Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSilverstone Fortress FT04B-W

Dette kabinettet er både stilsikkert og kjølig

SilverStone frister med lekkert kabinett for de kravstore.

Introduksjon

Silverstone har med årene rukket å bli en leverandør å regne med. Kabinettene er som regel svært gjennomførte, selv om det ikke virker som at Silverstone har en like stor tilhengerskare her i Norge som enkelte andre produsenter.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dagens testobjekt kommer fra Fortress-serien, og har modellnummer FT04B-W. Fortress-serien er en skikkelig kvalitetsserie, der det er finurlige detaljer, god kvalitet og solid pris i skjønn forening.

Ett spesielt grep som er gjort med dette kabinettet er at alt er snudd på hodet, hvilket blant annet innebærer at du setter inn komponenter fra høyre side av kabinettet, og ikke den tradisjonelle venstresiden.

Bla om til neste side, så kikker vi nøyere på hva Fortress FT04B kan by på »

Spesifikasjoner: SilverStone FT04B-W -
MaterialerAluminium, stål og plast
FargerSort
KjølemuligheterFront: 2 x 180 mm, eller 3 x 120 mm Bak: 1 x 120 mm Vifter inkludert: to stykk Air Penetrator AP182 180 mm-vifter i front
Utvidelsesplasser2 x 5,25" 7x 3,5" 4x 2,5"
Ekspansjonsspor8
Støttede hovedkortSSI-EEB, SSI-CEB, Extended ATX, ATX, Micro-ATX
Eksterne tilkoblinger2 x USB 3.0 Mikrofon og hodetelefon
StrømforsyningATX, ingen praktisk lengdebegrensning
DimensjonerHøyde: 56,4 cm Bredde: 21,9 cm Dybde: 48,2 cm
Vekt11,5 kg
PrisCa. 1700 kroner

Takk til SilverStone som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Solid kasse

Fortress FT04B-W er en rimelig stor og solid kasse. Likevel er den hakket mindre enn forgjengeren FT02B-W, samtidig som den har et større innvendig volum enn den tidligere modellen.

Når du har kabinettet foran deg er det umulig ikke å legge merke til frontpartiet. Dette er et av de mer imponerende frontpartiene vi har sett på en stund, og består av en diger aluminiumsdør. Døren har en relativt enkel profil, og er bøyd inn i topp og i bunn. Dette er i seg selv ganske imponerende; hvordan SilverStone har greid å bøye døren med den fasongen den har, uten at det har blitt noen knekk.

Dersom vi titter på innsiden av døren er det to digre vifter som slår mot oss. Bak et svært tynt støvfilter er det umulig ikke å legge merke til de to digre Air Penetrator AP182-viftene. Rett over viftene finner vi to vifteregulatorer, og over der igjen er det plass til to optiske drev.

De ulike formene for tilkoblinger og knapper må vi ut på venstre- og høyresiden for å finne. Start- og omstartknappen er plasser på venstre side sett forfra, mens høyresiden har fått lyd- og USB-tilkoblingene.

Gode kjølemuligheter

Fortress FT04B-W er kanskje ikke det første kabinettet du tenker på når det gjelder vannkjøling, men i fronten er det plass til en 36 centimeter lang radiator.

Om du satser på luftkjøling så er det også gode muligheter. De to viftene i front burde kunne skape en relativt frisk bris på innsiden av kabinettet, og legger du til alle perforeringene i bakkant av kabinettet skulle alle forutsetningene for en kjølig maskin være tilstede.

Grunnet sidevinduet i kabinettet er det også flust med muligheter til å vise frem kjøleløsningen din – og annen maskinvare da, selvfølgelig. Det at alt monteres opp ned gjør at slikt som skjermkort også kommer mer til sin rett, du slipper å se rett ned i kretskortet, men kan beundre freske vifteløsninger i stedet.

Enkel kabelføring

Når du tar av den venstre sideplaten kommer du til bak hovedkortbrettet. Her er det relativt godt med plass, og en rekke med perforeringer i rammeverket gjør det lett å trekke kabler i skjul.

Dog skulle vi gjerne sett gummiforinger i disse hullene, for det er lett å se kabler som er strukket forbi et ubrukt hull. Dette er rent estetisk, og har liten betydning, men like fullt en detalj vi kunne tenkt oss.

Se hvordan det ble da vi puttet komponenter inn i kabinettet »

Installasjon

Skrujern må til

Det er på tide å montere inn litt maskinvare i kabinettet, og noe av det første vi pleier å starte med er hovedkortet. Slik er det også denne gangen. Kabinettet kommer med flere distansestykker i metall ferdig montert, men om du har et normalt ATX-hovedkort må du skru inn ekstra stykker selv.

Etter å ha satt inn hovedkortet legger vi merke til en av de mer spesielle detaljene på dette kabinettet, nemlig en støtteplattform for store luftkjølere. Plattformen kan reguleres i høyde- og sideretning, slik at den skal kunne gi støtte for en rekke forskjellige kjølere.

Før vi setter inn noen andre komponenter er det strømforsyningen som står for tur, og for at den skal få plass må du aller først av med kabinettets topplate. Topplaten sitter helt løst, og dersom begge sidedørene er fjernet kan du helt enkelt trekke den bakover.

Rett ved der strømforsyningen blir plassert er det en rimelig stor åpning i hovedkortplaten, for enkel gjennomføring av diverse kabler fra strømforsyningen.

Lite plass til harddiskene

Harddiskene i dette kabinettet monteres i en egen harddiskramme. Før du får på plass én eneste harddisk må du skru denne rammen ut av maskinen. I rammen er det plass til fem harddisker, hvorav alle blir festet med vanlige skruer og har direkte kontakt med rammen. Riktignok er det noe støydempende materiale på innsiden, men all den tid harddiskene er festet som de er har dette materialet bare mindre effekt.

Når rammen skal på plass i kabinettet igjen starter utfordringene, kablene ut fra harddiskene krasjer nemlig med kjøleren vår. Ved bruk av vinklede SATA-kontakter får vi løst dette, men marginene er hårfine.

SSD-er og små harddisker kan monteres inn i to små rammer i bunnen av kabinettet. Lagringsenhetene blir skrudd fast rett inn i kabinettet. I disse rammene er det også plass til en vanlig harddisk i hver, slik at du totalt får plass til syv vanlige harddisker i kabinettet.

Ekspansjonskortene monteres inn på vanlig måte, men for å komme til skruene må vi føre skrujernet inn via et hull i kabinettets ramme. Dette er greit nok, men det viser seg at det går en langsgående kant rett innenfor hullet, som gjør at man ikke kan bruke skrujern over en viss tykkelse, for eksempel skrujern som benytter seg av ulike bits.

Nå som alt er på plass, ser vi hvordan kabinettet yter i vår termiske test »

Termiske egenskaper

SilverStone Fortress FT04B-W kommer bare med to vifter ferdig installert. Likevel er dette relativt kraftige saker, og det ser ut som at kabinettet har god luftflyt, så vi regner med at det skal gjøre en relativt god jobb med å kjøle ned maskinvaren.

Det er plass til en ekstra vifte i bakkant, men denne må du kjøpe selv.

Testoppsett-
HovedkortMSI P67A-GD65
ProsessorIntel Core i7 2600k med Noctua NH-C14
MinneCorsair Dominator DHX DDR3 1600MHz 8GB
SkjermkortATI Radeon HD 6990
Harddisker1 x Western Digital Caviar Black 500 GB, 2 x Hitachi Deskstar 164 GB
StrømforsyningFractal Design Newton R3 600W

Prosessortemperaturen er relativt hyggelig på SilverStones Fortress-kabinett. Resultatene er helt i toppsjiktet, og kunne nok vært enda bedre om ikke luften som ble dratt inn i front først hadde vært innom tre harddisker.

Skjermkorttemperaturene er det heller ikke noe å klage på, også her ligger testkabinettet helt i teten. Det eneste som hindrer en topplasering er at skjermkortet blir litt varmt under last.

Den store overraskelsen kommer når vi måler harddisktemperaturene, for her legger kabinettet seg helt på topp. Det skulle kanskje bare mangle, med en enorm vifte rett foran harddiskene, men like fullt havner FT04B-W helt på toppen. Nå er det ikke nødvendigvis negativt med en varm harddisk. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og oppdaget av disker som holdt mellom 38°C og 40°C havarerer langt sjeldnere enn både varmere og kaldere enheter, så vi vet ikke helt om vi liker å ha de så kalde som det vi ser i dag.

Støy

De medfølgende viftene er selskapets Air Penetrator AP182-vifter, med en diameter på voksne 18 centimeter.

SilverStone har også inkludert en egen viftekontroll for de to viftene i front. Viftene reguleres trinnløst, og det går fra relativt stillegående til direkte støyende.

Dermed er vi ferdige med prøvelsene, og på neste side konkluderer vi testen »

Konklusjon

SilverStone Fortress FT04B-W er et skikkelig godt og gjennomført kabinett, og det er kun småplukk vi har å utsette på det.

Designen er veldig ren og lekker, selv om noen sikkert vil kunne spare sin begeistring for profilen som er brukt i front. Døren gjør også sitt til at hele kabinettet oser av eleganse, for her slipper du å se på optiske drev, viftekontrollere eller annet dill. Ulempen er selvfølgelig at du må opp med døren så snart du skal inn med en optisk-plate, men med dagens fokus på strømming av både spill og film synes vi ikke det er så farlig.

Et gjennomgående godt kabinett.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Kabinetter med dører kan ofte lide under et større problem, nemlig at knappene for start og omstart er plassert bak døren. Dette er heldigvis ikke tilfellet med Fortress FT04B-W, for her er knappene trygt plassert på siden av kabinettet. Det samme gjelder tilkoblinger for USB og lyd.

Enkel montering

Monteringen går relativt greit i dette kabinettet. Det er litt uvant at ting står opp ned, men dette venner du deg raskt til. Som en bonus synes vi spesielt skjermkortet tar seg bedre ut når den er montert denne veien, og med et vindu kan du nyte synet av skjermkortet hele tiden.

Vi synes kanskje det er hakket for upraktisk at man må fjerne topplaten for å få tilgang til strømforsyningen, men dette er ikke noe man gjør så ofte.

Det er også en liten ripe i lakken at det er så trangt mellom harddiskrammen og store luftkjølere. Her kunne SilverStone ha spandert litt mer plass.

God kjøling

De medfølgende viftene gir en saftig kjøling, og på full fart blir det en frisk bris gjennom hele kabinettet. Dersom det ikke er nok, er vannkjøling et godt alternativ.

Du har heldigvis mulighet til å sette inn en radiator som er 36 centimeter lang. For om du skal peise på med full blås fra de medfølgende viftene blir det et drøyt støynivå.

Prisen er også i drøyeste laget, og ligger på rundt 1700 kroner. Til sammenligning kan du få Fractal Design Define R4 til rundt 700 kroner. Med slike konkurrenter er ikke livet lett for Fortress FT04B-W, men du får en utrolig lekker front og en god kjøleløsning om du velger SilverStone-kabinettet. Noen anbefaling blir det dessverre ikke denne gangen, til det er prisen for stiv.

+ Lekker design
+ Lekker frontdør
+ Solid bygget
+ God kjøling
+ Grei montering


- For dyr
- Harddiskrammen sitter noe nært hovedkortet

annonse