Til hovedinnhold

Chrome 8.0

Introduksjon

Utviklerne bak nettleseren Google Chrome har tidligere sagt at de har planer om å oppdatere nettleseren oftere. Planen er å lansere ny Chrome-versjon omtrent hver sjette uke. Hensikten med å lansere såpass ofte, skal blant annet være å få bedre forutsigbarhet. Videre skal dette redusere presset på utviklerne, i den forstand at dersom en funksjon ikke rekker å bli ferdig utvikler når ny versjon lanseres, vil den dukke opp i fremtidige versjoner.

Nå viser det seg at Google har holdt ord – dette er lanseringshistorikken i 2010:

Nå er versjon 8.0 altså klar, og vi ser nærmere på denne. For ordens skyld, vi har ikke testet Chrome 5.0 eller Chrome 7.0.

Installasjon

Vi laster ned Chrome 8.0 fra google.com/chrome. Google velger fortsatt å ikke oppgi versjonsnummeret på nettleseren på nedlastingssiden. Versjonsnummeret får vi først vite når installasjonen er fullført.

Installasjonsprosessen går av en eller annen grunn ikke smertefritt. Prosessen blir hengende (låser seg helt), og først da vi avsluttet Chrome-prosessen via Oppgavebehandling i Windows, for deretter å starte Chrome på nytt, fortsetter installasjonsprosessen tilsynelatende som normalt. Vi velger å ikke la denne opplevelsen dra ned på helhetsvurderingen av nettleseren, fordi det viser seg senere at nettleseren fungerer uproblematisk.

Vi kan til slutt velge søkemotor før nettleseren kjøres.

Den første siden som dukker opp etter installasjonen er "ny fane"-siden, en side som gir oversikt over mest besøkte nettsider, og nettsider som vi nylig har lukket. Dette er altså siden som alltid dukker opp ved åpning av en ny fane. Lenkene på denne sider velges altså ut i utgangspunktet automatisk, det vil si i forhold til vårt bruk, men lenkene kan også overstyres av brukeren, det vil si slette lenker.

Vi får også muligheten til å importere bokmerker og innstillinger fra en annen nettleser.

I bruk

Chrome 8.0 er fortsatt fryd å surfe med. Den er både rask og minimalistisk. Det vi imidlertid kan sette fingeren på, og som Google dessverre ikke har gjort noe med i versjon 8.0, er muligheten til å justere grensesnittet slik vi ønsker det.

Google insisterer på å organisere bokmerkene annerledes enn mange andre nettlesere. Vi får ikke tilgang til bokmerkene via en meny via toppen eller fra siden, men må aktivere en ekstra verktøylinje for bokmerker for å få enkel tilgang til disse. Dette gjøres via verktøymenyen (Verktøy, Vis alltid bokmerkerad) eller via hurtigtasten CTRL+Shift+B. En ekstra verktøylinje gjør at nettleseren ikke oppleves så minimalistisk lenger. Mangel på mulighet for knapp/menyvalg for enkel tilgang til bokmerker, mener vi illustrerer en viktig begrensning i Chrome, nemlig begrensede muligheter til å justere grensesnittet.

Innebygd PDF-leser

Google Chrome har nå fått innebygd PDF-leser. Vi trenger dermed ikke å laste ned og installere en ekstra programvare for denne oppgaven. Det positive er at leseren er rask og minimalistisk, og lastes omtrent like raskt som en vanlig HTML-nettside – ypperlig for brukere som kun skal lese slike filer.

Brukere som trenger noe mer avansert, må fortsatt laste ned ekstra leser. Den innebygde PDF-leseren har absolutt minimum med funksjoner – den har kun fire kontrollknapper – disse dukker opp under musepeker nederst til høyre i dokumentet. Her har vi to knapper for justering av bredde, og to for å zoome inn og ut. Vi kan også lagre eller skrive ut dokumentet via høyreklikk.

Videre kan vi merke tekst i PDF-dokumentet, for så å kopiere teksten. En annen mulighet er å søke etter den merkede teksten i Google, via høyreklikk.

En av de viktigste funksjonene i denne PDF-leseren ligger under overflaten, nemlig at alle PDF-filer som lastes i nettlesere bli lagt i Chromes sandkasse, noe som innebærer at det skal bli vanskeligere for eventuelle skadelige programmer å få tilgang til resten av systemet.

Faner

Fanefunksjonen i Chrome er fortsatt meget god. Rekkefølgen av faner kan endres, enkeltfaner kan kopieres, og en fane som nylig er blitt lukket, kan gjenopprettes. Videre kan vi dra en fane ut på skrivebordet for å åpne en ny separat side, og denne kjører som en egen prosess.

Enkeltfaner kjøres som egen prosess i Chrome, og en av fordelene med dette er at dersom én fane krasjer vil ikke dette påvirke de andre fanene. Ulempen er at det øker minnebruken, noe som blir ganske tydelig når vi åpner mange faner samtidig – les mer om dette på neste side (test av ytelse).

Autofyll

Dette er en funksjon som husker informasjon som legges i skjemaer på nettsider. Funksjonen er ikke ny i Chrone 8.0, men er nyttig for sitt bruk. Den konfigureres via verktøymenyen (Verktøy, Alternativer, Mine ting, Automatisk utfylling av skjema).

Vi får opp et nytt vindu, og kan trykke på "Legg til adresse"-knappen for å legge inn informasjonen som skal autofylles i skjemaer, eventuelt legge til informasjon om kredittkort.

Temaer

Dette er en funksjon som kan brukes til å endre utseendet til nettleseren. Det vi mener trekker ned denne tjenesten, er at det ikke er noen lenke/knapp i selve nettleseren som gir direktetilgang til temaoversikten, dette må man eventuelt bokmerke selv. Temaer er enkle å installere – det er bare å trykke på "Apply theme/Bruk tema" på nettsiden (tools.google.com/chrome, men vi synes ikke utvalget av temaer og implementeringen er veldig spennende, men det kan være smak og behag. Temaene gjør ikke så veldig stort inntrykk når de er installert – endringen blir kun synlig på en liten stripe på toppen av nettleseren, pluss at temaet dekker hele bakgrunnen når vi åpner en ny fane. For brukere som i utgangspunktet liker minimalistisk utseende, må temaer være lite interessant funksjon.

Utvidelser

Dette er ikke noen ny funksjon, men utvalget av utvidelser er fortsatt noe begrenset sammenlignet eksempelvis med Firefox, men dette er forholdsvis nytt tilbud for Chrome-brukere. Funksjonen er svært enkel å bruke – utvidelsene kan lastes ned fra chrome.google.com/extensions, og vi kan administrere utvidelser via menyvalget Verktøy, Utvidelser.

Synkronisering

Synkronisering er ikke noe nytt i Chrome, men ble forbedret i Chrome 6.0, og den fungerer utmerket. Denne funksjonen kan konfigureres via Verktøyikonet, Alternativer, Mine ting, Synkronisering og Konfigurer synkronisering. Her kan vi logge oss på vår Google-konto, og velge å synkronere alt, eller vi kan velge enkeltvis hva som skal synkroniseres, det vil si autofyll-informasjon, bokmerker, utvidelser, innstillinger og/eller temaer.

Sikkerhet

Chrome tilbyr en rekke sikkerhetsfunksjoner som blant annet en mulighet for blokkering av skadelige nettsider og programmer, beskyttelse mot nettsvindel og inkognitomodus (surfing uten å lagre surfehistorikk).

Det vi imidlertid reagerer litt på er at Google har valgt litt merkelig organisering av innstillingsmulighet under "Alternativer for Google Chrome" vi finner via Verktøy-menyen. Her finner vi kun tre faner: "Generelt, "Mine ting" og "Avansert", men ikke en egen fane for sikkerhet. Vi må lete under de tre fanene får å finne sikkerhetsinnstillinger, noe vi mener ikke er optimalt.

Standarder, ytelse og konklusjon

Standarder og ytelse

Acid-tester

Vi har gjennomført en såkalt Acid-test som har til hensikt å vise hvor godt en nettleser støtter webstandarder. Det finnes flere versjoner av testen, blant annet Acid2 og Acid3. Acid3 er mer krevende enn Acid2.

I Acid2-testen kommer Chrome 8.0 ut med full støtte:

I Acid3-testen ble resultatet også full støtte for Chrome 8.0:

Chrome har altså i alle våre tester klart denne testen perfekt.

HTML5-test

Vi har brukt nettstedet html5test.com for å teste hvor godt flere nettlesere støtter HTML5. For ordens skyld, dette nettstedet tester ikke ut funksjonaliteten til de forskjellige HTML5-egenskapene, men kan brukes som en indikator på hvor god HTML5-støtten er.

300 er maksimum poeng i denne testen.

Resultatet er uten tvil i favør av Chrome.

Ytelse

Vi tester nettleseren med den såkalte Sunspider Javascript Benchmark-testen, og resultatet ble 363 ms, noe som nærmest er det samme som vi registrerte for Chrome 6.0 på samme datamaskin. Vi har testet flere nettlesere for å sammenligne Javascript-ytelsen. For ordens skyld, denne testen er gjennomført på maskin med samme spesifikasjoner. Selve tallene gir i utgangspunktet ingen meningen – testen er først og fremst nyttig til å sammenligne nettlesere, ved bruk under samme forhold.

Resultat av Sunspider Javascript Benchmark i millisekunder:

Den ferskeste Chrome-versjonen er altså ikke blitt noe raskere enn tidligere versjon.

Minnehåndtering

Hver fane i Chrome kjøres som en isolert prosess, noe som skal forhindre at hele nettleseren går ned dersom én fane krasjer.

Vi åpner 5 faner samtidig for å sjekke hvordan dette påvirker minnebruken. Vi sammenligner Firefox og Chrome. Tallene er antall megabyte:

Vi åpner 30 faner samtidig. Tallene er antall megabyte.

Vår konklusjon er at minnehåndteringen i Chrome 8.0 ikke er blitt bedre enn versjon 6.0, faktisk er den dårligere med 5 åpne faner.

Konklusjon

Chrome er uten tvil en nettleser vi liker, selv om enkelte løsninger kan diskuteres. Det som først og fremst står i veien for at nettleseren får vår anbefaling, er mangel på mulighet til å justere grensesnittet.

Chrome 8.0 innebærer ikke de helt store endringene sammenlignet med den siste versjonen vi testet, nemlig Chrome 6.0. Den kanskje viktigste nyheten er innebygd PDF-leser. Vi mener PDF-leseren er god for brukere som ønsker en rask og enkel leser. Er du derimot vant til en mer avansert PDF-leser, må du fortsatt laste ned en ekstern leser.

+ Rask
+ Minimalistisk
+ Meget god fanefunksjon
+ Innebygd synkronisering
+ PDF-leseren er enkel og rask
+ Støtter webstandarder meget godt

- Har fortsatt en bokmerkeløsning vi ikke liker
- Begrensede muligheter til å justere grensesnittet
- Minnehåndtering kunne vært bedre
- PDF-leseren mangler avanserte funksjoner

Les også
Firefox forbi IE
Les også
Holder deg oppdatert
Les også
Opera 11 er en suksess
Les også
Chrome blir lynrask
Les også
Xmarks er reddet
Les også
Bruk Chrome mer effektivt
Les også
Chrome med innebygd PDF-leser
Les også
Chrome får bedre ytelse
annonse