Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestQnap TS-451A

Utvilsomt en av de mest allsidige NAS-ene vi vet om

Vi digget den før, og nå har den blitt enda bedre.

Vegar Jansen, Tek.no

Qnap TS-451A

Det begynner å nærme seg to år siden vi testet Qnap TS-451, som er en NAS vi virkelig har gode minner fra. Vi ble derfor glade da det i høst ble kjent at den var på vei i en ny versjon.

Med modellbetegnelsen TS-451A høres det ikke ut som mye har skjedd, men her er det forandringer både innvendig og utvendig. Nykomlingen har en ny prosessor og fått minnekortleser, flere USB 3.0-porter, porter for lyd, støtte for 4K, har noe som heter «USB QuickAccess» og kommer med fjernkontroll.

Altså snakker vi potensielt om en skikkelig allrounder av en NAS.

Qnap TS-451A er altså dagens testobjekt, og som du kan se har den i hvert fall beholdt den småkjipe plaststilen til forgjengeren – selv om «frontstripa» nå har blitt lysegrønn og spriter det hele litt opp.

Formen på boksen er ganske typisk for NAS-er flest. Den har diskrammer i front, er 17 centimeter høy og veier 2,1 kg før du begynner å skru inn harddisker i den. Rammene tar for øvrig både 3,5- og 2,5-tommers harddisker.

Innvendig en sitter en Intel Celeron N3060-prosessor. Denne er utstyrt med to kjerner og støtter både 4K og maskinvareakselerert kryptering.

Videre blir denne modellen levert i versjoner på 1 x 2 GB RAM eller 2 x 2 GB RAM. Qnap sendte oss sistnevnte, som altså gir oss 4 GB minne totalt. Dette er anbefalt og/eller påkrevd dersom du skal kjøre virtualisering eller ønsker å bruke NAS-en som en PC – eksempelvis med Linux Station.

Vegar Jansen, Tek.no

Skulle du av en eller annen grunn trenge mer minne, er det også mulig å bytte ut alt og putte inn åtte GB RAM totalt.

Ytelsesmessig klarer ikke TS-451A helt å holde følge med forgjengeren TS-451, men den helt store forskjellen er det ikke. Den nye utgaven kan dessuten skilte med bedre skriveytelse til krypterte volum.

Mer om ytelse finner du på neste side av testen >>>

Fysiske kvaliteter

Til venstre for de fire diskbrønnene sitter av/på-knappen, diverse statuslys, SD-minnekortleser og to USB-porter, hvorav én er en vanlig USB 3.0 mens den andre er av typen Micro-B SuperSpeed.

Sistnevnte port er ment for den nevnte USB QuickAccess-funksjonaliteten, som betyr at man kan koble NAS-en til en egnet PC og bruke den som en DAS (Direct Access Storage) – altså som en slags ekstern harddisk.

Dette kan være kjekt dersom du har et tregt eller tungt belastet nettverk, eller av en annen grunn ønsker å overføre filer direkte mellom din datamaskin og NAS-en uten at det går via nettverket.

Vegar Jansen, Tek.no

Den andre USB-porten i front kan brukes sammen med hurtigkopieringsknappen, som kan settes opp slik at et trykk på denne sørger for å kopiere innholdet til eller fra en forhåndsbestemt mappe på NAS-en.

På baksiden av TS-451A er det også noen forandringer fra forgjengeren. Det har dukket opp en ekstra USB 3.0-port, mens de to USB 2.0-portene har forvunnet. Til gjengjeld er det nå kommet en 3,5 millimeters jackport for lyd inn og tilsvarende for lyd ut.

Merk også at NAS-en er utstyrt med to gigabit LAN-porter. Disse kan settes opp til å kjøre i tandem for enda bedre ytelse – i beste fall rundt 200 MB per sekund, skal vi tro hjemmesidene. Vi har dog kun testet TS-451A med én LAN-port i drift.

Det er også verdt å få med seg at denne modellen kan ekspandere utover sine fire brønner ved hjelp av Qnap UX-500P eller Qnap UX-800P, som er USB 3.0-tilkoblede ekspansjonskabinett med plass til henholdsvis fem og åtte harddisker.

Installasjon og bruk

Å koble seg opp mot NAS-en kan gjøres på flere måter, men det aller enkleste er kanskje å bruke Qnaps egen Qfinder Pro-applikasjon som kan installeres på en av de andre PC-ene du har i huset. Programmet finnes for Chromebook og Linux i tillegg til OS X og Windows.

En enkel veiviser kan hjelpe deg med installasjonen.

Qfinder finner NAS-en og hjelper til med oppsettet, som kan gjøres detaljert eller kjapt og enkelt. Det brukes dessuten til den nevnte USB QuickAccess-funksjonaliteten.

Qnaps operativsystem er bygd på Linux og kalles QTS. I skrivende stund er denne kommet til versjon 4.2 og byr på et «app»-inspirert og moderne grensesnitt med nedlastbare apper eller moduler.

OS-et er ryddig, relativt intuitivt og er stort sett på høyde med det du får med en NAS fra Asustor eller Synology – gode saker, med andre ord.

Qnap har også en hel del mobilapper som sammen med «privatsky»-tjenesten myQNAPcloud Service gjør at du enkelt kan få tilgang på innholdet uansett hvor du befinner deg.

QTS 4.3 kan du selv teste ut med en «live demo» på Qnaps hjemmesider.

HybridDesk Station

En fullstendig liste over egenskaper og spesifikasjoner finner du på hjemmesidene til TS-451A. NAS-en kan fikse det meste innen lagring, nedlasting, fildeling, servertjenester og overvåkning. I tillegg kan du bruke NAS-en som datamaskin eller mediesenter.

HD Station har et «3-meters grensesnitt» og kommer med sine egne apper.

Sistnevnte gjøres ved hjelp av NAS-ens HDMI-utgang og appen HD (HybridDesk) Station. Akkurat hvordan dette virker skrev vi en del om under testen av Qnap HS-251. Hos TS-451A er det altså også blitt støtte for 4K-oppløsning i opp til 30 Hz.

Noen av «kompanjong-appene» til HD Station har dog blitt byttet ut, nå er det eksempelvis Plex Home Theater som er det foretrukne mediesenteret. Appen HD Player kan også benyttes.

Lett champagnefarget fjernkontroll.
Vegar Jansen, Tek.no

Ettersom HD Station har et typisk «TV-grensesnitt» kan den også styres med den inkluderte fjernkontrollen. Andre MCE-fjernkontroller skal også være kompatible.

For å styre mediesenterdelen kan du dessuten koble datamus og/eller tastatur til eventuelt ledige USB-porter. Smartmobil- eller nettbrettbrukere kan eventuelt laste ned fjernkontrollappen Qremote.

4K-oppløsning støttes opp til 30 Hz.

Qnap skryter av at prosessoren i TS-451A skal takle 4K-video, både når det gjelder lokal avspilling og direkte transkoding for å sende lavere oppløst video til mindre enheter som eksempelvis nettbrett og mobiltelefoner.

Men dette må selvfølgelig også støttes av aktuell programvare. I HD Station må da YouTube og Netflix kjøres gjennom nettleseren Chrome, som betyr maksimum 720p-oppløsning for sistnevnte. 4K-innhold glir heller ikke på YouTube med dette oppsettet.

Ved lokal avspilling av H.264-kodede filer gjør HD Station en anstendig jobb, men ettersom HDMI-utgangen på TS-451A ikke er den nyeste HDMI 2.0, er oppdateringsfrekvensen i 4K begrenset til maks 30 Hz.

Direke transkoding til en mobil på det trådløse nettet testet vi også, og om ikke imponerende så viste dette seg i det minste å fungere som avertert. Kvaliteten vil dog være avhengig av om NAS-en benyttes til noe særlig annet samtidig.

USB QuickAccess

Vi var så vidt innom USB Micro-B SuperSpeed-porten i fronten av NAS-en, som altså kan brukes til «USB QuickAccess» – hvor du da kan koble NAS-en direkte til en PC via USB fremfor over det trådløse nettverket. Alt du trenger er å installere Qfinder Pro på PC-en du skal koble til.

Vi testet USB QuickAccess mot et par PC-er med Windows, og kan rapportere om at dette fungerer utmerket.

Qfinder-applikasjonen oppretter en egen «Direct Link IP» til USB-koblingen.

I praksis lager USB QuickAccess en egen IP-adresse for USB-porten, så det fungerer stort sett som å være koblet til PC-en over et nettverk. Hastigheten er som typisk for eksterne USB-enheter på NAS-er – i vårt tilfelle rundt 110 MB/s ved sekvensiell lesing og skriving.

For full fart med USB QuickAccess trenger du en Micro-B SuperSpeed-kabel.
Vegar Jansen, Tek.no

Vi stusser dog litt over at Qnap har valgt å gå for en USB Micro-B SuperSpeed-port i stedet for en USB Type-C – spesielt når det heller ikke følger med en USB Micro-B SuperSpeed-kabel i esken.

Den eneste gode grunnen vi kan komme på for dette er at de aller fleste i det minste har en vanlig Micro-USB-kabel hjemme. Denne kan da brukes, om enn med lavere hastigheter – rundt 40 MB/s.

Konklusjon

Qnap TS-451A når ikke helt opp til forgjengeren TS-451 når det gjelder rene overføringshastigheter, og koster dessuten en femhundrelapp mer. Likevel er det ingen tvil om at det er en forbedret utgave.

For selv om den kanskje ikke ser ut som en million kroner, er TS-451A en fryktelig allsidig NAS. Du kan bruke den som nettopp en avansert NAS og personlig sky, som et mediesenter med fjernkontroll og 4K, som en slags Linux-PC eller som en ekstern harddisk med USB QuickAccess.

Misforstå oss rett – den vil ikke gjøre en bedre jobb enn et dyrt dedikert mediesenter eller en konvensjonell ekstern harddisk. Men denne NAS-en gir deg muligheten til å benytte den som noe annet enn en typisk NAS dersom du skulle være i beit og/eller liker mye funksjonalitet.

Den er i tillegg stillegående og kan skaleres opp med flere harddisker og/eller mer RAM dersom behovet skulle melde seg.

Alt i alt har vi derfor et skikkelig artig produkt som kan anbefales til den som setter pris på noen ekstra salgs- og fiklepunkter.

Karaktermessig velger vi å legge den på en nier, hvor vi også la den litt rimeligere forgjengeren TS-451. Men det er snart et par år siden, og i dag rangerer vi TS-451 bak TS-451A.

Samtidig er vi ikke villige til å gi noen høyere karakter. Ved siden av et par kjepphester tenker vi da spesielt på at konkurrenter som Netgear og Synology har begynt å få på plass Btrfs – et relativt nytt og på papiret sikrere filsystem – hos nye NAS-er i denne prisklassen.

Men for de fleste NAS-er som brukes i et hjemmemiljø er dette fremdeles et stykke unna, så dersom du er interessert i Qnap TS-451A burde du ikke la dette stoppe deg.

For øvrig tipser vi om at det snart kommer en test av en Synology-hjemmemodell med Btrfs også, så det kan muligens være verdt å vente et par uker hvis det er vanskelig å bestemme seg.

Qnap TS-451A-4G
9
Imponerende

Qnap TS-451A-4G

9
Imponerende
sitatEn fryktelig artig og allsidig NAS.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Lyd og bilde ut
 • +
  RAM kan utvides
 • +
  Stillegående vifte
 • +
  Kan fungere som mediesenter(/PC)
 • +
  Oppegående operativsystem
 • +
  Rask gjenoppbygging av RAID 5
 • +
  USB DirectAccess
 • +
  God ytelse også ved kryptering
 • +
  Fjernkontroll inkludert
 • +
  Kan bruke ekspansjonskabinetter for større kapasitet

Ting å tenke på

 • Kan ikke kryptere enkelte mapper
 • Ikke låsbare diskrammer
 • Byr stadig på litt «plastic fantastic»-følelse
 • Ingen USB-kabel i pakken
 • Ingen mulighet for Btrfs

Tester og ytelse

Krasjtest

Ingen NAS-test blir komplett uten å sette maskin- og programvaren som skal passe på dine data på prøve. Og godt er det – sist gang Qnap var i ilden med sin TS-228 ble vi skikkelig skuffet.

I krasjtesten vår simulerer vi en disk som plutselig ryker ved å ganske enkelt nappe ut en harddisk. Samtidig overfører vi filer til RAID-et, slik at vi kan sjekke at filer ikke forsvinner eller korrumperes dersom en disk uforvarende tar kvelden.

Før «krasjet» satt vi også opp e-postvarsling gjennom Gmail, noe som for øvrig er enklere i Qnaps QTS-operativsystem enn for Drobo 5N, som vi testet sist uke.

For moro skyld lot vi også HD Station få lov til å spille av en film gjennom Plex samtidig.

Qnap TS-451A med fjernet diskramme.
Vegar Jansen, Tek.no

Det tok ikke mange sekundene fra vi fjernet en harddisk til NAS-en begynte å pipe og e-postene som varslet diskens død fant veien til innboksen.

Filmen vi spilte av og overføringen stoppet også opp ett øyeblikk, men fortsatte snart i sin vante tralt.

Fila vi overførte kom over i ett stykke og NAS-en fungerte som normalt, om enn med RAID-et i degradert modus.

Så satte vi inn en tilsvarende harddisk til å erstatte den «døde», og etter et minutts tid begynte TS-451A å bygge opp RAID-et på nytt. Dette brukte den to og en halv time på, noe som er tre kvarter raskere enn den gamle modellen.

Støy og strømforbruk

NAS-er flest er ikke noen store strømsluk, og ettersom Qnap TS-451As prosessor har en TDP på kun 6 watt er det ikke mye som tappes her heller. Forbruket ligger vanligvis på rundt 25 watt under vanlig jobbing, noe som er litt lavere enn det vi vanligvis ser på en firebrønns NAS.

Når det kommer til støynivået holder TS-451A et lavt lydnivå – akkurat som på TS-451. Her er det i hovedsak suset fra selve harddiskene du hører framfor støyen fra vifta.

Ytelse

Qnap TS-451A har en nyere prosessor enn den som sitter i forgjengeren TS-451. Den byr både på lavere strømforbruk og bedre maskinvarestøtte for kryptering, men kjører også med litt lavere klokkefrekvens.

Som sammenligningsgrunnlag har vi ellers hentet resultater fra andre firebrønns NAS-er vi har testet. Drobo 5N er naturligvis med, og det samme er Netgear ReadyNAS 214 med Btrfs og den aldrende Synology DiskStation DS414.

Intel NAS Performance Toolkit 1.71

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Qnap TS-451A byr ikke på like rå ytelse som forgjengeren, og ligger i de fleste tilfeller jevnt et par hakk bak TS-451. Men dette er langt fra dårlig – faktisk holder den seg foran de fleste andre konkurrentene i brorparten av testene.

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Skriveytelsen er på linje med de beste, men innen ren leseytelse når den ikke helt opp.

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og ser at TS-451A rykker opp et par plasser i forhold til det vi fikk med NAS Performance Tester.

Her kobler vi til en SSD over NAS-ens raskeste USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer.

I denne testen legger Qnap TS-451A seg et stykke bak forgjengeren når det kommer til skrivehastighet. Det er fremdeles et anstendig resultat, men her hadde vi egentlig forventet enda litt mer.

God ytelse ved kryptering

Vi pleier også å måle skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe, men Qnap lar oss ikke kryptere enkelte mapper – det må gjøres på hele volum. Så vi tok oss tid til å sette opp NAS-en på nytt med kryptering på, og da kunne vi måle rundt 100 MB/s både for lesing og skriving. Dette er et løft i skrivehastighet i forhold til forgjengeren TS-451, mens lesingen ikke helt går like kjapt.

Men totalt sett betyr dette at du med denne NAS-en fint kan kryptere alt og likevel få gode hastigheter over gigabitnettverket ditt.

Trenger du en mindre og rimeligere modell?
Synology DiskStation DS216j er en oppskriftsmessig godsak >>>

Qnap TS-451A-4G
9
Imponerende

Qnap TS-451A-4G

9
Imponerende
sitatEn fryktelig artig og allsidig NAS.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Lyd og bilde ut
 • +
  RAM kan utvides
 • +
  Stillegående vifte
 • +
  Kan fungere som mediesenter(/PC)
 • +
  Oppegående operativsystem
 • +
  Rask gjenoppbygging av RAID 5
 • +
  USB DirectAccess
 • +
  God ytelse også ved kryptering
 • +
  Fjernkontroll inkludert
 • +
  Kan bruke ekspansjonskabinetter for større kapasitet

Ting å tenke på

 • Kan ikke kryptere enkelte mapper
 • Ikke låsbare diskrammer
 • Byr stadig på litt «plastic fantastic»-følelse
 • Ingen USB-kabel i pakken
 • Ingen mulighet for Btrfs
annonse