TestROG Phone 3

En helt ekstrem smarttelefon

ROG Phone 3 er ulikt alt annet på markedet.

Dekselet har LED-dotter du kan programmere bakpå.

Når man har kommet til tredjemann i rekka trenger man ikke å gå rundt grøten for å introdusere en mobil lenger. ROG Phone 3 er en vaskeekte gamingtelefon fra Asus, i likhet med forgjengeren ROG Phone 2 og den originale ROG Phone. Dette begynner så smått å bli en etablert mobilkategori, der spesielt Razer og Xiaomi har posisjonert seg som utfordrere.

ROG Phone 3 er likevel noe helt unikt blant alle disse spillmobilene, først og fremst fordi det er den aller første mobilen i verden som kan by på 144 Hz oppfriskningsrate på en mobilskjerm. Tidligere var 120 Hz «top of the line», men nå er altså selv dette gårsdagens nyheter. For her går det unna!

Ja, virkelig, det går unna. ROG Phone 3 har en skjerm som du nesten må se for å tro på, for med 144 Hz glir alt så silkemykt over skjermen at det ikke er måte på. Ja visst er det helt unødvendig, men herreminskaper så gøy det er å bruke.

Skjermen på ROG Phone 3 er både lyssterk, rask og presis.

Ved vanlig telefonbruk, altså. For spilling blir situasjonen selvsagt ganske annerledes, og for de spillene som støtter det kan 144 Hz virkelig gjøre vei i vellinga. Ett slikt spill er PUBG, som gir en betydelig bedre opplevelse på høyere oppfriskningsrater. Andre spill, som Fortnite, er låst til 30 fps på denne telefonen. Her får du altså null, niks og nada utbytte av spilltelefonen du har kjøpt, noe som jo er litt surt.

Man får tro at støtten for slikt blir bedre etter hvert, men per i dag skal du altså lete lenge mellom hver mobil som støtter de fulle 144 Hz-ene ROG Phone 3 har å by på. Det vil si, det finnes en rekke spill som «støtter» 144 Hz, men mange av disse kjører enten ikke i ekte 144 Hz eller drar ingen nytte av det fordi de er trege pek og klikk-spill, eksempelvis.

Der du virkelig vil kunne få glede av så mange bilder i sekundet er jo nettopp i kompetitive skytespill som Fortnite og PUBG, og her er det både skrint med spill og støtte. Sånn, da var dét ute av veien.

Asus ROG Phone 3 ZS661KS (8GB RAM) 256GB
9
Imponerende
Anbefalt

Asus ROG Phone 3 ZS661KS (8GB RAM) 256GB

sitat"ROG Phone 3 gjør alt forgjengeren gjorde, bare enda litt råere og stiligere."

Fordeler

 • Krysse av
  Rask som et olja lyn
 • Krysse av
  Programvaren er ren og pen
 • Krysse av
  Helt fantastisk skjerm med 144 Hz
 • Krysse av
  Ekstremt solid byggekvalitet
 • Krysse av
  Kul og mye mer subtil finish på baksiden enn tidligere
 • Krysse av
  Helt ekstrem batteritid, selv med 144 Hz oppfriskning
 • Krysse av
  Lades opp veldig raskt
 • Krysse av
  Sprutsikker

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svær og tung
 • Bytt
  Du får bedre kamera andre steder
 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Veldig få spill støtter 144 Hz per i dag

Sånn utenom gaming, da?

ROG Phone 3 er en svææær mobil.

Om vi tar et par steg tilbake, og ikke minst ut av gaming-sfæren, er ROG Phone 3 fortsatt en rå mobil på de fleste områder. For å fortsette med skjermen, så er det altså veldig «deilig» å bruke 144 Hz i dagliglivet. Du får en bedre opplevelse i nyhetsscrolling, det er jevnere å navigere i menysystemet og det er smidigere å skifte mellom apper. Ja, det er skikkelig luksus, rett og slett.

Foruten denne luksusen er panelet Asus har brukt her også knallbra på andre områder. Det er et fargepresist AMOLED-panel, og om du vil kan det dra skikkelig på på både farger og kontrast for å gi den klassiske «punchy» AMOLED-looken.

Samtidig skal det ifølge Asus selv være svært fargepresist dersom du velger riktig innstilling i skjermmenyene, selv om telefonen som standard er satt til en modus med overdrevne farger og kontrast.

Asus ROG Phone 3 ZS661KS (8GB RAM) 256GB

Lyssterkt er det også; opptil 650 nits, visstnok. Dette oppnås når telefonen benyttes til HDR-innhold, og som med andre AMOLED-telefoner er bildekvaliteten gnistrende. Den er dog et par hakk under eksempelvis Samsungs toppmodeller i ren bildekvalitet, men her er det nok også snakk om noen avveininger i forhold til den høye oppfriskningsraten.

Ja, også er jo oppløsningen «bare» 1080p. På en skjerm av denne størrelsen er det mulig å merke forskjellen på 1440p og 1080p så smått, men du skal samtidig se nøye etter for å finne pikslene. Det er på ingen måte som opplevelsen vi hadde da vi testet Nokia 5.3, for å si det sånn.

Knallgod på lyd, men hodetelefoninngangen har forsvunnet

Ikke overraskende har Asus funnet plass til fremoverskytende stereohøyttalere her. De låter veldig høyt og godt, og vi kunne godt ha innfunnet oss med å bruke ROG Phone 3 som høyttaler i ny og ne om nøden skulle være der. Det låter betydelig bedre enn i brorparten av andre telefoner på markedet. Sofias superhit «I Don’t Wanna Lose a Friend» har skarp vokal og til og med antydning til bass, selv om det låter noe innestengt i de mer befolkede partiene av låten.

Men sånn er det da også med mobilhøyttalere flest, og disse håndterer totalpakken strålende sammenlignet med det aller meste der ute. De to høyttalerne er selvsagt også gull verdt ved spilling eller videotitting, og gir en helt greit overbevisende stereoopplevelse på kjøpet.

Så får vi også melde om at hodetelefoninngangen har måttet bøte med livet, etter å ha vært med oss i både ROG Phone 2 og den originale ROG Phone. Du kan riktig nok få den tilbake om du benytter spilldocken (med vifte i) som følger med telefonen, så om du faktisk skal spille eller se på video og bare må ha innplugga lyd er det helt mulig å få til.

Ja, docken fungerer også som et stativ for telefonen via en utslagbar arm, så du kan spille med en ekstern kontroller eller bare titte på videoer, for eksempel.

Verdt å nevne er at denne docken og pluggen den benytter seg av er mer eller mindre kliss likt som på forgjengeren, så om du allerede har en ROG Phone 2 er sjansene gode for at tilbehøret er krysskompatibelt. Asus hevder likevel at viften i den nye docken skal være bedre enn den forrige.

Om viften faktisk kjøler ned telefonen under heftig spilling? Neppe. Det er ingen direkte kobling mellom viftens luftstrøm og telefonens indre (selv om det faktisk er et lite luftehull på baksiden av telefonen for varmeutveksling).

Det viften derimot gjør, er å gjøre det levelig å holde telefonen under spilling (og spesielt under lading og spilling samtidig) over lengre tid. For da blir ROG Phone 3 «gæli» varm. Med viften på kommer det alltid en kjølig bris over fingertuppene, som bidrar til å gjøre komforten et par hakk høyere.

Det er en rekke deksler du kan kjøpe til ROG Phone 3. Det midterste har LED-lys bakpå.

Det finnes for øvrig også et lite busslass med andre dingser du kan kjøpe for å gjøre ROG Phone 3 enda mer ekstrem. Du kan for eksempel kjøpe en dock med en ekstra AMOLED-skjerm i, du kan kjøpe en egen spillkontroller og du kan kjøpe en dock som lar mobilen koble seg opp til en ekstern skjerm. Ja, også finnes det altså en rekke ulike deksler med ulike bruksområder og utforminger.

ROG Phone 3 med deksel sett fra baksiden og fronten.

Det stiligste av disse (og det mest beskyttende) er uten tvil «ROG Lighting Armor Case», som har et par tusen små LED-dotter på baksiden. Her kan du programmere inn omtrent hva du vil, og sette opp lysprofiler med en nær sagt uendelig mengde valg for farger og utforming. Nyttig? Tja. Stilig? Ja.

Helt klin umulig å tømme batteriet på én dag

Vi gjorde alt vi kunne. Vi lot 144 Hz stå påslått, vi brukte telefonen med høy lysstyrke, vi spilte Clash Royale, vi spilte PUBG, vi leste nyheter og vi tok bilder. ROG Phone 3 tok utfordringen på strak arm og landet kvelden med 28 prosent gjenværende batterikapasitet.

De fleste dagene brukte vi ikke mobilen like hardt som dette, men så forsøkte vi også vårt aller beste den dagen. Det er rett og slett helt klin umulig å tømme batteriet på denne telefonen på én dag, med mindre du lar en ytelsestest kjøre i «loop» hele dagen lang. Da har du kanskje en sjanse.

Vi brukte telefonen så mye vi overhodet greide, men batteriet holdt.

For alle praktiske formål er dette en todagerstelefon, og vi ladet da heller ikke denne telefonen før tredje dagen den var i bruk. Batteriet på innsiden teller 6.000 mAh, som er betydelig større enn i omtrent alle andre mobiler i samme klasse. Galaxy S20 Ultra har eksempelvis et batteri på 5.000 mAh.

Det er andre fordeler med et så stort batteri også. Telefonen kommer levert med opptil 30W oppladingshastighet, men fordi batteriet er så gedigent får vi «raskest» lading lenger. Batterier fungerer jo som kjent slik at de lader best opptil rundt 80 prosent kapasitet, og deretter går det ganske tregt. ROG Phone 3 har på 80 prosent kapasitet fortsatt betydelig større kapasitet enn det som vanlig er, og resultatet er at det går sabla raskt å lade opp telefonen fordi det er en større buffer før man når den «trege» fasen av ladingen.

Legg også merke til at vi har brukt telefonen utelukkende i 144 Hz-modus, så om du skrur dette ned til 60 eller 90 Hz vil batteritiden øke betydelig. Det eneste bruksområdet vi kan tenke oss for dette måtte vært på en lengre tur i villmarka eller noe slikt, der du er lenge uten tilgang til en stikkontakt. Men så burde du heller ikke drasse med deg ROG Phone 3 ut i slike miljø, for den er ikke vanntett.

Den er riktig nok sprutsikker etter IPX4-standarden, men dette er ikke egentlig så voldsomt mye å skryte på seg. De fleste telefoner vil i dag overleve en lett dukkert i en vannpytt eller vått gress.

Presis og god fingeravtrykksleser

Vi vil også gi en honnør til fingeravtrykksleseren i ROG Phone 3. Den sitter under skjermen, og vi har hatt blandede opplevelser med denne løsningen tidligere. Men Asus sin leser virker både presist og raskt, og til og med (stort sett) også med våte fingre. Den er av typen som lyser opp panelet der du holder fingeren, slik at leseren under skjermen kan lese av rillene i fingeravtrykket ditt, og bruker altså ikke lydbølger som Samsungs lesere eksempelvis gjør.

Fingeravtrykksleseren sitter under skjermen.

Det er ingen form for avansert ansiktsgjenkjenning her, men du kan sette opp den mer usikre og gammeldagse formen for dette og det fungerer også raskt og smidig om du så skulle ønske. Bare ha i mente at denne løsningen vil kunne lures av eksempelvis et bilde av deg selv.

Vi forsøkte gjentatte ganger å kjøre våre sedvanlige ytelsestester på denne telefonen, men fikk ikke mange vettuge resultater tilbake. To av appene hang seg halvveis inn i testen og fullførte aldri (AnTuTu og 3DMark), så vi har kun Geekbench-resultatene våre å lene oss på her. Kort sagt legger ROG Phone 3 seg et hakk over de fleste Android-konkurrenter, og et lite stykke bak nyeste generasjon iPhone (3320 flerkjerne/979 enkeltkjerne).

Minnekortplass er det ikke, men en dockingport og to SIM-kort er det plass til.

Så er det også verdt å merke seg at syntetiske ytelsestester er og blir syntetiske, og at ROG Phone 3 er minst like kjapp og smidig som både iPhoner og Androider den konkurrerer mot. Den opplevde ytelsen er nok også et knepp høyere, takket være oppfriskningen på skjermen.

Det hjelper også å aktivere «ren» Android, som Asus i år har som standardvalg når du tar i bruk ROG Phone 3. Tidligere har de påtvunget deg et veldig «gaminginfisert» tema fra sekundet du skrudde på telefonen første gang; nå aktiveres dette kun om du docker telefonen eller putter LED-dekselet på.

Ja, også kan du aktivere det selv, manuelt. Vi opplevde imidlertid antydning til hakking og mindre myke animasjoner med dette på, så foruten at temaet ser nokså grelt ut er dette også et godt påskudd for å holde det avskrudd.

Spillsenteret til Asus legger opp til kraftig ytelse

Vi liker imidlertid Asus’ X-modus, som med ett klikk lar deg rydde opp i telefonens minne, skru grafikk og prosessor over i høygir og gi prioritet til spillet du har i forgrunnen. Du kan konfigurere varsler, oppdateringsfrekvens, skjermopptak og lysstyrke per spill, og også hurtigjustere dette innad i hvert enkelt spill. Ja, også har telefonen altså «AirTriggers» på sidene av kroppen. Dette er berøringsfølsomme punkter som kan brukes som skyteknapper i spill, eksempelvis.

I praksis synes vi klemmefunksjonen sensorene gir er mer nyttig, ettersom vi like godt kan koble til en ekstern kontroll om vi vil ha skulderknapper. Og siden det ikke er fysiske knapper «AirTriggers» dreier seg om blir det ofte mindre presist i spill enn å bare trykke på skjermen, uansett. Klemmefunksjonen kan derimot brukes fra hvor som helst, og konfigureres med langt trykk og kort trykk – akkurat som hos Googles Pixel-telefoner eller HTCs toppmodeller. Hvis du vil lese om nøyaktig hvor genialt dette kan være anbefaler vi en tur over til HTC U12+-testen vår.

Kamera: ett godt, ett okay, ett dårlig

Tre kamera.

På kamerafronten har Asus gått for en sedvanlig oppskrift fra det siste året. Du finner tre kamera her, hvorav ett er hovedkameraet, ett er en vidvinkel og ett er et makrokamera. Hovedkameraet er på 64 megapiksler, og tar gode bilder i både lyse og mørke omgivelser. Nattmodusen fungerer godt, og gjør akkurat det du forventer: den bruker et par sekunder på å eksponere flere ganger mens du holder telefonen sånn noenlunde i ro, og så får du et skarpt og fint bilde i retur.

Det er et stykke opp til konkurrenter som Huawei, Apple og Samsung her, men for de fleste formål tviler vi på at ROG Phone 3 vil skuffe deg med hovedkameraet sitt. Det mangler imidlertid en god del på dynamikken her, og ikke minst HDR-rekkevidden er mindre enn hos konkurrentene.

Vidvinkelen gjør det du spør den om: den tar vide bilder der du får med mye på én gang. Men bildene er også ganske myke og udetaljerte, i langt større grad enn vidvinkelkamera vi har sett fra andre toppmodeller de siste årene.

Ja, også er vidvinkelen mer eller mindre ubrukelig når det mørkner litt på. Og mørkne på, det er jo som kjent noe det gjør relativt mye her på berget. Spesielt nå som vi beveger oss mot høst og vinter.

Makrokameraet gadd vi ikke engang å legge ved bilder fra, for det er så dårlig at vi ikke ville brukt det til noe som helst. Bruk heller hovedkameraet og zoom inn. Vil du vite mer? Les denne testen, der vi brukte flere avsnitt på å furte fra oss om temaet.

Frontkameraet er for øvrig helt dugelig, men ikke fantastisk på noen måter. Det finnes betydelig bedre løsninger enn dette der ute. Vi vil imidlertid gi en honnør til videostabiliseringen både foran og bak, som er svært god.

Konklusjon – En mer polert og bedre versjon av fjorårsmodellen

ROG Phone 3 er ekstrem på de fleste vis det er mulig å være ekstrem på. De to eneste tingene vi muligens vil påpeke er mangelen på skikkelig vanntetting og at trådløs lading ikke er mulig. Ellers er det fint lite å sette fingeren på.

Dette var stort sett slik visa endte i fjor også, men ROG Phone 2 hadde også et ganske mye mer utagerende design enn årets telefon og var mindre raffinert på flere områder. Batteriet var ikke like gedigent, og skjermen var ikke like ekstrem. Årets telefon har nærmet seg resten av markedet betydelig designmessig, både i programvare og utside, og skrur du av RGB-belysningen på baksiden sitter du igjen med en nokså «nøytral» telefon.

Riktig nok en gigantisk og ganske tung telefon, så du vil nok bli lagt merke til uansett. For undertegnede, som vanligvis bruker en nett og liten Xperia 5, var overgangen til ROG Phone 3 nokså stygg – men det gikk seg nå til for meg også. Men dette er og blir en tohåndstelefon; om ikke for størrelsen, så for vekten.

Telefonen kommer i ulike prisklasser, avhengig av hvilken lagring du går for. 128 GB fås for rundt 10 tusenlapper i skrivende stund, og derfra går det raka vegen oppover for modellene med 256 GB eller 512 GB. Så du skal være rimelig sikker på at dette er telefonen for deg før du punger ut. Nettopp derfor gir vi heller ingen uforbeholden anbefaling her.

Ja, telefonen har en rask skjerm, men få spill kan utnytte dette. De fleste like dyre mobiler vil gi en nokså tilsvarende spillopplevelse. Og kamerasystemet henger etter flere konkurrenter. Men ROG Phone 3 er likevel noe helt for seg selv, og vinner overlegent på batteritid og «glam»-faktor. Om det er denne telefonen du skal ha, så vet du det nok allerede selv. Hvis ikke bør du nok ta en titt på alternativene nedenfor.

Rask skjerm for en billig penge

OnePlus Nord 128GB

fra 3199:-

Om det først og fremst er en rask telefon med alt det viktigste på plass og en rask skjerm du er ute etter, er OnePlus Nord en fulltreffer. For under halvparten av prisen for en ROG Phone 3 får du 90 Hz-skjerm, rask innmat og en super brukeropplevelse. Så er telefonen da også bygget i plast, og den er ikke like ekstrem hverken på prosessor eller batteri.

Hvis du først har 10.000 kroner...

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G SM-G988B 128GB

fra 8898:-

Skal du blåse like mye penger som på en ROG Phone 3 må du se etter spesielle telefoner, og Samsung Galxy S20 Ultra er nettopp en slik telefon. Her får du rubbel og bit av teknologi som Samsung kan tilby, i en omtrent like gedigen pakke som ROG Phone 3 tilbyr. Noen ren gaming-telefon er den ikke, men den duger nok veldig godt til dét også om du prøver.

En annen steindyr og spinnvill mobil

Sony Xperia 1 II XQ-AT51

fra 9790:-

Sony Xperia 1 II har et forvirrende navn, men en veldig forståelig totalpakke. Her får du også en ekstrem skjerm, men i stedet for oppfriskningsrate er det oppløsning det går i her. 4K-skjermen er helt unik, og den "faker" også 90 Hz oppfriskning relativt godt. På alle andre måter er dette også en vaskeekte toppmodell, og Sony har unike grep på både kamera, formfaktor og menysystem.

Les også
Test: Sony Xperia 10 II: Svært mye mobil for pengene
annonse