Tek.no

Test

Ghost Whisperer - Complete first season

Jennifer Love Hewitt har en ungpikesjarm som passer som hånd i hanske med serien "Ghost Whisperer".
Eigil Knudsen
2 Okt 2007 13:00

Melinda (Jennifer Love Hewitt) har akkurat flyttet til en koselig liten by sammen med sitt livs store kjærlighet. Her har hun åpnet en antikvitetsbutikk som hun driver sammen med bestevenninnen, og tilværelsen er ganske upåklagelig. Småbyidyllen forringes likevel av Melindas noe brysomme evne til å se og kommunisere med døde mennesker som av ulike årsaker ikke har greid å komme over til den andre siden, en evne hun har arvet fra sin nå avdøde bestemor. Og som den samvittighetsfulle personen hun er, har hun, om enn noe ufrivillig, påtatt seg jobben som spøkelses-psykolog for å hjelpe de villfarne skjebnene videre.

Mildt og menneskelig

Med sommeren forsvinner også den gnagende dårlige samvittigheten finværet gir alle selverklærte TV-slaver, og hva passer vel da bedre enn å konstatere mørketidens inntog med en god dose milde TV-grøss? Men selv om "Ghost Whisperer" passer godt sammen med den ulende høstvinden ute, er jo ikke denne serien akkurat noe som vil tilfredsstille ivrige horror-konsumenter. Her snakker vi spøkelseshistorier av den mer følsomme sorten, med sparsom men likevel virkningsfull bruk av sjokkeffekter, og hvor gjenferdene verken er flagrende lakener eller blodige zombier, men høyst humane skikkelser med stort sett samme attributter som de levende. De kan være frekke, sinte, triste, frustrerte, forvirrede, og omfatter gjerne angrende selvmordsofre, bekymrede mødre eller forsømte barn. Og alle har de noe uoppgjort med fortiden.

De hyppige og akk så uunngåelige møtene med åndsmegleren Melinda fortoner seg av og til som komisk ubeleilige, andre ganger som selsomt påtrengende, og det veksles fritt og uanstrengt mellom overnaturlig alvor og triviell, jordnær hverdagsdramatikk. Og det hele funker faktisk ganske bra. Episodene er handlingsmettede, og historiene formidles med en naiv sjarm og tilgjengelighet, med en dose uskyldig, upretensiøs sentimentalitet og sedvanlig amerikansk forteller-eleganse.

Repeterende

Skrekkfaktoren er faktisk av og til tilstede.

Etter at man har sett en del episoder blir det mer og mer tydelig at serien sjeldent byr på de helt store overraskelsene, selv om den tematiske variasjonen er ganske stor. Konfliktene har nemlig en tendens til å følge den samme dramaturgiske malen hele tiden, og således kan den innimellom oppleves ganske forutsigbar og repeterende. Det samme gjelder egentlig karakterene, som forblir litt uinteressante og statiske. Men skuespillerne gjør likevel en god jobb med å fange inn seeren, og Jennifer Love Hewitt passer særdeles godt i rollen som følsom terapeut for de "post mortem"-rastløse, med sin tilforlatelige fremtoning og uimotståelige ungpikesjarm.

Variert tilbehør

DVD-utgivelsen kommer med en del ekstramateriale, hvorav noe er standard "bak kulissene"-stoff, mens noe handler mer generelt om fenomenene spiritualisme og gjenferd. Vi finner samtaler med konsulenter med samme type evner og erfaringer som hovedpersonen selv, noe som jo kan være av en viss interesse for de åpen-sinnede. I tillegg finnes det gjennomganger av spesialeffekter og den meget forseggjorte tittelsekvensen, samt tabber og slettede scener. Ekstramaterialet er presentabelt og vil nok utgjøre et pluss i margen for fans av serien.

Konklusjon

"Ghost Whisperer" er ikke en serie som prøver hardt å imponere eller finne opp kruttet, men er enkelt og greit en velprodusert, publikumsvennlig blanding av spenning, humor og persondrama. For blodtørstige skrekk-fantaster er den nok litt for rund i kantene, selv om skremselsfaktoren faktisk tiltar en del utover i sesongen. Verdt pengene som lett høstunderholdning.

annonse

Les også