Tek.no

Test

Test av Sony Cybershot DSC W15

Jens Hansen
13 Juni 2005 04:00

I bruk

Selve huset er bygget i svart aluminium. Foran på kameraet er det et lite fingergrep, som skal gi et mer stabilt grep på kameraet. For folk med små fingre, vil det sikkert gjøre nytten. Har man store fingre, vil det ikke fungere like bra. Blitsen sitter like over objektivet, som er beskyttet av et innebygd objetivdeksel, som åpners seg automatisk når man skrur på kameraet, og lukker seg når man slår det av igjen. Det gir optimal beskyttelse når kameraet ikke er i bruk. Fint.

På oversiden av kameraet finner vi på/av-knapp og en programvelger. Baksiden er dominert av en stor LCD-skjerm. Over skjermen er det også en liten, optisk søker. Alle knappene er plassert til høyre for skjermen, noe som betyr at kameraet kan betjenes med én hånd, selv om vi i testperioden fant det mest naturlig å bruke to hender for å kunne holde kameraet helt rolig når vi fotograferte.

Øverst, på baksiden av kameraet, er zoom-knappene. Ned langs skjermen finner vi 3 knapper. Den første er på/av-knapp for LCD-skjermen, samt gir mulighet for å få fram et histogram i sanntid. Den andre knappen i rekken er MENU-knappen. Her kan man foreta forskjellige valg – blant annet innstilling av ISO-verdi og hvitbalanse.

Den siste knappen brukes til innstilling av oppløsning på bildene, og som sletteknapp i bildevisningen. I tillegg er en del mye brukte funksjoner, som for eksempel valg av blitsinnstilling, lagt ut på pilknapper. Den venstre pilknappen gir mulighet for å se det siste bildet som er tatt. Stativfestet er av metall, noe som gir langt bedre holdbarhet enn hvis det var av plast. Dessverre er det ikke sentrert under den optiske aksen.

Hvorvidt kamerahuset har en lekker design, kan nok diskuteres. I grunnen er det kun snakk om en firkantet sort kloss med lett avrundete hjørner. Men sånne ting vil alltid være et spørsmål om smak og behag. Vi tror likevel ikke at de fleste vil kjøpe kameraet på grunn av designet. Til gjengjeld er det ikke større enn at det kan være i en bukselomme, selv som det er litt tykkere enn for eksempel Canon Ixus 700 og Casio Exilim Z750.

Sony Cybershot DSC W15 har 3x optisk zoom med en lysstyrke på f2.8 – f 5.2. Det er en lysstyrke omkring gjennomsnittet for klassen.

Med et zoom-omfang på tilsvarende 38-114mm, har man en fornuftig tele til et 3x zoom-kamera å være. Det har man dessverre oppnådd på bekostning av vidvinkelen, noe som vil gi problemer ved fotografering i små rom, når alt skal med.

Den optiske kvaliteten vil vi diskutere på neste side.

Sony Cyershot DSC W15 er et slags utvidet ”pek-og-klikk”-kamera met en slags manuell modus, der man kan velge lukkertider i intervallet 1/1000 - 30 sekunder. 30 sekunders lukkertid gir svært gode muligheter for nattfotografering. Som på Casio Z750, kan man kun velge mellom to forskjellige blenderåpninger. Det er med andre ord ikke snakk om en ordentlig manuell modus, der man fritt kan velge mellom et større antall blenderåpninger. Det hadde vi gjerne ønsket oss. Det er heller ikke blender- eller lukkerprioritet.

Som vanlig er det en del motivprogrammer.

Selv om dette ikke er et kamera med fulle manuelle funksjoner, er det likevel så mange manuelle funksjoner, at nybegynneren vil kunne bruke dette kameraet også når de fotografiske ambisjonene vokser.

Det har til og med blitt plass til sanntidshistogram. Flott.

Det er ikke mulighet for manuelt målt hvit balanse, men det er til gjengjeld manuell fokus. Umiddelbart synes vi at det er en litt underlig prioritering, da en manuell hvitbalanse nok vil være nyttigere enn manuell fokus for de fleste.

Makrofunksjonen kan, i følge Sonys egne tall, fokusere ned til en avstand av 6cm fra motivet, på vidvinkel. Det lykkes oss da også å få et skarpt bilde av målebåndet vårt på 6cm avstand.

Videofunksjonen gir 640 x 480 piksler, med 30 bilder pr. sekund, som gir en video med jevne bevegelser. Denne videofunksjonen er således klart blant de bedre.

For en fullstendig oversigt over funksjonalitet, se produktguiden.

Store LCD-skjermer har etter hvert blitt standarden. I tråd med dette har er Sony W15 utstyrt med en skjerm på hele 2,5 tommer (6,3cm). Dessverre har ikke oppløsningen på skjermen økt tilsvarende. Oppløsningen er på 123 000 piksler, som er i underkant på en så stor skjerm.

Til gjengjeld var skjermen ganske brukbar i direkte solskinn, hvor vi ikke hele tiden trengte å bruke søkeren for å være sikker på å se motivet.

Under forhold der skjermen ikke strekker til, finnes det en liten optisk søker. Godt at Sony ikke har fulgt i andre produsenters fotspor, og utelatt den optiske søkeren helt. Den vil stadig være nødvendig, så lenge LCD-skjermens egenskaper ikke er helt topp.

Vår batteritest ga 1295 bilder som resultat, noe som er godt over gjennomsnittet. Kameraet bruker to oppladbare AA-batterier fra Sony, som de i tillegg er så vennliget å vedlegge fire av, i tillegg til en batterilader. Det vil si at man i motsetning til hva som vanligvis er tilfellet, ikke trenger å kjøpe ekstra batterier for å være sikker på å ha nok til en lang dags fotografering. Det kunne andre produsenter godt lære en del av. Flot, Sony.

Se resultatene fra en rekke sammenliknbare kameraer nedenfor.

I likhet med Casio, er Sony kjent for å lage kameraer med meget rask autofokus. Heller ikke denne gangen skuffer Sony. Sony W15 brukte kun 0,28 sekunder på fokusere på vidvinkel, og 0,61 sekunder på full tele. Det gir fotografen muligheter til å fange raske bevegelser.

Se resultatene fra en rekke sammenliknbare kameraer nedenfor.

Autofokushastighet, vidvinkel

Autofokushastighet tele

Kameraet har hjelpelampe til autofokusen, noe som er et stort pluss, da det betyr at kameraet kan fokusere under meget mørke forhold. Ufokuserte bilder var ikke noe problem i testperioden.

Også på oppstartshastigheten utmerker Sony W15 seg med 1,74 sekunder, noe som er bedre enn gjennomsnittet. Det er altså en reell sjanse for at man ikke så ofte vil miste gode bilder på grunn av lang oppstartstid.

Se resultatene for en rekke kameraer her:

Oppstartstid

Som vi etter hvert har blitt vant til, utgjør ikke utløserforsinkelsen uten blits noe problem. Uten blits var den ikke målbar, mens den var på 0,18 sekunder med blits. Dette er omtrent som gjennomsnittet.

Se resultatene for en rekke andre kameraer her:

Utløserforsinkelse med blits

I disiplinen ”antall bilder på 60 sekunder”, leverte Sony W15 et fremragende resultat. Uten blits klarte det 10 bilder på de første 10 sekundene. Imponerende. Etter de første 10 sekundene, falt hastigheten noe, men kameraet endte likevel opp med å kun bruke 1,53 sekunder mellom hvert bilde.

Med blits, lå resultatet litt over gjennomsnittet med 5 bilder på de første 10 sekundene – altså et bilde hvert annet sekund. Det bør holde til de aller flestes behov. Også her falt hastigheten etter de første 10 sekundene, og den gjennomsnittlige tiden mellom hvert blitsbilde var 2,17 sekunder.

Se resultatene for en rekke andre kameraer her:

Antall bilder på 10 sekunder

Antall bilder på 10 sekunder, med blits

Kameraet er rimelig enkelt å bruke for en nybegynner, så lenge man holder seg til AUTO og motivprogrammene. Manuell modus krever en smule mer innsats, men ikke så mye. Det som kan bli vanskelig for en uerfaren fotograf, er å stille lukkertiden riktig, så hun ikke feileksponerer bildet. Men her er histogrammet til stor hjelp.

Man får alle vesentlige opplysninger på skjermen, med unntak av den ISO-verdien kameraet velger i automodus. Den store skjermen gjør at det har vært mulig å lage ikonene store og tydelige. Menyene er lette å navigere i, og man roter seg ikke bort i undermenyer.

Så alt i alt er brukervennligheten i orden, men det finnes ingen ekstra finesser som for eksempel innebygd hjelpefunksjon eller fjerning av røde øyne etter eksponering.