Til hovedinnhold
TestAgloves Sport

Disse hanskene funker på mobilskjermen

Bruk berøringsskjermen på mobilen eller nettbrettet uten å fryse fingrene av deg.

Vegar Jansen

På ett område har utviklingen gått feil vei de siste årene. Mobiltelefonen og en rekke andre lommevennlige dingsebomser har gått over til å bruke kapasitive berøringsskjermer, en teknologi som krever bar hud for å fungere. Dette er uproblematisk innendørs og i lune sommermåneder. Men nå bor vi tross alt i et land der nasjonalsporten foregår i snø og kulde.

Når kvikksølvet i gradestokken kryper ned mot det blå feltet må vi altså velge mellom smertefulle neglesprett og det å la mobiltelefonen, nettbrettet eller vår nye mediespiller ligge rolig i lomma.

Men som alltid der naturen kaster hansken, for å si det slik, er det gjerne noen folk som plukker den opp. Denne gang i form av en nokså spesiell vante kalt Agloves Sport, som bokstavelig talt har det ekstra som skal til for å kunne fingre uten å fryse.

Sølvhansken

Der tradisjonelle bevantede hender kun duger til å pusse berøringsskjermen fri for smuss og flekker, vil et par Agloves la deg trykke og herje som om fingrene var bare. Hemmeligheten ligger i materialvalget. Ettersom kapasitive berøringsskjermer reagerer på bioelektrisiteten fra hendene dine, er 20% av stoffet i Agloves Sport en type sølv-nylontråd som leder elektrisitet til vantenes utside.

En spesiell type sølvtråd er vevd inn i stoffet.

Sølv, som har betegnelsen Ag i det periodiske systemet, gir navnet til Agloves. Ved siden av dette gir den spesielle sølv-nylontråden de ellers sorte fingerfutteralene et karakteristisk utseende. Stoffet er av en passe myk stretch-typen som tilpasser seg hånden, og er grunnen til at vanten kun kommer i to størrelser.

Opprinnelig var vi smått skeptiske til hvor godt et slikt konsept kunne fungere i praksis. Men bange anelser ble gjort til skamme, for etter å ha testet et par Agloves Sport på en rekke forskjellige berøringsskjermer er det bare å innse at de faktisk fungerer utmerket.

Følsomheten er etter hva vi kan bedømme så å si på linje med det du får med bare fingre, men her må du også være litt obs på pekestilen. Sølvtråden er ikke i stand til å lede bioelektrisiteten spesielt langt, så hvis du for eksempel prøver å bruke sømmen på fingrene risikerer du å miste kontakten. Dessuten får du naturlig nok litt "tykkere" fingre som gir en litt uvant presisjon, spesielt ved skriving. Vi opplevede likevel ikke det som spesielt problematisk og det vil nok være en vanesak.

Den største svakheten er kanskje at disse vantene er nokså glatte, som jo vanter har en tendens til å være. Det betyr at vi må bruke et litt mer håndfast grep enn det vi kanskje er vant til – noe som kan være smart å merke seg før den nye supermobilen går i isen.

Varme nok?

Vi skulle gjerne ha testet Agloves Sport i litt mer ekstreme forhold enn et par småkjølige høstmorgener, slik at vi kunne sagt litt mer om de termiske egenskapene.

En ting er likevel sikkert: Vanter har aldri vært det du bruker i sprengkulde og stiv kuling. Når det er sagt virker det som Agloves Sport holder en helt grei vante-standard, både når det gjelder å holde på varmen og generell kvalitet. Vi sitter igjen med et inntrykk av at de i hvert fall vi gjøre jobben på sure høstdager og kanskje milde vinternetter.

For frysepinner kan altså Agloves Sport gi noe varmere vinterlig skjermfingring. Føler du behovet er der kan vi derfor opplyse om at prisen for et par ligger på litt over 17 euro eller rundt 130 norske kroner, noe som ikke er en ublu kostnad for et såpass spesielt produkt.

Vantene kan du handle rett fra Agloves' nettsider, og ut september måned skal du kunne slippe unna fraktkostnadene ved å bruke rabattkoden "IFA2011" ved utsjekk.

Les også: Ny mobilskjerm lar deg beholde hanskene på

annonse