Til hovedinnhold

Test: HTC Touch HD 2 (Leo) - Verdens råeste mobil

Test: HTC Touch HD 2 (Leo) - Verdens råeste mobil

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Gransker vi spesifikasjonene på HTC Touch HD 2 ser vi raskt at HTC har bestemt seg for å gjøre Touch HD 2 til en mobiltelefon utenom det vanlige. Den har markedets største kapasitive skjerm, raskeste prosessor og kjappeste mobilforbindelser. Likevel er den bare 11 millimeter tykk.

Her er også 5 megapiksler kamera med LED-flash, og GPS med navigasjon fra CoPilot. Vi tar med at den har WLAN og kan fungere som trådløs router for andre maskiner, i tillegg til at den har svært god batterikapasitet. Med toppladet batteri kan du se film på den 4,3 tommer store skjermen i opp til 8 timer, og taletiden er på mellom 5 og 6,5 timer, avhengig av nettverket.

Konstruksjon

Vi skal passe oss for å gå helt av hengslene i vår begeistring over Touch HD 2. Selv om telefonen er tynn, så opplever vi den likevel som stor. Høyden er 120,5 millimeter, og bredden hele 67 millimeter. Om det ikke var for at skjermen dekker så godt som hele flaten, så ville vi nok sagt at den var i største laget.

Avrundede hjørner gjør at telefonen likevel ikke er ubehagelig å bære i lomma, i alle fall så lenge vi ikke snakker om trange bukselommer. En telefon med vegg-til-vegg-skjerm bør uansett oppbevares på et mer egnet sted enn i en lomme der telefonen kan bli utsatt for trykk eller vridninger.

Operativsystemet på Touch HD 2 er Windows Mobile 6.5, og i kombinasjon med HTCs eget brukergrensesnitt Sense, er telefonen tvers igjennom fingervennlig. Multitouch fungerer også, selv om Microsoft ikke har lagt inn dette som standard på 6.5-telefoner.

Vårt testeksemplar av HTC Touch HD 2 er sort. Hele fronten er dekket av glass, med utsparring for fem smale taster under skjermen. Batteridekselet dekker store deler av baksiden og er i metall. Et felt øverst og nederst er i plast, noe som er nødvendig for å hindre skjerming av de innvendige antennene.

På baksiden finner vi også kameraet, blitslampen (LED) og ørsmå hull som slipper ut lyden fra høyttaleren som ligger bak.

Utgangen til hodesett (3,5mm jack) er plassert i bunnen av telefonen, der vi også finner en micro-USB-port. U tgangspunktet synes vi det er litt underlig å plassere lydutgangen under telefonen, ettersom den da ikke er tilgjengelig om vi setter telefonen i en holder.

Den eneste sidetasten på telefonen er volumtasten, som ligger godt integrert på venstre side av telefonen. Hele chassiset er støpt i ett stykke, noe som gjør at telefonen ikke har andre skjøter enn de som dukker opp i overgangen mot batterilokket og mellom skjermen og rammen om denne.

Den relativt høye vekten og det helstøpte chassiset med glass i fronten får telefonen til å virke solid og eksklusiv.



Skjerm
Skjermen er en standard TFT-skjerm med oppløsning på 480x800 punkter. Fargedybden er 65000 nyanser, det samme som på tidligere Windows-modeller fra HTC.
Skjermbildet er skarpt og klart, med gode kontraster. Innsynsvinkelen er vid, og det er ikke noe problem å lese skjermen selv i direkte sollys.
HTC har valgt å beholde utseendet fra tidligere TouchFlo-modeller, men i 6.5-versjonen er det kommet farger på ikonene i menyene nederst på forsiden. Bakgrunnene tar opp i seg elementer fra værvarselet, slik at det nå kan henge istapper på klokken, eller drive skyer i bakgrunnen. Værvarselet for de fem neste døgn dukker også opp på tilsvarende dato i dagsoversikten i kalenderen.
Du kan velge bort værelementene fra bakgrunnen ved å sette et annet bakgrunnsbilde.
De mørke bakgrunnene er ikke bare et designelement. Bruken av sorte bakgrunner bidrar også til at batteriet holder litt lenger.
Vi tenner og slukker skjermen på HTC Touch HD 2 ved å trykke på høyre rør-tast, den samme tasten som vi avslutter samtaler med. Denne tasten er for øvrig også telefonens hovedbryter. Et kort trykk slukker/tenner skjermen, mens et litt lenger trykk åpner en meny som lar oss bytte profil (aktivere vibrering, eller avslutte datatilkobling), låse enheten eller slå den av.
I det vi tenner skjermen kommer vi til en side som viser tid og dato. I tillegg dukker det opp snarveier til innkommende meldinger eller logg over tapte anrop. Øverst på siden finner vi en virtuell skyvetast som fungerer som skjermlås.
Låsen hindrer at vi i vanvare tenner skjermen og lommeringer. Men den kan også være litt irriterende. Den takler ikke at vi er for kjappe.
De øvrige tastene under skjermen er en dobbelttast med en pil som peker til venstre og et Windows-flagg. Pil-tasten tar oss ett skritt tilbake, enten i menyene eller i nettleseren, mens Windows-flagget åpner oversikten over programmene på telefonen.
En tast med et hus på sender oss direkte til startskjermen, mens vi starter og besvarer anrop med venstre rør-tast.

Kraftig prosessor

Den kjappe prosessoren sørger for at det meste glir greit når vi betjener skjermen med fingrene. Men arkitekturen i Windows Mobile er fremdeles innfløkt, og med flere prosesser kjørende samtidig kan Touch HD 2 slite med å henge med i svingene.

Ved et par anledninger har vi belastet telefonen såpass mye at den har gått i stå. Windows-mobilenes evne til å jobbe med mange oppgaver samtidig er deres styrke, men også svakhet. Windows-mobiler gir nemlig ikke beskjed om at nok er nok, men sier ja til alt du ber den om å gjøre. Dermed kan den ta på seg mer enn den evner, og da stopper det opp. Vi har merket dette særlig godt når vi har byttet fra Footprint-applikasjonen til kamera.

Beta

Vi får legge til at programvaren i vår Touch HD 2 ikke er endelig versjon, og at en del småtterier vil være rettet opp i salgsversjonen. Vi har også merket oss at den lille røde knappen under batteridekselet gjør underverker om telefonen begynner å bli treg.

Den kapasitive skjermen på Touch HD 2 reagerer raskt, og om vi ikke belaster prosessoren med veldig mange oppgaver, så er også flyten god. Men vi merker oss også at telefonen blir betydelig tregere når vi setter inn et stort minnekort med mye data (16GB).

Virtuelle taster

For å legge inn tekst på denne telefonen må vi bruke det virtuelle tastaturet. Skjermen er så stor at vi ikke har nevneverdige problemer med å skrive på qwerty-tastaturet. Men ÆØÅ finnes ikke som egen taster, og må hentes frem ved at vi holder inne A eller O, og velger bokstaven vi skal ha fra alternativene som da dukker opp på skjermen.

I breddeformat blir tastaturet naturlig nok mye større. Med alle tegn og bokstaver plassert på tre rader blir det til at vi må bruke ”trykk og hold”-funksjonene en del. Det gjør at vi ikke skriver like raskt som på tastaturmobilen Touch Pro 2.

I breddeformat burde det være god plass til ÆØÅ, men heller ikke her er det egne taster for dette. Vi får ta forbehold om at dette muligens vil dukke opp i salgsversjonen av Touch HD 2. En av fordelene med Windows Mobile er at du også kan installere alternative tastaturer fra andre utviklere.

Vi merker oss også at vi kan skrive meldinger og e-post i bredformat bare ved å snu på telefonen. Men det går ikke når vi skriver i telefonens Word-applikasjon.

GPS-navigasjon

Navigasjonsløsningen i HTC Touch HD 2 er levert av CoPilot. Det er en nyere versjon (Live 8) som leveres med Touch HD 2 enn den vi har testet med andre mobiltelefoner. Kombinasjonen stor skjerm og CoPilot Live 8 gjør at vi her har en GPS som kan erstatte mange av de såkalte ”stand alone” løsningene.

CoPilot er gratis i en testperiode. Om du vil beholde navigasjonsløsningen må du kjøpe en lisens.

Kamera

Kameraet i HTC Touch HD 2 tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er bedre enn vi har sett på tidligere Windows-mobiler, og med innbygget dual LED-blits er det mulig å ta bilder også innendørs. Rekkevidden på denne blitsen er imidlertid temmelig begrenset.

Brukergrensesnittet på kameraet kunne vært bedre. Her er ingen utløsertast, men et symbol på skjermen som vi kan trykke på. I det vi trykker på utløseren stiller kameraet skarpt, og bildet blir tatt. Det kan ta litt tid fra vi trykker til bildet knipses, så her er det bare å håpe at motivet holder seg i ro.

Kameraet starter raskt, og det er enkelt å gjøre innstillinger ved å følge menyene på skjermen. Vi kan også sette fokuspunktet hvor vi ønsker det ved å berøre skjermen, som fungerer som en gigantisk søker.

Video

Videokameraet er mye bedre enn på forgjengeren Touch HD. Likevel glir bildene heller ikke her helt jevnt over skjermen. Vi hadde vel ventet oss noe bedre flyt, ettersom telefonen tar opp i VGA, og ikke HD-format, og prosessoren er den raskeste som er å finne på noen mobiltelefon.

Musikk

Musikkspilleren i telefonen er god, og det er utgang for 3,5 mm jack. Denne sitter som tidligere nevnt under telefonen. Hodesettet som fulgte vårt testeksemplar er av den enklere sorten, og kan med fordel byttes ut.

Telefonen har både Microsofts egen og HTCs mediespiller om bord. Den har i tillegg et eget lydforbedringsprogram.

Musikkspilleren fra HTC jobber i sirup når vi bruker stort minnekort, mens originalspilleren fra Microsoft jobber tålelig bra.

Mange funksjoner

HTCTouch Dual 2 har de vanlige programmene fra Microsoft, og ettersom det er en 6.5-modell har den også Marketplace og My Mobile. Det første er Microsofts egen nettbutikk for programvare, mens My Mobile er en nett-tjeneste der du kan ta sikkerhetskopi av innholdet på mobiltelefonen, i tillegg til at du kan spore telefonen om den blir borte, eller slette innholdet på den om den blir stjålet.

Lydkvaliteten ved samtaler er bra, og telefonen har også fått en bedre program for tilkobling av hodetelefoner og annet trådløst tilleggsutstyr. Alt i alt er HTC Touch HD 2 en råtass av en mobiltelefon, men det er fremdeles behov for en del justeringer. Det handler i første rekke om minnehåndtering, der HTC må gjøre noe for å hindre at telefonen blir treg.

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse