Tek.no

Test OCZ Vertex 450 SSD 256 GB

Knallsterk SSD-ytelse på nesten alle felt

OCZ imponerer med oppdatert Vertex, men når den helt opp?

Varg Aamo, Hardware.no
Varg Aamo
19 Juni 2013 05:30

Introduksjon

For ikke så lenge siden lanserte SSD-giganten OCZ en oppdatert variant av sin ærverdige Vertex 3 SSD, under navnet Vertex 3.20. Dermed ble modellen hakket ovenfor denne, Vertex 4, brått utdatert – helt til nå. I dag tester vi nylanserte OCZ Vertex 450 SSD.

OCZ Vertex 450 SSD 256 GB: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Nykomlingen fra OCZ slekter mindre på sin egentlige forgjenger enn på selskapets flaggskip, OCZ Vector, som leverte ganske imponerende resultater i vår test. Den har også på papiret såvidt litt bedre spesifikasjoner enn Samsung 840 Pro, men hvordan enheten duger i en reell testsituasjon gjenstår å se.

OCZ Vertex 450 SSD 256 GB.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Junior-Vector

Både innpakning og utførelse leder tankene hen på OCZ Vector, men dagens testmodell har takket farvel til flaggskipets blåfarger. Her er det kun svart og sølv som gjelder, med unntak av Indilinx-logoen i det ene hjørnet.

OCZ Vertex 450 kjøres over SATA 6 Gbit/s.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Imponerende spesifikasjoner paret med en tykkelse på knappe 7 mm betyr at dette er en enhet som bør passe de fleste, selv for de som sitter og vil oppgradere en ultratynn bærbar datamaskin.

For potensielle kunder med stasjonære maskiner følger det med en monteringsbrakett, som gjør at enheten passer i en vanlig 3,5-tommers utvidelsesbrønn.

OCZ Vertex 450 har en Indilinx-kontroller og Micron-minne.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Innvendig er det også den samme OCZ-produserte Indilinx-kontrolleren som fungerer som SSD-ens hjerne, som den vi første gang så i nettopp OCZ Vector – nemlig Indilinx Barefoot 3.

Gammelt navn, ny teknologi

Sammen med denne kontrolleren kjører OCZ Vertex 450 en ny type synkront flash-minne fra Micron, som visstnok skal være mer eller mindre spesiallaget for Indilinx Barefoot 3. Dette er MLC-NAND bygd på en 20 nm produksjonsprosess i Micron sine fabrikker.

Med både helt annet minne og en helt annen kontroller enn hva forgjengeren hadde å skilte med, finner vi det da i grunn litt snålt at enheten heter Vertex 450 istedet for Vertex 5.

Det er tross alt snakk om svært betydelige oppgraderinger, snarere enn mellomstore justeringer på produksjonsprosessen – i motsetning til hva som var tilfelle da OCZ Vertex 3.20 kom på banen.

Høyhastighets-SSD

Som nevnt gir disse oppgraderingene enheten noen voksne spesifikasjoner. Antall operasjoner i sekundet er oppgitt til 85 000 ved lesing, og 90 000 ved skriving, mens intern datahastighet er oppgitt til 540 MB/s ved lesing og 525 MB/s ved skriving.

Dette kan godt tenkes å være optimistiske tall for markedsføringsmateriellet, men OCZ har tidligere vært relativt flinke til å innfri på lovnadene sine.

For å vite dette sikkert må vi imidlertid gjøre våre egne målinger, og testene starter på neste side »

Les også