Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG Nexus 4

Slik er den nye Google-mobilen

Kraftpluggen Nexus 4 er en super telefon, men den er ikke for alle.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Konklusjon

Super skjerm

Raske menyer

Lite unødvendig dilldall

God navigasjonsløsning

Velbygget

God ytelse i spill

Nyttig info på låseskjermene

Mangler viktige funksjoner

Svak e-postløsning

Ikke støtte for minnekort

GSM-støy på hodetelefonutgangen

Videospilleren er ekstremt kresen

Les mer om LG Nexus 4 på Amobil.no »

[Amobil.no]: LG Nexus 4 er Googles «egen» telefon, og den er tiltenkt deg som vil oppleve Android akkurat slik skaperne av operativsystemet leverer det. I tillegg er telefonen rått spesifisert på innsiden, med heftige tall for både skjerm og prosessor. Hvordan kan den måle seg med konkurrentene?

Det første som er greit å vite om Nexus 4 er at den i praksis er et blankt ark, nesten på lik linje med Apples iPhone- og iPad-modeller. Menyene i Nexus 4 er ikke fulle av skrot du ikke trenger, men det betyr også at den mangler en del viktig programvare som andre telefoner har.

Fordel og ulempe

Dette er altså både en fordel og en ulempe. Noen foretrekker å tilpasse telefonen sin fra innerst til ytterst, og har allerede et bibliotek av apper som de foretrekker å bruke. Er du en av disse er vanligvis Nexus-telefonene midt i blinken.

Foretrekker du en telefon som er mest mulig komplett rett ut av esken gjør du sannsynligvis lurt i å se på en av de andre toppmodellene fra de store mobilprodusentene. Det er verdt å få med seg at Nexus 4 egentlig er en avlegger av LGs egen Optimus G. Denne telefonen kjører LGs egne menyer, og er derfor langt mer komplett på programvare rett ut av esken. Det er ventet at Optimus G kommer til Europa rett over nyåret.

Føles solid

Baksiden av LG Nexus 4 er i glass, med et spraglete mønster som reflekterer lyset forskjellig alt etter hvordan du holder den.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Telefonen er satt sammen av solide materialer. Den er dekket av ripesikkert glass både på forsiden og på baksiden. Langs kantene har den en gummiert ramme, som gjør at den ikke glir så lett ut av hånden.

LG har bygget en solid telefon i Nexus 4, men det gjenstår å se om spøkelset fra iPhone 4-modellene gjenstår i Android-drakt. Mobiler med glass både foran og bak er nemlig ekstra utsatt når de faller i bakken.

Den store IPS-skjermen som dekker mesteparten av forsiden på telefonen er høyoppløst, lyssterk, og god på fargegjengivelse. Dette er absolutt en skjerm som bør føle seg hjemme i en fullspekket toppmodell.

Silkemyke menyer

LG Nexus 4 er ikke utstyrt med snarveisfelter under skjermen. I stedet er disse snarveiene inne på selve skjermen, slik som på forrige Nexus-modell.

Denne telefonen kjører Googles nyeste versjon av Android, altså versjon 4.2 Jelly Bean. Her er det enkelt å kjenne seg igjen, for deg som er vant til en Android-telefon fra før, men det er likevel en rekke større og mindre forbedringer her i forhold til tidligere versjoner.

Menysystemet går ekstremt raskt, og underveis i testen opplevde vi ikke en eneste gang at menyene stoppet opp eller hakket i navigeringen.

Mangler funksjoner

En av ulempene med telefoner som kjører helt ren Android er at de mangler en del grunnleggende funksjoner som produsentene vanligvis legger til på telefonene sine. Her får du ingen fullverdig Office-støtte, og støtten for mediefiler er også ekstremt dårlig.

Både e-poststøtte og musikkspiller er av de helt grunnleggende variantene. Her er det få valgmuligheter, og ikke alt er løst fullt så godt som i de beste applikasjonene.

Dette lar seg løse ved at du tar en tur inn i Googles applikasjonsbutikk. Her fins det både musikkspillere og e-postklienter med langt fler valgmuligheter enn de Nexus 4 leveres med. I Google Play finner du også et stadig økende utvalg heftige spillopplevelser, og Nexus 4 har alle forutsetninger for å kjøre selv de mest krevende spillene.

Som telefon fungerer Nexus 4 helt greit. Volumet under samtaler blir ikke eksepsjonelt høyt, men det bør være tilstrekkelig for de fleste. Lydkvaliteten under samtale er god. Tekstmeldinger går også unna i en fei. For deg som foretrekker det har Google også lagt til et tastatur som minner mye om den velkjente Swype-løsningen som kan lastes ned fra applikasjonsbutikken. Dette fungerer greit i kombinasjon med den innebygde ordlisten, men løsningen er muligens ikke for alle.

Til slutt

Nexus 4 har en skjerm på 4,7 tommer, men den er likevel ikke uhåndterbar.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nexus 4 er en vanskelig telefon å felle en dom over. Det skyldes spesielt to ting. Den er beregnet på et nokså begrenset publikum – entusiaster og utviklere. Det betyr ikke at den er helt uegnet for folk flest, men det betyr at du gjøre en større jobb med å sette den opp selv. Det betyr sannsynligvis også noen utlegg til apper, hvis du ikke har handlet det du trenger fra før.

I tillegg er testmobilen vår en telefon med uferdig programvare, som innimellom har hatt sine utfordringer i løpet av testen.

Etter å ha vært gjennom to testprodukter, og tre ulike programvareversjoner, står vi igjen med et inntrykk av en velbygget og god mobil som stort sett gjør det den skal. Men noen nykker gjenstår.

Terningen lander på en svak femmer, og denne gangen deler vi ikke ut vårt sedvanlige anbefalt-stempel, ettersom Nexus 4 først og fremst er en telefon for deg som ønsker å ha et tett forhold til programvaren som kjører på mobilen din. Er du ikke en av dem, vil Nexus 4 kreve en del mer av deg enn andre mobiler i samme prisklasse – denne telefonen er mer å betrakte som et utgangspunkt for et byggesett av selvvalgt programvare, enn en helt ferdig løsning.

I mellomtiden er det toppmodellene HTC One X+ og Samsung Galaxy S III som er de sterkeste alternativene til Nexus 4. Begge mobilene fremstår som mer helstøpte, men du må leve med velfylte menyer med ting du kanskje ikke bruker. Du må også klare deg uten Android 4.2 – enn så lenge.

Det er også verdt å merke seg at LGs andre toppmodell, Optimus 4X HD, nok er langt bedre egnet for deg som vil ha en helt ferdig løsning. Også denne mobilen er lynrask, den har gode menyer, bra skjerm og en vesentlig lavere prislapp.

annonse