TestMelon Headband

Vi testet pannebåndet som kan lese hjernebølgene dine

Skal hjelpe deg med å fokusere bedre.

Spleiseportaler så som Kickstarter og Indiegogo flyter over av kreative tekniske dingsbomser. Melon Headband er en slik. Båndet baserer seg på EEG-teknologi, som er den samme du møter på på et sykehus om du skal undersøkes for epilepsi eller søvnproblemer, for å nevne noe. I Melons tilfelle handler det imidlertid mer om lek og moro. Pannebåndet skal rett og slett hjelpe deg med å slappe av og å fokusere.

Alt som kan gå galt ...

Vi påbegynner forsøket på den verst tenkelige dagen. Undertegnede våkner av en tekstmelding om at en pakke er på vei. Siden jeg ikke er 100 prosent sikker på om pakken er på vei hjem eller til jobb, blir hjemmekontor avklart. Først noen minutter senere demrer det for meg at Melon Headband ikke på noe som helst vis bruker en standardlader. Den snåle konstruksjonen som hører til står naturligvis i kontakten på kontoret, der pannebåndet første gang ble prøvd.

Utenfor er det skøytebane overalt, og dagen skal dessuten inneholde oppmøte på ukjent sted for å få tak i et testprodukt som har blitt forsinket. Muligens en av tidenes mindre fokuserte dager i utgangspunktet. Kanskje Melon kan hjelpe? Mellom slagene, altså?

Innledningsvis får vi en veiledning i bruken av Melon. I de første forsøkene er det til dels veldig vanskelig å få grafen over midtveis opp på skjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dingsen vakte en viss oppsikt da den dukket opp, og måtte naturligvis prøves av de fleste som var i nærheten. Foreløpig har vi ikke snublet i så mange naturtalent, men i Gamer.no-redaksjonen fant vi Audun, som nesten klarte å dytte grafen opp i «focused»-området. Med en stabel av tilskuere overalt rundt seg, ble imidlertid grafens toppunkter møtt med høylydte tilrop, før den igjen styrtet ned i den ukonsentrerte rennesteinen. Sabotasje.

Det dingsen gjør er å forsøksvis lese av hjernebølgene dine gjennom fire elektroder i pannen. Dataene herfra mates til en mobiltelefon gjennom en trådløs Bluetooth-tilkobling. Til slutt ender dataene opp i en app for iOS, der du kan få se dem visualisert som grafer eller mer abstrakte former. Det enkleste å bryne seg på er linjen som varierer fra ukonsentrert til fokusert. Mer avanserte muligheter bor også i appen, så som muligheten til å brette origami med tankekraft.

Dette liker vi ikke

Vi har noen rent praktiske høner å plukke med utviklerne bak Melon Headband. Appen har en del bugs, og spesielt ett av oversiktsbildene har en tendens til å låse seg, slik at vi må stoppe appen og starte den opp på nytt igjen. På-knappen på pannebåndet er nettopp det. Den lar deg skru på båndet, og eventuelt sette det i tilkoblingsmodus. Å skru båndet av med denne knappen går ikke. Dermed har vi uforvarende tømt batteriet noen ganger. Ikke spesielt brukervennlig.

Etter litt over en time nærmer båndet seg tomt for strøm. Det virker litt lite tatt i betraktning at Melon virker å mene at pannebåndet skal kunne brukes i alle mulige situasjoner. Det er heller ikke veldig behagelig å ha på over tid. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er også forbundet med en viss irritasjon å forsøksvis få ladet båndet. Selv om båndet kan være tilkoblet telefonen under lading, gir det ingen indikasjon på ladestatus. Og hvor lang tid kan det egentlig ta å lade det knøttlille batteriet som bor inni her? Selv etter å ha blitt ladet mer enn ti timer i strekk, sier appen at batteriet bare er halvfullt. Det gir ingen prosentvis indikator, så kanskje alt under stappfullt er halvfullt? Vi vet ikke, men brukervennlig er det ikke.

En nokså snodig variant er valgt for å utvide størrelsen på Melon. Her er det ikke snakk om spenner eller andre, mer utbredte løsninger. I stedet får vi mellomstykker som holder en kvalitet som ikke virker å være helt på linje med resten av produktet. Av de i redaksjonen som fikk prøve Melon var det ingen som klarte seg uten et slikt mellomstykke i en eller annen størrelse. Disse sitter bare måtelig godt fast, og ved et par anledninger delte båndet seg mens det satt på hodet.

Er dette virkelig hjernebølger?

Det vi undrer oss mest over er hvor godt dette faktisk virker. Melon skal vise deg hjernebølgene dine, og den viser deg da saktens også både grafer og litt manisk rykkende stolpediagrammer for flere av de vanlige typene hjernebølger. Jeg konstaterer at jeg har fint lite gammabølger, noen flere betabølger, og alfabølger. Delta- og thetabølgene surrer rundt opp mot maks støtt og stadig.

Uten å ha noe som helst greie på dette feltet, ser det ut til at delta- og thetabølger skal være forbundet med henholdsvis dyp søvn og drømmesøvn. Samtidig informerer Melon selv om at avlesing av disse bølgene er spesielt utsatt for forstyrrelser ved bevegelse.

Hva er egentlig riktig? En av de to målingene til høyre og venstre er gjort mens båndet ikke sitter på hodet. Grafen i midten viser hva som skjer ved aktiv heving og senking av øyenbryn.

Mønsteret mitt har jeg tilsynelatende også til felles med lufta rundt meg. Tar jeg av meg pannebåndet dukker det opp en feilmelding som ber meg justere det. Greit, det har fått med seg at jeg tok det av, men hvorfor fortsetter appen å lage hjernebølgestatistikk som vanskelig kan skilles fra min egen etter at det er av? De første gangene vi brukte Melon oppførte det seg litt annerledes, og alle grafene gikk til topps etter å ha tatt det av. Har det sluttet å virke?

Dessuten dukker samme feilmeldingen svært ofte opp mens pannebåndet er på. Appen hinter om at båndet bør justeres, men gjør vi det noe videre blir den til verdens styggeste skjerf, og gjør vi det smalere passer det ikke over knollen.

EEG-teknologi ser ut til å ha et stykke igjen å gå

Hva betyr dette for de faktiske målingene? Det er vanskelig å si. Vi har gjennomført en del av spillene og dagsøvelsene som følger med, og får som regel beskjed om at vi hadde godt fokus underveis. Akkurat hva som ledet til det gode fokuset vet vi ikke helt. Noen ganger virker det som om pustemønster har noe å si. Andre ganger virker det som om Melon reagerer på muskelbevegelser mer enn hjernebølger. Under en øvelse klarte undertegnede å oppnå perfekt fokus ved å titte lengst mulig mot høyre.

Det kan se ut som om fokusmålingene aller mest reflekterer hvordan du har tredd Melon-båndet ned over pannen. I denne omgangen virket appen å insistere på at jeg var fokusert, til tross for at jeg sjekket e-post, byttet musikkspor på PC-en og jobbet med skjermbilder til denne testen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så hvor langt har EEG-teknologi til hjemmebruk kommet? Ikke særlig langt, kan det virke som. Dette er ikke den første inkarnasjonen vi har sett av slik teknologi. OCZ lanserte for noen år siden dingsen NIA, eller Neural Impulse Actuator. Den skulle enkelt og greit være en spillkontroller som baserte seg på hjernebølger. Ikke slo den an, og ikke fikk den noen oppfølger. Men det har vært flere andre produkter på markedet siden som har hevdet å gjøre det samme.

En skikkelig EEG-undersøkelse, gjort av leger, kan være til hjelp for å finne ut av mye rart. Men som hverdagshjelp, underholdning og leketøy virker det som om teknologien fortsatt har lang vei å gå.

Vi må imidlertid ta et lite forbehold om at Melon-båndet vi har bestilt er en såkalt «early bird»-variant. Det betyr at designfeil og annet kan bli rettet opp på i utgaven som havner i vanlig salg. Det er selvsagt også mulig at det er noe fysisk galt med båndet vi har brukt.

Det er ikke mangel på helsprø prosjekter på Kickstarter og Indiegogo. I fjor var ett av de mer uvanlige en vindmølle som kunne lade mobilen din på tur.

Les også
Demonstrerte overvåking av pasienter med Xbox-teknologi
Les også
Ny teknologi skal la deg slippe å huske passord
Les også
Her styrer han simulatoren med tankene
Les også
Dell bygger datamaskiner som kan registrere humøret ditt
annonse