Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMarshall London

Når musikk er det viktigste i verden

Marshalls første mobiltelefon er skapt med tanke på musikkelskerne. Men ellers?

Introduksjon

Mobiltelefonen Marshall London er skreddersydd for deg som elsker å spille utagerende musikk og smadre hotellrom. Modellnavnet «London» vekker assosiasjoner til den britiske gruppa the Clash, og deres hit fra 1978, London Calling. Det er ikke tilfeldig.

Sort med messing-knapper

En fysisk tast lar deg starte musikkspilleren, mens et messinghjul lar deg rulle volumet så høyt som EU tillater. Baksiden er i plast med samme overflaten som på Marshalls sceneutstyr. Rammen er gummiert med et markert gripemønster.

Legg til at den har to hodetelefonuttak, stereohøyttalere og Marshalls karakteristiske logo både på front og bakside, så har du muligens en idé om hva slags mobiltelefon dette er. Kanskje er det like riktig å kalle det en musikkspiller du kan ringe med?

Marshall opplyser at det kommer en større programvareoppdatering i september, og at det da også vil bli lagt til en ny DJ-funksjon. Samtidig skal også programvaren for kameraet bli fornyet.

Telefonen kan forhåndsbestilles nå, og vil bli levert i begynnelsen av september. Vi har naturlig nok testet den slik den fremstår i dag.

Marshall London er unektelig er den mest «rocka» mobiltelefonen på markedet. Etter å ha testet den sitter vi igjen med litt blandede følelser.

På neste side kan du lese hvorfor >>

Marshall London støtter bruk av to kablede hodetelefoner samtidig. Volumet han justeres separat. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Design, funksjoner, bruk

Selv om Marshall er en ny aktør på mobilmarkedet, er merkevaren antakelig kjent for mange. De fleste som har hatt noe som helst med musikk å gjøre vet hva en Marshall-forsterker er. Den svarte gitarforsterkeren med messingknotter og masse lyd dukket opp en gang på 60-tallet, og har med ett og annet unntak beholdt de fleste av sine mest karakteristiske designtrekk.

Egenutviklet med Nokia-veteraner på laget

Musikkspilleren har snarvei til nedlasting av DJ-apper. Du trenger ingen av dem. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det er denne karakteristikken Marshall har forsøkt å bringe videre til Marshall-mobilen. Telefonen har en smal hvit kant rundt skjermen, detaljer i messing og en overflate som minner om den du finner på Marshall-kassene som brukes både i musikkstudioer og på konsertscener. Marshall-mobilen er et Marshall-produkt, og ikke bare en «billig kinavare» som Marshall har lånt navnet og ryktet sitt til.

Den industrielle designen er i det vesentlige utviklet i Sverige, mens finske ingeniører med røtter i Nokia har jobbet med teknologien. Det er i alle fall slik det blir forklart når vi snakker med Marshalls PR-representant i Skandinavia, Petter Ahrnstedt.

Vi skal selvfølgelig komme tilbake til lyden og musikkfunksjonene i telefonen, men først ser vi nærmere på den øvrige maskinvaren, som vi må medgi at er gjennomgående nokså middelmådig.

Maskinvaren imponerer ingen

Vender du litt på skjermen endres fargene ganske mye. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skjermen måler 4,7 tommer, og har en oppløsning på 720 x 1280. Skjermteknologien er LCD. Dette tilsvarer skjermen du finner i mobiltelefoner som tilhører bunn og mellomsjiktet. Toppmodeller og flere fra mellomsjiktet har normalt full HD eller høyere oppløsning.

Til Marshalls forsvar skal vi ta med at det skal godt gjøres å legge merke til at oppløsningen «bare» er på 720x1280, når skjermen ikke er større enn 4,7 tommer. Noen praktisk betydning har det heller ikke, med mindre du planlegger å bruke telefonen i en VR-brille fem centimeter fra nesen din.

Marshall bruker Gorilla-glass 3 i skjermen, slik du også finner det i de fleste andre mobiltelefoner. Innsynsvinkelen er litt dårligere enn det vi er vant til på nye telefoner, og du skal ikke vinkle skjermen så mye før du merker at bildet endrer karakter. Det er ikke dramatisk, men vitner om at det er brukt et billigere LCD-panel enn prisen på telefonen skulle tilsi.

Kjapp nok?

Det samme gjelder for systembrikken, som er en MSM8916, kjent som Qualcomm Snapdragon 410. Brikken brukes i rimelige produkter som Samsungs A-serie og Huaweis Ascend G7. Valget av brikke er ifølge Marshall et resultat av en avveining mellom strømforbruk og ytelse. Vi mistenker at økonomiske motiver har spilt en vel så avgjørende rolle. Spørsmålet er da om brikken gjør en tilfredsstillende jobb.

Har du kjøpt denne telefonen for å høre på musikk er svaret ja. Det fungerer tålelig bra med mobilspill også, selv om du vil merke at en del prosesser tar litt lengre tid enn på de heftigste smartmobilene. Det gjelder særlig når du skal åpne store applikasjoner, men kan også merkes i andre sammenhenger. Blant annet tar det litt tid fra du tegner et opplåsningsmønster til telefonen er klar til å fortsette.

Men så hender det også at det ikke fungerer i det hele tatt. Som bildene under viser har Marshall-mobilen, i alle fall vårt testeksemplar, åpenbart noen «bugs».

Hva skjer? Denne forklaringen på loop-funksjonen gjorde oss ikke så mye klokere. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no)
Her er det åpenbart noe som mangler. Samme app ved en annen anledning. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no)
Sånn er det. Jeg kan ikke stort om kode, men registrerer at Marshall mener jeg opererer med «falsk» identitet, og at feil må legges til manuelt. Denne feilen ligger nok ikke i selve telefonen. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Det meste fungerer tross alt brukbart

Det generelle inntrykket er likevel at ting glir bra, og at telefonen har de systemressursene som kreves for å gjøre en brukbar jobb. Dessuten er den ganske snill med batteriet. Det utskiftbare batteriet er på 2500 mAh, som gir 9,5 Wh ved 3,8 volt. Utskiftbare batterier er fint, men vi har foreløpig ikke funnet noen som selger reservebatteri til telefonen.

Marshall-telefonen lades med standard MicroUSB-lader og ladekontakten sitter i bunnen av telefonen. Marshall er for øvrig den eneste produsenten vi kjenner til ved siden av HTC, som har valgt å plassere USB-porten med den brede siden frem. Dermed havner telefonen bak frem i de fleste standard ladestasjoner eller dokker. Bruker du ikke slikt tilbehør spiller det ingen rolle hvilken vei porten er plassert.

To lydutganger

Marshall London har to lydutganger. Bare den til høyre på bildet virker med kontrollene og mikrofonen på de medfølgende ørepluggene.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Lydutgangene, for det er som nevnt to av dem, er plassert på toppen av telefonen. Når du kobler til hodesett viser telefonen om du bruker inngang én eller to, eventuelt begge. Bruker du bare ett hodesett spiller det mindre rolle hvilken port du velger. Husk bare at utgangene har separate volumkontroller.

Kommer det ingen lyd må du sjekke at du ikke har skrudd av lyden i den spesielle volumkontrollen i lydappen. Og en annen viktig detalj – det er bare den venstre porten som støtter samtaler.

Ellers kan du endre volum ved å rulle på hjulet på siden av telefonen. Da endrer du lyden i begge utgangene, men uten å forandre styrkeforholdet mellom dem. Ønsker du å endre dette forholdet må du inn i lydappen.

Marshall London har knapper og hjul i messing. Og en liten sort knapp som brukes for å slå telefonen eller skjermen av og på. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no).

Smarte taster

I tillegg til volumhjul og musikktast, har du en mer vanlig av/på-tast som også tenner eller slukker skjermen. Det kan bli litt forvirrende med de mange tastene, særlig når du også kan trykke på volumhjulet, i tillegg til å rulle det. Forsøker du å tenne skjermen ved å holde musikktasten inne et øyeblikk, så er det ikke musikkspilleren du vekker, men telefonens LED-lampe. Denne knappen opplevde vi at vi trykket inn i vanvare mens vi hadde telefonen i lommen. Resultatet var at telefonen bokstavelig talt ble en lommelykt.

Et raskt trykk på musikktasten, og du starter musikkspilleren – eller snarere – en av musikkspillerne. Du kan nemlig velge om du vil spille fra Spotify, Soundcloud, Mixcloud eller lokalt minne. Wimp (Tidal) er ikke på listen, men om det var denne tjenesten du brukte sist, så er det også den som kommer opp når du starter musikkspilleren fra musikktasten.

Den ekstra tasten som starter musikkspilleren er en fin detalj, men ellers krever det litt tilvenning at telefonen har så mage taster du kan trykke på. Den som tenner og slukker skjermen er nesten skjult, og intuitivt trykker vi på volumhjulet eller topptasten når vi vil sjekke noe på mobilen. Her er det antakelig bare snakk om tilvenning.

Kamera med uferdig programvare

Kameraet har fotolys (hvitt). Bildekvaliteten er nokså svak, men Marshall lover at det skal bedres med en programvareoppdatering i september. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Trykker du inn volumhjulet starter kameraet i telefonen, men bare om skjermen er tent. Den trenger ikke å være låst opp. Forsøker du å rulle på volumknappen mens kameraet er aktivt, så vil telefonen ta bilder. Trykker du på hjulet vil kameraet fokusere, men ikke ta bilde. Kameraappen er relativt enkel, men du har de viktigste funksjonene, som HDR, selvutløser og kameralys av/på. I tillegg kan du ta panoramabilder, eller lime sammen bilder til en såkalt bildeboble.

Kameraet skal vi foreløpig ikke si så mye om, for Marshall lover at det skal komme en ny programvare i september, og at denne skal gi kameraet en del forbedringer. Om du synes bildene vi tok med kameraet ser bra ut eller ikke, kan du selv vurdere. Vi er ikke imponert. Bildene finner du nederst på denne siden. De er tatt under ulike lysforhold, og alle er tatt med kameraets automatiske innstillinger.

Høyeste oppløsning er 8 megapiksler på kameraet bak, 1,9 på kameraet i front. Du kan filme i full HD med baksidekameraet, i 720p med frontkameraet.

Ren Android Lollipop – nesten

Tastaturet er slik vi kjenner det fra Lollipop. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Dette er en Android-mobil med den nyeste versjonen av operativsystemet, Android 5.0 Lollipop. Grensesnittet er tilnærmet ren Android. Marshall har riktignok gjort noen tilpasninger for å fremstå som en mer rendyrket musikktelefon, men dette dreier seg mer om å legge til noen egne apper enn om å gjøre endringer i menystrukturen.

Hva programvare angår, er dette en Android-mobil som kjører alle Googles standardapper. Du kan enkelt sette den til å synkronisere med skytjenester, hente e-post, holde kalenderen oppdatert og mye annet. Vil du bruke den til enkle kontoroppgaver kan du laste ned Office-appene fra Microsoft gratis. Det finnes andre alternativer også, for den som måtte ønske det.

Musikkspilleren har opptaker, equalizer med fem bånd, og en M-funksjon der du kan lese om kommende konserter, intervjuer og annet Marshall ønsker å promotere.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Musikkspilleren som har det lille ekstra

Så til musikkdelen, som sammen med rocke-imaget er det som skal forsvare at denne telefonen koster tre-fire ganger så mye som en ellers tilsvarende modell fra en av konkurrentene.

Lydkortet Marshall viser til er Wolfson WM8281 fra Cirrus Logic, som leverer lyd til to utganger. Ved å separere lydkortet fra prosessoren skal du unngå støy, i tillegg til at du sparer strøm ved at telefonen slipper å aktivere de energikrevende hovedprosessorene til dekoding av musikken. Kobler du et hodesett til en av lydutgangene på toppen, dukker det opp et ikon i statusfeltet på telefonen. Dette viser om du har valgt inngang én eller to. Husk at mikrofonen på kabelen til ørepluggene bare virker i inngang én. Volumet styres separat via en egen funksjon i musikkspilleren.

Vil du bytte minnekort må batteriet ut av telefonen. Utskiftbart batteri er bra, så fremst det er mulig å få tak i ekstrabatterier. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skuffende øreplugger

Marshall London er ikke skapt for de tungdrevne hodetelefonene enkelte liker å bruke på stereoanlegget hjemme. Målet er å gi deg en best mulig lydopplevelse med de hodetelefonene du har. Og om du ikke har, skal de medfølgende ørepluggene være et hakk opp fra det som ellers leveres med mobiltelefoner.

Ørepluggene var imidlertid en gedigen skuffelse. Selv med gummiproppene dyttet langt inn i øregangen, evner ikke pluggene å levere i nærheten av ren og klar lyd. Den dypeste «bassen» vi hører er støyen fra den stive ledningen som beveger seg mot skjortekraven.

Med bedre hodetelefoner/øreplugger tar lyden seg betraktelig opp. Du kan justere lydbildet med en 5-bånds equalizer som virker samme hvilken musikk-app du spiller fra. Ulike ørepropper/klokker vil gi ulikt maksvolum, men gjennomgående opplever vi at telefonen spiller høyt nok.

God musikkmobil - kanskje den beste

Rockemobil med innebygget disco-kule ... Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Lyden er ren og klar, i alle fall om vi kjører opp volumet en del. Du kan også spille musikk som er uten tap, for eksempel FLAC-filer. En FLAC-fil som er komprimert 48/16 vil inneholde omtrent ti ganger så mye data som en 128 k/bit mp3-fil.

I hvilken grad du faktisk vil høre forskjellen er individuelt. For de langt fleste er forskjellen marginal.

Lydopptak med «studio-mikrofoner»

I tillegg til å være en god avspiller, har Marshall tatt mål av seg til også å være en god opptaksenhet for lyd. De to innebygde mikrofonene gjør da også en brukbar jobb. Her er det mulig å gjøre konsertopptak, og i ettertid faktisk høre hva som ble spilt. Har du planer om å gjøre deg til bootleg-produsent må du huske å spille inn til et format med lite kompresjon. Hvis ikke høres det ut som om opptaket er gjort med en hermetikkboksmikrofon.

Men selv om de fleste mobiltelefoner er uegnet til konsertopptak, er Marshall ikke alene om å fikse dette.

«Alle fugler små de er» – sunget og plystret i kanon. Av hensyn til sarte sjeler dropper vi å legge ved lydfilen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En løsning vi ikke har sett på andre mobiltelefoner er muligheten for å spille inn musikk, for så å kjøre opptakene i loop. På Marshall London kan du spille inn fire spor (ett om gangen) og kjøre dem i sekvenser på en måte som lar deg synge eller spille flerstemt med deg selv, omtrent slik du ser Jarle Bernhoft gjøre med pedalene han bruker på scenen. Sporene kan også legges på hverandre, så du frigir plass og kan legge på enda flere stemmer. Men er de først lagt sammen kan du ikke separere dem igjen.

Den praktiske nytten kan diskuteres, men du kan i alle fall ha det litt gøy med denne appen. Når den ikke krasjer da. Det gjør den litt for ofte, og da er det ikke like gøy.

Kraftige høyttalere

De to høyttalerne i telefonen imponerer med mye lyd, størrelsen tatt i betraktning. Det er på ingen måte HI-Fi, men det er på høyde det beste vi har hørt fra en mobiltelefon noen gang. Det nærmeste vi kommer er HTCs boomsound, men selv ikke denne matcher lyden i Marshall London.

Marshall London er en god musikkmobil, men holder det til å forsvare prisen? På neste side kan du lese vår konklusjon >>

Disse bildene er tatt med Marshall London:

Konklusjon

Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Marshall London er et friskt pust i et mobilmarked der det meste etter hvert begynner å bli nokså forutsigbart. Mot konkurrentenes elegante design, høyoppløste skjermer, raske prosessorer og gode kameraer, blir denne telefonen, la oss si; annerledes. Marshall har nemlig valgt helt andre løsninger i sin mobil, og satser på å bli et alternativ for musikk-elskerne.

Marshall London har flere gode musikkfunksjoner. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kjent merkenavn og modig designvalg

Som forsterkerprodusent burde Marshall ha alle forutsetninger for å lykkes med dette. I musikkmiljøet er merkevaren kjent, og når telefonen også henter designelementer fra den klassiske gitarforsterkeren, klarer Marshall å skape en design som er annerledes. Det er ganske modig gjort i en verden der mobiltelefonene ligner stadig mer på hverandre.

Som smartmobil er Marshall London så som så. Uten den kjente logoen og de spesielle musikkfunksjonene ville den neppe være mulig å selge for særlig over tusenlappen. Den har en enkel skjerm, lite minne, svak systembrikke og oser av plast. Dessuten hender det litt for ofte at ting ikke fungerer som de skal.

Eget lydkort og to 3,5 millimeter lydutganger

Med separat lydkort, to lydutganger og en egen messingknott som sender deg direkte til musikkspilleren, er Marshall London først og fremst en musikkspiller du kan ringe med. På markedet vil de møte tøff konkurranse fra smartere mobiler, som også kan spille musikk. Marshalls utfordring er å få publikum til å bite på at deres alternativ gir en vesentlig bedre musikkopplevelse enn andre smartmobiler.

Problemet er bare at langt de fleste mobiltelefoner spiller i alle fall nesten like bra som denne. At Marshall London kan bruke to hodesett samtidig og har noen smarte musikk-apper og kraftige innebygde høyttalere, veier etter vår oppfatning ikke opp for at telefonen er så svak som den er på de fleste andre områder.

Alt flyter ikke like greit på Marshall London. Her har e-postklienten stoppet igjen.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Klusser det til

Skjermen har dårlig innsynsvinkel, middels god oppløsning, og måler 4,7 tommer. Systembrikken er en Qualcomm Snaprdragon 410. Ingen direkte dårlig prosessor, men svak sammenliknet med det du finner i andre telefoner til samme pris. 2 GB RAM burde holde til å kjøre flere prosesser samtidig, men det er lenge siden vi har sett en mobil som klusser det til så ofte som denne. Her skal vi dog medgi at problemet har avtatt noe etter at Marshall oppdaterte telefonens programvare midt i testen vår.

Om du virkelig kjøper en musikkmobil for å spille ukomprimert musikk, blir 16 GB internt lagringsminne i minste laget. Det hjelper selvsagt at du kan bruke minnekort, og at du kan strømme musikk med høy bitrate fra ulike tilbydere.

Ekte rockere trives ikke i sola. Det gjør heller ikke skjermen på Marshall London. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Image-mobil

Marshall London er en god musikkmobil, men den er ikke fantastisk. Du får for eksempel langt mer igjen for å kjøpe en billig mobiltelefon og en grei hodetelefonforsterker med DAC. Fordelen med Marshalls løsning er at du har alt innebygget i telefonen.

Marshall London er mobiltelefonen som langt på vei lever opp til «rock 'n' roll»-imaget, som en litt lurvete skapning med ustabilt lynne, et usunt forhold til økonomi, og et talent for musikk. Marshall London har unektelig sin sjarm, men det holder dessverre ikke til å forsvare prislappen.

Normalt avslutter vi slike tester med å trekke frem noen alternative modeller, men her er det på sett og vis Marshall mot røkla. Vi nevner likevel at HTC One (M8), er nesten 1000 kroner billigere enn Marshall London, har god lyd, og banker Marshall-mobilen langt ned i støvlene på nær sagt alle andre områder. Men HTC One (M8) ser alt annet en «rocka» ut, i den grad det betyr noe.

Jeg tenkte det kunne passe å avrunde konklusjonen med et musikksitat, men er litt usikker på hvilket jeg skal velge. Det står mellom «It's only rock 'n' roll (but I like it)», og «Money for nothing».

Les også
Marshall Kilburn: Denne høyttaleren spiller langt høyere enn du skulle tro
Les også
Nye UE Boom 2 spiller høyere og tåler mer
Les også
Forbyr privat kopiering av egen musikk
Les også
Nå får Spotify bøttevis av ny elektronisk musikk
Les også
Nå serverer Spotify deg «personlige» spillelister hver uke
Les også
Dette skal være verdens mest bråkete (!) mobil
annonse