Tek.no

Test Sony DSC-RX10

Her får du nesten alt i ett

RX10 er et helt unikt kompaktkamera.

31 Jan 2014 06:00
annonse

Innledning, batteri og skjerm

Sony har lansert mange spennende modeller de siste to årene, med RX-serien og de speilløse fullformats systemkameraene A7 og A7r som høydepunkter. RX-serien startet sommeren 2012 med RX100, som hadde omtrent tre ganger så stor bildebrikke som de nærmeste konkurrentene og satte en ny standard for bildekvalitet blant de lommevennlige modellene. RX1 kom noen måneder senere med fast 35mm F2.0 og ble første kompaktkameraet med fullformat bildebrikke.

Både RX1 og RX100 ble oppdatert i løpet av 2013. RX1R er en versjon av RX1 uten antialiasfilter, mens RX100 Mk II fikk vippbar skjerm, blitssko, mulighet for bruk av elektronisk søker og ny bildebrikke.

Skjermen kan vippes opp og ned.

Det var åpenbart også plass til en modell mellom RX1 og RX100 og mange lurte på hvordan Sony ville fylle dette hullet. I oktober 2013 kom svaret i form av RX10, som vi tester i denne artikkelen. RX10 er den hittil største RX-modellen, men har likevel mest til felles med RX100 II for begge disse er konstruert rundt samme BSI-bildebrikken på én tommer.

annonse

Mens Sony har prioritert liten størrelse og vekt på RX100/RX100 II, har de prøvd å lage et kamera som kan konkurrere med enkle systemkameraer med RX10. Objektivet kan riktignok ikke byttes, men med en brennvidde tilsvarende 24-200mm på et fullformatskamera dekker det et større zoomområde enn du får med et typisk 3x eller 5x normalzoom på et systemkamera. Objektivet har dessuten fast F2.8 og har dermed bedre lysstyrke enn de rimelige normalzoomene, særlig på full tele.

God byggekvalitet

Med lyssterkt 8x zoomobjektiv, innebygd søker og integrert grep minner RX10 mye om et lite speilreflekskamera eller en av de større superzoomodellene. Vekten på vel 800 gram gjør også at RX10 ikke er så mye lettere å ha med enn en speilrefleks, men zoomområde og lysstyrke er større enn en typisk 3x standardzoom.

Byggekvaliteten virker meget bra og Sony har brukt en kombinasjon av magnesium og et plastmateriale i kameraet. Det er også støv- og spruttettet.

Stativfestet er sentrert både i forhold til bildebrikke og optisk akse, men siden bildebrikken sitter langt bak vil mange hurtigkoblingsplater for stativ stikke ut på baksiden. Det gir både mindre anleggsflate mot kameraet og kan gjøre det vanskelig å få vridd skjermen. Det er kanskje ikke så viktig på denne type kamera, men en ulempe for de som bruker stativ ofte.

annonse

På høyre side er luken for minnekort. RX10 kan bruke både SD/SDHC/SDXC-kort og noen varianter av Sonys egne Memory Stick.

Diagrammet til høyre viser vekt for RX10 og en del konkurrenter. Det er ingenting som matcher spesifikasjonene til RX10 helt, så hva som er de viktigste alternativene avhenger av hvilke egenskaper som prioriteres. For å få innebygd søker og tilsvarende zoomområde må man enten gå ned i størrelse på bildebrikke og se på avanserte kompaktkameraer, eller til systemkameraer med et superzoomobjektiv. Superzoomobjektiv har imidlertid verken 24mm vidvinkel eller like bra lysstyrke.

Solid søker

RX10 har en tretommers LCD-skjerm med vel 1,2 millioner punkter. Sony kaller det en White Magic-skjerm hvor 1/4 av punktene er hvite for å øke lysstyrken, noe som kan gi bedre lysstyrke, eller litt lavere strømforbruk med en viss lysstyrke. Det er mange modeller som bruker denne teknologien og skjermen fungerte bra under de fleste lysforhold. Som normalt for LCD-skjermer blir den blassere og vanskelig å se i veldig sterkt lys.

Formatet på skjermen er 4:3 og med en 3:2 bildebrikke betyr det at søkerbildet ikke fyller hele skjermen. Sony utnytter det til å vise informasjon under søkerbildet.

RX10 har en innebygget elektronisk søker. Denne bruker et OLED-panel med 1,44 millioner punkter og har diopterjustering. Sony oppgir størrelsen til 0,39 tommer, noe som er mer enn de 0,2 tommene som er typisk i superzoommodeller. Sammenlignet med de beste Sony-søkerne som den i A7r er den i RX10 noe mindre og har lavere oppløsning. Som på LCD-skjermen er søkeren høyere enn søkerbildet, og Sony utnytter en stripe over og under søkerbildet til å vise informasjon. Med briller er det vanskelig å se hele søkerbildet uten å bevege øyet, men det er uansett en meget bra søker.

Sony oppgir at skjerm og søker skal ha 100 prosent dekning. I praksis var det et lite avvik, men ikke så mye at det har noen betydning for vanlig bruk

Det er en sensor ved siden av søkeren som flytter søkerbildet når den detekterer at øyet nærmer seg søkeren - eller når en hånd kommer i nærheten. Som alle slike sensorer fungerer den ikke alltid perfekt. Automatikken kan overstyres, men vi skulle gjerne sett en dedikert knapp for dette.

Må lades i kameraet

RX10 kommer med et oppladbart Li-Ion batteri og en USB-lader, noe som betyr at batteriet må lades i kameraet. Fordelene er en ganske liten og lett lader og mulighet for å lade fra USB-porten på en PC. Ulempen er at et ekstra batteri ikke kan lades mens kameraet er i bruk. Sony leverer forøvrig både ekstern lader og batterieliminator som ekstrautstyr.

Batterikapasiteten er oppgitt til 420 bilder per ladning og det er ganske bra i forhold til mange av konkurrentene, men mange speilreflekser har vesentlig bedre kapasitet.

Les også