Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair H70

Introduksjon

Det er nå over et år siden Corsair lanserte vannkjølingssettet H50. Dette var kort og greit en forbedring av referanseproduktet LCLC fra Asetek, og H50 slo virkelig godt an på markedet. Det falt derfor kanskje ikke som en overraskelse at de nå har lansert en ny og trolig bedre løsning.

Corsair H70 er navnet, et komplett vannkjølingssett for prosessoren. Settet er så ferdigmontert som det lar seg gjøre fra fabrikken, og monteringsprosessen er dermed bare hakket mer komplisert enn konvensjonelle luftkjøleren.

H70 bryter med det tradisjonelle designet vi så ved H50. Kjølehodet, blant annet ved at kjølehodet har blitt drastisk mindre. Samtidig har radiatorens tykkelse blitt fordoblet, og settet leveres med to vifter.

La oss se hva Corsair kan by på denne gangen. Hvor god er ytelsen, hvilke fordeler byr dette på, og hvor mye koster godsakene i forhold til konvensjonelle luftkjølere? Følg meg videre, så finner vi svarene!

Takk til Corsair som sendte settet til test.

Spesifikasjoner

  • CPU-kjøler: Egenprodusert, kjøler m/pumpe og tank
  • Radiator: 120 mm, ekstra tykk (50 mm)
  • Vifte: 2 x 120 mm
  • Type: Ferdigmontert og forseglet system
  • Slange: Fleksibel stivplast
  • Drivspenning: 12 V
  • Sokkel: LGA 1366, LGA 1156, LGA 775, AM2+, AM3
  • Materiale: Kobber, Aluminium

H70 er et komplett og forseglet vannkjølingssett. Alt er montert fra fabrikken, så det eneste du skal gjøre er å skru det som nå er en samlet enhet, fast i kabinettet. Du må derfor ikke bekymre deg for at du må kjøpe inn kjølevæske eller noe annet, Corsair har lagt ved alt du skal trenge.

Når det gjelder den videre monteringsprosessen har produsenten lagt ved meget detaljerte og gode manualer for dette. Alt er godt merket og godt forklart. Av en eller annen grunn er alle manualer merket med H50, det forrige vannkjølingssettet, men all tekst og alle bilder gjelder altså for H70. Litt forvirrende, men ikke bekymrende.

I pakken

I pakken finner du altså alt du skulle trenge. Alle skruer, monteringsbeslag, manualer, vifter og det som måtte være. En rekke hastighetsregulatorer er også på plass, om støynivået blir for mye for deg.

Termisk pasta sitter allerede på kjølehodet, så dette trenger du ikke å tenke på. Viftene har fått Corsairs egen logo, uten at vi vet spesielt mye mer om disse. Vi får derimot opplyst at viftehastigheten skal ligge på maksimalt 2000 RPM, støynivået på 31,5 dBA og luftmengden som flyttes er maksimalt 61,2 CFM. Dette er nøyaktig de samme spesifikasjonene som viftene til de to luftkjølerne A50 og A70 fra samme produsent har hatt, noe som tilsier at det er snakk om det samme produktet.

Komponenter

Prosessor

Prosessorblokken har uten tvil gått igjennom en solid forvandling. Med tanke på at denne også inkluderer en pumpe, er det imponerende hvor liten den faktisk er. Som en ren kjøleblokk er den stor nok, så lenge designet på innsiden er gjort skikkelig.

Spennende er det også å se at niplene som kobler kjøleblokken til resten av systemet, er fleksible. Du kan spinne disse begge veier. Samtidig låses de på plass i relativt solide steg i likhet med et hardt rullehjul på musepekeren din.

Kjøleblokken kommer altså ferdigsmurt med termisk pasta, i et godt lag over hele flaten. Vi fjernet denne før vi kjørte de termiske testene. Overflaten under er av den samme litt rue overflaten vi har sett på lignende sett. Helt perfekt er den ikke, men samtidig ikke urovekkende gal.

Radiator

Radiatoren baserer seg på 120 mm brede vifter, med to tilkoblinger for slanger. Radiatoren er av den ekstra tykke typen. Med sine 50 mm er der mer enn dobbelt så stor som lignende enheter. Dette øker lengden vannet vandrer på innsiden, og den totale kjøleoverflaten betraktelig.

Montering

Med et ferdige og forseglede sett som dette, stilles det krav til kabinettet det skal monteres i. Du avhenger av å ha en vifteplass over IO-panelet til hovedkortet, i bakkant av kabinettet. Dette er det eneste stedet det vil være mulig å montere radiatoren, siden slangenes lengde er tilpasset for en slik plassering.

Corsair anbefaler deg sterkt at du monterer viftene slik at de trekker kald luft fra utsiden av kabinettet, trekker denne igjennom radiatoren, for så å blåse den varme luften videre inn i kabinettet. Prosessoren din vil nok bli kaldere av å gjøre det slik, men de øvrige komponentene vil trolig bli varmere. Fordelen med vannkjøling har lenge vært at du kan fjerne de fort 140 wattene med varme, ut av kabinettet uten at de påvirker resten av systemet. Corsair vil derimot at du skal gjøre det stikk motsatte.

H70 er en ganske stor og vinglete sak når du holder den i hendene, men monteringsprosessen går lett for seg. Montert først festene på hovedkortet ditt, men ikke stram disse helt. I første omgang skal det bare henge løst sammen. Skru så fast viften som skal nærmest slangene på radiatoren, før du skru på den neste igjennom kabinettet. Da er det bare kjølehodet som gjenstår. Sett dette ned på prosessoren, vri det litt så festene griper, og stram til hele festet.

De vridbare niplene gjør prosessen noe enklere, og lar seg samtidig styre slangene litt i ettertid. H70 er uten tvil en massiv sak i kabinettet ditt, men området rundt prosessoren har straks fått betydelig mer luft.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,9 dBA.

Temperatur

Enkelt og greit, rett ut av boksen og satt på prøve overgår H70 som forventet forgjengeren en god gang. Samtidig tar de et solid forsprang over konkurrenten Coolit, med deres tilsvarende Eco-enhet.

Forskjellen ned til oppsettet med dobbel radiator er riktig nok fortsatt ganske stor, men A70 banker det som er av andre lignende kjølere. Merk også at den prosentvise fordelen er større når belastningen øker, noe som er et godt tegn på at enheten takler større mengder varme.

Vi senker viftehastigheten, noe som i dette tilfellet betyr en halvering på begge enhetene, for å se hvordan ytelsen holder seg i forhold til et redusert støynivå. Som vi ser beholder H70 sin posisjon, med samme differanser til konkurrentene.

Siden Corsair i stor grad legger opp til hvordan kjøleren skal monteres i kabinettet, kjørte vi også en sammenligning på akkurat dette. Vi satt sammen en maskin med en Core i7-prosessor, et Gigabyte EX58-extreme-hovedkort, et Asus Radeon HD 5770-skjermkort og en strømforsyning av typen Cooler Master Silent Pro Gold 600 W. Det hele ble puttet i et Lian Li PC-P50BSCAND-kabinett. Prosessorkjølerne vi benyttet var såklart dagens testkandidat, samt Coolit Eco A.L.C. Prosessoren ble stresset ved hjelp av Prime95.

Under idle kunne begge kjøleløsningene vise en ganske så lik temperatur. Eco kom i land med 37°C, mens H70 kunne vise til 36°C. Med full belastning på prosessoren så vi at temperaturen steg til 68°C når Eco ble benyttet, mens temperaturen for H70 ble 64°C. Det er altså snakk om en ganske så fin forskjell mellom de to, der Corsair trekker det lengste strået.

Det vi derimot også merket oss var at skjermkorttemperaturen steg med 3°C når H70 ble montert slik Corsair anbefaler, fremfor Eco der radiatorviftene blåser luften ut. Prosessoren din blir altså kaldere, men de andre komponentene i maskinen påvirkes. Mye av dette kan riktig nok korrigeres ved å vri om på det som ofte er en standardisert luftstrøm i kabinettet, men da gjør man plutselig monteringsprosessen til H70 langt mer komplisert.

Støynivå

Som vi ser kommer ikke H70 på noen måte direkte dårlig ut, men med flere vifter kjørende på en tykkere radiator blir støynivået rett og slett høyere enn forgjengeren. Støynivået i seg selv er ikke direkte irriterende for vår del, men det er definitivt merkbart når viftene spinner på full guffe. Samtidig liker vi ikke helt "lydbildet" vi opplever. Lyden kan nesten minne om en litt sur høstvind, med en litt hul lyd. Vi mistenker at dytt-og-dra-konfigurasjonen igjennom den tykke radiatoren vrenger lyden til noe som er hakket mer ubehagelig enn hva vi har opplevd tidligere.

Ved en halvert hastighet er derimot opplevelsen langt bedre, og enheten oppfattes som generelt meget stillegående. Temperaturene vi her også så var heller ikke ille, og vi vil sterkt anbefale at du benytter de vedlagte adapterene for regulering av viftehastighetene. Disse senker rotasjonene ned til 1600 i minuttet, og støynivået vi da målte var 29,3 dBA.

Konklusjon

Corsair H70 er uten tvil noe nytt og spennende. Det er ikke lenger snakk om en annen versjon av Asetek-settene en rekke andre produsenter har valgt, men et helt nytt og ikke minst godt kjølehode.

Rent termisk sett viser H70 til gode forbedringer. Settet slår alle andre lignende kandidater på markedet, og vi ser flere ganger en trend som viser at det er i stand til å takle større mengder effekt bedre enn andre kandidater.

Corsair har insistert på at du monterer settet slik at du trekker kald luft inn i kabinettet, før denne blåses varm og god videre inn i kabinettet, før du selv må snu om på noen vifter som suger den ut. Dette sørger definitivt for at prosessoren blir kaldere, men det vil påvirke de andre komponentene i maskinen din. Det flotte med vannkjøling har lenge vært nettopp det motsatte av hva du her blir anbefalt. Du har hatt muligheten til å flytte all den varmen prosessoren din genererer ut av kabinettet, før den fjernes ved hjelp av vifter, som et nesten separat system.

Du må selv gjøre et valg her, og gjerne prøve deg frem, hvilken vei viften skal blåse luften. Det hele blir et lite evalueringsspørsmål rundt nettopp hva som er viktig for deg. Uansett hva du skal bestemme deg for, vil vi generelt sett anbefale at du i samme slengen monterer den medfølgende hastighetsregulatoren. H70 på full guffe lager litt støy som du vil legge merke til, men ved hjelp av adapteren reduseres dette betraktelig.

Monteringen går unna som en lek, det hele er delt opp i tydelige steg der du monterer brakettene før selve kjøleløsningen. Byggekvaliteten er vi meget fornøyd med, dette er uten tvil en solid løsning.

Så, hvis du har utrolig lyst på et klappet og klart vannkjølingssett, slå deg løs og kjøp Corsair H70. Dette er et kvalitetsprodukt som vil holde prosessoren din kald, uten tvil. Det er derimot slik at luftkjølere den siste tiden har blitt utrolig gode, noe vi rett og slett ikke kan se bort i fra.

Det er akkurat dette som blir det store ankerpunktet ved H70, prisen i forhold til det generelle markedet. Som et ferdig og klart vannkjølingssett troner det på toppen av haugen, men det er ikke bare vannkjølingssett det konkurrerer mot. Vannkjøling har riktig nok flere fordeler som luftkjølere ikke har, deriblant muligheten til å flytte all varmen vekk fra kabinettet, samt at vann takler i større grad krappe svininger i belastningen.

Det skal derimot ikke stikkes under en stol at massive luftkjølere slik som Noctua NH-D14 er et totalt sett bedre valg. Akkurat den kjøleren koster langt mindre, og har bedre termiske egenskaper, og er på mange måter et bedre valg. Den er riktig nok noe mer massiv, men et kabinett som har plass til H70, vil ofte også ha plass til NH-D14 – med enkelte unntak.

Det er rett og slett prisen som foreløpig ødelegger mye av moroa. H70 er en meget god løsning, men 950 kroner er rett og slett for mye. Leser du derimot denne testen og ser at prisen i boksen til høyre viser rundt 700 kroner, så for all del, da vil vi anbefale dette kjøpet!

+ Gode termiske egenskaper
+ Enkel og solid montering
+ God byggekvalitet

- Pris, spesielt i forhold til luftkjølere
- Litt lyd ved full hastighet

Les også
Verdensrekord i AMD-overklokking
Les også
Corsair A70
Les også
Cooler Master V6 GT
Les også
Mist LL 2x140 Deluxe
Les også
Coolit Eco A.L.C
annonse