Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestChromecast

– Nye Chromecast kan redde TV-en din

Googles nye strømmedings stikker ikke lenger ut som en snubletråd.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon og design

Chromecast er kanskje Googles mest vellykkede enkeltstående dings. Den lille strømmepinnen er slett ikke feilfri, men den er svært billig å kjøpe sett opp mot mulighetene den gir, og det tok ikke lang tid etter lanseringen før «alle» hadde en. Forleden slapp Google en ny utgave av den lille og nyttige dingsen, men hva er egentlig nytt, og bør du oppgradere?

Aller først til det mest åpenbare. Den fysiske designen er helt endret. Det som før var en omlag ti centimeter lang pinne med HDMI-kontakt og MicroUSB i hver sin ende, har blitt en liten rund puck med en veldig kort HDMI-kabel som stikker ut, og fortsatt inngang for strøm via MicroUSB.

Kan redde TV-en din

Design handler ofte om estetikk, og om hva som er pent eller ikke. Det er nok mange meninger om den nye designen, men ser vi på det rent praktiske er faktisk dette en oppgradering som kan berge både selve Chromecasten og potensielt TV-skjermen din.

Mange av oss har brukket av en USB-penn, og de heldige blant oss har nok også trukket ett eller flere lettelsens sukk etter å ha oppdaget at selve USB-porten fortsatt virket. Slik kan det være med pinner som dyttes inn i HDMI-kontakten også. Skulle man være så uheldig å komme borti den, kan den fungere som en brekkstang på kontakten den sitter i.

Med den nye Chromecast-modellen har du kun selve håndtaket på kontakten som stikker litt ut av HDMI-kontakten på den dyre TV-en eller skjermen din. Selve Chromecasten dingler løst under, og kommer du borti den er det sannsynligvis ingen skade skjedd.

At Chromecast nå sitter fast med en myk kabel gjør det langt mindre sannsynlig at du kvester HDMI-inngangene i TV-en enn om det var en fast pinne som var koblet til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Enklere å bruke med vegghengte skjermer

Dette handler heller ikke bare om uhell og trygghet for TV-skjermen. Tross alt har mange skjermene sine satt opp på en sånn måte at man ikke ferdes bak dem uansett. Men en annen fordel er at dingsen krever betydelig mindre plass bak en HDMI-kontakt, slik at det kan bli lettere å bruke den med skjermer som henger på vegg.

Det skal sies at det fulgte med en stutt liten HDMI-kabel med den opprinnelige Chromecast-modellen, men den var forholdsvis stiv, og hele pakken ble dessuten ganske stor til sammen. Nye Chromecast har altså alt bygget inn i én nett liten enhet, og skulle du ønske å ta den med deg har den innebygget magnetfeste for HDMI-kontakten. Disse oppgraderingene kan bety mye, men ble faktisk ikke ofret noe særlig tid under lanseringen.

Google Chromecast 2
8
Meget bra
8
Meget bra
sitatChromecast er en av de rimeligste måtene å oppgradere en dum TV på

Fordeler

  • +
    Ekstremt mye funksjonalitet for pengene
  • +
    Lett å bruke når den virker
  • +
    Støtte for vesentlig raskere nett
  • +
    Langt mer fornuftig utforming
  • +
    Raskere enn forrige generasjon
  • +
    Bedre på skjermspeiling
  • +
    Spotify-støtte

Ting å tenke på

  • Kan være kresen på nettverkstilkobling
  • Få av de nye funksjonene er tilgjengelige
  • Dyrere enn forrige generasjon
  • Litt ustabil Chromecast-app
annonse
Google Chromecast (2nd Generation)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Oppsett, bruk og konklusjon

Der den forrige modellen av og til bød på problemer med tilkobling til rutere, og om den ikke gjorde det hadde den uansett hverken nyeste standard Wi-Fi eller 5 GHz-båndet å hjelpe seg med. Nå er i utgangspunktet hastigheten god nok i forrige generasjon Wi-Fi, men at den nye AC-utgaven tilbyr høyere hastigheter, betyr også at signalkvaliteten kan være vesentlig dårligere før hastigheten blir for lav.

Tre innebygde antenner i nye Chromecast, samt støtte for 5 GHz-båndet hjelper også. 5 GHz har i utgangspunktet kortere rekkevidde enn det ordinære Wi-Fi-båndet (2,4 GHz), og sliter for eksempel mer med vegger og andre hindringer. Men bor du i blokk og er den lykkelige eier av én av 40 Wi-Fi-rutere innenfor samme dekningsområde, kan det fort tenkes at 5 GHz-båndet i praksis gir det bedre rekkevidde.

Akkurat dette er det vanskelig å få testet uten å ha tilgang på mange forskjellige rutere, og vanskelige omgivelser. Førsteinntrykket er imidlertid at nye Chromecast ikke er mindre kresen enn den forrige.

Mye kluss med første oppsett

Det sitter en magnet i HDMI-pluggen, som gjør at Chromecast enkelt kan foldes sammen og tas med. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For å gjøre en flere timer lang historie kort, måtte vi gjennom tre forskjellige rutere for å få alt til å virke etter planen. Det virker som om Chromecast har store problemer med å koble til igjen dersom den mister tilkoblingen et kort øyeblikk, noe som typisk skjer idet man velger en annen inngang på skjermen eller forsterkeren enhetene er koblet til. Årsaken er sannsynligvis at de utveksler en hel del informasjon via HDMI-kontakten, og et tilkoblingsbytte kan føre til en restart, eller at enhetene går ned i dvale.

Siden testenhetene våre ble utlevert ved lansering i London var det også britiske strømforsyninger med. Etter at vi endelig fikk strømmedingsene til å virke etter planen måtte vi også bytte strømforsyning et par ganger, ettersom de første vi forsøkte ga problemer med lyden, og tilsynelatende ikke drev Chromecast på en fornuftig måte.

Grå hår jobbet med å presse seg gjennom pannebrasken, som hestehov gjennom asfalt. Men lynrask innhenting av en toppspesifisert Linksys-ruter gjorde slutt på mesteparten av problemene. Det skal sies at det er vanskelig å trekke konklusjoner ut fra dette alene. Vi kan ha hatt maks uflaks med utstyret vi koblet til.

Også den gamle Chromecasten er oppdatert

Den gamle Chromecast-modellen har fått mange av de nye funksjonene. Dermed er det ikke sikkert du får så veldig mye igjen for å bytte den ut. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det var mange nyheter i Googles presentasjon av de nye dingsene, men flere av dem behøver ikke den nye modellen for å fungere. For eksempel er den helt nye Spotify-støtten på vei også til eldre Chromecast-modeller. Foreløpig har ikke vår testplugg fått oppdateringen, så vi har bare fått prøvekjørt løsningen på de nye modellene.

Spotify er svært enkelt å ta i bruk sammen med Chromecast. Mottakerne dukker opp i en liste sammen med eventuelle andre dingser du måtte ha. Oppdagingen av dingser er ikke alltid like god, så det er ikke alltid alle enhetene i nettverket kommer opp umiddelbart. Vi får uansett kontakt etter å ha latt telefonen søke litt.

Presentasjonen på skjerm er lekker, med visning av albumgrafikk på rad og rekke for gjeldende spilleliste.

Google varslet dessuten at Chromecast Audio gjennom oppdateringer vil få støtte for flere samtidige mottakere, slik at du kan lage en enkel og rimelig multiromsløsning der samme musikk spiller flere steder. I tillegg skal det bli mulig å styre spillelisten fra flere samtidige telefoner og Spotify-konti. Det ser foreløpig ikke ut til å være mulig.

Vi har også testet Chromecast Audio — en mottaker bare for lyd »

Ellers har det kommet til støtte for bruk av Chromecast med strømmetjenesten HBO Nordic. Fra før står både Viaplay og Netflix på listen over tjenester som fungerer med Chromecast.

HBO Nordic fungerer godt, og er forholdsvis raskt i gang med avspillingen. En av nyhetene Google viste frem var at Chromecast fremover skal bli enda raskere, ved å først forhåndslaste riktig applikasjon, og dernest forhåndslaste innhold det er ventet at du vil se.

HBO Nordic støtter endelig Chromecast. Løsningen fungerer bra, men er litt tregere enn Netflix. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Foreløpig er det bare forhåndsinnlasting av appene som er på plass, og det går da også ganske fort å starte for eksempel Netflix eller Youtube på den nye spilleren. Den virker også å laste inn innhold raskere enn forrige generasjon spiller, selv om altså ikke alle de nye funksjonene er på plass ennå.

Bedre skjermstrømming

Den nye Chromecast-appen er lett å bruke, men har betydelig mindre funksjonalitet her til lands enn i USA. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hastighet er ett av de viktigste punktene vi merker forbedringer på sammenliknet med forrige generasjon. Da handler det spesielt om speiling av skjermbilde fra telefon eller nettleser. Ved panoreringer og raske skifter i skjermbildet har forrige generasjon en tendens til å hakke litt, eller å lage støy i bildet.

Dette er fortsatt ikke helt perfekt, og vi ser fra tid til annen at det dukker opp støy fra hard komprimering, men bevegelsene er langt jevnere når vi for eksempel spiller av video i full-HD på en telefon med skjermspeiling.

Rask videooverføring av høy kvalitet er dessuten ikke bare viktig for videoavspilling, det er også viktig for Chromecasts nye spillfunksjoner. Googles plan er nemlig at Chromecast skal være en passiv mottaker, mens telefonenen din kjører spillene. Det hele er en litt alternativ vri på spillstrømmeløsningene vi har sett fra aktører som Sony og Nvidia. Der de to andre produsentene foretrekker å hente innholdet fra store og kraftige enheter til telefonen din, går Google heller fra den lille skjermen til den store.

Veldig få spilltitler med støtte for Chromecast

En egen oversikt skal hjelpe deg til å finne frem til apper som støtter Chromecast. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Løsningen ble demonstrert ved hjelp av Angry Birds Go og et golfspill, i tillegg til at en rekke andre titler ble vist frem. Foreløpig er ingen av de mest spennende titlene tilgjengelige eller oppdatert for Chromecast i Google Play. For det aller meste består innholdet av det som ser ut som kloner av Flappy Bird. Du husker kanskje spillet som var så frustrerende at utvikleren trakk det fra markedet for halvannet års tid siden.

Men det er tross alt noe å spille her, inkludert en fornyet utgave av spillklassikeren Jump 'n Bump. Små sjarmerende kaniner tar kverken på hverandre ved å hoppe på hverandre i små todimensjonale brett. Her lastes grafikken over til Chromecast, mens mobilskjermen bytter til visning av kontrollene. Løsningen er lekker, men vi hadde håpet at nyere og mer polerte spill var tilgjengelig allerede.

Alien Invaders er et typisk eksempel på spillene som støtter Chromecast i dag. Grafikken er ikke heftig nok til at vi merker forskjell på ny og gammel Chromecast. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Grunnen til at vi ønsker oss mer krevende spill til å teste på Chromecast, er rett og slett at heftigere grafikk og mer action setter større krav til alt fra maskinvare til overføringshastighet. Titlene som er tilgjengelig foreløpig gir oss ikke noe særlig grunnlag for å vurdere ytelsen. Både ny og gammel Chromecast støtter funksjonaliteten, og foreløpig er det ikke så lett å se de helt store forskjellene.

En oppgradert Chromecast-app hører dessuten til. Den gjør det enkelt å koble til og fra, eller å sette opp tilkoblingen. Den bugger litt av og til, men stort sett fungerer den greit. I utlandet får den svært mye skryt, men der er den også vesentlig kraftigere enn den er her på berget. I USA kan den nemlig samle sammen innhold du er interessert i fra tjenestene du bruker. Her på berget er den kun i stand til å vise deg appene som støtter Chromecast. Det er nyttig for ferske brukere, men den blir neppe det samme utgangspunktet for bruk her som den er tenkt som i USA.

Burde du oppgradere?

Slik ser det ut når vi spiller Alien Invaders. Telefonskjermen gir deg berøringskontroller, mens innholdet foregår på storskjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Prismessig koster den nye dingsen 80 kroner mer enn den forrige, så det er fortsatt snakk om en ganske billig kloss. Men samtidig går det nok en usynlig grense for hva folk flest plukker med seg ved kassen, og hva folk tenker seg to ganger om før de kjøper. Vi mistenker at den kan ligge på rundt 300 kroner, og at årsaken til at ekstremt mange skaffet seg originalen veldig fort var utsalgsprisen på 299 kroner.

Kjøp den nye Chromecast-modellen dersom du har en kjemperask ruter, og sliter med hastigheten på strømmingen fra før. Det gjelder spesielt dersom du bruker skjermdeling mye. Er utformingen på den forrige upraktisk kan det også være aktuelt å bytte den ut med den nye.

Men produktet kan fortsatt være vanskelig å ha med å gjøre under oppkobling, og virker rett og slett litt kresent på utstyr. Skal du dra nytte av den mer robuste nettverkstilkoblingen må du også ha en ruter som koster litt. Rutere med støtte for Wi-Fis AC-standard koster gjerne rundt 800 kroner og oppover. Det er dessuten tidlig å si om all den nye funksjonaliteten gjør det verdt å bytte ut den gamle. Delvis fordi ikke alt er tilgjengelig ennå, og delvis fordi mye av funksjonaliteten også støttes av den gamle modellen.

Dette er fortsatt en av de aller rimeligste måtene å oppgradere en «dum» TV-skjerm på, så har du ikke en fra før gir vi nye Chromecast en klar anbefaling. Selv om den kan være knotete å koble til er opplevelsen helt utmerket når den fungerer.

Les mer om Googles andre nyheter fra ukens lansering:

Google Chromecast 2
8
Meget bra
8
Meget bra
sitatChromecast er en av de rimeligste måtene å oppgradere en dum TV på

Fordeler

  • +
    Ekstremt mye funksjonalitet for pengene
  • +
    Lett å bruke når den virker
  • +
    Støtte for vesentlig raskere nett
  • +
    Langt mer fornuftig utforming
  • +
    Raskere enn forrige generasjon
  • +
    Bedre på skjermspeiling
  • +
    Spotify-støtte

Ting å tenke på

  • Kan være kresen på nettverkstilkobling
  • Få av de nye funksjonene er tilgjengelige
  • Dyrere enn forrige generasjon
  • Litt ustabil Chromecast-app
annonse
Google Chromecast (2nd Generation)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse