Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Rollermouse Pro

Introduksjon

Rollermouse Pro (tastatur følger ikke med)

Contour Design har nettopp etablert seg med en egen underavdeling i Norge. Selskapet har spesialisert seg på å utvikle og selge ergonomiske produkter, med museprodukter som en egen spesialitet. Rollermouse og Rollermouse Pro er det første produktene fra Contour Design som tilbys norske kunder.

Ved bruk av vanlige mus er det spesielt sener i håndledd, albue og skulder det går utover. Symptomene kan komme etter lang tids bruk av tradisjonelle datamus, og skyldes hovedsakelig repetitive bevegelser eller at muskler holdes anspent over lang tid. Typisk er for eksempel at man holder pekefinger over knappen, klar for å trykke, eller at hele hånden løftes opp fra bordet mens man styrer musen.

Men også det å flytte musen frem og tilbake mellom tastatur og mus til stadighet, kan være belastende for armen. Det er ikke så mye man kan gjøre med musesyke, annet enn å slutte å belaste de anstrengte områdene i hånden.

Mange produkter er lansert for å avlaste hånden til folk med musesyke. Vertikale mus, joystick-mus, styrekuler og styreduker er noen slike.

Diverse ergonomiske styreprodukter

Rollermouse Pro føyer seg dermed fint inn i rekken av ergonomiske produkter som er lansert for å motvirke eller lindre belastningsskader. Ideen bak er en rullepinne, som også kan beveges fra side til side. Denne leses av optisk ved 800 DPI.

Takk til Contour Design som lånte ut et eksemplar til test.

Spesifikasjoner og tilbehør

  • Tilkobling: USB, PS/2
  • Antall knapper: 9 (musehjulet inkludert)
  • Teknologi: Optisk (LED), 800 DPI
  • Produsert: Taiwan

Det følger med en USB/PS-2-konverter, et par gummiplater for å feste mellom tastaturet og Rollermouse, og en manual som også er trykket på norsk. Produktet leveres i en kompakt og hvit eske, uten logo av noe slag.

Selve rollermouse-enheten er laget som et brett, med håndleddshvilere. Denne monteres ved å klikke de to platene sammen. Tastaturet settes så oppå enheten.

Driver og innstillinger

Rollermouse leveres uten driver, men fungerer god med den integrerte standarddriveren i både Windows XP og Linux. Under har Rollermouse innstillinger for hvilke funksjoner knappene skal ha.

Denne jumperen gir ulik funksjonalitet til knappene:

Klikk for større bilde

Hvis dette ikke gik nok muligheter kan man også laste ned en driver fra fra nettsiden til Contour Design. Denne er så langt kun lansert for Windows, vi brukte versjon 1.05.

Driveren gir mulighet til omdefinere knappene, programmere makroer og endre på innstillinger relatert til rullepinnen.

Man kan også stille på rullepinnens hardhet ved klikk fra en spake under enheten. Forskjellen er forholdsvis stor, vi fant det mest behagelig å ha litt motstand slik at vi ikke trykket ned styrepinnen uten å ville det.

I bruk

Musen styres med rullepinnen, og denne kan altså rulles og skyves fra side til side. Opplegget er ganske intuitivt, og man kommer raskt inni det. Denne måten å styre på har flere fordeler. Veien fra tastaturet til styrepinnen er kort, og man kan enkelt bytte mellom begge hender for å variere arbeidsposisjonen.

Selve pinnen har en lett motstand alle veier, og kan beveges ca. 10 cm. i hver retning. Dette er mer enn nok til å bevege pilen over skjermen. Hvis pekeren ikke når skjermkanten før pinnen gjør det, kan man flytte pekeren videre ved å gi pinnen et lett trykk i den retningen man ønsker å føre den. Dette var aldri noe problem for vår del.

Man må imidlertid være oppmerksom på at Rollermouse gjerne ikke passer like godt til alle typer tastatur. På det gode gamle avrundede Logitech-tastaturet vårt (under) kom knappene litt langt oppe i forhold til håndleddshvilerne.

Den subjektive meningen til anmelder er at musen kan være et godt alternativ til vanlige mus. Man lærer raskt å kontrollere pekeren, og etter dette går det meste av seg selv. Pekerbevegelsen har en tendens til å bli litt vinglete – og det er vanskelig å føre pinnen horisontalt uten at pekeren "skjelver" litt vertikalt samtidig.

Til presisjonsarbeid som bildemanipulering fungerer også Rollermouse ganske godt, men den er ikke så presis som ordinære mus. Uansett er Rollermouse mye mer nøaktig enn touchpad og styrepinne.

Spill som Civilization 4 og andre strategispill går dermed helt fint. 3D-spilling viste seg derimot å være en ganske sørgelig affære. Det tar litt lenger tid å stille inn siktet nøyaktig.

Konklusjon

Rollermouse Pro er et produkt som er lansert for å forebygge og lindre slitasjeskader som musesyken. I forhold til mange lignende redskaper har Rollermouse den fordelen at den blir mer eller mindre en integrert del av tastaturet. Dermed slipper man å flytte armene så langt, og det er lett veksle mellom hvilken hånd man til en hver tid bruker.

Vi fant at Rollermouse Pro er et ganske nøyaktig pekeredskap. Dette betyr at det enda har igjen litt i forhold til vanlige mus, men at det samtidig er mye mer presist enn touchpads og styrepinner. Under hele testperioden var Rollermouse helt grei å bruke, og den største forskjellen fra ordinære mus er at pekeren er litt mer urolig enn vanlig i det man flytter den.

Imidlertid oppdaget vi at Rollermouse Pro ikke passer absolutt alle tastaturer, man bør ha et tastatur som er helt flatt nederst for å oppnå en komfortabel arbeidsstilling.

Utenom dette tror vi absolutt at Rollermouse Pro kan være et godt våpen mot plager som skyldes bruk av ordinær mus, men vær beredt å måtte betale for det (pris ca 2200 kroner inkl. mva).

+ Nyskapende
+ Ergonomisk arbeidsredskap
+ Godt alternativ til touchpad og styrepinne

- Litt urolig peker i forhold til vanlige mus
- Passer ikke for alle tastatur
- Drøy pris (ca 2200 kr pr. 15.03.06)

Mer om
annonse