Til hovedinnhold

Slik er Spotify-konkurrenten

Med Wimp kan du høre på musikk hvor som helst, og planen er at du kun skal ha én fastpris å forholde deg til. (Alle foto: Einar Eriksen)

Wimp er en ny musikktjeneste fra Telenor, Platekompaniet og Aspiro. Tjenesten er ment å konkurrere mot Spotify. I første øyekast ser det absolutt ut som en verdig konkurrent, og vi går derfor tjenesten nærmere etter i sømmene. 

Wimp er kun en arbeidstittel, og er så langt kun i lukket betatesting. Noen lanseringsdato er ikke offentliggjort.

I likhet med Spotify, er Wimp et program som spiller musikk fra en gigantisk database med flere millioner låter. Denne ligger på eksterne servere, slik at du ikke trenger å ha musikken lagret på telefonen. Dermed trenger du ikke å laste ned musikk først, for å deretter overføre musikken til mobilen. 

Det du gjør er å søke etter musikk, og trykke play. Da spilles musikken av over Wi-Fi-nettet om du er koblet til en trådløs sone, eller mobilnettet dersom du ikke er det. Det hele går sømløst, slik at du ikke skal merke forskjellen. 

Én fastpris - uansett

Det aller beste med Wimp, er at Telenor vil ha en løsning der du kun trenger å forholde deg til én fastpris for å bruke tjenesten. Når du betaler denne prisen, skal du ikke trenge å bekymre deg over dataprisen som brukes. Siden tjenesten ennå ikke er lansert, er prisen fortsatt ukjent.

I likhet med Spotify, ønsker selskapene at du skal kunne spille musikk fra tjenesten både fra PC-en og mobilen. Foreløpig finnes det klienter for alle plattformere på datamaskinen (gjennom Adobe Air) og mobiler med Android. Vi prøvde tjenesten på Windows XP og en HTC Hero med Android. 

Overraskende godt utvalg

Det er Platekompaniet som i bunn og grunn står for utvalget av musikk, og har avtaler med forskjellige plateselskaper. For å sjekke utvalget av musikk, tok vi en liten stikkprøve. Vi søkte etter en rekke internasjonale og norske band, for å sjekke ut forskjellen på utvalget mellom Wimp og Spotify.

Vi må si at vi ble positivt overrasket. At Platekompaniet scorer høyere på de norske bandene, var egentlig forventet. Det som ikke var ventet, var at de også stiller med et større utvalg fra tilfeldig utvalgte kjente internasjonale band. 

Vi ble spesielt overrasket over å finne et stort utvalg av Metallica-album, noe som ikke er på plass i Spotify. Imidlertid kan vi nevne at tjenesten mangler populære band som The Beatles, AC/DC og Tool, men disse finner du heller ikke i Spotify. 

Det var faktisk kun på ett av de 19 bandnavnene vi søkte etter at Spotify kunne by på en større resultatliste enn Wimp. Det vanker ingen tvil om at Wimp består testen med glans. 

Brukergrensesnittet er ryddig og greit.
Du finner en rekke interessante anbefalinger.
Autofullfør er på plass i søkefunksjonen.
Også PC-programvaren er enkel å bruke.

Brukervennlighet

Så kommer vi til Aspiros del av prosjektet. Dette selskapet står for den tekniske løsningen, og har blant annet utviklet klienten til Windows og Android. 

Mobilklienten er veldig ryddig og grei. Nederst har du en liten meny der du kan velge mellom hjem, søk, spillelister, favoritter og visning av det du spiller akkurat nå. Ikonene er selvforklarende, og det er veldig enkelt å navigere. 

Vi liker spesielt at det er en rekke anbefalinger på hjem-skjermen, som "mest populære", "new releases" og en rekke anbefalinger som "nytt og norsk", "norske viseklassikere", "norsk undergrunn 1960 - 2000" og en rekke andre anbefalinger du kan sette pris på.

Noen småting har vi likevel å sette fingeren på. Det ene er at vi ikke finner ut hvordan vi spoler i en låt. Det er enkelt å velge neste og forrige låt, men å spole i en låt er tilsynelatende umulig. 

En annen ting er at vi skulle ønske klienten også streamet litt av neste låt i listen, spesielt om vi har valgt å spille et album. I Oslo sentrum hadde vi ingen problemer med hakking, men om du sitter på Edge-dekning kan det fort hakke litt i starten av låtene når starten av en låt ikke streames på forhånd. 

Det hadde også vært enda bedre om klienten kunne gi anbefalinger ut ifra det du hører mest på, i stedet for å anbefale det som helt generellt er populært akkurat nå.

PC-grensesnittet er helt upåklagelig. Dette er svært enkelt å bruke, og du har enkel tilgang til både spillelister og favoritter. Når du søker etter et band er det ingen problem å velge å spille et helt album. 

I PC-versjonen får du også anbefalinger på band som ligner det bandet du har valgt. Dermed er det enkelt å oppdage ny musikk som ligner på den du liker fra før. I PC-klienten får du også opp linker til bandets hjemmeside, Myspace-side, artistinfo fra Last.FM og videoer fra Youtube. 

Du får også opp de nyeste albummene, og kan videre linke tjenesten opp mot Last.FM for å få anbefalinger fra den veletablerte nettradioen, slik at anbefalingene reguleres etter hva du hører mest på.

Men hva blir prisen?

Tjenesten er kort sagt helt genial. Wimp ligner i stor grad på Spotify, men har tilsynelatende større utvalg, spesielt av norske band. Vi merket fort at vi hørte på utrolig mye mer variert musikk enn med en MP3-spiller på 4 GB, og setter spesielt pris på at det er enkelt å oppdage ny musikk gjennom anbefalinger. 

Wimp gjør altså samme nytten som Spotify. Fordelen er at Telenor helst ser for seg en fastpris der datatrafikken er inkludert, slik at du kan bruke tjenesten så mye du vil og hvor du vil uten å forvente å finne en fryktinngytende telefonregning i postkassa. Gjennom betatestingen vil Telenor se nærmere på betalingsløsninger. 

- Vi ønsker at kunden kun skal forholde seg til én pris og at det ikke skal være noen skjulte kostnader. Det kan være flere løsninger på dette, sier Thang Manh Tran, musikkansvarlig i Telenor.

Det store spørsmålet er selvsagt hva prisen havner på. Spotify koster 99 kroner i måneden, og du kan laste ned spillelister på forhånd over Wi-fi før du går ut døren hjemme. Dersom Telenors tjeneste koster veldig mye mer, tror vi mange heller vil velge Spotify. Dersom prisen er "riktig", er det ingen tvil om at vi heller ville valgt Wimp, så lenge datatrafikken er inkludert.

annonse