Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDell XPS 13 (2015)

Den råeste og lekreste ultrabærbare

Med blant annet en flisetynn ramme, herlig skjerm og god ytelse er vi ikke i tvil.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Det er mange lekre detaljer på Dells nye XPS 13, men det er skjermen selskapet har fokusert aller mest på med årets modell. Du legger ikke merke til det før Windows-skrivebordet lyser fremfor deg, men da får du deg også en skikkelig positiv overraskelse – selv om du på forhånd har sett bilder av maskinen. Dell har nemlig tatt til vettet og droppet den tykke og uproduktive rammen som har overlevd hos konkurrentenes maskiner i altfor lang tid nå.

Den tynne skjermrammen gjør noe med hele inntrykket av maskinen. Den virker mindre, uten at du har plass til mindre innhold på skjermen, og den ser både dyrere og mer moderne ut enn de fleste andre bærbare.

Skjermkantene er syltynne, noe som gir XPS 13 et nærmest luksuriøst preg. Selve skjermpanelet er også både høyoppløst og lyssterkt med flotte sprakende farger. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mens Apple med sin MacBook Pro Retina 13 har spandert på seg en sort skjermramme på henholdsvis 1,4 centimeter for hver av sidene og 1,7 centimeter i overkant av skjermen, nøyer Dell XPS 13 seg med en ramme på bare 0,5 centimeter fra hver kant. Rammen er med andre ord en tredjedel av hva andre maskiner kan by på.

Herlig skjerm

Den tynnere rammen har latt Dell sette sammen en 13-tommers ultrabærbar som er på størrelse med en 12- eller 11-tommer. Det i seg selv er kanske kult, men det stopper ikke der.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det 13 tommer store skjermpanelet har nemlig et aldeles nydelig bilde. Det skyldes i hovedsak to ting: Et ekstremt høyoppløst panel med 3200 x 1800 piksler, samt en lysstyrke vi måler til hele 380 nits. Sammen gir de tre elementene tynn skjermramme, høy oppløsning og god lysstyrke en av de beste skjermopplevelsene vi har hatt på en bærbar datamaskin noensinne.

Fargene er heller ikke blyge. De er livlige og strekker seg nærmest ut av skjermen mot deg.

Om vi leter litt finner vi likevel et par små ankepunkter. Først har vi enkelte lyslekkasjer på begge sider av panelet, og for det andre er den blanke skjermen også mer utsatt for reflekser. Den ekstra lysstyrken kan imidlertid hjelpe til med å redusere uønskede reflekser noe, og selv om MacBook Pro Retina etter vår mening fortsatt leder an når det kommer til skjermkvalitet, legger Dell XPS 13 seg like oppunder på topplista.

Kjent oppskrift

Aldri har Dell-logoen prydet en så god ultrabærbar. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når vi river øynene våre løs fra skjermen drar vi straks kjensel på karbonfiberet som omkranser tastaturet og nedre del av maskinen. Dell hadde stor suksess med miksen av karbonfiber og aluminium – som du finner på utsiden av maskinen –med fjorårets XPS 13, og ettersom oppskriften er justert et par hakk siden den gang gjør den seg minst like godt i 2015. Begge materialene er svært solide og du skal jobbe godt for å klare å bøye maskinen.

Godt tastatur

XPS 13 er ikke blant de absolutt tynneste ultrabærbare, men dette drar tastaturet stor fordel av. Tastene har nemlig en passe lang vandring, noe som gjør skrivearbeid mye mer behagelig enn på maskiner med neste helt flatt tastatur. På enkelte maskiner har tastaturet blitt så flatt at ikke en gang baklyset har får plass, men på XPS 13 er det heldigvis beholdt og det kan reguleres i tre trinn så det passert til belysningen rund deg.

Sammenlignet med det aller beste bærbartastaturet, som vi fortsatt finner på MacBook Pro Retina, føles ikke tastene fullt så lette og raske. Det er likevel langt over middels behagelig å skrive med og det gjør heller ikke mye ut av seg støymessig.

Herlig pekeplate

Både tastaturet og pekeplaten er helt i toppklassen hva gjelder kvalitet og komfort. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Heller ikke når det kommer til pekeplaten har noen Windows-maskin enda klart å hamle opp med Apples nærmest magisk presise og behagelige pekeplate. Dell nærmer seg imidlertid Apples skyhøye nivå med XPS 13. Markøren på skjermen spores nøyaktig og den glatte overflaten på pekeplaten lar fingerene dine danse silkemykt over den, helt uten motstand. Til rulling, forstørring og andre flerbevegelser presterer den utmerket. Det eneste vi har å utsette her er at Apples pekeplater fortsatt er best til «pirkearbeid» hvor selv små forflyttelser krever absolutt presisjon.

Det må også nevnet at skjermberøringen fungerer strålende om du ønsker å bruke den fremfor pekeplaten. Flerbevegelser med fingrene kan utføres med stor presisjon og både panorering, forstørrelse og rulling skjer med silkemyke animasjoner, nærmest uten forsinkelse. Siden skjermhengslen også er av høy kvalitet gynger ikke skjermen etter berøring, noe som minsker risikoen for feilmarkeringer.

Helt ny prosessor

Dell XPS 13 er den første bærbare maskinen vi tester som kommer med en av de splitter nye Broadwell-prosessorene fra Intel. Broadwell-prosessorene er Intels første som baserer seg på en 14 nanometers-produksjonsprosess, hvor alle komponentene altså er krympet i forhold til fjorårets Haswell-prosessorer. Både ytelse og energieffektivitet skal ha økt, men om dette er tilfelle, og i så fall med hvor mye, det har vi svaret på på neste side.

Se alle målingene våre på side 2 »

Hva gjelder batteritiden målte vi 365 minutter kontinuerlig videoavspilling. Det gir imidlertid ingen direkte fasit på hvor lang brukstid akkurat du kan vente deg fra XPS 13, men mer om dette finner du også på side 2.

Karbonfiberet glir pent over i det sorte tastaturet, som er bakbelyst. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Gir bakoversveis

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Hva i huleste har Dell gjort med høyttalerne? Vi fikk bokstavelig talt bakoversveis (og måtte fysisk flytte oss lenger fra maskinen) da vi skulle sjekke hva de vanligvis så skrale ultrabook-høyttalerne kunne diske opp med. For makan til volum som traff oss. XPS spiller uten tvil fletta av samtlige andre bærbare når det kommer til lydstyrke, og du orker neppe å sitte rett fremfor den når den spiller på maks selv.

Rent lydkvalitetsmessig holder vi fortsatt en knapp på MacBook Pro Retina, men det er virkelig moro å ha fått oppleve en ultrabook (!) som gjør skam på mange små dedikerte festanlegg. Med noen venner og Dells XPS 13 er det nesten umulig å unngå at naboen i etasjen under banker i taket i løpet av kvelden.

Bruk strømstyringen

Om du vil leve i harmoni med XPS 13 må du lære deg å bruke strømstyringsvalgene i Windows litt mer aktivt enn du har til nå, ut i fra om du der og da ønsker full ytelse eller null viftestøy. Selv under valget «Balansert» kan nemlig viften finne på å spinne opp i tide og utide selv om maskinen bare står parkert i nettleseren eller i skriveprogrammet.

Det er likevel ikke verre enn at du setter maskinen i strømsparemodus når du ikke trenger all ytelsen. Da senker prosessoren tempoet, men ikke så mye at maskinen blir treg, og du får surfe eller skrive rapporter helt i fred. Er du på jakt etter en maskin som aldri forstyrrer deg med viftesus ville vi imidlertid sett etter en annen, eller kanskje en XPS 13-konfigurasjon med en litt svakere og mindre strømkrevende prosessor.

Smått med porter

Selv undersiden er svært stilren, noe som kommer av at Dell har lurt unna all den påkrevde modellinformasjonen under den magnetiske platen i midten. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

XPS 13 har sparsomt med porter. Vi skulle ønsket oss en ekstra USB-port, men Dell mener vi klarer oss med to. Det er heller ingen HDMI-port å spore, men miniDisplay-porten kan gjøre samme jobben med en adapter – som godt kunne fulgt med sett i lys av hvor mye mindre utbredt denne tilkoblingsstandarden foreløpig er. At DisplayPort er en bedre standard enn HDMI er likevel ikke til å komme bort fra, så om du enda ikke har skaffet deg en kabel eller adapter er det kanskje på tide nå uansett.

Ellers får du en utgang for hodetelefoner, SD-kortleser og mulighet til å låse maskinen med en Noble-lås. Legg merke til at webkameraet er plassert helt nede i venstre hjørne av skjermen – det eneste stedet det er plass til det. Det gir et nedenfra-og-opp-perspektiv, med de områdene i fokus det fører med seg, som enkelte vil sette pris på men andre kanskje ikke fullt så mye.

Konklusjon

Dell XPS 13 veier bare 1,2 kilogram men er velbygget og tåler røff behandling. Miksen av sølvgrå aluminium og sort karbonfiber er knalltøff, og den tynne skjermrammen tilfører en god slump eleganse. Til sammenligning blir selv designikonet MacBook Pro Retina litt kjedelig.

Skjermen byr på sterke, klare farger og har høy oppløsning og god lysstyrke. Den tynne skjermrammen ønsker vi også virkelig velkommen der den slår et slag både for bærbarheten og for helhetsinntrykket til maskinen. Her må konkurrentene følge på om de vil fortsette å selge datamaskiner i fremtiden.

Vi fant ikke mye å utsette på Dells nye lekre XPS 13. Dermed var det på sin plass at den fikk vår varmeste anbefaling. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Også på lydfronten imponerer maskinen, med høyttalere som spiller virkelig høyt uten å gå helt av skaftet når det kommer til det lydtekniske.

Batteritiden skuffet oss i vår videotest, men vår oppfatnng er at batteritiden likker helt i toppsjiktet av ultrabærbare ved kontorbruk eller nettsurfing. Du kan trygt velge XPS 13 om du trenger en bærbar som holder hele skoledagen eller gjennom en arbeidsdag på bare en fullading.

Dell XPS 13 plasserer seg med gjennomgående gode resultater i alle kategorier helt i tet på vår bærbar-toppliste, hvor MacBook Pro Retina 13 har holdt til en god stund. Er du på jakt etter en sterk ultrabærbar Windows-PC er det ingen tvil: Dell XPS 13 er både den råeste og lekreste i klassen for øyeblikket.

Dell XPS 13 9343-1107 (2015)
9
Imponerende
Anbefalt

Dell XPS 13 9343-1107 (2015)

9
Imponerende
sitatEt kraftig og vellaget luksusprodukt.

Fordeler

  • +
    Helt rå skjerm
  • +
    Tynn skjermramme
  • +
    Skikkelig trøkk i høyttalerne
  • +
    Pent design
  • +
    Liten og lett
  • +
    Behagelig tastatur og pekeplate

Ting å tenke på

  • Viften kan spinne opp tilsynelatende uten grunn
  • Noe lyslekkasje fra skjermkanten
  • Ønsket oss enda litt bedre batteri

Ytelsesgrafer og målinger

Dell XPS 13s 15-watts Broadwell-prosessor med to kjerner, Intel Core i7-5500U, er klokket til 2,4 GHz. Den har mulighet til å strekke seg helt opp til 3 GHz en periode om den trenger mer kraft, og i vår prosessortest, Handbrake, kommer maskinen ut side om side med MacBook Pro Retina 13. Sistnevnte bruker en Intel Core i5-prosessor på 28 watt, så det er tydelig at Broadwell bringer med seg forbedringer i arkitekturen.

Maskinens grafikkløsning, Intels HD Graphics 5500-brikke, nærmer seg ytelsen til Haswell-familiens såkalte Iris Pro-grafikk, som også gikk under betegnelsen HD Graphics 5200. Det er fortsatt noen steg opp til de dedikerte skjermkortene for bærbare, slik som GeForce 840M-brikken vi finner i Asus' ZenBook UX303, men som vi ser av vår Far Cry 2-spilltest er det ingen umulighet å fyre i gang noen litt eldre spillfavoritter. Om du ikke er så kravstor hva gjelder oppløsning og grafiske effekter, da.

Diskytelsen er ikke aller best i klassen, men mer enn god nok. Med måleverktøyet ATTO målte vi flashdiskens lesehastighet til 555 MB/s og skrivehastigheten til 269 MB/s. Disken, sammen med en spesiell teknologi kalt «Rapid Start» fra Intel, sørger for at XPS 13 starter lynraskt enten det er snakk om kaldstart, eller vekking fra hvilemodus. Programmer, som nettleseren eller Office-pakken starter også enten umiddelbart eller i løpet av få sekunder.

Om du virkelig tyner maskinen med spill eller tung videoredigering blir den ganske varm, og da høres også viften ganske godt. Mens vi holder på med kontoroppgaver eller surfer på Internett hender det imidlertid vi hører viften spinner opp, men om du sliter med en overaktiv vifte kan du enkelt få den til å holde fred ved å sette maskinen i strømsparemodus.

Batteritiden er nokså god. Vi målte i overkant av 5 timer kontinuerlig videoavspilling i strømsparemodus med skjermens lysstyrke stillt inn på 150 nits. Om du primært holder på med lette oppgaver tror vi du i alle fall kan telle ned fra syv timer før skjermen går i sort. Vi målte 9 timer batteritid mens maskinen kun stod med forsiden til Tek.no åpen, i samme strømmodus og med samme lysstyrke som ved videotesten.

Skjermens lysstyrke er noe av det bedre vi har sett. Måleinstrumentet vårt stoppet ikke før det viste 380 nits, noe som er svært godt og langt over snittet for bærbarskjermer som ligger i området 250 til 300 nits. Skjermen er veldig blank, og derfor også utsatt for reflekser fra andre lyskilder, og da er det fint å kunne dra på med litt ekstra lysstyrke for å motvirke disse.

Dell XPS 13 9343-1107 (2015)
9
Imponerende
Anbefalt

Dell XPS 13 9343-1107 (2015)

9
Imponerende
sitatEt kraftig og vellaget luksusprodukt.

Fordeler

  • +
    Helt rå skjerm
  • +
    Tynn skjermramme
  • +
    Skikkelig trøkk i høyttalerne
  • +
    Pent design
  • +
    Liten og lett
  • +
    Behagelig tastatur og pekeplate

Ting å tenke på

  • Viften kan spinne opp tilsynelatende uten grunn
  • Noe lyslekkasje fra skjermkanten
  • Ønsket oss enda litt bedre batteri
annonse