Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Q800T

Samsungs nyeste 8K-TV byr på gnistrende skarphet

Og den er billigere enn forrige 8K-TV vi testet.

Vi tester Samsung Q800T

Allerede i 2018 fikk vi teste vår første 8K-TV, Samsung Q900, men siden den gang har det skjedd fint lite hva gjelder innhold til disse skjermene. Nå begynner imidlertid ting å skje. Blant annet er YouTube i gang med noe innhold i 8K-oppløsning, som altså er fire ganger så mange piksler som en 4K-skjerm kan by på, eller 16 ganger så mange piksler som en vanlig 1080p-skjerm.

Samtidig så kommer det nå flere 8K-skjermer. Blant disse er Samsung Q800T, som er langt rimeligere i pris enn hva Q900 var på det tidspunktet den ble sluppet på markedet.
I vår testlabb står nå en 75-tommers utgave av skjermen klar til test, og den koster deg rundt 55 000 kroner i skrivende stund, altså et godt stykke under de 70 000 du måtte ut med for en Q900 – selv om prisen likevel er skyhøy for en TV.

Rammene er like som på toppmodellen i fjor

Ser ut som fjorårets toppmodell

Samsung traff godt med designet på fjorårets Q90R-modell, og i år har det samme designet smittet over på de aller fleste av årets QLED-modeller. Rammene er tynne og nette, og det som skiller de to seriene er foten.

På Q800T er foten ganske lik den som satt på Q90R, men det er gjort noen endringer i hvordan du monterer den. Nå kan du trekke ut en plate i esken og sette på foten uten å måtte løfte ut skjermen først. En hendig og smart løsning. Spesielt når skjermen er på 75 tommer.

Noen vil nok si at det er litt skuffende at årets QLED-modeller er så like hverandre, og lik den forrige toppmodellen. Det er forsåvidt sant, men til gjengjeld får du fortsatt et design som er stilrent, og som passer inn i de aller fleste miljøer.

Foten er også lik. Men denne varierer på de ulike QLED-seriene.

Tatt ut noen funksjoner til fordel for lavere pris

Det kan være verdt å merke seg at denne modellen har inngangene på baksiden av skjermen. Med andre ord har den ikke Samsungs hendige One Connect-boks som tar seg av koblingene, slik for eksempel Q90R har.

Med One Connect får du for eksempel muligheten til å bruke en kabel fra boksen og opp til skjermen som fører både signal og strøm. Og på den måten gjør det enda mer stilrent å henge skjermen på veggen.

Og når vi først er inne på tema å henge skjermen på veggen, så har ikke denne TV-en støtte for det såkalte «no gap»-veggfestet som noen av de andre modellene har.

Altså muligheten til å henge skjermen tett på veggen, slik for eksempel den kommende storebroren Q950 har.

Tizen-plattformen er fortsatt meget brukervennlig.

Fortsatt meget brukervennlig

En av Samsungs store styrker de siste årene har vært brukervennlighet. Etter at de tok i bruk Tizen-plattformen, har denne blitt finslepet fra år til år.

I år har det også blitt gjort en del endringer rent visuelt. For eksempel har de gjort flisene som viser apper og funksjoner du bruker mindre og firkantet. Endringer gjør ting mer oversiktlig, samtidig som du slipper å bla like mye i appene.

I tillegg har SmartThings-systemet blitt godt lagt til i menyene, slik at TV-en fint kan brukes som et nav for mange av de smarte dingsene du har i huset ditt.

Ved hjelp av den digitale butler-funksjonen vil enheter du kobler opp mot det samme hjemmenettverket dukke opp, og ofte kan du legge inn makroer som for eksempel at lyset skal dempes og persiennene skal senke seg når du skal se film.

Du kan enkelte speile telefonen din på TV-en.

Også muligheten til å splitte skjermen slik at du kan ha en speiling av mobilen din på den ene halvdelen er kjekk. Du kan også for eksempel strømme Netflix fra telefonen og se på tradisjonell TV på den andre delen. Og du kan i tillegg velge størrelsesfoholdet mellom de to.

Det er også veldig enkelt å fjernkontrollere en Windows 10-PC via Remote Access. Hekter du i tillegg på et tastatur og mus vis Bluetooth, har du plutselig en ganske så komplett løsning med stor skjerm foran deg.

Film-modusen gir deg best bilde ut av esken
Med litt kalibrering er bildet meget bra.

Krever justeringer

Denne skjermen viser seg å være en av de mer presise på farger av det vi har testet. Men de er ikke det om du tar skjermen i bruk rett ut av esken uten å gjøre en kalibrering først.

Og om du skal velge en modus uten å kalibrere, så er det Film-modusen du er mest tjent med å bruke om du vil ha bildet mest riktig når du ser vanlig HD-innhold.

Om du setter på HDR-innhold så er TV-en ganske mye mer riktig ut av esken.

Hvilke justeringer vi endte opp med ser du i billedgalleriet under.

Ferdig justert så er denne 8K-TV-en en meget god skjerm. Q800T har blant annet et direktebelyst panel som gir deg en god kontrast og lysstyrke, og presisjonen er så bra som den burde være på en TV i denne prisklassen.

Fargene er noe av det beste vi har sett fra en TV, hvor kombinasjonen av presisjon og metning treffer meget godt. Spesielt når du ser på innhold i HDR, får du servert noe av det beste vi ha sett av farger fra en LCD-skjerm.

Også på bevegelse er denne skjermen meget habil. Sammen med Sony sin X1.prosessor, er Samsung ledende på akkurat dette. Og denne skjermen skal også over tid gjøre smarte endringer ved hjelp av kunstig intelligens. Det ble naturligvis vanskelig for oss å prøve i tiden vi hadde skjermen.

En annen funksjon som er verdt å merke seg er Adaptive Picture. Altså at skjermen justerer lyset i skjermen etter omgivelsene. At TV-er har en lyssensor er ikke noe nytt, men forskjellen er at denne funksjonen er langt smartere i hva som endres av detaljer i skygger og mørke partier av bildet uten at lysstyrken påvirkes over hele fjøla.

Du kan også gå inn i menyen og endre skyggedetaljer på egen hånd. Hvor du endrer detaljer i mørker partier uten at lyset nødvendigvis skrus opp for alt.

Skal vi sette fingeren på noe, så er det fortsatt mulig å se litt banding på spesielt lavere oppløsning som HD. Men, det skal sies at problemet er blitt betydelig mindre enn hva de var bare for et par år siden.

Selv via YouTube er 8K-oppløsningen imponerende.
Selv med et kraftig utsnitt ser du fortsatt griet forskjell på de ulike detaljene.

8K-magi

Når du ser på TV med 8K-oppløsning er det en helst spesiell opplevelse. Går du veldig nære skjermen så vil du se detaljer du ikke ellers ville fått se.

Et eksempel er en videosnutt vi fant via YouTube hvor man flyr over New York. Her er utsnittet ganske stort, og du ser flere rader med hus innenfor samme bilde.

Men du kan i tillegg få helt nære og se biler og mennesker som går på gaten.

Likevel er det ikke det som imponerer oss mest. Det som virkelig gjør at vi ønsker oss alt i 8K, er at du får en helt annen dybdefølelse når du ser på en stor skjerm.

Det blir på en måte en slags omvendt 3D-effekt om du vil, og dette kombinert HDR gir et bilde som gjør at vi tar oss i å bli sittende og se innhold helt uten holde styr på klokken.

Så nå som blant annet YouTube har åpnet opp for innhold i 8K, begynner det å bli interessant å bruke penger på en 8K-TV. Samtidig så får du oppskalert 4K-innhold slik at også det blir bedre, men det først når du får ekte innhold i 8K at du virkelig får hakeslepp.

For selv om vi vet at YouTube sitt innhold i 8K er kraftig komprimert, virker likevel den nye AV1-kodeken å være svært effektiv. Og nå som vi kan fristes av stadig mer innhold, så blir TV-en langt mer aktuell. Selv om vi samtidig føler at vi er på det samme stadiet som vi var med 4K for noen år tilbake.

Husk å aktivere spill-modusen når du skal spille. Fjernkontrollen er den samme som toppmodellen hadde i fjor.

Grom spill-TV

Samsung har de siste par årene også fokusert på å lage TV-er som er gode til å spille på. Og i år har de gjort enda noen forbedringer.

Om du setter skjermen i Standard-modus vil du neppe bli imponert over den når du spiller. Da får du nemlig en inputlag på rett under 100 millisekunder.

Men skjermen har langt med på laget. Den setter normalt seg automatisk i spillmodus om du huker av for det, og i spillmodus så får du en inputlag ned under 10 millisekunder.

Og det gjør at du får en skjerm som lar deg henge med i svingene selv med de aller mest intense skytespillene.

Baksiden avslører ingen høyttalere, men bak små perforerte hull i rammen kommer lyden ut.

Smart lyd

Lyden i denne TV-en er bedre enn gjennomsnittet. Og den har også en ny funksjon som kommer godt med i hverdagen. Den kalles Active Voice Amplifier (AVA).

Funksjonen gjør at dersom for eksempel noen starter en støvsuger i nærheten av TV-en din, vil den øke lyden og spesielt fokusere på stemmer. Det betyr at du får med deg hva som sies på nyhetene samtidig som hybelkaninene går en usikker tid i møte.

Skjermen har også noe som heter Object Tracking Sound (OTS). Det betyr kort fortalt at du har flere elementer plassert i skjermen som lar TV-en bestemme «plasseringen» av lyden. Så ser du for eksempel på en film der det kommer et helikopter flygende høyt i bildet, vil du oppleve at lyden også plasseres der.

Dessuten kan du nå kombinere kommende lydplanker og TV sånn at de kan samkjøre lyden. Altså slipper du at lyden mutes på TV-en når en annen kilde som en lydplanke kobles til, og du kan heller dra nytte av lyden i TV-en kombinert med lydplanken.

Dette fungerer godt, og gir mening sammenlignet med å kutte ut høyttalerne i TV-en.

Lyden i selve TV-en er ganske detaljert, men vi ville nok gjerne ha litt mer varme i lyden. Den oppleves som litt vel kald og skarp.

Konklusjon

Fortsatt er innhold i 8K langt fra hverdagskost. Men nå som du i alle fall kan se noe via YouTube, så blir TV-er med den skyhøye oppløsningen mer interessante å vurdere.

Q800T er en vel gjennomført TV som takler 8K, og som i tillegg gjør lavere oppløsning bedre via en velfungerende oppskalering. Samtidig så er prisen langt lavere den første 8K-TV-en til Samsung – selv om den 75 tommer store skjermen fortsatt koster deg 55 000 kroner.

Du går eventuelt klipp av en One Connect-boks og et no gap-veggfeste, men utover det er det en fullverdig high-end-skjerm vi har med å gjøre.

Det er nemlig ikke mye å sette fingeren på rent kvalitetsmessig utover det at det faktum at du fortsatt vil ha lite 8K-innhold å se også i tiden fremover.

Brukervennligheten er fortsatt blant det aller beste du får, og bilde er det heller ikke mye å sette fingeren på. Riktig nok så må du belage deg på litt kalibrering av bildet dersom du ønsker deg en så riktig bilde som mulig, men annet enn det så får du et fyrverkeri av en skjerm hva angår lysstyrke, farger og bevegelse.

annonse