På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Den nye kongen av støydemping
Boses nye hodesett er en drøm for deg som reiser mye.
Innhold
Her er de nye øreklokkene
Oppdatert 22.8.2016: Etter at vi gjorde testen, har vi blitt gjort oppmerksomme på at det har vært en del problemer med byggekvaliteten på enkelte Bose QC-25-hodetelefoner. Bose har innrømmet at det har vært problemer, som skal være rettet opp i nyere produkter. Du kan lese mer om dette her: – Innrømmer problemer med Bose-hodetelefoner »
Her i redaksjonen er vi stadig på reisefot rundt om i verden for å se og videreformidle nye produkter til dere lesere. Det betyr i praksis mange timer på farten, være seg på toget, buss eller fly. For å gjøre disse turene så behagelige som mulig, er Boses aktive støydempede QuietComfort 15 en fast kompanjong på tur.
Selv om QC15 nå er på sitt femte år i produksjon, er de fortsatt et av de beste alternativene til å lukke omverden ute – selv om lydkvaliteten nødvendigvis ikke er den aller beste.
For kort tid siden slapp Bose sin arvtager til denne modellen, Bose QuietComfort 25, som skal ta over stafettpinnen etter QC15. Selskapet selv hevder at det nye hodesettet er bedre på alle områder, en påstand vi nå skal se nærmere på. I testen har QC25 vært med oss på alt fra byggeplasser til en flytur hjem fra Apples kontorer i Cupertino – for å se om de bør erstatte våre QC15 som turkamerat.
Har en bedre kvalitetsfølelse
Utseendemessig er det en del som skiller QC25 fra QC15, selv om nykommeren har mange av de samme grunntrekkene fra sin forgjenger å vise til.
QC25s bøyle er blitt smalere på toppen, men denne bredden bevares ned langs sidene, slik at den er noe tykkere ned mot klokkene enn QC15. Den viktigste endringen er etter vår mening at bøylen til QC25 ikke stikker så langt ut sidene av hodet, samtidig som den er en del stivere på midten. Det gjør at QC25 sitter tettere på hodet ditt, og med det gir en mer kompakt følelse.
I kjent stil kan du ha på dette hodesettet i flere timer uten å merke noe ubehag i form av at øreklokkene presser mot hodet eller ørene. Samtidig er polstringen i bøylen forandre til det bedret etter vår mening, som nå er hakket mer komfortabel å ha på seg. Dog er den laget av stoff, som fort kan bli møkkete over tid, selv om den fortsatt ser ut som ny etter noen dager med intens testing fra vår side.
Mye av grunnen til at QC25 er komfortable å ha på seg er at de bruker de samme, myke putene som QC15 har. Putene er laget i et slags syntetisk skinn som er meget fleksibelt, samtidig som det er behagelig mot hud og hår.
Ser vi nærmere på selve øreklokkene har de gjennomgått en ørliten slankeprosess, der selve tykkelsen er minsket marginalt i tykkelse. Samtidig er det en del detaljer som er forandret, hvor QC15 på sin side har en markant, krommet sirkel som en del av designen, er overflaten på QC25 helt slett. Det er kun en utstående Bose-logo som pryder overflaten utenom den matte plast.
Selv om QC25 består av mye plast er det ikke noe som slår oss når det kommer til kvaliteten vi opplever. Hodesettet virker gjennomført og gir fra seg et god inntrykk når du holder dem i hånden. De er mer kompakte og har ikke den samme slingrende tendensen som QC15 har. Her har Bose tydelig lagt seg i selene for å stramme opp overgangen mellom bevegelige deler – spesielt reguleringen av selve bøylen.
Også oppbevaringsetuiet har fått seg en overhaling. Den er blitt helt rektangulært utformet, og er mindre enn det som følger med QC15. Stoffet er også byttet ut med en syntetisk skinnimitasjon, en liten detalj som får etuiet til å føles mer robust og eksklusivt ut.
Kan brukes uten batteri
Ved flere tilfeller har vi brent oss på at vi har glemt å slå av QC15 før vi legger de fra oss i etuiet. Få ting er mer irriterende enn når du har satt deg på flyet, klar for noen timers tur over dammen, for å så oppdage at du ikke har batteri.
Med Bose QuietComfort 25 kan du bruke hodesettet selv om batteriet skulle være flatt. Dog vil ikke den aktive støydempingen fungere, men likevel er det bedre enn å sitte på flyet uten noe lyd i det hele tatt. Lydkvaliteten blir heller ikke like god uten batteri, noe vi kommer nærmere tilbake til.
På siden av den høyre øreklokken finner du strømbryteren, som har fått en liten hendig finesse. På QC15 har du lyset som indikerer hvorvidt hodesettet står på eller ikke over selve bryteren, mens på QC25 er lyset på selve bryteren. Med fullt batteri holder hodesettet rundt 35 timer, samt at lyset begynner å blinke når du har omlag syv timer igjen med strøm. Likevel hadde det vært hendig med en slags automatisk funksjon som slo av hodesettet dersom det var påskrudd over en viss tidsperiode uten å bli brukt.
Burde kostet på seg blåtann
Bose QC15 leveres per i dag som to utgaver, der forskjellen er om ledning er med eller uten en fjernkontroll med mikrofon for bruk mot mobiltelefoner. Når det kommer til QC25 har du ikke noe valgmulighet, her kommer ledningen ferdig med kontrollen være seg du vil eller ikke. Likevel er det en annen liten detalj som er viktig å merke seg. QC15 har en proprietær tilkobling av ledningen, mens på QC25 er det en helt vanlig 2,5 millimeter jackinngang, slik at det prinsippet burde gå greit å skifte ut ledningen uten å måtte kjøpe en original variant.
Når det er sagt så er kabelen som følger med god, hvor den er markant tykkere enn kabelen til QC15. Den nye kabelen er også nokså stiv og har et gummiert belegg som gjør at den ikke floker seg lett når du pakker den ned. Likevel er det såpass mye friksjon i belegget som gjør at ledningen ved enkelte tilfeller henger seg litt fast i andre underlag, som for eksempel jakken din når du trer ledningen innvendig for å skjule den.
Kontrollen som sitter på ledningen sitter forholdsvis nærme hodesettet, så den er enkel å få tak i, og gjemmer seg ikke under jakken selv om du setter deg ned. Det finnes tre knapper som lar deg styre ulike funksjoner på mobiltelefonen, hvor det er iOS-enheter som har den beste støtten. Det betyr i praksis at QC25 fungerer aller best for iPhone og iPad. Et pluss er at kabelen ikke lager noe støy i hodesettet når du beveger deg. På enkelte hodetelefoner blir støyen fra kabelen et uønsket moment, med dette er altså ikke noe problem med QC25.
Det vi savner med QC25 er at det ikke har støtte for blåtann. Det ville vært behagelig å sluppet kabelen i en del sammenhenger. For eksempel ender vi ofte opp med å legge avspilleren i stolryggen på flyet, og det å ikke ha en kabel i veien da hadde vært topp. Det hadde nok medført litt tyngre vekt på hodesettet, men det er noe vi fint kunne levd med. I verste fall kunne det eventuelt vært to modeller, en med og en uten blåtann.
Bose QuietComfort 25 er den nye kongen på haugen av aktive støydempede hodetelefoner
Fordeler
- +Meget god støydemping
- +Meget behagelige å ha på seg over tid
- +Flott design
- +Mer ettersittende enn QC15
- +Kompakt reise-etui
- +Fungerer godt sammen med iOS-produkter
- +Bedre bassgjengivelse enn QC15
- +Kan brukes uten batteri
Ting å tenke på
- —Burde hatt blåtann
- —Lekker lyd til omgivelsene ved høyt volum
- —Deler av lydbildet blir fort litt masete. Spesielt vokal
- —Burde fungert bedre med Android-modeller
Forsatt konge på støyreduksjon
Lydkvaliteten har blitt bedre
Med et godt inntrykk av design og byggekvalitet tar vi fatt på lydkvaliteten. Dette er en av punktene hvor forgjenger Bose QuietComfort 15 ikke glitrer, men likevel låter det helt greit til prisen. Bose selv har gått ut og sagt at de mener alt ved QC25, inkludert lydkvaliteten har blitt forbedret – noe vi til dels kan si oss enige i.
QC25 er mer presis i klangen, hvor spesielt bassen er strammere i takten, og mer markant enn hva tilfelle er med QC15. Spesielt gjør de opplevelsen bedre når du hører på rock, der trommene blomstrer mer i form av kraft og presisjon. Dog må vi presisere at denne stramheten går over til å bli langt tammere om du slår av den aktive støyreduksjonen.
Lydbildet er mer fremtredende i mellomtonen når du har på støyreduksjonen, og vi synes ved flere tilfeller at den kan bli for dominerende i øvre delen av skalaen. Resultatet er at spesielt stemmer kan oppleves som litt vel skarpe og masete. Uten støyreduksjonen koblet til blir spesielt mellomtonen langt mer ullen, og vokalen i musikken blir mer mumlende.
Diskanten på sin side er nokså lik på både QC25 og QC15. Gjennom ulike låter klarer QC25 seg godt og er aldri på noe tidspunkt skarp eller ubehagelig å høre på. Slår vi av støyreduksjonen blir diskanten langt mer fraværende, og det er helt åpenbart at det er en «nødløsning» å bruke hodesettet uten støyreduksjonen på. Uten denne funksjonen blir alt langt mer livløst, og vil etter vår mening kun være noe vi bruker der vi sitter på flyet uten et ekstra batteri tilgjengelig.
Generelt får du en kraftigere og mer fremtredende bass med QC25, samt at mellomtonen fremhever vokalen litt vel tydelig etter vår smak. Ellers er ikke forskjellen veldig stor mellom QC15 og QC25.
Ikke spill for høyt
Som vi snart kommer til så er QC-serien til Bose kjent for å være gode til å sperre uønskede lyder ute. Men, QC25 er på lik linje med QC15 ikke like god til det motsatte – nemlig stoppe musikken din fra å spre seg til nabopassasjeren på bussen hjem fra jobb.
Skrur vi opp volumet til et nivå der vi føler at vi holder oss godt innenfor det som er normalt, kan vi allerede her høre musikken som spilles om vi sitter nærme. Skrur vi litt mer på volumet så blir det straks tydeligere når du beveger deg opp mot et høyt volum.
Spiller du for eksempel på full spiker med mobiltelefonen din, vil personen som sitter ved siden av deg høre hva du hører på. Det er langt i fra like ille som om du bruker et par Koss Porta Pro på full pupp, men likevel nok til at noen kan høre deg på vei hjem fra jobb.
Helt overlegen på støydemping
Bose QC15 er først og fremst kjent for sin gode aktive støydemping. Likevel er det et par ting som har plaget oss med hodesettet. Det er nemlig slik at når du slår på støydempingen så føler man et visst «sug» i hodet, akkurat som det trykker mot ørene dine. Dette fenomenet har vært spesielt ille om du sitter i et rom som er nokså stille, mens på flyturer har det ikke i samme grad hvert et problem.
Med QC25 er denne følelsen omtrent borte. Vi har prøvd støydempingen i alt fra bibliotek til byggeplasser, og problemet med at du får en trykkende følelse av funksjonen har aldri meldt sin ankomst. Hvilket i vår bok er en stor forbedring fra QC15.
Første stoppested for vår utprøving av QC25s aktive støydemping blir det lokale biblioteket i hjemtraktene hos undertegnede. Her er det sjelden mye støy som trengs å filtreres ut, så først og fremst er det for å sjekke om den trykkende følelsen fortsatt er det. Utenom at støydempingen virker mindre slitsom over tid, er det også imponerende å høre hvor godt den tar vekk lyder som du i utgangspunktet ikke tenker over før du setter på deg hodetelefonene. For første gang tenker vi over hvor mye ventilasjonsanlegget egentlig støyer. Samtidig har QC25 en fascinerende måte å slippe igjennom stemmer på. De høres riktignok ut som stemmer som ville glidd rett inn i en Donald-film, altså er det mye av de lave frekvensene i stemmen som blir tatt vekk. Noe mer enn hva tilfelle er med QC15.
Forrige uke var vi tilstede under Apples lansering av blant annet iPhone 6. På turen hjem plukket vi frem QC25 for å se om Boses store styrke, flyturer, fortsatt var et scenario den takler godt. Det gjør den. Det er lite som er mer tilfredsstillende enn å lene seg godt tilbake i setet og vippe bryteren over på aktiv støyreduksjon. Resultatet er at du blir «alene» i flyet, der motordur og andre konstante lyder for det meste forsvinner. Det eneste som bryter idyllen er «Donald-stemmer» i det fjerne sammen med andre høyfrekvente lyder som ikke er konstante, men med litt musikk på blir disse fort overdøvet.
Likevel er det grenser for hvor magiske QC25 kan være når det kommer til å stenge verden ute for deg. Vi tok derfor turen innom en anleggsplass i full sving, der det stod gravmaskiner og andre maskiner i full fres for å få sammen et nytt byggeprosjekt. Lokasjonen var riktignok sperret av for uvedkommende som oss, men flere av maskinene stod plassert på «skuddhold» rett på innsiden av gjerdene som skilte oss. Med den aktive støydempingen på fjernes mye av det som er konstant støy, altså motordur og andre gnagende lyder. Vi nærmer oss en pigghammer som klemmer løs på fjell. Med støydempingen på er det fortsatt fullt mulig å høre at pigghammeren går, men det er ikke på langt nær like ille som før vi tok på oss hodesettet.
Alt i alt er den store forskjellen mellom støydempingen på QC15 og QC25, at den nye modellen ikke gir deg samme «trykkende» følelse. Samtidig klarer QC25 å ta vekk noe mer av lydene som ikke er konstante.
Bose QuietComfort 25 er den nye kongen på haugen av aktive støydempede hodetelefoner
Fordeler
- +Meget god støydemping
- +Meget behagelige å ha på seg over tid
- +Flott design
- +Mer ettersittende enn QC15
- +Kompakt reise-etui
- +Fungerer godt sammen med iOS-produkter
- +Bedre bassgjengivelse enn QC15
- +Kan brukes uten batteri
Ting å tenke på
- —Burde hatt blåtann
- —Lekker lyd til omgivelsene ved høyt volum
- —Deler av lydbildet blir fort litt masete. Spesielt vokal
- —Burde fungert bedre med Android-modeller
Konklusjon
Konklusjon – fortsetter som kongen på haugen
For oss har Bose QuietComfort 15 vært en avgjørende kompanjong på vei til ulike pressekonferanser. Det første spørsmålet som dukket opp når vi fikk vite at det var en oppfølger på vei, i form av Bose QuietComfort 25, var om vi skulle oppgradere til disse på bekostning av vår trofaste følgesvenn QC15. Etter å ha testet QC25 de siste dagene er svaret ja.
Bose har gjort en rekke forandringer på sitt nye hodesett, noe som vel burde forventes ettersom det er fem år siden de lanserte dagens støydempende modell. Ser vi på helheten er det lite tvil om at dette er hodesettet for deg som er mye på farten. Blant annet har resie-etuiet til hodetelefonene blitt mer kompakt og plasseringsvennlig.
QC25 har etter vår mening blitt langt bedre når det kommer til design, ved at hele hodesettet har blitt mer kompakt og sitter tettere til hodet, uten at det går ut over komforten. Det er nemlig en ting Bose er mestre på. Du kan bruke klokkene over lange perioder uten at de blir slitsomme å ha på seg.
Samtidig er støydempingen imponerende god. Det er den også på QC15, men forskjellen er at nye QC25 ikke gir deg en like trykkende følelse når du har på klokkene i stille omgivelser, og med det egner seg bedre til flere situasjoner. På flyet viser hodesettet seg fra sin alle beste side, hvor motordur og andre kontinuerlige lyder temmes, noe som gjør reisen langt mer behagelig. Med andre ord er Bose fortsatt kongen når det kommer til aktiv støydemping etter vår mening.
Likevel er lydkvaliteten også en avgjørende faktor for totalinntrykket. Dagens QC15 er ikke blant de aller beste hodesettene du får i prisklassen rundt 2000 kroner. Her tar Bose et steg i riktig retning, ved at lydbildet på QC25 fremstår litt mer presist, der spesielt bassen gjør mer ut av seg.
Samtidig er vi ikke helt sikker på om vi like at stemmene er så fremtredende som de er med QC25. Noen ganger opplever vi at det kan bli litt i overkant mye fokus på dette området, og at vokalen ofte blir litt masete. Ser vi kun på lydkvaliteten alene er den ikke sjokkerende mye bedre enn QC15, men litt mer presis og kraftfull bass gjør at vi likevel foretrekker QC25.
Alt i alt sitter vi igjen med en til dels delt konklusjon når det gjelder Bose QuietComfort 25. Er lydkvaliteten alene det aller viktigste, finnes det bedre alternativer på markedet til 2500 kroner. Er du dog på jakt etter aktiv støydemping i tillegg til en god lydopplevelse er det ingen tvil; Bose er med QuietComfort 25 fortsatt kongen på haugen når det kommer til totalpakken, og fortjener med det et Anbefalt-stempel av oss.
Oppdatert 22.8.2016: Etter at vi gjorde testen, har vi blitt gjort oppmerksomme på at det har vært en del problemer med byggekvaliteten på enkelte Bose QC-25-hodetelefoner. Bose har innrømmet at det har vært problemer, som skal være rettet opp i nyere produkter. Du kan lese mer om dette her: – Innrømmer problemer med Bose-hodetelefoner »
Bose QuietComfort 25 er den nye kongen på haugen av aktive støydempede hodetelefoner
Fordeler
- +Meget god støydemping
- +Meget behagelige å ha på seg over tid
- +Flott design
- +Mer ettersittende enn QC15
- +Kompakt reise-etui
- +Fungerer godt sammen med iOS-produkter
- +Bedre bassgjengivelse enn QC15
- +Kan brukes uten batteri
Ting å tenke på
- —Burde hatt blåtann
- —Lekker lyd til omgivelsene ved høyt volum
- —Deler av lydbildet blir fort litt masete. Spesielt vokal
- —Burde fungert bedre med Android-modeller