Tek.no

Test Sony Vaio T13

Sonys solide ultrabook

Dessverre er ikke alt like moro med Vaio T13.

Vegar Jansen, Hardware.no
Vegar Jansen
5 Sept 2012 10:23
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

[Hardware.no]: Vaio SVT1311V2ES, også bare kjent som Vaio T13, er Sonys første ultrabook-merkede bærbare. Denne 13,3-tommeren virker kanskje ikke like eksklusiv som dyrere konkurrenter i hel metalldrakt, men ved å inkludere materialer som aluminium og magnesium har Sony satt sammen en bærbar datamaskin som både føles og ser solid ut.

Tastaturet i fullstørrelse er kjapt og kontant, men kort vandring gjør at det krever litt tilvenning. Pekeplaten gjør en grei jobb, men kunne godt hatt mer flate i høyderetningen.

Av kontakter har Vaio T det meste på plass. USB 3.0, HDMI, VGA, minnekortleser og gigabit LAN – alt uten å måtte bruke en eneste adapter. Liker du ikke kabler, har den også vanlig 802.11n trådløst nett, Bluetooth og WiDi. Innenfor det sølvgråe eksteriøret finner vi Intels nye Ivy Bridge-plattform. Vårt testeksemplar var bestykket med Core i5-prosessor, 4 GB minne og en hybridløsning med 320 GB HDD + 32 GB SSD. Den kan også bestilles med litt andre spesifikasjoner.

Fem timers batteritid

Vi har heller ikke noe spesielt å utsette på batteritiden. Knappe fem timers kontinuerlig drift på batteristrøm er kanskje ikke det beste vi har sett, men det ligger heller ikke så langt unna snittet for denne typen bærbare.

På papiret betyr dette at Vaio T13, som prismessig ligger på rundt 7000 kroner, kan by på ytelser som nesten tilsvarer dyrere ultrabooker.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Derfor er den billig

Men så var det dette med forskjell på teori og praksis. For når vi går Vaio SVT1311V2ES nærmere i sømmene, forstår vi også plutselig hvorfor den er priset såpass lavt.

Hvis vi skal begynne med det mest åpenbare, så er det nok skjermen. At den er blank er ikke nødvendigvis noe problem i seg selv, men her er dette kombinert med at den også er lyssvak. Det gjør sterke lysskilder til et problem. Videre imponerer den verken med kontrast eller farger, og standardoppløsningen på 1366 x 768 piksler er heller ikke noe å skrive hjem om.

Viftestøy er et annet irritasjonsmoment. Det ene er at vifta spinner opp oftere enn den strengt tatt burde trengt, det andre er at den har en karakter som gjør at du lett legger merke til den. Er du var for slik viftelyd, er ikke dette en maskin du vil jobbe med i de mest rolige omgivelsene.

Til slutt må vi ta med ytelsen. Prosessordelen gjør jobben sin uten å mukke, men når vi ser på grafikken er innsatsen under par. Har du planer om å bruke ultrabooken din også til litt spilling, finnes det altså bedre alternativer der ute.

Lever ikke opp til forventningene

Totalt sett synes vi ikke Sony Vaio SVT1311V2ES lever helt opp til forventningene. Det er en solid bærbar med det meste av tilkoblinger og teknologi på plass. Men den faller gjennom på viktige områder som skjerm, støy og til dels ytelse.

+  Virker solid
+  Grei prosessorytelse


-  Lyssvak, blank og traust skjerm
-  Hyppig og tydelig viftestøy
-  Lavere grafikkytelse enn forventet

Vil du vite mer?
Les hele testen av Sony Vaio T13 på Hardware.no »

Alternativer

Hvis en 13,3-tommers ultrabook er den veien du absolutt vil gå, kan lykken kjøpes for mer penger. I sommer har vi delt ut anbefalingsstempelet til Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie. Hvilken som helst av disse er å foretrekke foran Sony Vaio T13.

Ulempen med disse er at de også koster noen tusenlapper mer enn du må ut med for Sonyen.

Et annet alternativ er å gå den andre veien. Toshiba Satellite Z830 tilhører forrige generasjon av ultrabooker, og det betyr at du i skrivende stund kan få den relativt billig. Den har riktignok litt dårligere prosessorytelse, men veier det opp ved å ha bedre skjerm, lavere vekt, og en skikkelig SSD.

Les også
Zenbook Infinity tåler en real støyt
Les også
HP Envy Spectre XT: Denne vil ikke skremme konkurrentene
Les også
Fujitsu Lifebook UH572: Bærbar, 3G-klar og antirefleksskjerm
Les også
Dell Inspiron 14z Ultrabook: Denne snertne PC-en får du til under 5000 kroner
Les også
Fullverdig PC i et nettbrett
Les også
Nå er det slutt for Netbook-en
Les også
Billig og sprutsikkert brett
Les også
Her er Samsungs Windows 8-maskiner
Les også
Sony slipper Vaio T13
Les også
Acer satser på slanke bærbare
Les også
Her er HPs nye Ultrabooks
Les også
Slik blir Ultrabook i år
Les også
Her er HPs design-Ultrabook
Les også
Større, tynnere og lettere fra Samsung
Les også
Asus Zenbook UX31E: Lekker, lett og leken bærbar PC
annonse