Tek.no

Test EVGA GeForce GTX 660 SuperClocked

Denne GeForce-modellen vil friste mange

Vi har testet Nvidias inngangsbillett for spillere.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Jørgen Elton Nilsen
14 Sept 2012 18:30

Introduksjon

Siden lanseringen av GeForce GTX 680 i mars, har Nvidia jevnt og trutt pumpet ut spennende skjermkort. Fire skjermkort i det øvre sjiktet er så langt lansert, og nå har ytterligere to kandidater blitt sluppet; GeForce GTX 660 og GeForce GTX 650.

Disse to skjermkortene skal være en enkel og billig inngangsbillett for de som liker å spille, uten å stille de aller største kravene. Kortene vil lanseres i en rekke varianter, med forskjellige design, kjøleløsning og spesifikasjoner. Vi tar tatt inn EVGA GeForce GTX 660 SuperClocked til test.

Vil gi deg ny grafikkmotor

Skjermkortet sett ovefra.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
EVGAs modell er 24 centimeter lang.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
GeForce GTX 660 SuperClocked.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Skjermkortet har en rekke kontakter.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
GTX 660 trenger én strømkontakt.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Viften henger utenfor kretskortet.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Produktesken.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Viftehuset.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det er tre år siden det første skjermkortet med støtte for DirectX 11, selve basisen for spillgrafikken din, ble lansert. En rekke moderne spill tar i bruk denne motoren for å gi deg bedre grafikk, men allikevel er over halvparten av skjermkortene til spillerne så gamle at de er uten DirectX 11.

Et slikt tall vil både AMD og Nvidia gjøre noe med, de vil få flere spillere over på den nye teknologien. Men for å få flere spillere til å velge et nytt og moderne skjermkort må de tilby billigere skjermkort. AMD har for lengst lansert skjermkort av den rimelige typen, som Radeon HD 7770, men frem til nå har Nvidia latt dette sjiktet ligge stille.

For GeForce GTX 660 koster 1700 kroner her til lands, en pris mange kan akseptere. Med dette skjermkortet vil Nvidia mette de som spiller i full HD-oppløsning, samtidig som du kan spe på med et par grafiske innstillinger.

Det er forøvrig viktig at dette skjermkortet ikke forveksles med storebroren GeForce GTX 660 Ti, som ligger litt høyere i både ytelse og pris.

Ny grafikkjerne

Alle skjermkortene Nvidia så langt har lansert for spillerne i GTX 600-serien, har vært basert på den samme grafikkjernen. Både flaggskipet GTX 690, og tidligere lanserte GTX 660 Ti, har vært bygget rundt kjernen med navnet GK 104. Forskjellen har i stor grad vært at deler av arkitekturen har vært deaktivert eller kuttet bort. Det er det nå slutt på.

GeForce GTX 660 har fått sin egen kjerne, GK 106. Den deler mange likheter med sin storebror, og er i stor grad en nedgradert versjon av GK 104 – men den er støpt som en separat produksjon. Selv om ytelsen er noe lavere, får du med alle funksjonene som toppmodellene er kjent for. Det inkluderer godbiter som GPU Boost og de nye formene for kantutjevning – TXAA og FXAA.

I hjertet av kjernen sitter det fem SMX-enheter, en ny arkitektur Nvidia introduserte med GTX 680. Disse enhetene gir skjermkortet en bedre evne til å behandle teksturer og geometri, noe som er essensielt for å skape god spillgrafikk.

SMX-enhetene er bygget opp av totalt 960 streamprosessorer. Kjernefrekvensen til en referansemodell ligger normalt på 980 MHz, med ved hjelp av GPU Boost kan den typisk ligge rundt 1033 MHz når du spiller. I EVGAs tilfelle er frekvensene dratt opp til henholdsvis 1046 MHz og 1111 MHz.

I likhet med GTX 660 Ti bærer også dette skjermkortet på et litt spesielt minneoppsett. Det er bygget rundt tre 64-bits minnekontrollere, totalt 192 bit, som støtter minnebrikker med forskjellig minnemengde. At minnebrikkene kan ha forskjellig kapasitet, er ikke normalt.

Det har derfor vært mulig å gi skjermkortet to gigabyte med internminne, fremfor normalen på halvannen. Den første minnekontrolleren jobber mot fire brikker på til sammen 1 GB, mens de to andre hver jobber opp mot to minnebrikker og 512 MB minne. Den samlede klokkefrekvensen er på hele 6008 MHz.

Er to gigabyte for lite for deg, vil det dukke opp enkelte modeller med tre gigabyte innabords.

Skal bruke lite strøm

Den nye kjernen er basert på Kepler-arkitekturen, som har senket det effektive strømforbruket til samtlige av skjermkortene Nvidia har lansert i år. I dette tilfellet skal skjermkortet typisk trekke 115 watt under spilling. Det er en hyggelig verdi, og den er lav nok til at det holder med én 6-pins PCIe-kontakt for å levere strøm til kortet.

Nå er det slik at dette skjermkortet vil bli å finne i en rekke varianter, så antallet bildetilkoblinger og hvilken type som er valgt vil variere. Men, sannsynligheten er stor for at du vil finne standardutrustningen blant annet EVGA har valgt. Den består av to DVI-kontakter, samt én HDMI- og én DisplayPort-kontakt.

Skjermkortet vi har inne til test fra EVGA benytter Nvidias referansekjøler, der en radialvifte sørger for å holde skjermkortet kaldt. Selve viften henger utenfor kretskortet, noe som drar den totale lengden opp til 24 centimeter.

Full oversikt over spesifikasjonene ser du i tabellen under. Bla om til neste side, så skal vi begynne testingen av skjermkortet »

Les også