Tek.no

Test HP Elite X3

Dette er den best utstyrte Windows-mobilen så langt

Men likevel føles det som om Windows på mobilen tar et skritt tilbake i ytelse.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
13 Nov 2016 06:00

Sammendrag

Vi skjemmes ikke bort med nye Windows-telefoner om dagen. Det begynner å bli lenge siden Microsofts egne Lumia 950-modeller kom, men HPs Elite X3 er endelig på vei ut i markedet, og den heftige Windows-telefonen er for tiden på besøk hos oss. Er den noe tess?

Aller først er det greit å påpeke at dette er en stor mobil. Skjermen er hele seks tommer. Men selv om HP mener at størrelsen er perfekt fordi det er den den er akkurat stor nok til å bli brukt som nettbrett, uten å være altfor stor til å bli brukt som mobil, er det ingen tvil om at Elite X3 er og blir for stor for mange hender.

Passer ikke for alle

Dette er ikke en telefon som passer alle. Men kanskje er den perfekt for deg som har store hender, eller har vendt deg til å håndtere store telefoner?

Telefonen skal tåle masse, og er både tett og ekstra sikret mot knall og fall. Å slippe den i bakken, eller å bade med den, er nok en dårlig idé, men skulle den gå i bakken eller bli sølt på er det mindre sjanse for at den vil dø på seg.

Designmessig er dette en relativt stilren telefon som føles velbygget. Jeg er vanligvis stor tilhenger av å ha fingerleseren på baksiden, slik Elite X3 har, men telefonen blir rett og slett litt i største laget til at fingeren min naturlig treffer leseren. I tillegg opplever jeg dette som en relativt dårlig fingerleser. Den responderer ikke alltid, og for at den skal reagere må man trykke fingeren ganske hardt nedpå, slik at man også berører ringen rundt. Den er i romsligste laget for en pekefingertupp.

Vårt testprodukt ble levert i en diger eske. Se unboxing på side 2 »

Ikke så rask som innmaten skulle tilsi

For en så stor telefon som Elite X3 er blir fingerleseren litt vanskelig å håndtere når den er på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For deg som ikke er så begeistret for fingeridentifikasjon kan telefonen også gjenkjenne øynene dine, men akkurat som for fingerløsningen går dette såpass tregt at det oppleves som lite effektivt. Den aller raskeste måten å låse opp Elite X3 på er ved hjelp av firesifret PIN-kode. Og da vet jeg ikke lenger helt hvor stort poeng det er i de biometriske løsningene. Fra en finger blir gjenkjent kan det gå to til fire sekunder før hjemmeskjermen åpenbarer seg.

Fra de første Windows Phone 7-telefonene og frem til i dag har operativsystemet vært viktigste årsak til at selv grisebillige telefoner har vært raske og forholdsvis gode å bruke. Android-plattformen har ikke vært i nærheten av like smidig på en del av den samme maskinvaren som Windows har håndtert godt de siste årene.

Dermed er det overraskende at Windows-telefonen med de heftigste spesifikasjonene av alle, så langt, ikke oppleves som spesielt rask i bruk. Den er som regel ikke treg på en måte som tillater deg å koke kaffe mellom slagene, men overraskende ofte tar animasjoner og menyhopp påfallende lang tid. Flere ganger i testperioden har jeg forsøkt å klikke meg inn på menyvalg i innstillingsmenyen uten at det har skjedd noe. Var ikke den klikkbar likevel? Jeg prøver et par ganger til, og plutselig spretter menyen jeg skal ha opp.

Sveipetrøbbel

Hjemmeskjermen i Windows 10 på telefoner er ganske grei å bruke, men de aktive flisene som skal gi informasjon er ikke alltid så gode. Facebook-flisen har varslet om fire uleste varslinger i nesten hele testperioden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I tillegg har Windows på telefon et par nykker som er til å leve med i utgangspunktet, men som kombinert med treghetene gir et inntrykk av et produkt som ikke er helt klokkerent.

Operativsystemet er til tider mer basert på sveip enn på rene trykk. Det gjelder både selve menyene og nettleseren Edge. Man kan som regel sveipe både opp eller ned, og til høyre eller venstre. Men man kan naturligvis ikke sveipe diagonalt. Dermed låser både Edge og menyene seg i den retningen de først tror du vil sveipe.

Som regel er ikke dette noe problem, men på en stor enhet som Elite X3 som man gjerne prøver å bruke mens man er på farten hender det seg man trykker litt upresist på skjermen, og det resulterer i flere forsøk på å komme seg inn i riktig del av menyene. Av og til har jeg endt opp med å sveipe tilbake til forrige nettside i historikken, fremfor å bla nedover på nettsiden jeg leste.

Les mer om dette relativt store irritasjonsmomentet »

Du vet kanskje om det, dersom du vurderer en Windows-telefon i dag, men apputvalget her er fortsatt langt mer begrenset enn det du støter på på de andre mobilplattformene.

Kan nesten brukes som PC

En Elite X3 i fri Continuum-utfoldelse med tastatur og mus koblet til. Løsningen fungerer noenlunde greit, men helt på nivå med vanlige PC-er er den ikke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er veldig viktig å understreke at selv om jeg har noen innvendinger til Elite X3, er de mange av dem basert på relativt høye forventninger fra tidligere Windows-enheter. Dette er ingen dårlig telefon, men når ytelsen fra telefoner til 1000-1500 kroner historisk har vært så god, er det litt nedslående at en telefon til 7000 kroner ikke oppleves som så veldig mye bedre i praksis.

Den oppgraderte ytelsen under panseret gjør jo at ting som Continuum-løsningen der du kan bruke mobilen omtrent som en PC blir smidigere og raskere, men som mobil blir den for treg. I tillegg er seks tommer i største laget for folk flest, der mange synes også de mange 5,5-tommerne blir for store.

Et kraftig batteri er også bygget inn her, uten at batteritiden oppleves som påfallende god. Som flere av de tidligere Windows-toppmodellene har imidlertid Elite X3 et svært godt kamera. Her har jeg ingen innvendinger mot denne telefonen, som treffer godt på fokus, skarphet og farger mesteparten av tiden, til tross for at den mangler de mange ekstrasensorene som andre mobilkamera bruker for å avhjelpe kvaliteten i dag.

På siste side går vi i dybden på Continuum med HP Elite X3 » »

Trenger du alle funksjonene?

Alt i alt er Elite X3 en pakke som er verdt å vurdere for deg som ønsker en mobil som kan fungere som en enkel PC ved siden av, eller har bedriftsrelaterte behov som ikke dekkes av andre telefoner.

For resten av oss finnes det rimeligere Windows-telefoner som gjør en vel så god jobb, og til en pris på rundt 8000 kroner får du også meget gode telefoner med både iOS og Android. Det er et hardt marked Elite X3 skal inn i, og den når dessverre ikke helt opp.

Anbefalte alternativer til HP Elite X3

HP Elite X3
6
Helt greit

HP Elite X3

sitat"HP Elite X3 er en flott telefon, men programvaren henger ikke helt med."
 • Krysse av
  Kan brukes som en slags PC
 • Krysse av
  Meget god skjerm
 • Krysse av
  Tar flotte bilder
 • Krysse av
  Øyegjenkjenning og fingeravtrykk
 • Krysse av
  Knall som konferansetelefon
 • Krysse av
  Kraftig innmat
 • Krysse av
  Minnekortplass og mye innebygget lagring
 • Krysse av
  Sikret mot støt og vann
 • Bytt
  Oppleves tidvis som tregere enn tidligere Windows-flaggskip
 • Bytt
  Kranglete fingerleser, lite optimal øyegjenkjenning
 • Bytt
  En del bugs
 • Bytt
  Fingerleseren er ikke optimalt plassert på en så stor telefon
 • Bytt
  Apputvalget er fortsatt dårlig
 • Bytt
  Windows Store er norsk, engelsk, kinesisk og arabisk om hverandre
 • Bytt
  Ikke helt greit å vite om apper virker både på liten og stor skjerm

Les også