Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPolar M600

Polar M600 er en pulsklokke, smartklokke og aktivitetsmåler i ett

Polars nye flaggskip gjør alt på en gang.

Stein Jarle Olsen/Tek.no
Stein Jarle Olsen

Sammendrag

Med den forrige toppmodellen V800 smeltet Polar aktivitetsmåling inn i pulsklokkesegmentet, og siden har de fleste av konkurrentene gjort liknende grep. De fleste pulsklokker, i alle fall med unntak av de aller billigste, teller i dag skritt, distanse, kalorier og liknende til enhver tid.

Siden har også de fleste smartklokker fått et vell av fitness- og aktivitetstrackingsfunksjoner, samtidig som aktivitetsarmbåndene har fått pulsmålere.

Da er det vel ikke annet enn logisk at Polar bringer det de mangler til sin nye pulsklokke M600, nemlig full smartklokkefunksjonalitet. Vi kommer tilbake til det.

Plastklump

Den proprietære lademekanismen er ikke vår favoritt.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Først det eksterne. Polar virker å være av den oppfatningen at M600 er «ekstremt kul», men vi vet ikke helt om vi er enige. De fleste som har sett den på håndleddet til undertegnede har sagt noe slikt som «Eeeeh, den var da…stygg. Og klumpete!».

Fitbit gjorde med sin Surge: Matt, gummiert silikon rundt hele klokka, og vi fornærmer neppe noen om vi sier at den ser relativt maskulin ut. Nå skal det sies at den også fås i hvit, uten at det gjør opp for den fysiske størrelsen.

Festemekanismen er omtrent som en vanlig klokkereim, og om du har lyst til å bytte bånd kan du bare vippe selve enheten ut. Det er kjekt.

Det som ikke er så kjekt er den proprietære ladestandarden Polar har valgt. I enden av USB-kabelen finner vi nemlig en sirkulær tilkobling med en flat ende som gjør at den kun kan kobles til én vei.

Kombinér det med at den er plassert akkurat der klokkereimen begynner sin bue og at kabelen er ganske stiv, så har du en lademekanisme som i mange tilfeller bare hopper ut under lading. Vi skjønner naturligvis at microUSB ikke er det mest gunstige for å holde klokka vanntett, men det må være mulig å løse det på en bedre måte enn dette.

Skjerm og batteri

Skjermen er på 1,3 tommer, har en oppløsning på 240x240 punkter og er dekket av riperesistent Gorilla-glass. Oppløsningen gir en pikseltetthet på 260 ppi, noe som kan oversettes til en brukbart skarp skjerm, men hvor de individuelle pikslene er enkelt synlige om du ser godt etter. Uansett godt nok til bruksformålet.

Batteriet er på 500 mAh, og skal ifølge Polar holde til drøye to døgns drift om klokka er paret med en Android-telefon og et døgn mindre med iPhone. I praksis opplevde vi at du må skru av «alltid på»-funksjonen på skjermen for at dette skal være tilfelle, men da holder den til gjengjeld i tre-fire dager med lett bruk. I motsatt tilfelle måtte vi omtrent lade hver dag, selv med Android-telefon.

GPS- og pulsmåling krever også mye strøm, så du kan ikke forvente mer enn en seks-åtte timer med drift på løpetur.

Når du skrur av at skjermen alltid skal være på, ber du for øvrig samtidig klokka om å skru på «vipp for å aktivere», altså at skjermen skrur seg på når du fører hånda mot deg, slik du ville gjort om du skulle se på en vanlig klokke. Dette fungerer greit, men kun om du står eller sitter i vanlig oppreist stilling.

Om du vil bytte eller vaske båndet kan du bare poppe selve enheten ut.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Ligger du ned er klokka langt vanskeligere å ha med å gjøre, og Fitbit-båndet undertegnede også har gått med i det siste håndterer dette tilsynelatende langt bedre.

I bruk

Googles Fit-applikasjon holder styr på stegene dine.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Polar M600 benytter Android Wear som plattform, noe som betyr at du stort sett kan velge helt selv hva slags programvare og apper du vil benytte – også for de funksjonene som benytter klokkas sensorer.

Programvaren til Polar er selvsagt forhåndsinstallert, og det er også den vi har brukt i forbindelse med testingen, men du kan for eksempel bruke Runkeeper i stedet om du foretrekker det.

Smartklokkefunksjonene er omtrent som vi forventer. Alle varsler fra telefonen spretter opp på klokka, du kan installere apper fra Google Play Store og snakke med Googles navnløse assistent via den innebygde mikrofonen.

Denne assistenten er ganske langt unna visjonen for den nye Google Assistant, men kan hjelpe deg med helt grunnleggende ting, for eksempel å svare på meldinger i Facebook Messenger, åpne kartapplikasjonen eller legge til en avtale i kalenderen. Det er ikke alltid assistenten skjønner så godt hva du sier, så om du vil chatte med en viss nøyaktighet tror vi nok du bør ta opp telefonen og skrive med fingrene.

Navigasjonen gjøres med disse to knappene, i tillegg til touchskjermen.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Klokka har for øvrig 4 GB innebygget minne, så du kan overføre lydfiler og lytte via bluetooth-hodetelefoner på treningsturen. Spotify kommer også forhåndsinstallert, men uheldigvis finnes det foreløpig ingen støtte for offline-lagring av spillelister derfra direkte på klokka. Du kan dermed kun bruke den som fjernkontroll for Spotify på mobiltelefonen.

M600 oppleves ellers som responsiv og fin, men det kan noen ganger ta litt tid å vekke skjermen fra dvale.

Det må også nevnes at Android Wear synkroniserer automatisk med Android-telefoner, mens iOS-brukere må inn og synkronisere manuelt i menyen som dukker opp når du trykker på tasten under skjermen.

Til trening

Med M600 forsøker Polar seg også på å få til et fullblods treningsprodukt med optisk pulsmåling på håndleddet, slik at du slipper å ha på deg pulsbelte. I motsetning til for eksempel Fitbit, som benytter to LED-lamper for å lyse ned under huden, har M600 fått seks dioder. Det burde borge for bedre nøyaktighet.

Du kan legge inn opptil 20 såkalte sportsprofiler, med egen skjermvisning for hver.
Stein Jarle Olsen/Tek.n

Vi spente på oss M600 og utførte flere økter med både intervaller og jevn fart. Vi hadde også på oss pulsbeltet Polar H7 for å få "fasiten" på øktene.

Ut fra pulskurvene (se neste side) ser vi at M600 sliter litt med svingninger i puls på intervallene, mens den er relativt nøyaktig på økter med jevn fart.

Til sammen er vi tilbøyelige til å si at pulsregistreringen er god nok for alt fra hvermansen til deg som er middels trent og liker å ha kontroll på pulsen underveis, men om du bedriver noen seriøs form for pulstrening er nok pulsbelte fortsatt det beste valget.

GPS-en er også litt unøyaktig, etter vår erfaring. Ikke mye, men nok til at det kan være forstyrrende om du trener for å forbedre deg på små marginer.

Klokka er vanntett ned til 10 meter, så den skal også være egnet for svømming. Det har vi imidlertid ikke hatt anledning til å teste.

Funksjonsrik

Restitusjonsoversikten gir deg en pekepinn på hvordan kroppen din håndterer aktivitets- og treningsmengden den siste tiden.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Ellers har den stort sett akkurat de samme funksjonene som vi likte godt på den tidligere toppmodellen V800. Du kan sette opp ulike sportsprofiler fra nettportalen Polar Flow, for eksempel styrketrening, sykling eller svømming, og også litt smalere sporter er dekket, blant annet frisbeegolf, kitesurfing, skiorientering og cricket.

I disse profilene kan du sette opp hvordan informasjonen skal vises frem og hva som skal vises på klokka underveis, for eksempel km/t eller min/km når du løper.

Klokka har plass til 20 ulike sportsprofiler, og du kan bytte når du vil.

Knallgod webportal

Halvmaratonprogrammet varer i 14 uker.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Vi må for øvrig berømme den nevnte Flow-tjenesten. Webportalen har et vell av funksjoner, analysevariabler og muligheter for å få hjelp til å nå treningsmålene dine. Du kan for eksempel sette opp at du ønsker å løpe halvmaraton en viss dato, og så får du et forslag til treningsprogram som skal få deg dit innen den angitte tiden, med treningsøkter, støtteøkter og hviledager. Disse øktene kan så synkroniseres til klokka.

Vi liker også restitusjons-oversikten til Polar, og her er det en stor fordel at klokka måler aktivitetsnivået ditt kontinuerlig. I oversikten kombineres nemlig treningsøkter og generelt aktivitetsnivå til en totalsum som forteller deg om du bør legge inn mer restitusjon.

Om ikke kilometertider og pulsmålinger er nok for å holde deg motivert, tilbyr Flow attpåtil en såkalt Running Index, hvor du får oppgitt et tall etter hver løpsøkt (minst 12 minutter og 6 km/t) som angir hvilken form du er i sammenliknet med andre på din alder. Den brukes også til å anslå hvilken tid du kan fullføre ulike distanser på, og vil bli mer nøyaktig jo flere økter du logger.

For testerens del er nok 5 kilometer-tiden relativt riktig, men det skal godt gjøres om jeg klarer å holde de lengre distansene på tiden Polar anslår.

Konklusjon

Undertegnede liker i og for seg M600 ganske godt, men det er likevel ikke et produkt jeg ville gått med hver eneste dag. Jeg er ikke solgt på smartklokkefunksjonaliteten, men det handler like mye om smartklokken som konsept, ikke akkurat M600.

Den er dessuten litt vel massiv på håndleddet, i tillegg til at batteriet ikke holder mer enn et par dager av gangen. Polars andre flaggskip V800 holder på sin side i en måned med kun aktivitets- og søvnsporing.

Likevel ville jeg absolutt vurdert å gå for M600 om jeg hadde store planer om å bli i bedre form, da coaching-funksjonaliteten er langt over det du kan få for eksempel hos Fitbit eller de andre mer aktivitetsfokuserte leverandørene.

Om du ikke trenger smartklokkefunksjonaliteten eller pulsmåling på armen kan du imidlertid gå for den langt billigere søstermodellen M400. Den har stort sett alt annet M600 kan by på, men langt bedre batteritid og koster under 1500 kroner - en helt annen verden enn de 3500 kronene Polar nå skal ha for M600.

En annen variant som faktisk har pulsmåling på håndleddet er TomTom Runner Cardio, men den måler til gjengjeld ikke aktivitet dagen gjennom. Versjon to av denne klokka koster omtrent det samme som Polar M400.

Polar M600
8
Meget bra

Polar M600

8
Meget bra
sitatKombinerer puls-, aktivitets- og smartklokke på en god måte

Fordeler

  • +
    Svært funksjonsrik
  • +
    Treningsportalen til Polar er fantastisk
  • +
    God batterilevetid til smartklokke å være
  • +
    Nøyaktig pulsmåling så lenge pulsen ikke svinger for mye

Ting å tenke på

  • Relativt massiv, oser ikke akkurat eleganse
  • Proprietær og upraktisk ladestandard
  • Ikke nøyaktig nok puls- eller GPS-måling til eliteatleter

Pulsmålinger og nøyaktighet

Med M600 forsøker Polar seg på å få til et fullblods treningsprodukt med optisk pulsmåling på håndleddet, slik at du slipper å ha på deg pulsbelte. I motsetning til for eksempel Fitbit, som benytter to LED-lamper for å lyse ned under huden, har M600 fått seks dioder. Det burde borge for bedre nøyaktighet.

Vi spente på oss M600 og utførte en intervalløkt som vi også registrerte med pulsbeltet Polar H7. Pulskurvene bør dermed gi oss en pekepinn på nøyaktigheten til den optiske pulsmålingen.

Intervaller

Først og fremst brukte M600 veldig lang tid på å få i gang både pulsmålingen og GPS-en, så de første fem minuttene av løpeturen ble rett og slett ikke registrert på noe fornuftig vis.

Her kan det nok hende vi var litt hissige på grøten før GPS-en hadde fått kontakt med satelittene, men at det skal ta flere minutter å få målingene opp og gå er litt i overkant.

Polar M600 i rødt, pulsbeltemåling med Polar H7 i lilla. Legg merke til de oppadgående kurvene på hver intervall.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Noe annet vi ser er at M600-sensorene sliter med å henge med når vi kjører opp pulsen igjen etter en hvileperiode. De ligger gjerne 10 slag i minuttet under pulsbeltet de første par minuttene av hver intervall, og 10-15 slag over når vi hviler.

Bedre på en jevn økt

På en økt med jevn fart holder de optiske sensorene bedre følge. Polar M600 i rødt, pulsbeltemåling med Polar H7 i lilla.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

På en økt med jevnt tempo ser vi at M600 holder bedre følge med pulsbeltet. Med unntak av et par strekninger hvor pulsbeltet tilsynelatende får med seg at pulsen går opp, mens M600 blir liggende under, ligger M600-kurven omtrent akkurat på par med pulsbeltet. Det er bra.

Her ventet vi for ordens skyld på at GPS-en skulle være klar, noe som tok mellom 20 og 30 sekunder fra vi kom ut døra.

Til sammen er vi tilbøyelige til å si at pulsregistreringen er god nok for alt fra hvermansen til deg som er middels trent og liker å ha kontroll på pulsen underveis, men om du bedriver noen seriøs form for pulstrening er nok pulsbelte fortsatt det beste valget.

Om du allerede har et kompatibelt pulsbelte kan du for øvrig også parre det med M600, slik at den bruker pulsdata fra beltet i stedet for sine egne målinger.

Ikke perfekte GPS-målinger

At distansemålingen på klokka også skiller seg fra distansemålingen på telefonen med cirka 250 meter på en seks kilometer lang løpetur er også litt bekymringsverdig. Ved studie av kartet som spretter opp i Flow-tjenesten etter løpeturen ser vi at M600 ikke klarer å plassere oss på riktig side av gaten en stor del av turen, mens telefon-GPS-en har langt bedre kontroll.

Vi heller derfor mot å tro at det er telefonen som er nærmest sannheten når det gjelder den innrapporterte distansen, noe som også er litt underlig med tanke på at M600 registrerer høydedata og dermed burde ha bedre forutsetninger for å rapportere riktig.

Igjen: Rundt fire prosent avvik er ikke avskrekkende for en mosjonsløper, men om du er aktiv utøver og har behov for korrekte målinger er det litt i meste laget.

Polar M600
8
Meget bra

Polar M600

8
Meget bra
sitatKombinerer puls-, aktivitets- og smartklokke på en god måte

Fordeler

  • +
    Svært funksjonsrik
  • +
    Treningsportalen til Polar er fantastisk
  • +
    God batterilevetid til smartklokke å være
  • +
    Nøyaktig pulsmåling så lenge pulsen ikke svinger for mye

Ting å tenke på

  • Relativt massiv, oser ikke akkurat eleganse
  • Proprietær og upraktisk ladestandard
  • Ikke nøyaktig nok puls- eller GPS-måling til eliteatleter
annonse