Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSound Blaster Wireless

Creative Sound Blaster Wireless

Innledning og specs

Tanken om å overføre lyd trådløst fra datamaskinen til stereoen i stua er langt fra ny. Tilbake i 2007 kikket undertegnede på en slik løsning fra Abit, som benyttet seg av det trådløse nettet til å streame lyden til andre enheter.

Men mange var mye tidligere ute enn Abit med et sånt type produkt også, f.eks. Squeezebox. Fordelen med Abits løsning var imidlertid enkelheten, og ikke minst en overkommelig pris.

Klikk for større bilde

Men også Creative har lenge hatt produkter av denne typen i stallen. I 2004 lanserte selskapet et produkt ved navn Sound Blaster Wireless Music, ikke helt ulikt navnet på dagens testprodukt.

Nå er Creative på banen med et lignende produkt, som bytter ut WLAN til fordel for Bluetooth. Det betyr at du ikke behøver å ha noe trådløst nett for å overføre lyden trådløst.

Sound Blaster Wireless Music System (også kjent som Creative Wireless Receiver) består av en USB-basert sender (dongle) som puttes i datamaskinen og en mottakerdel som plasseres ved den enheten som skal motta lydstrømmen – typisk et stereoanlegg. Denne senderen fungerer som et lydkort, og sender ut alt som produseres av lyd på datamaskinen via Bluetooth-tilkoblingen.

Bluetooth-senderen

Senderen, eller lyddonglen, inneholder en X-Fi-lydkrets, som lar deg skru på X-Fi CMSS-3D X-Fi Crystalizer dersom du skulle ønske det. I tillegg har den linje-/hodetelefonutgang og inngang for mikrofon. Senderen er såpass bred og tykk at den vil okkupere USB-plassen også ved siden av, f.eks. om du plugger den i en bærbar PC.

Mottageren har skuffende nok kun analoge utganger – 3,5 mm minijack og RCA/phono. Til denne prisen hadde vi forventet minst én digitalutgang av et eller annet slag.

Det er mulig å kjøpe flere mottagere separat, og prisen er rundt >700 kroner per stykk. Opp til fire mottagere kan brukes i samme system.

Den medfølgende fjernkontrollen

Med i pakken finner vi også en fjernkontroll, som inneholder mest nødvendige navigeringsknappene, i tillegg til mulighet til å skru av og på de nevnte X-Fi-egenskapene. Pusseklut er også vedlagt i pakken, samt en minijack til RCA-kabel, programvare-CD og installasjonsguide.

Takk til Creative som lånte oss produktet til test.

I bruk

Klikk for større bilde

Installasjonen er svært enkel – faktisk så enkel at selv de med lite teknisk kyndighet burde klare det. Plugg inn USB-senderen, installer programvaren, plugg inn strømmen i mottagerboksen og sett signalkabelen i ønsket inngang på forsterkeren. Vips!

De to enhetene er forhåndsparret, og i vårt tilfelle trengte vi ikke å foreta oss noe annet for å få tilkoblingen opp å kjøre. Skulle det mot formodning ikke virke med en gang, eller om du senere mister forbindelsen, finnes en tilkoblingsknapp på hver av enhetene som gjenoppretter kommunikasjonen.

Se som vi lyser!

Vi forstår ikke helt poenget med å plassere et sterkt, hvitt lys i front av mottagerenheten. Hva er greia med disse lysene elektronikkprodusentene putter på produktene sine? Vennligst i det minste gi oss mulighet for å dimme eller skru av sånt.

Programvaren som medfølger inkluderer et slags konsoll hvor du kan justere en rekke ulike parametre. I tillegg til volum finnes ting som EAX-effekter, equalizer, bass-boost og X-Fi XMSS-3D med tilhørende testmuligheter. Programvaren virker tung og starter svært tregt - faktisk tar det hele 7-8 sekunder fra vi kjører programmet til det er ferdig lastet.

Kontrollpanelet

Verre er det at vi underveis i testperioden har opplevd at programmet har krasjet flere ganger på vår testmaskin med Windows XP SP3.

Oops!

Opp til fire soner er støttet, og du kan velge mellom tre ulike kanaler, eller la systemet velge kanal selv. I vårt tilfelle fungerte sistnevnte helt ypperlig.

Kontroll av soner

Det er mulig å høre lyd på datamaskinen samtidig som lyden overføres via Wireless Music, men du må da benytte linjeutgangen på USB-donglen. Du kan f.eks. ikke sende lyden trådløst mens du hører lyd på maskinen via et annet lydkort, slik du kan med f.eks. Abit Airpace. Merk at denne musikken ikke blir synkronisert – jo lenger unna mottagerenheten står, jo større blir forsinkelsen.

Fjernkontrollen har vi kun fått til å styre volum- og mutefunksjonen med, merkelig nok. Vi har testet i et bredt utvalg av avspillere, men ikke under noen omstendigheter lot det seg fungere å hoppe videre til neste låt.

Lydkvalitet

Vi har ikke en eneste gang under testperioden opplevd at lyden har kuttet ut. Rekkevidden virker også å være god – vi testet inntil ca 20 meter unna gjennom flere trevegger, og overføringen funket da helt fint. I samme testlokale har vi også hatt trådløse telefoner samt to trådløse nett tilgjengelig samtidig, uten at vi har opplevd noen kollisjoner mellom disse.

Bluetooth-standarden har noen tekniske begrensninger, som at den ikke overfører detaljer over 20 000 Hz, og en maksimal båndbredde på 2,1 Mbit/s (Bluetooth 2.0+EDR). Det var sånn sett med en viss spenning vi startet testingen.

Og bare for å avklare det først som sist: Det skal et svært trenet øre og avslørende utstyr til for å høre at produktet forringer lyden på noe vis, sammenlignet med overføring via kabler.

På vårt testanlegg med Onkyo TX-SR607 og Audio Pro Black Diamond v2 synes vi det manglet noe oppløsning og detaljer helt i toppen ved avspilling av høykvalitetsmateriale som tapsfri FLAC, men det er helt marginalt.

Dypt audiofile sjeler med heftig utstyr vil nok helst styre unna produkter som dette, men for veldig mange vil kvaliteten oppleves like god som ved avspilling på PC-en. Eller for ikke å si bedre, da mange har bedre lydanlegg i stua enn på skrivebordet.

Konklusjon

Sound Blaster Wireless kan helt sikkert være til nytte for mange. Det er en kjapp og enkel måte å overføre lyden fra f.eks. Spotify til anlegget i stua eller andre rom. Installasjon og oppsett er svært enkelt og du trenger ikke å ha noe trådløst nettverk fra før for å bruke produktet.

I tillegg inneholder jo pakken faktisk et X-Fi-basert lydkort, som bør være en klar forbedring over mange lydløsninger eksempelvis bærbare PC-er er utstyrt med. Produktet har fungert knirkefritt i testperioden, med dønn stabil overføring av lyd.

Klikk for større bilde

På den negative siden har vi tidvis opplevd krøll med programvaren (kontrollpanelet), selv om dette ikke har gått utover selve streamingen. Vi er slett ikke imponert over denne programvaren – som er tregstartet, tung og feiler fra tid til annen. Heller ikke fikk vi fjernkontrollen å virke helt som forventet – kun volum og mute virket.

Til denne prisen forventer vi også en eller annen form for digitalutgang, selv om analog overføring ikke nødvendigvis er en dårlig ting.

Sound Blaster Wireless er alt i alt en kurant løsning som fungerer som den skal, men om du har trådløst nettverk og et greit lydkort fra bør du også vurdere løsninger i samme gate som Apples Airport Express og Logitechs Squeezebox.

+  Dønn stabil overføring
+  Enkel installsjon
+  Streamer all lyd, inkl. Spotify
+  Flere enheter kan legges til (inntil 4 soner)
+  Inkluderer X-Fi-"lydkort"
+  Krever ikke WLAN

Følg Audiovisuelt på Twitter


-  Tung og ustabil programvare
-  Prisen
-  Kun analoge utganger
-  Begrenset nytte av fjernkontroll
-  Sterkt hvitt lys i front
-  Ingen offisiell Linux-støtte

annonse