Til hovedinnhold

Vi tester Viasat Plus HD-PVR

Vi tester Viasat Plus HD-PVR

Testresultater

Da Viasat lanserte PVR-en Viasat+ for over to år siden, fikk den liten oppmerksomhet til tross for den framtidsrettede boksen. Teknofil testet den i mars 2007.
Nylig kom nye Viasat Plus HD-PVR samtidig med at Viasat åpnet sine nye HD-kanaler.
Selv om det meste nå er på plass, vil det komme flere oppdateringer som retter feil og forbedrer funksjonaliteten.
Selges bare med "full pakke"
Nye Viasat Plus HD-PVR koster ca 3.000 kroner, men kan ikke brukes uten abonnement på Viasat Basis + 5 kanalpakker (tidligere Gull-pakken) til ca 4.200 kroner i året. Etter ett år kan antall kanalpakker reduseres for å gjøre abonnementet billigere.
I tillegg kommer abonnement på HD-kanalene TV 1000 HD (film), Viasat Sport HD (sport) og National Geographic HD (dokumentar), med ca 1.200 kroner i året. OL-kanalen som lanseres i august er inkludert.
Vi synes at HD-kanalene burde vært innlemmet i den ordinære pakkeprisen.
En kullsvart boks
Viasat Plus HD-PVR er en kullsvart boks med noen knapper i fronten. Den er stilig, men ikke oppsiktsvekkende - og det trenger den heller ikke å være. Vi savner display, men greier oss også godt uten.
Boksen heter egentlig Pace TDS 850NV. Den er produsert av britiske Pace som også lager PVR-ene til Sky Channel.
Viasat tilbyr også HD-mottaker fra Samsung til ca 2000 kroner med samme EPG og menyer (unntatt opptak).
Romslig hardddisk
Viasat Plus HD-PVR inneholder dobbel parabolmottaker, slik at vi kan se et program samtidig med at vi tar opp et annet. Den har dekoder med kortleser for Viasat-programkort, og 250 GB harddisk som rommer maks 60 timer HD eller 150 timer vanlig TV.
Boksen har kontakter for HDMI, to Scart med RGB, og S-video, men mangler komponentvideo. Her er utganger for digital (optisk S/PDIF) og analog lyd - samt en nettverks- og to USB-kontakter som foreløpig ikke kan brukes.
HDMI-, Scart- og nettverkskabel følger med, samt visuell installasjonsguide og 55 siders bruksanvisning.
Vi la ikke merke til støy eller sjenerende ulyder, selv om noen brukere har vært plaget med en tikkende lyd fra boksen.


Detaljert bruksanvisning og visuell installasjonsguide (Alle fotos: Bjørn B. Brøndbo).

Anglofil fjernkontroll
Både Viasats HD-PVR og HD-mottaker bruker samme fjernkontroll som "gamle" Viasat+. Eneste endring er den nye VOD-knappen (Video On Demand - bestillingsfilm)
Å kunne bruke identiske fjernkontroller er praktisk for de som har flere slags Viasat-bokser i huset.
Fjernkontrollen er oversiktlig, men stor og bred for små hender.
Den kan lett programmeres til å slå TV-en av og på, og til å regulere volumet. Å kunne styre TV og mottaker med en og samme fjernkontroll, er et stort pluss.
Viasat har dessverre ikke brydd seg med å oversette "knappetekstene": De heter EPG (elektronisk programguide), VOD (bestillingsfilm), Ticket (bestillingsfilm), Planner (opptaksarkiv), R (record = opptak), Set up (innstillinger), Options (talespråk og undertekster), og Back (ut av en meny).


God, programmerbar fjernkontroll, men begrepene er på engelsk.
Enklere montering med SatCR
Oppsettet begynner automatisk:
Eter å ha valgt norsk flagg (land og språk), vises to "tekniske" skjermbilder med satellittinnstillinger, signalstyrkemeter etc. To ting må sjekkes:
•  Ved dårlig signal, parabolen justeres. God signalkvalitet er viktigere enn signalstyrken.
•  Hvis parabolen har nytt SatCR-hode, må innstillingen endres fra Universal til SatCR.
PVR-ens doble mottaker krever vanligvis parabol med tvillinghode og to antennekabler fram til PVR-en. SatCR forenkler monteringen fordi den nøyer seg med én antennekabel til en splitter ved PVR-en.
Det er bare Viasat som tilbyr en slik løsning.
Sjekk skjerminnstillingene
Oppsettet fortsetter med skjerminnstillinger:
•  Hvis skjermen er tilkoblet med HDMI, kan vi velge 720 eller 1080 pikslers oppløsning.
•  Hvis skjermen er tilkoblet med Scart, kan vi beholde standardinnstillingen RGB og strukket skjermbilde (breddeformat).
Kanalene blir automatisk lagt inn i EPG-en. Etter 10 minutter er vår HD-PVR klar til bruk.


Velg skjermoppløsning:  HD-klar eller full-HD.

Glassklart i SD, krystallklart i HD
Når vi kobler HD-PVR-en til flatskjermen med HDMI blir det digitale satellittsignalet formidlet digitalt hele veien uten snev av bildestøy.
Bildet er glassklart! Det gjelder både vanlige TV-signaler (SD - standard definisjon) som blir oppskalert til å passe til flatskjermens høye oppløsning, og ikke minst Viasats HD-signaler.
Mens TV 1000 HD sendes i 1080i, går Viasat Sport HD og National Geographic HD i 720p, men det er ikke lett å se kvalitetsforskjell på de to oppløsningene.
Det er imidlertid stor forskjell på den tekniske kvaliteten av programmene som sendes. Flere av programmene på HD-kanalene er vanlige TV-programmer som er oppskalert.
Tilbudet av ekte HD-programmer er foreløpig begrenset.
Engelske begreper forkludrer
Hovedmenyen er lekker og oversiktlig med mørkeblå skrift på lyseblå bakgrunn. I mai kommer en oppdatering som gir høyoppløst skrift og grafikk.
Nederst viser skjermen en minivideo av kanalen den er innstilt på, og kortfattet programinformasjon.
Dessverre er menybegrepene bundet av den "engelske" fjernkontrollen. Vi synes at Viasat burde ha kostet på en helnorsk fjernkontroll til sine 200.000 - 300.000 abonnenter.


Viasats lekre hovedmeny vil bli forbedret med høyoppløsningsskrift.
Pass på barna!
Nå er vi klar til å utforske menyene.
Med en PIN-kode kan "Foreldrekontroll" låse enkelte kanaler for barna, eller bruke aldersgrenser (Alle, 7, 11, 15 eller 18 år) til å blokkere film over en bestemt aldersgrense.
Alle TV1000-kanaler, Playboy-kanalen m.fl. sender aldersgrenser, men det gjør ikke NRK eller TV 2.
Tekst-TV-problemer
"Options-knappen" på fjernkontrollen endrer lydspor (fjerne dubbing eller bytte norsk/engelsk i tegnefilmer) og språk i undertekster. Knappen burde heller hett "Språk", enn "Options".
HD-PVR-en kan ikke vise tekst-TV før Viasat oppdaterer boksen med en tekst-TV-generator.
Viasat-boksen mangler MHP-teknologi for digital tekst-TV fra NRK.
Kontinuerlig opptak
PVR-ens største fordel er at den kan ta pause i et direktesendt TV-program, og spole (variabel hastighet) i noe som allerede er sendt på den kanalen TV-en er innstilt på.
"Harddiskinnstilling" for kontinuerlige opptak kan innstilles på 30-90 minutter. Med en såpass stor harddisk velger vi 90 minutter.
"Tillegg på opptak" bestemmer hvor mange minutter opptaket skal starte/stanse før/etter sendeskjema for å fange opp forsinkelser.
Harddisken kan innstilles til å slette gamle opptak automatisk, eller bare varsle når disken går full.
Mini-EPG og info-vindu
Det går kjapt å bytte kanal med Viasat-boksen. Hver gang vi bytter kanal, dukker en mini-EPG opp nederst på skjermen. Den viser informasjon om sendetid, Dolby Digital og HD, men ikke programinformasjon.
For å få informasjon om innholdet, må vi trykke på fjernkontrollens "Info"-knapp.
Mini-EPG-en kan også vise hva som sendes senere på forskjellige kanaler. Mini-EPG-en kan også brukes til å bestille opptak med Rec-knappen på fjernkontrollen, eller serieopptak med grønn knapp.
Serieopptak er en meget praktisk PVR-funksjon som automatisk lagrer alle episoder av en serie.


Mini-EPG-en viser kjapt neste program, eller hva som sendes på andre kanaler.

Viasats flotte EPG
Fjernkontrollens EPG-knapp åpner Viasats programguide og valgene "Alle kanaler", "Kanal etter sjanger" og "Program etter tid".
"Alle kanaler" viser full programguide med kanaler til venstre, og programmene side om side under en tidslinje (matrisevisning). Her ser vi hva som sendes samtidig på alle kanaler i 6 kanaler om gangen.
Et trykk på et program, viser en liten forhåndsvisningsvideo med programinformasjon nederst på skjermen. To trykk viser programmet i fullt format.
Rec-knappen bestiller opptak. Grønn knapp starter serieopptak. Blå knapp hopper 24 timer fram. Programguiden har hele 7 dagers programoversikt.
Viasat-boksen kan innstilles til å starte/avslutte opptak til et bestemt klokkeslett. Slik kan vi ta opp lørdagens TV-programmer under ett. 
Det er ikke mulig å fjernstyre HD-PVR-en fra PC eller mobiltelefon for å få den til å sette i gang opptak.


Den flotte EPG-en viser alle programmer som sendes samtidig på alle kanaler.

Smart sjangersortering
EPG-ens "Kanal etter sjanger" er smart funksjon.
Når vi velger hovedkategori (f.eks. sport) og underkategori (f.eks. fotball ), viser EPG-en bare kanaler med fotballkamper. Den gir også oversikt over kveldens filmer og serier.
Sjangersortering er en uunnværlig funksjon når vi skal orientere oss i mange kanaler.
Fjernkontrollen mangler dessverre snarveistast til sjangersortering, og til radiokanaler.
Her må vi gå veien om EPG-knappen og menyen.
Manglende favorittliste
Viasat tilbyr så mange kanaler at det er vanskelig å ha full oversikt.
Noen PVR-er kan legge dine mest populære kanaler i en favorittliste, sortere rekkefølgen og bare vise de utvalgte kanalene i EPG-en.
Viasat Plus HD-PVR mangler denne muligheten.
Det nærmeste vi kommer, er "Nasjonale lister" som legger de norske kanalene øverst i EPG-en. Rekkefølgen kan dessverre ikke endres.

Planner = Opptaksarkiv
"Planner-knappen" åpner PVR-ens arkiv med lister over opptak, serieopptak, planlagte opptak, og programmer med påminnelse. Her kan vi også slette programmer når harddisken går full.
"Play-knappen" på fjernkontrollen går også direkte til Planner for avspilling.
Funksjonen fungerer utmerket, men vi synes at "Planner" er et dårlig navn.
Erotisk bestillingsfilm
Viasat+ har lenge tilbudt tjenesten "Ticket" med bestillingsfilm, men nå er det slutt i Norge.
I Sverige og Danmark blir "Ticket" erstattet av "Ticket 2" med erotiske filmer.
I Norge vil Viasat senere lansere tjenesten "VOD" (Video On Demand = bestillingsfilm) med nedlasting av bestillingsfilm til PC via bredbånd.


Og hva er så konklusjonen?
Viasat Plus er en svært vellykket HD-PVR med mange nyttige funksjoner og romslig harddisk for både HD- og SD-opptak. SatCR forenkler monteringen.
Den oversiktlige 7-dagers EPG-en har forholdsvis raskt kanalbytte, uunnværlige serieopptak og smart sjangersortering.
Grensesnittet er intuitivt, men menyer og fjernkontroll skjemmes av at begrepsbruken delvis er på engelsk. Vi synes at nordmenn fortjener norsk fjernkontroll. Et stort pluss er imidlertid at fjernkontrollen kan styre både PVR-en og TV-apparatet.
Viasat Plus HD-PVR forutsetter dessverre abonnement på Viasats største programpakke med HD-abonnement i tillegg.
Vi tror likevel at Viasat-kundene vil bli strålende fornøyd med sin nye, personlige videoopptaker som både håndterer HD og SD med glans, og tilpasser TV-kvelden til deres individuelle behov.

Bildeeksempler

Mer om
annonse