TestNokia Lumia 820

Overpriset Windows-telefon fra Nokia

Lumia 820 er en god telefon – hvis du ser bort fra prisen.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 12,38 x 6,85 x 0,99 cm
Vekt: 160 gram
Skjerm: AMOLED (RGB), Super Sensitive Touch, 4 tommer, 800 x 480 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kamera.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Windows Phone 8
Pris: Fra 3400 kroner

Kort sagt:

Grei skjerm

Kan betjenes med hansker

Raske menyer

Utskiftbare deksler

Ekstra deksler må kjøpes utenom

Litt rotete menyer

Slik ser Lumia 820 ut fra siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... og slik ser den ut fra den andre siden. Fra venstre; kameraknapp, låseknapp og volumtaster.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hvis du vil kan du kjøpe andre deksler til telefonen. Dette skal gjøre Lumia 820 mer robust.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser det robuste dekselet ut fra baksiden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lumia 820 er Nokias andre mobiltelefon med Microsofts Windows Phone 8. Den er litt billigere enn toppmodellen, og har for det meste litt svakere spesifikasjoner, men den har også et par trumfkort som ikke toppmodellen kan skilte med.

En fordel med Lumia 820 som mange nok vil sette pris på er at den har plass for minnekort – men de utskiftbare dekslene med ulike farger og funksjoner har også gjort et litt uventet comeback, etter at Nokia har mislyktes flere ganger med liknende konsepter før.

Nye deksler gir ny telefon

Tidligere het Nokias utskiftbare deksler Xpress-On, og konseptet dreide seg først og fremst om ulike farger og design. Til Lumia 820 kan du også velge ulike farger, men enda viktigere er det at du kan velge deksler som gjør telefonen mer robust, eller som gir den trådløs lading. Dermed er det faktisk god grunn til å stoppe ved tilbehørshylla hvis du kjøper en Lumia 820.

Telefonen leveres i utgangspunktet med ett enkelt deksel i esken, som er i en forhåndsvalgt farge. Vårt testeksemplar ble levert med hvitt deksel.

Rask slitasje

Det er ikke mulig å se særlig forskjell på dekslene som gir trådløs lading, mens de ekstra robuste dekslene har en design som er umulig å ta feil av. Her finner du ekstra gummipolstring i hjørnene på telefonen, og en gummilist som går en liten millimeter foran skjermen, slik at telefonen skal være bedre beskyttet hvis den lander på hardt gulv. Skjermen blir naturlig nok ikke ekstra beskyttet mot spisse gjenstander.

De robuste dekslene har et ganske billig plastpreg over seg. Akkurat hvor solid telefonen faktisk blir innkapslet i ett av disse har vi ikke hatt anledning til å finne ut ennå. Rent kosmetisk merker vi oss at gummipakningen som går rundt telefonen, og skal beskytte skjermen, slites ganske fort. Etter noen ganger på og av med de robuste dekslene er det små merker av slitasje rundt pakningen på begge de to robuste dekslene vi fikk låne i testperioden.

Ligger godt i hånden

Sammenliknet med toppmodellene fra Nokia, Samsung og HTC, har Lumia 820 litt mindre skjerm, og den er også litt mindre i flate. Nokias nest øverste Windows Phone 8-telefon er imidlertid litt tykkere enn mange av sine konkurrenter. Setter du på den et av de robuste dekslene blir den enda noe tykkere.

Lumia 820 ligger godt i hånden uansett hvilket deksel du setter på den. Det er merkbart at den har mindre skjerm enn mange av sine konkurrenter. Du behøver ikke å ha de største kleptopølsene for å betjene skjermen på Lumia 820.

Telefonen er også rundt 20 gram lettere enn storebror, Lumia 920.

Les også: Test av Nokia Lumia 920

Lavoppløst skjerm

Skjermen som dekker mesteparten av forsiden er en AMOLED-variant med en oppløsning på 800 x 480 piksler. Skjermen har relativt lav oppløsning sammenliknet med toppmodellenes 720p-skjermer, men den oppleves likevel som helt grei. En del av årsaken til det er at pikslene ikke deler på underpiksler, slik mange av AMOLED-skjermene har gjort og fortsatt gjør.

Vi merker innimellom at telefonen kunne hatt høyere oppløst skjerm. Det gjelder spesielt når vi skal lese lange stykker tekst. Telefoner med HD-skjerm har jevnere gjengivelse av bokstaver. Noe stort problem er det ikke – men hvis du er veldig opptatt av oppløsning og at piksler ikke skal være synlige, er Lumia 820 neppe telefonen for deg.

Fargegjengivelsen er god, uten å virke like overdrevet som hos enkelte av konkurrentenes skjermer. Hos mange av konkurrentene kan du stille på fargeintensiteten – det kan du ikke her.

Slik ser hjemmeskjermen i Windows Phone 8 ut. Firkantene kalles fliser, og enkelte av dem endrer innhold fra tid til annen.

Fungerer med hansker på

En ting du stort sett ikke får hos konkurrentene er funksjonen Super Sensitive Touch. Det betyr at skjermen reagerer på trykk også når du har på deg hansker. Foreløpig er det bare Lumia 820 og Lumia 920 fra Nokia på markedet som støtter denne funksjonen. Huawei er imidlertid på vei med Ascend Mate, som har liknende teknologi.

På skjermen er det Microsofts operativsystem Windows Phone 8 som kjører. Det betyr at menyene for det meste er lynraske, men de er ikke alltid like intuitive.

Aktive fliser

Hjemmeskjermen er full av firkanter, såkalte tiles eller fliser, som gir deg kjapp tilgang til viktige funksjoner. Telefonen er satt opp med et utvalg slike fliser i utgangspunktet, men du kan selv organisere skjermen – ta bort fliser, endre størrelse og legge til snarveier til apper du bruker ofte.

Noen av flisene er aktive, og kan vise deg deler av innholdet som skjuler seg bak. Disse flisene minner litt om småprogrammene du kan legge på hjemmeskjermen i Android-telefoner. I Windows Phone 8 kan du ikke gjøre noe aktivt med disse flisene. Vil du se mer eller organisere informasjonene flisene viser må du inn i selve appen som skjuler seg bak.

Andre fliser ser bare ut som logoer og er rene snarveier til appen som skjuler seg bak.

Hvor var jeg egentlig nå?

Det som ikke er så intuitivt her er at enkelte fliser leder til det Microsoft kaller "hubber". Disse hubbene er i praksis nye menyer for innhold av en bestemt type – og innimellom er de en blanding av menyer og apper.

Musikk-appen er for eksempel både en meny som kan ta deg til andre musikkrelaterte apper, samtidig som den er i stand til å spille lokalt lagret musikk.

Et irritasjonsmoment med aktive fliser er at det ikke alltid er lett å finne tilbake til en gitt app når hele innholdet endres. En av disse flisene er musikkspilleren.

Hvor ble det av den appen?

Et annet irritasjonsmoment er at ikke alle de aktive flisene er enkle å identifisere når de holder på med sitt. Også her er musikk-appen et godt eksempel. Når du ikke spiller musikk er flisen som leder inn i den ganske lett å kjenne igjen.

Som inaktiv har den nemlig hodetelefoner, eller Xbox-logo, med ordene "Musikk + videoer" under. Når appen bak spiller av musikk begynner flisen i stedet å forhåndsvise deler av albumdekselet, samtidig som den scroller artistnavn med store bokstaver både loddrett og vannrett. Til slutt viser den et par hodetelefoner.

Dette er en vanesak for deg som bruker Windows Phone hver dag. For deg som skal lære deg å bruke et nytt operativsystem er det alt annet enn intuitivt at en av snarveiene dine tilsynelatende har forsvunnet.

At Microsoft igjen har begynt å bli inkonsekvent i plasseringen av innhold i menyene sine, leder tankene tilbake til gode gamle Windows Mobile, der man mesteparten av tiden måtte lete for å finne innholdet man trengte. Windows Phone 8 er på ingen måte like ille, og Lumia 820 er stort sett grei å finne frem på – men Windows Phone 8 har altså sine nykker.

I esken

  • Lumia 820
  • Batteri (1650 mAh)
  • Passivt bakdeksel i polykarbonat
  • Micro-USB-kabel
  • Lader (220v til USB)
  • Håndfrisett