Acer Iconia A3-A10
Stor skjerm for lite penger. Men fins det gode grunner for å punge ut litt mer?
Innhold
Design, skjerm og menyer
Mens mange andre nettbrettprodusenter pøser på med brett til de som tar seg råd til å betale over 6000 kroner for de mest påkostede, fokuserer Acer i større grad på å tilby alternativer for de som ikke er laget av penger. I sommer testet vi blant annet billige Acer Iconia A1 med rå ytelse for en rimelig penge. Nå har vi en av etterfølgerne, Iconia A3, på testbenken.
Iconia A3 får du helt ned til 2200 kroner, og den er en ganske naturlig oppfølger til A1. Den viktigste forskjellen er at skjermen er større og har høyere oppløsning.
Design og skjermstørrelse
Iconia A3 veier over 140 prosent av det A1 gjør, og størrelsen har også økt i takt med skjermstørrelsen. Nå snakker vi om en 10,1 tommer stor skjerm, som er blant de aller største skjermvariantene i dagens nettbrettmarked.
Dette er altså ikke et nettbrett du stikker i lomma på vei ut av døra, men et nettbrett du må installere i en sekk eller lignende for å drasse rundt på. Et slikt nettbrett erstatter nok ikke den bærbare datamaskinen din når det kommer til funksjonalitet, og mange av oppgavene nettbrettet kan gjøre mens du er i farten kan også mobilen din få til. Den kan fort falle mellom to stoler.
Nettbrettet har imidlertid en god skjermstørrelse til lesing. Nettaviser flest passer inn på skjermen som hånd i hanske. Undertegnede leser også mange forskningsrapporter i PDF-format i forbindelse med studier, og når disse kommer opp i femti eller hundre sider begynner det å bli for slitsomt å lese på en datamaskin. Samtidig er femti eller hundre sider altfor mye å skrive ut med blekkskriveren. Dette nettbrettet er en grei mellomting, der du kan ha en god sittestilling mens du leser, selv om det også her kan bli slitsomt å for øynene å lese mye i forhold til på papir. Takket være skjermstørrelsen er oversikten god, slik at vi får både grafer og tekst av stor nok størrelse på skjermen samtidig.
Ikke den beste skjermen
Skjermen er ikke av høyeste kvalitet, noe et trent øye merker kjapt. Oppløsningen er forholdsvis lav, på 1280 x 800 piksler, og dette gir skjermen et noe uskarpt bilde. I tillegg kunne gjerne fargene vært klarere. Refleksjonen i skjermflaten er merkbar når vi ser filmescener fra mørke omgivelser. Du må imidlertid være ganske så kresen for å bli plaget av dette på noen måte, og prislappen gjør disse detaljene lett å tilgi. Lysstyrken er ganske høy, samtidig som de svake kontrastene i mørke bilder kommer frem. Alt i alt er dette helt greit i forhold til prislappen, men om du går ned i skjermstørrelse får du høyere bildekvalitet i for eksempel LG G Pad 8.3. Betaler du noen få hundrelapper mer, får du like stor skjerm og høyere oppløsning i Asus MeMO Pad FHD10.
De to høyttalerne som spiller i stereo er plassert helt nederst på sidene av nettbrettet. Dette er til ulempe når du holder nettbrettet i hendene for å se en videosnutt eller spille et spill. Da demper du lyden ved at du holder over høyttalerne, og for å unngå dette må du holde nettbrettet på en litt mindre behagelig måte. Vi kan ikke si dette er noe stort problem, men om du synes det er et problem kan du løse det hele ved å plugge inn et sett øreplugger.
Ellers føles Iconia A3 solid, og det ser i bunn og grunn ut som nesten alle andre nettbrett gjør. Den store og skrikende blanke Acer-logoen som er plassert midt på den hvite baksiden kunne de imidlertid spart seg for i undertegnedes øyne. Det gjør at baksiden fungerer som en reklameplakat for Acer, og baksiden skulle gjerne vært litt mer anonym. Men det har mest med smak og behag å gjøre.
Android uten krumspring
Operativsystemet i Iconia A3 er Android OS i versjon 4.2.2, altså en av flere versjoner som går under Jelly Bean-paraplyen. Det er helt akseptabelt å lansere et nettbrett med denne Android-versjonen nå, men du kan måtte belage deg på å få en oppdatering om ikke altfor lenge. Versjonen har nemlig vært gjeldende lenge, og både Android OS 4.3 Jelly Bean og 4.4 KitKat kan være aktuelt i fremtiden.
Acer har ikke gjort særlig mange egne tilpasninger i menyene, i motsetning til mange andre produsenter, men et ikon fra “Acer IntelliSpin” dukker opp når nettbrettet ligger flatt på bordet, og stopper skjermbildet fra å rotere. Acer Touch WakeApp lar deg låse opp enheten ved å holde fem fingre på skjermen i noen sekunder, eller både låse opp og aktivere kameraet på samme tid ved hjelp av to fingre.
Ellers er hele grensesnittet slik Google lagde det, og det fungerer vel og bra. I Jelly Bean-versjonene av Android får du tilgang til to nedtrekksmenyer der den ene viser varslinger og den andre viser batterinivå og gir deg tilgang til innstillingsmenyen samt at du får tilgang til en rekke innstillinger rett i menyen, slik som aktivering/deaktivering av Wi-Fi, Bluetooth, GPS, justering av lysstyrke og lignende som er greit å ha lett tilgjengelig.
I esken...
...finner du følgende:
- Nettbrett
- USB-kabel (USB og Micro-USB)
- Adapter, 230V~, brukes sammen med USB-kabel for lading
- Brukerveiledning
Teknologi og funksjoner
Iconia A3 har ikke mulighet for tilkobling til mobilnettet, og dermed må du enten være i nærheten av trådløse nettverk. Du kan alternativt opprette et trådløst nettverk selv med mobiltelefonen din dersom den støtter det, noe de fleste nyere smarttelefoner gjør. Hvis du har en mobiltelefon som kan dele internettilkoblingen på denne måten, er problemet løst så lenge mobilen din har strøm på batteriet.
Med en prosessor av typen 1,2 GHz Cortex-A7 med fire kjerner, opplever vi at nettbrettet har god respons i menyene. På neste side kommer vi tilbake til hvordan dette dette fungerer i krevende applikasjoner som spill. Vi synes imidlertid at 1 GB arbeidsminne er i minste laget, og dette kan gjøre at ting går litt tregere når nettbrettet holder på med mye på én gang.
Av teknologi finner du alt det du forventer, og det er vanligvis ikke hva nettbrettene tilbyr av trådløs teknologi (foruten mobilnettstøtte eller ei) som skiller dem fra hverandre. Trådløs internettilkobling med god hastighet, Bluetooth av nyeste versjon, akselerometer og kompass er på plass.
Iconia A3 kommer med 16 eller 32 GB lagringsminne, i tillegg til at minnekort på inntil 16 GB (ifølge spesifikasjonene) støttes.
Nett- og e-postlesere
To forskjellige nettlesere er forhåndsinstallert i Iconia A3. Den WebKit-baserte Android-nettleseren vi kjenner fra tidligere har blitt overflødig nå som Google legger inn Chrome. Her åpnes faner i bakgrunnen i stedet for i forgrunnen, og når du prøver å treffe små lenker får du opp en forstørrelse av området du trykte i slik at du slipper feilnavigering.
Også på e-postleserfronten har du to å forholde deg til, slik Android-brukere er vant med. Én for Gmail og én som støtter Gmail så vel som alt annet. Den kanskje viktigste fordelen med Gmail-leseren er at den setter opp kontoen automatisk så snart du logger inn på Google-kontoen, og det må du gjøre for å få laste ned applikasjoner via Google Play.
Eksta apper
AcerCloud er én av få applikasjoner Acer har bestykket nettbrettet med på toppen av Googles bidrag. Her kan du få sette opp en konto og få mulighet til å lagre data i “skyen” – det vil si på på en server der ute på internett et sted. På den måten mister du ikke dataene dine hvis du mister eller ødelegger nettbrettet. Når det er sagt, finnes det et vell av alternative skylagringstjenester. For eksempel Google Disk, som også er forhåndsinstallert.
Ellers finner du en god kalenderløsning, en YouTube-spiller, en “aviskiosk” og en rekke andre applikasjoner som kan være hendig. Kanskje litt i overkant, for det er nemlig ikke alltid helt selvforklarende hva programmer som “7digital”, “Agoda”, “Audible”, “Dolby”, “Kobo” og mange andre egentlig gjør. Office-løsning er ikke inkludert.
Svakt batteri
Batteriet i nettbrettet har en kapasitet på 3540 mAh, noe som er forholdsvis svakt for et nettbrett. Det varer inntil ni timer i bruk. Batterikapasiteten er med det vesentlig lavere enn hos Iconia A1, samtidig som skjermen er større og krever mer strøm.
Vi setter stor pris på at nettbrettet lades ved hjelp av Micro-USB. Riktignok er det ikke alle ladere av denne typen som leverer strøm nok til å lade nettbrettet så veldig fort, men alternativt går det an å slå av nettbrettet og la det lade i sneglefart fra en vanlig mobillader.
Multimedia
Vi opplever lydkvaliteten i Iconia A3 som veldig god. Nettbrettet håndterer øreplugger som Denon AH-C751 og øreklokker som Beyerdynamic DT770 Pro helt utmerket. Kjører vi programmet Dolby fra menyen, kan vi velge mellom film, musikk, spill, stemme. Dette er lydutjevneren, og den gjør slik at du for eksempel får masse bass hvis du velger film eller en mer balansert fordeling hvis du velger musikk. I tillegg har den en såkalt surround virtualizer, som prøver å få stereo til å høres ut som surroundlyd. Når du spiller musikk får den i stedet stereolyd til å høres ut som stereolyd med en hel masse støy og rot i musikken.
For å spille musikk kan du bruke Google Musikk, som gir deg tilgang til mye musikk for strømming slik som Spotify og Wimp. og 7digital som først og fremst er en vanlig avspiller for lokale filer. I tillegg har Acer lagt inn et program som heter “Musikk” i menyen.
For mye av det gode
De tre musikkapplikasjonene synes vi blir litt overflødig. Det svekker brukervennligheten at du får en rekke forskjellige programmer som overlapper mye i funksjonalitet, i stedet for bare programmer med tydelig skiller på bruksområder. Apples løsning med kun iTunes for musikkspilling må nok regnes som en mer brukervennlig løsning.
Også de innebygde høyttalerne leverer grei lyd til filmsnutter, og du får også med deg mesteparten av musikken når du bruker disse til musikk. Vi har nevnt tidligere at høyttalernes plassering er litt upraktisk når du skal spille spill som krever at du holder nettbrettet med to hender i landskapsmodus. Da dekker du til høyttalerne med håndflatene.
Grei filmviser
Nettbrettet har spilt de aller fleste videoene vi har testet med i forskjellige formater og inntil 1080p-oppløsning. At skjermen har en noe lav oppløsning merker vi ikke under videotitting, og både kontrast og fargegjengivelsen er god nok til filmtitting. Også når du ser film er det en fordel at lyden er av god kvalitet.
Ytelsen i Iconia A3 er høy nok til at alle de spillene vi prøvde i testperioden fungerer utmerket, men likevel er det ikke overveldende gode resultater i ytelsestestene. I ytelsestesten Nenamark 2 henter nettbrettet inn 44,3 poeng, noe som er helt godkjent. I Quadrant 2 ligger resultatet på 3989 poeng, noe som er ganske beskjedent uten at vi kan kalle det dårlig. Når nettbrettet har såpass lav skjermoppløsning som Iconia A3 kunne man forventet bedre resultater.
Litt svakt kamera
Kameraet i nettbrett har begrenset nyttverdi, men Iconia A3 har i alle fall kamera og det fungerer helt greit til å dokumentere ting og tang. Det er likevel helt tydelig at lysfølsomheten ikke er veldig høy, og bilder innendørs blir veldig kornete. Alle bildene blir litt utsmurt og samtidig overoppskarpet, noe som gjøres for å fjerne bilde støy uten at bildet blir uskarpt. Utendørs blir bildene altfor påvirket av en sterk lyskilde som en lavtliggende sol, og deler av bildet overeksponeres. I tillegg er det kun fast fokus.
Video kan tas opp i oppløsninger på både 480p, 720p og 1080p, og du får greie videoer uten hakking, men med litt kornete bildekvalitet innendørs samtidig som den faste fokusen også er en begrensning når det kommer til video. Programmet Filmstudio lar deg redigere videoene.
Ellers er det også noen underholdningsprogrammer forhåndsinstallert, som for eksempel Audible som gir deg tilgang til lydbøker (på engelsk). Slike applikasjoner vektlegger vi imidlertid ikke, siden du uansett kan laste de ned gratis fra Google Play eller rett fra programutviklerens nettside. Ofte er det heller til ulempe for brukervennligheten at det er mange applikasjoner på nettbrettet som aldri blir brukt.
Her kan du se noen bilder tatt med Iconia A3:
Konklusjon
Iconia A3 fremstår kanskje som atter et nettbrett med det meste av teknologi og en stor skjerm. Det er imidlertid et billig alternativ for de som vil ha et nettbrett med en stor skjerm.
Hvis vi måler Iconia A3 opp mot Iconia A1 har skjermstørrelsen og -oppløsningen økt. I den anledning har også vekten og størrelsen økt. Batterikapasiteten har imidlertid gått ned, og kombinert med en mer kravstor skjerm er resultatet merkbart kortere batteritid.
Med den 10,1 tommer store skjermen er ikke Iconia A3 blant de mest portable, og det blir gjerne slik at du virkelig må ha et reelt behov for nettbrettet før du faktisk velger å ta det med deg. En vanlig innerlomme holder ikke, og du trenger en sekk eller lignende om du vil drasse rundt på nettbrettet.
Oversiktlig og lettlest skjerm
Fordelen med den store skjermstørrelsen er at du får skikkelig god oversikt når du surfer på nett eller leser PDF-dokumenter, så vel som god virkelighetsfølelse og underholdningsverdi i spill og i spillefilmer.
Skjermen er grei nok i bruk, selv om oppløsningen gjerne kunne vært et hakk høyere. Menyene er relativt brukervennlige, og menynavigering går raskt og problemfritt.
Når det kommer til underholdning kan Iconia A3 levere en suveren lydkvalitet, god nok ytelse til å kjøre de fleste spill og god formatstøtte for video. Kameraet imponerer ikke, men du kan ta opp video i full HD-oppløsning.
Utmerker seg ikke
Etter å ha brukt nettbrettet i testperioden er konklusjonen at nettbrettet var mer eller mindre akkurat slik vi predikerte før det dukket opp i redaksjonen. Det er rett og slett atter et nettbrett med stor skjermstørrelse, og det utmerker seg ikke på noen måter.
Prisen er riktignok noen hundrelapper lavere enn for eksempel dagens pris på Asus MeMO Pad FHD 10, men til gjengjeld er Asus’ bidrag i denne prisklassen bedre på mange måter. Bedre skjermoppløsning og vanvittig mye bedre batteritid er kanskje det aller viktigste.
Alt i alt et relativt uorginalt bidrag til nettbrettmarkedet, men likevel ingen bomkjøp. Vi vil først og fremst anbefale å heller se på Asus MeMO Pad FHD10 for noen hundrelapper mer. Hvis du trenger mobilnettilkobling må du imidlertid opp i en annen prisklasse.