Tek.no

Test Dell Inspiron 14z Ultrabook

Denne får du til under 5000 kroner

Dells Ultrabook kan plukkes opp til en rimelig penge, men holder den helt til mål?

Vegar Jansen, Hardware.no
Vegar Jansen
12 Sept 2012 18:00

Innledning

Vi har fått raske over en og annen ultraportabel den siste tiden, men det er fremdeles en rekke modeller vi ennå ikke har fått lagt våre klamme hender på. En av disse er Inspiron 14z Ultrabook fra Dell. Den skiller seg fra ultrabooker flest ved nettopp å være en 14-tommer, og kommer dessuten med optisk drev. I tillegg finnes den i versjoner med både dedikert og integrert grafikk.

Det betyr naturligvis at også prisen varierer en del. Den begynner på 6490 kroner på Dells nettsider, da med en Intel Core i3-prosessor, 4 GB RAM og 500 GB HDD. Denne har vi sett helt ned til under 5000 kroner. Herfra går det gradvis opp til Core i7, 6 GB minne, 256 GB SSD og AMD Radeon HD 7570M grafikk – til litt over ti tusen kroner. Den rimeligste varianten med dedikert grafikk koster 7990 kroner.

Inspiron 14z Ultrabook er naturligvis utstyrt med den nyeste generasjonen av Intel Core-prosessorer: Ivy Bridge. Det betyr at det er grafikkløsningen HD Graphics 4000 som gjør all jobben på de to rimeligste utgavene av datamaskinen.

Testeksemplar vi fikk tilsendt er priset til 6990 kroner hos Dell, og har kun integrert grafikk.

i likhet med Sony Vaio T13 er Dell Inspiron 14z Ultrabook ganske stor – i det minste til å kalles en ultrabook. Tidligere i år har vi jo testet mindre, tynnere og lettere lekkerbiskener som Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs nye 9-serie.

Nå er det likevel engang slik at Intel, som sitter på Ultrabook-varemerket og således bestemmer kriteriene, har gitt grønt lys for forskjellige krav i forhold til størrelse. 14-tommere og større bærbare får lov til å være tykkere enn 13-tommere og mindre modeller.

Ultrabook-høydekravet for 14-tommere og større er på 2,1 cm på det tykkeste. Ifølge våre målinger rager Inspiron 14z Ultrabook 2,3 cm over bordflaten. Så kommer da selvfølgelig spørsmålet om vi har målt riktig. Vi er heller ikke sikker på om gummiføttene under teller med i tykkelsen. Uansett, dersom denne 14-tommeren faktisk er en skikkelig Ultrabook, er det med et nødskrik.

Rask oppstart er også et krav til Ultrabooker, så derfor har harddisken i denne bærbare fått selskap av en liten SSD. Merk at SSD-en ikke regnes som en separat disk. Fra det vanlige oppsettet har du kun tilgang til én partisjon.

La oss gå tettere innpå Dell Inspiron 14z Ultrabook.

Takk til Dell for lån av datamaskinen.

Les også