Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 820

Overpriset Windows-telefon fra Nokia

Lumia 820 er en god telefon – hvis du ser bort fra prisen.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 12,38 x 6,85 x 0,99 cm
Vekt: 160 gram
Skjerm: AMOLED (RGB), Super Sensitive Touch, 4 tommer, 800 x 480 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kamera.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Windows Phone 8
Pris: Fra 3400 kroner

Kort sagt:

Grei skjerm

Kan betjenes med hansker

Raske menyer

Utskiftbare deksler

Ekstra deksler må kjøpes utenom

Litt rotete menyer

Slik ser Lumia 820 ut fra siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... og slik ser den ut fra den andre siden. Fra venstre; kameraknapp, låseknapp og volumtaster.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hvis du vil kan du kjøpe andre deksler til telefonen. Dette skal gjøre Lumia 820 mer robust.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser det robuste dekselet ut fra baksiden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lumia 820 er Nokias andre mobiltelefon med Microsofts Windows Phone 8. Den er litt billigere enn toppmodellen, og har for det meste litt svakere spesifikasjoner, men den har også et par trumfkort som ikke toppmodellen kan skilte med.

En fordel med Lumia 820 som mange nok vil sette pris på er at den har plass for minnekort – men de utskiftbare dekslene med ulike farger og funksjoner har også gjort et litt uventet comeback, etter at Nokia har mislyktes flere ganger med liknende konsepter før.

Nye deksler gir ny telefon

Tidligere het Nokias utskiftbare deksler Xpress-On, og konseptet dreide seg først og fremst om ulike farger og design. Til Lumia 820 kan du også velge ulike farger, men enda viktigere er det at du kan velge deksler som gjør telefonen mer robust, eller som gir den trådløs lading. Dermed er det faktisk god grunn til å stoppe ved tilbehørshylla hvis du kjøper en Lumia 820.

Telefonen leveres i utgangspunktet med ett enkelt deksel i esken, som er i en forhåndsvalgt farge. Vårt testeksemplar ble levert med hvitt deksel.

Rask slitasje

Det er ikke mulig å se særlig forskjell på dekslene som gir trådløs lading, mens de ekstra robuste dekslene har en design som er umulig å ta feil av. Her finner du ekstra gummipolstring i hjørnene på telefonen, og en gummilist som går en liten millimeter foran skjermen, slik at telefonen skal være bedre beskyttet hvis den lander på hardt gulv. Skjermen blir naturlig nok ikke ekstra beskyttet mot spisse gjenstander.

De robuste dekslene har et ganske billig plastpreg over seg. Akkurat hvor solid telefonen faktisk blir innkapslet i ett av disse har vi ikke hatt anledning til å finne ut ennå. Rent kosmetisk merker vi oss at gummipakningen som går rundt telefonen, og skal beskytte skjermen, slites ganske fort. Etter noen ganger på og av med de robuste dekslene er det små merker av slitasje rundt pakningen på begge de to robuste dekslene vi fikk låne i testperioden.

Ligger godt i hånden

Sammenliknet med toppmodellene fra Nokia, Samsung og HTC, har Lumia 820 litt mindre skjerm, og den er også litt mindre i flate. Nokias nest øverste Windows Phone 8-telefon er imidlertid litt tykkere enn mange av sine konkurrenter. Setter du på den et av de robuste dekslene blir den enda noe tykkere.

Lumia 820 ligger godt i hånden uansett hvilket deksel du setter på den. Det er merkbart at den har mindre skjerm enn mange av sine konkurrenter. Du behøver ikke å ha de største kleptopølsene for å betjene skjermen på Lumia 820.

Telefonen er også rundt 20 gram lettere enn storebror, Lumia 920.

Les også: Test av Nokia Lumia 920

Lavoppløst skjerm

Skjermen som dekker mesteparten av forsiden er en AMOLED-variant med en oppløsning på 800 x 480 piksler. Skjermen har relativt lav oppløsning sammenliknet med toppmodellenes 720p-skjermer, men den oppleves likevel som helt grei. En del av årsaken til det er at pikslene ikke deler på underpiksler, slik mange av AMOLED-skjermene har gjort og fortsatt gjør.

Vi merker innimellom at telefonen kunne hatt høyere oppløst skjerm. Det gjelder spesielt når vi skal lese lange stykker tekst. Telefoner med HD-skjerm har jevnere gjengivelse av bokstaver. Noe stort problem er det ikke – men hvis du er veldig opptatt av oppløsning og at piksler ikke skal være synlige, er Lumia 820 neppe telefonen for deg.

Fargegjengivelsen er god, uten å virke like overdrevet som hos enkelte av konkurrentenes skjermer. Hos mange av konkurrentene kan du stille på fargeintensiteten – det kan du ikke her.

Slik ser hjemmeskjermen i Windows Phone 8 ut. Firkantene kalles fliser, og enkelte av dem endrer innhold fra tid til annen.

Fungerer med hansker på

En ting du stort sett ikke får hos konkurrentene er funksjonen Super Sensitive Touch. Det betyr at skjermen reagerer på trykk også når du har på deg hansker. Foreløpig er det bare Lumia 820 og Lumia 920 fra Nokia på markedet som støtter denne funksjonen. Huawei er imidlertid på vei med Ascend Mate, som har liknende teknologi.

På skjermen er det Microsofts operativsystem Windows Phone 8 som kjører. Det betyr at menyene for det meste er lynraske, men de er ikke alltid like intuitive.

Aktive fliser

Hjemmeskjermen er full av firkanter, såkalte tiles eller fliser, som gir deg kjapp tilgang til viktige funksjoner. Telefonen er satt opp med et utvalg slike fliser i utgangspunktet, men du kan selv organisere skjermen – ta bort fliser, endre størrelse og legge til snarveier til apper du bruker ofte.

Noen av flisene er aktive, og kan vise deg deler av innholdet som skjuler seg bak. Disse flisene minner litt om småprogrammene du kan legge på hjemmeskjermen i Android-telefoner. I Windows Phone 8 kan du ikke gjøre noe aktivt med disse flisene. Vil du se mer eller organisere informasjonene flisene viser må du inn i selve appen som skjuler seg bak.

Andre fliser ser bare ut som logoer og er rene snarveier til appen som skjuler seg bak.

Hvor var jeg egentlig nå?

Det som ikke er så intuitivt her er at enkelte fliser leder til det Microsoft kaller "hubber". Disse hubbene er i praksis nye menyer for innhold av en bestemt type – og innimellom er de en blanding av menyer og apper.

Musikk-appen er for eksempel både en meny som kan ta deg til andre musikkrelaterte apper, samtidig som den er i stand til å spille lokalt lagret musikk.

Et irritasjonsmoment med aktive fliser er at det ikke alltid er lett å finne tilbake til en gitt app når hele innholdet endres. En av disse flisene er musikkspilleren.

Hvor ble det av den appen?

Et annet irritasjonsmoment er at ikke alle de aktive flisene er enkle å identifisere når de holder på med sitt. Også her er musikk-appen et godt eksempel. Når du ikke spiller musikk er flisen som leder inn i den ganske lett å kjenne igjen.

Som inaktiv har den nemlig hodetelefoner, eller Xbox-logo, med ordene "Musikk + videoer" under. Når appen bak spiller av musikk begynner flisen i stedet å forhåndsvise deler av albumdekselet, samtidig som den scroller artistnavn med store bokstaver både loddrett og vannrett. Til slutt viser den et par hodetelefoner.

Dette er en vanesak for deg som bruker Windows Phone hver dag. For deg som skal lære deg å bruke et nytt operativsystem er det alt annet enn intuitivt at en av snarveiene dine tilsynelatende har forsvunnet.

At Microsoft igjen har begynt å bli inkonsekvent i plasseringen av innhold i menyene sine, leder tankene tilbake til gode gamle Windows Mobile, der man mesteparten av tiden måtte lete for å finne innholdet man trengte. Windows Phone 8 er på ingen måte like ille, og Lumia 820 er stort sett grei å finne frem på – men Windows Phone 8 har altså sine nykker.

I esken

  • Lumia 820
  • Batteri (1650 mAh)
  • Passivt bakdeksel i polykarbonat
  • Micro-USB-kabel
  • Lader (220v til USB)
  • Håndfrisett

Teknologi og funksjoner

Nokia Lumia 820 har utskiftbart batteri og støtte for minnekort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz, LTE/4G 800/900/1800/2100/2600 MHz
Internetthastighet: LTE (4G) 100/50 Mbps (Trenger oppdatering), UMTS (3G), HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 3.1 + A2DP + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Inntil 14 timer samtale, 13 døgn og 18 timer hviletid, inntil 55 timer musikkavspilling, 1650 mAh batteri
Maskinvare: Dual Core 1,5 GHz Krait, Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM
Lagringsplass: 8 GB (rundt 5 GB ledig for bruker)
Minnekort: Ja
Nettleser: Internet Explorer HTML5
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Lommebok, Energisparing, Office-støtte, nettleser, kart, navigasjon, konvertering.
Synkronisering: Exchange Activesync, Facebook, MSN

Kort sagt:

De raskeste trådløse tilkoblingene

NFC-støtte

Super navigasjonsprogramvere

Rask og god nettleser

Fullverdig kontorapplikasjon

E-postleseren kunne vært bedre

Lite innebygget lagringsplass

Viktige apper og funksjoner ikke forhåndsinstallert

Office-støtte er ikke unikt. Det som er unikt for Windows Phone 8 er at det er Microsofts egen Office-app som følger med.

På utsiden er det mye som skiller Lumia 820 fra storebror Lumia 920. På innsiden er det mindre. Telefonene deler samme motor, nemlig en rask, tokjernet Snapdragon-brikke fra Qualcomm.

Lumia 820 har et trumfkort mot toppmodellen – den støtter nemlig minnekort. På Lumia 820 vil minnekort være en nødvendighet for mange brukere uansett, siden Nokia bare har utstyrt telefonen med 8 GB intern lagringsplass, som du får tilgang på litt over halvparten av.

En funksjon Lumia 920 har som ikke denne telefonen har, i utgangspunktet, er trådløs lading. Lumia 820 må nemlig utstyres med et spesielt bakdeksel for å støtte denne funksjonen.

Støtter 4G ... snart

Lumia 820 har ellers raskt trådløst nett, raskt 3G-nett, og innmat som støtter 4G. Vårt testeksemplar er imidlertid en ulåst telefon der 4G foreløpig ikke er aktivert. I skrivende stund fins det ingen programvareoppdatering som gir oss tilgang på 4G-nettet.

Nokia lovte en slik oppdatering for storebror, Lumia 920, innen utgangen av januar. Det er nå bare dager igjen av januar, og vi har ikke sett noen oppdatering til noen av telefonene. Det er imidlertid enkelt å åpne for 4G-nett selv, hvis man er villig til å trikse litt.

Ut over dette har telefonen for en stor del de samme funksjonene som andre Windows-mobiler har. Her er spesielt Microsofts egen Office-pakke en viktig del.

Fullverdig Office-støtte

Her slipper du nemlig å betale for fullt funksjonell Office-applikasjon. Vi har sett kontorpakker som har flere funksjoner enn Microsofts egen, men det er ikke her Microsofts store fordel ligger. Fordelen ligger i at alle endringer du gjør støttes fullt og helt også av Office-pakken for Windows.

De konkurrerende Office-pakkene for andre plattformer har nemlig en tendens til å lagre dokumenter på en måte som bare nesten helt passer skrivebordsversjonen av Office. Dermed må du finpusse på endringer du har gjort fra mobilen etterpå, for å være helt sikker på at dokumentet ser riktig ut. Dette slipper du med Office-pakken som følger med i Windows Phone 8.

Ved siden av Office-pakken har Microsoft også lagt ved den utmerkede notatapplikasjonen OneNote. Den gir deg mulighet til å legge til både notater, bilder og lydopptak i samme innførsel.

Noen notatapper blir vanskeligere å bruke, og tar lengre tid å komme i gang med etter hvert som antallet funksjoner øker. OneNote er rask å komme i gang med til tross for alle sine funksjoner. Det gjør at den også fungerer fint til å lage kjappe notater eller huskelapper.

Foreløpig er Nokias Lumia-serie alene om å kombinere fullverdig navigasjon med Windows Phone 8. Navigasjonsløsningen blir imidlertid snart tilgjengelig for andre Windows-telefoner også.
Ikke alt er like logisk plassert i Microsofts operativsystem. Under valget Sikkerhetskopi finner vi for eksempel ...
... en rekke innstillinger for meldingsfunksjonaliteten i telefonen. Her kan du for eksempel endre meldingssentralen din. Det fant vi ikke valg for andre steder i innstillingsmenyen.
Barnehjørnet kan åpnes ved å sveipe sidelengs fra låseskjermen. Her kan du selv tilpasse innholdet. Kombiner funksjonen med passord for å komme inn på telefonen, og den er helt beskyttet mot husets småtroll.

Fullverdig navigasjon

Det er i ferd med å komme til enkelte apper for navigering i Microsofts applikasjonsbutikk, men foreløpig er det bare én av de kjente tilbyderne av mobil navigasjon som er på plattformen; Nokia selv.

Navigasjonsløsningen du får i Lumia 820 er kort sagt svært god. Den koster deg ingenting, og på mange områder er den akkurat like god som de dyrere alternativene til andre plattformer fra aktører som TomTom og Garmin.

Når du begynner å bruke appen kan du hente ned kartene du trenger, etter område. Hvis du ikke behøver hele Norge kan du for eksempel hente ned et fylke om gangen. På den måten kan du både spare på lagringsplassen din, og komme raskere i gang med navigeringen dersom du ikke har så rask internettlinje til rådighet.

Stemmeguiding får du på det språket du måtte ønske. Nedlastingen av språkpakker er liten og raskt unnagjort.

God på det viktigste

Nokia Drive har ikke voldsomme mengder ekstrafunksjoner. Her får du for eksempel ikke varsling om fotobokser. Det den er god på er grunnleggende navigering.

Det høres kanskje ikke så voldsomt ut, men med tanke på hvor mye hummel og kanari som presenteres som fullverdig navigasjon i Google og Apples applikasjonsbutikker, er god grunnleggende navigasjon faktisk et enormt pluss i boka for Nokias Lumia-modeller. Nokia Drive vil også rulles ut til de andre Windows-mobilene på markedet, men i en liten stund til er Nokia helt alene om denne funksjonaliteten.

Barnehjørnet

En funksjon som Windows Phone 8 er nærmest alene om er det såkalte Barnehjørnet. Dette er enkelt sagt en liten avdeling for de yngste, som du kan tilpasse med innhold slik du ønsker.

Ved siden av å underholde barna har barnehjørnet også som formål å verne om de dataene du måtte ha som barna ikke skal få tukle med. Det kan for eksempel være ugreit om poden begynner å besvare jobb-mailen din.

Når Barnehjørnet er aktivert kan barna selv komme seg inn i funksjonen ved å sveipe sidelengs fra låseskjermen. Hvis du har bestemt at resten av telefonen skal være utilgjengelig for de yngste kan du aktivere passord for låseskjermen i innstillingene for Barnehjørnet.

Velg med omhu

Innholdet i avdelingen velger du som nevnt selv. Her kan du plukke de appene fra utvalget ditt som skal være tilgjengelige. Du kan også sette sammen musikk og videoer som skal være tilgjengelige.

Medieinnholdet du legger klart spilles ikke av helt på den vanlige måten. I stedet for å gå inn på en musikk- eller videospiller, slik du ellers gjør på Windows Phone, ligger innholdet spredt ut over en slags hjemmeskjerm. Dermed blir det fort rotete om du ikke er litt selektiv i hva du gjør tilgjengelig. Noen velvalgte musikkalbum gir for eksempel mindre rot en haugevis av løse enkeltlåter.

Grei e-postleser

E-postleseren i Lumia 820 er den samme som følger med i de andre Windows Phone 8-modellene. Det betyr at den er rask og god til de fleste formål, men den mangler en del innstillinger som du får tilgang på i de beste mobile e-postleserne.

Det er spesielt muligheten til å sette opp egne regimer på hvor ofte e-posten skal sjekkes vi synes mangler. På mange andre telefoner kan man be e-postleseren om å sjekke postkassen for jobbmeldinger hyppigere på dagtid, for så å ikke sjekke den, eller sjekke sjeldnere, på kveldstid.

Det kan både være nyttig for deg som får jobbmeldinger døgnet rundt, og for deg som bare ønsker å strekke batteritiden litt ekstra.

E-postleseren er grei nok, men vi hadde satt pris på flere innstillinger, og mulighet til å få samlet innboks uten å måtte koble sammen kontoer "permanent".

Du må laste ned grunnleggende funksjonalitet

Visningen av selve e-posten er som regel svært god. Vi liker måten den viser lange e-postutvekslinger i en samlet tråd rett i innboksen. Det er veldig oversiktlig, og ikke alle e-postlesere kan vise e-post akkurat på denne måten.

En ting vi ikke setter pris på er at Lumia 820, som de andre Windows-mobilene, mangler grunnleggende funksjonalitet forhåndsinstallert. Hvis du for eksempel forsøker å åpne en PDF-fil du har fått i en melding, leder telefonen deg innom Microsofts applikasjonsbutikk for å laste ned selskapets egen PDF-leser.

PDF-lesere har blitt standard i alle smarttelefoner som har kommet de siste årene, og vi har ikke vært borti andre telefoner der du må laste ned deler av standardutrustningen.

Det at du må laste ned deler av "inventaret" i menyene er dessuten en ting som går igjen i hele Windows Phone 8. Flere av ikonene som følger med leder rett til appbutikken. Det betyr at hvis du for eksempel vil åpne en PDF fra innboksen din mens du er på et fly, må du pent vente til du lander og har datatilkobling igjen før du får vist den.

Det er rett og slett upraktisk å ikke alltid vite helt hva som faktisk er på telefonen. Ikonene er der, så det ser ut til at funksjonene fins ved første øyekast. Det er først når du skal bruke dem at du merker at du burde vært i nærheten av en fungerende internettoppkobling, eller ha en datakvote som tillater deg å laste ned bekymringsløst.

Nettleser

Nettleseren i Lumia 820 er rask og god, og akkurat som med storebror, Lumia 920, er denne telefonen skremmende rask til å laste inn sider også når den må klare seg med bare 2G/EDGE-dekning.

Nettleseren er naturlig nok Microsofts egen Internet Explorer. Nettleseren er relativt sparsomt utsmykket. Her er det ikke bøttevis av finesser, men du kan i det minste åpne flere nettsider samtidig, såkalt fanebasert visning.

Sammenliknet med andre nettlesere kunne navigasjonen mellom faner godt vært enklere i Internet Explorer. Her må du åpne en meny og velge faner, i stedet for å ha en lett tilgjengelig knapp som tar deg direkte dit du vil. Kort fortalt fungerer nettleseren greit – men alternativene som fins på Android og iOS har valgt enkelte løsninger som er bedre enn Microsoft har valgt.

Ikke mange alternativer å velge blant

Foreløpig er ikke utvalget alternative nettlesere for Windows Phone 8 særlig stort. Et kjapt søk i Microsofts app-butikk tok oss til to alternative nettlesere som begge ser ut til å fungere greit nok. De kjente navnene, som Firefox, Chrome og Opera får du imidlertid ikke her.

Vi merket egentlig ikke det store behovet for alternative nettlesere under testen. Ønsket om flere funksjoner eller enklere bytting mellom faner blir underordnet den voldsomme hastigheten Lumia 820 og Internet Explorer fremviser under dårlige mottaksforhold.

Multimedia

Kameraet i Lumia 820 er helt greit, men heller ikke mer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister, SmartGlass, Xbox Music
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Nei
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB (USB on the go, ikke HDMI/MHL-støtte), minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube, Xbox Music, Xbox Movies
Kameraoppløsning: 8 megapiksler, Carl Zeiss-optikk
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p, 30 fps)

Kort sagt:

God formatstøtte

Gratis musikkstreaming

Ingen støtte for HDMI

Xbox-tjenestene er trege og rotete

Middels kamera

Med god skjerm og kraftig innmat burde mye ligge til rette for Lumia 820 som multimedietelefon. Det er imidlertid ett lite skjær i sjøen her. Av den innebygde lagringsplassen på 8 GB er det bare rundt 5 GB du får tilgang på. Det betyr at for å få full utnyttelse av denne telefonen til video og musikk bør du vurdere om du trenger et minnekort i tillegg.

Lumia 820 er nemlig én av bare to Windows Phone 8-telefoner så langt som støtter utskiftbar lagring.

Lagringsplass er fortsatt viktig

Etter at det har kommet mange nye nettjenester for musikk og video kan det virke rart at vi er opptatt av lagringsplassen når vi tester telefoner. Det er imidlertid to ting som er viktige. For det første er ikke alle tjenester på alle plattformer – det er altså ikke sikkert du kan bruke den tjenesten du vanligvis bruker når du har kjøpt en ny telefon. I Windows Phone-universet glimrer for eksempel Spotify med sitt fravær, selv om alle de som bruker Wimp eller plattformens egne tjenester får behovet dekket.

Hvis tjenesten din er tilgjengelig på plattformen er det likevel slik at mange tjenester tillater deg å mellomlagre det du skal høre eller se på. Dermed kan du laste ned innhold til de gangene du ikke har tilgang på nett. Dette innholdet tar som regel akkurat like stor plass som om du skulle lagret dine egne enkeltlåter på telefonen. Dermed er lagringsplass fortsatt viktig, og for noen vil 5 GB være for lite.

Rotete for musikkelskere

Akkurat som Lumia 920 er Lumia 820 et litt forvirrende sted for deg som skal lytte til musikk. På hjemmeskjermen finner du i utgangspunktet to ulike steder som lar deg lytte til musikk – Nokia Musikk og appen Musikk + videoer.

Her blandes konseptene. Nokia Musikk er en ren app med innhold fra Nokia som enkelt kan spilles av så fort du har trykket på menyvalget. Det andre menyvalget er det Microsoft kaller en hub. Musikk + videoer skal altså bare være et utgangspunkt, og også her finner du lenker til Nokia Musikk eller andre musikktjenester du måtte ha på telefonen din.

I musikkspilleren, som ellers, er det litt rotete hva som er hva. Her har vi startet Nokia Musikk fra den vanlige musikkspilleren i telefonen. På noen områder er appene koblet sammen, mens de ikke er det på andre områder. Der det ser ut til at ting er koblet sammen opplever vi titt og ofte ventetid, fordi telefonen må gå fra én app til en annen.

For mange trykk og for mye ventetid

Du kan i utgangspunktet spille den musikken du har lokalt lagret her, og det fungerer i bunn og grunn greit. Hvis du vil bruke Microsofts egen Xbox Music-tjeneste må du imidlertid klikke deg videre til Xbox Music Store, som for de fleste formål opptrer som en helt egen app.

Det er ikke mulig å opprette en snarvei direkte til Xbox Music Store fra telefonens hjemmeskjerm.

Vi ser at Microsoft her forsøker å gjøre sin egen app til utgangspunktet for deg som er glad i musikk. Etter vår mening blir det likevel for rotete. Det krever for mange trykk å komme seg dit man skal, og i noen tilfeller tar det lang tid å laste inn for eksempel Xbox Music.

Her må alt bli langt tettere integrert, før det fremstår som noe annet enn et rotete edderkoppnett.

Grei musikkspiller

Selve musikkspilleren gjør i grunnen jobben. Musikkavspilling foregår ganske enkelt og greit, og du kan sortere etter album, låt eller artist, slik du kan på de fleste andre musikkspillere. Likevel støter du på kronglete menyer også her.

Lumia 820 har nemlig lydforbedring fra Dolby, og en fullverdig Equalizer. Ingenting av dette får du enkel tilgang på direkte fra musikkspilleren. I stedet må du ut av musikkspilleren, gå inn i innstillingsmenyen og bla langt ned for å finne "Lyd". Dette burde vært enkelt tilgjengelig fra musikkspilleren i stedet.

Selve spilleren er ikke blant de mest avanserte ellers. Du får det grunnleggende, og sett bort fra litt kronglete plassering av valg, så virker det stort sett slik det skal.

Nokia Musikk er fortsatt et svært godt tillegg. Her får du gratis radiostreaming fra internett. Du kan riktignok ikke spole mer enn seks ganger i timen per spilleliste, men hører du på litt forskjellig musikk kan du bare bytte spilleliste hvis det dukker opp musikk du ikke liker i den du hører på til vanlig.

Spesielt bra er det at Nokia Musikk kan laste ned spillelistene du lytter til, slik at du kan høre på dem når du ikke har internett tilgjengelig.

Videospiller

I gamle Windows Phone 7 og Windows Phone 7.5 måtte du overføre musikk og video gjennom Zune-applikasjonen for at mobilen skulle gjenkjenne filene dine. Det må du ikke lenger. Nå kan du trekke over løse filer, og spille dem rett av på telefonen etterpå. Lumia 820 har heller ingen problemer med å spille av fra et minnekort som er søkklastet med musikk og video.

Det er ikke alt vi synes går i riktig retning med Windows Phone 8 sammenliknet med de tidligere utgavene av operativsystemet, men denne forenklingen er definitivt viktig. Det imponerer oss også at Lumia 820 er i stand til å spille av så mange forskjellige formater.

For det meste klarer du deg greit uten å konvertere video som du legger over på Lumia 820. Den spiller de fleste av testfilene våre, men H.264 i MKV-konteiner får den ikke til. Dette er i dag et av de vanligste videoformatene på internett.

Noen videoer skaper trøbbel

Formatene Lumia 820 ikke vil spille dukker stort sett ikke opp i videooversikten en gang. Vi registrerer at telefonen lister opp en og annen video som den likevel ikke kan spille. Når vi forsøker å åpne disse filene får vi en feilmelding om at filen ikke kan spilles, samt at videospilleren låser seg i sort skjerm en stund.

Alt i alt er videospilleren og filstøtten god. Skjermen i Lumia 820 har ikke HD-oppløsning, men likevel gir selve avspillingen et godt resultat. Å bruke Lumia 820 som videospiller på bussen eller på flyturen burde altså være uproblematisk.

Vi har nevnt at Spotify er en av nettjenestene du foreløpig ikke får tilgang på med Windows Phone 8. Av de relativt nyåpnede videotjenestene Netflix og HBO, er det bare førstnevnte som er tilgjengelig på Windows Phone 8. Appen fungerer til gjengjeld godt på plattformen.

Windows Phone 8 er fortsatt ikke plattformen som får nye apper først - men utvalget av gode spill begynner å bli helt greit.

Spill

Det følger ikke med spill i utgangspunktet i Lumia 820. Her er du prisgitt utvalget som fins i Microsofts app-butikk. Heldigvis er utvalget i sterk stigning, og det er mye mer å velge mellom der enn bare for få måneder siden.

Mange av stortitlene vi kjenner fra andre plattformer er her, og vi må sjelden lete spesielt lenge for å finne et spill å kaste bort tiden på.

Siden Windows Phone 8 stadig er en relativt ung plattform er det sjelden at nye slagere kommer først til operativsystemet, men mange av de store seriene er altså tilgjengelige.

Kamera

Nokia Lumia 820 har et kamera som knipser bilder med 8 megapiksler. Bildekvaliteten blir helt grei, men er ikke blant det beste vi har sett. Bildene blir ofte støyete, og det virker som om telefonen sliter spesielt mye med å håndtere ulike lysnivåer i samme motiv.

Problemer med dynamikkomfang og eksponering er på ingen måte noe nytt for mobiltelefoner, men Lumia 820 ga mye støy og relativt mørke bilder selv ved relativt svakt dagslys utendørs. Under fotografering har kamera-appen en tendens til å starte med noe som ser noenlunde riktig ut, før den justerer ned lysfølsomheten kraftig.

Vi opplever altså liknende problemer også med mange av de beste mobilkameraene på markedet – men der oppstår de som regel når forskjellen mellom lyse og mørke områder i motivet er større. I strålende sol fra klar himmel sliter de fleste telefoner, men vi har vært borti telefoner som har gjort det overraskende bra også her.

Som nesten alle telefoner sliter Lumia 820 når du skal fotografere i mørke. Vi klarte å få noen bilder som så helt greie ut, men for det meste ble bilder i mørke omgivelser bare en tåke av støy og uskarphet på grunn av bevegelse.

Lumia 820 har altså ingenting til felles med storebror Lumia 920 på dette feltet.

Dette er likevel ingen dårlig kameratelefon. Bildekvaliteten blir helt grei i de fleste tilfeller. Blant de aller beste er den imidlertid ikke.

Konklusjon

Nokia Lumia 820 er lillebroren til Lumia 920, som vi testet for noen måneder siden. Telefonen kjører Windows Phone 8, og skiller seg derfor tydelig fra Android- og iOS-baserte telefoner og nettbrett. Du får dessuten et par uvanlige fordeler. Det betyr imidlertid ikke at alt er på stell.

Lumia 820 er mindre og lettere enn Lumia 920. Her får du også støtte for minnekort. Sammenliknet med Lumia 920 som har 32 GB intern lagringsplass, som du får brukt rundt 29 gigabyte av, vil du nok trenge et minnekort ganske mye raskere på Lumia 820. Her får du nemlig bare rundt 5 GB lagringsplass å boltre deg på, av de 8 gigabytene Nokia oppgir som innebygget.

Liten sammenliknet med toppmodellene

Telefonen er forholdsvis kompakt i flatemål, men den er noe tykkere enn mange av de andre telefonmodellene på markedet. Det er førstnevnte som avgjør hvor godt telefonen ligger i hånden, og Lumia 820 er nok en telefon som passer flere hender enn både Lumia 920 og toppmodellene fra LG, Samsung og HTC.

Det du må forsake for den hendigere størrelsen er den store skjermen du får i de andre toppmodellene. Her får du en 4,3 tommer stor AMOLED-skjerm med relativt lav oppløsning sammenliknet med de heftigste telefonene.

Grei, men lavoppløst skjerm

I praksis fungerer skjermen greit, med god lysstyrke og fargegjengivelse, men at den bare har 800 x 480 punkter oppløsning gjør nok at du bør ta telefonen nærmere i øyensyn hvis du pleier å legge merke til pikslene i lavoppløste skjermer.

En uvanlig fordel med denne skjermen er at den fungerer selv om du har hansker på. Det er en stor fordel for oss nordmenn som fryser på fingrene halve året. Lumia 820 er imidlertid ikke vanntett.

Med Lumia 820 har Nokia gjeninnført utskiftbare deksler som lar deg tilpasse telefonen. Her kan du velge mellom et lass ulike farger, samt deksler som støtter trådløs lading eller som er ekstra robuste. De robuste dekslene ser slitte ut ganske fort, men tilfører en slags beskyttelse mot knall og fall.

Raskt operativsystem

Operativsystemet som kjører på Lumia 820 gjør at brukeropplevelsen er svært annerledes i forhold til det du er vant til fra Android og iOS. Menyene er likevel for det aller meste svært raske, og stort sett intuitive.

De delene av menyen som ikke er like intuitive ser ut til å være plassert litt på måfå. Vi fant for eksempel viktige meldingsinnstillinger under menyen for sikkerhetskopiering. Disse innstillingene fant vi ikke igjen under noen av menyene som faktisk hadde med meldinger å gjøre. Denne typen rare valg går igjen i hele operativsystemet.

Dette er ulemper du må leve med på en hvilken som helst telefon som har Windows Phone 8 som operativsystem. Det er på mange måter tydelig at vi fortsatt har med et ungt operativsystem å gjøre.

God på multimedia

Telefonen fungerer godt til både video og musikk. Innimellom vil du også her støte på rare valg, som for eksempel at du må helt ut av musikkspilleren for å finne lydinnstillingene, eller at telefonen har flere musikkspillere som det kan være kronglete og tidkrevende å navigere mellom.

Du slipper å bruke ekstra programvare for å overføre bilder, video og musikk. Her holder det å koble telefonen til PC-en. Etter det kan du trekke filene rundt i vanlige katalogvinduer slik man ellers gjør på en PC.

Nettleseren funker under alle forhold

Til nett og e-post fungerer Lumia 820 svært godt. E-postleseren kunne godt hatt hakket flere muligheter til å velge hvor ofte oppdateringer skal skje, men ellers er det lite å utsette her. Nettleseren er lynrask, og telefonen fungerer også bra med treg 2G/EDGE-tilkobling.

Lumia 820 er dessuten en 4G-telefon. Foreløpig er ikke støtten aktivert av Nokia, men du kan jukse og skru den på tidligere selv. Etter vår erfaring fungerer støtten svært godt, og telefonen veksler raskt mellom de ulike mobilnettene.

Les også: Så enkelt får du 4G på en ulåst Lumia 920

Til slutt

Den dårligste egenskapen til Nokia Lumia 820 er prislappen. Til 3400 kroner nærmer du deg raskt toppsjiktet av smartmobiler. Eksempelvis koster Samsungs Galaxy S III bare tre hundrelapper mer.

HTC 8S er dessuten et problem for Lumia 820. HTC har nemlig lagt sin enkle Windows Phone 8-modell langt lavere i pris – uten at den har vesentlige mangler i forhold til Lumia 820.

Til slutt blir det den heftige prisen som gjør at Lumia 820 akkurat ikke får en firer på vår terning. Det er fortsatt en god smarttelefon, med gode funksjoner og en design mange liker. Den er bare altfor dyr.

Les også
Windows-mobilene kan snart få Full HD-skjermer
Les også
Nå har Windows-nettbrettene 100 000 apper
Les også
Nokia Lumia 720: Nokias folke-Lumia
Les også
Nokia Lumia 520: Denne billigmobilen er like rask som Lumia 720
Les også
Her er Nokias nye toppmodell
Les også
– Nokias flaggskip blir enestående
Les også
Nokia Lumia 820 er i salg
Les også
Dette er Nokias lille råtass med Windows Phone 8
annonse