanten er ikke like dominerende i lydbildet som den er fra Henry Audio. I tillegg skjemmer sistnevnte oss bort med vesentlig bedre stereoperspektiv enn det vi får fra Pinell.
Nå er det på sin plass å påpeke at DAC-en fra Henry Audio som regel er David mot Goliat i denne typen tester. Ikke omvendt, slik som i vårt scenario. Så hva er styrkene?
Det store stereoperspektivet er én av dem. Selv låter som ofte ikke gir noe voldsomt voksent lydbilde males bredt av Henry Audio. Denne DAC-en virker generelt litt tilgivende for musikk uten den beste produksjonen. Gitt at lyden avspilt fra PC vil være fra en rekke ulike kilder, og i mange forskjellige kvaliteter er dette en trivelig egenskap med Henry Audios DAC.
Den tørre og krispe diskanten er også noe vi setter pris på. Sammenliknet med en del annet utstyr er ikke diskanten veldig fremtredende her, men den er svært detaljert og drukner ikke i resten av lydbildet.
Også bassområdet opplever vi som en del strammere gjennom Henry Audio enn gjennom den rimeligere løsningen fra Pinell. Der øvre del av bassområdet virker å grøte seg litt sammen med lavere basstoner fra den rimelige varianten, er det langt enklere å separere dem fra resten av lyden når de spilles av fra Henry Audio. Resultatet er både mer engasjerende lyd, og et inntrykk av klarere lyd over det hele.
I testperioden har vi brukt Henry Audio-DAC-en med et utall ulike typer materiale. Tapsfrie FLAC-filer, strømmetjenester og tilfeldig lydmateriale på internett. Kort sagt, alt det er sannsynlig at du og jeg spiller av fra en PC.
Skal være god til langt mer
DAC-en markedsføres blant annet for at den skal gi gode muligheter for å eksperimentere med egen kode og maskinvaren. Vi har ikke tuklet med denne delen av produktet.
Selv om DAC-en skal være kapabel til å spille av musikk i inntil 24 bit og 192 KHz har vi ikke beveget oss opp på såkalt høyoppløst lyd. Det er relativt få kilder til slik lyd, og i denne prisklassen mener vi Henry Audios DAC er mer å anse som et litt påkostet lydkort. Den er rett og slett en optimal oppgradering for deg som enten har en eldre DAC som ikke er like god, eller bare bruker en middels god hodetelefonutgang som hører til PC-en.
Kort sagt er dette produktet på mange måter mye mer avansert enn vi tror den jevne kjøper vil verdsette. Det tok oss dagevis før vi i det hele tatt tok oss bryet med å aktivere høyeste kvalitetsnivå på lyden. Til vanlig kjører DAC-en ordinær CD-kvalitet ved enkel tilkobling, men hvis du tukler litt med innstillingene i programvare som kan lastes ned kan du sette den i såkalt UAC2-modus, der operativsystemets lydbehandling omgås og høyeste lydkvalitet er mulig.
Bør du kjøpe den?
Lydprodukter kan være litt som gamle viner. Ordene som brukes for å beskrive dem er ofte relativt høytflyvende, og av og til skal det svært gode ører til for å oppfatte forskjell. Vitenskapelige tester og kabelprodusenter krangler så busta fyker om hvorvidt ekstreme luksuskabler gir hørbar forskjell på lyden. Noen mener til og med at kabler må spilles inn for å låte riktig.
Vi har testet lydløsningen fra Henry Audio mot ordinær innebygget lyd, og en billigere løsvektløsning i form av Pinells lille og billige USB-DAC. Her behøver man ikke å gripe etter de største ordene for å høre eller beskrive forskjellen. Dette er rett og slett en fryktelig trivelig liten tass, og lyden er bedre enn den du vil få fra mange DAC-løsninger og innebygget lyd i PC-er.
Setter du den mellom PC-en din og et eksisterende hi-fi-anlegg trenger du bare selve DAC-en, men skal du bruke den med hodetelefoner er det stor sannsynlighet for at du trenger en hodetelefonforsterker ved siden av. Dermed vil prisen fort nærme seg 3000 kroner for en komplett løsning. Om det er for dyrt vil variere fra lytter til lytter og fra lommebok til lommebok, men vi mener absolutt ikke dette er galskap hvis du er opptatt av god lyd, og tilbringer rikelig med tid mellom øreklokkene.
Henry Audio USB DAC 128 mkII
En knallgod løsning for deg som er misfornøyd med PC-lyden.
Fordeler
- +Hever lyden mange hakk fra enklere løsninger
- +Noenlunde fornuftig priset
- +Enkel i grunnleggende bruk
- +Godt stereoperspektiv
- +Stram og engasjerende bass
- +Krisp og klar diskant
- +Relativt ettergivende for dårlig kildemateriale
Ting å tenke på
- —Har du ikke tilbehøret blir prisen høy
- —Litt vanskelig å få maksimal lydkvalitet ut av