Til hovedinnhold

Sony Ericsson U100i Yari

Finn Jarle Kvalheim

Design og brukervennlighet

Enkelt skyvedesign.
Det er ikke like enkelt å treffe tastene alltid.
Ingen mini-jack i sikte.

Sony Ericsson Yari er minstemann i den nye U-serien som består av underholdningstelefoner fra svenskjapanerne. Mobilen markedsføres som en spillmobil, og er nok således F305s åndelige oppfølger.

Mye plast

Telefonen er laget nærest utelukkende i plast, med unntak for en ramme rundt forsiden. Likevel føles byggekvaliteten helt akseptabel. Alt sitter som det skal og skyvefunksjonen føles også rimelig betryggende.

Tastene er så å si helt flate. Det er en liten forhøyning på tastene, men her må man stort sett forholde seg til trykket på tastene for å vite hvor de er. Tastene gir god tilbakemelding, men er tidvis vanskelig å treffe. Spesielt under hurtig tasting av tekstmeldinger er det litt for enkelt å treffe kantene av hver tast.

Siden det er snakk om en spillmobil har Yari også to taster over skjermen, i tillegg til de vanlige navigasjonstastene under den. Når man ikke spiller leder disse tastene inn til telefonens spillmeny. På siden av telefonen finner man dedikert kameraknapp og volumknapper.

Volumet under samtaler blir relativt høyt, og lydkvaliteten er forholdsvis god. Yari leverer altså helt godkjent ytelse på basisfunksjonalitet.

Gode menyer

Sony Ericsson har ikke gjort de store endringene på menyen i standardtelefonene sine de siste årene. Noen nye tema har kommet til og skjermene har blitt bedre. Dersom man skal stille seg kritisk til noe måtte det være mangel på nyskapning.

Likevel er disse menyene gode og enkle å navigere i. Avhengig av hvilket tema man velger kan den også fremstå som både ungdommelig og oversiktlig. Det er lett å finne frem, og de fleste funksjoner er tilgjengelige der man forventer å finne dem. Dessuten er menyene svært raske i responsen, og man må sjelden vente på respons.

Java på startskjermen

Telefonen er satt opp uten aktiv ventemodus, så i startskjermen er det lite annet å se enn et bakgrunnsbilde. Noen ikoner for nettdekning, mottatte tekstmeldinger og eventuelt kjørende programmer er i tillegg til klokkeslett og dato den informasjonen man kan lese ut av mobilen uten gå inn i menyene.

Det fins likevel støtte for javabaserte programmer for startskjermen. Et av de to som følger med er et enkelt pedometer med visning av de siste dagers vandrede skritt. Den veksler mellom å vise det nedslående gjennomsnittet skritt per dag og målet som er 10 000 skritt.

Bevegelsesstyring

Den andre applikasjonen er en slags aktiv ventemodus slik vi kjenner det fra andre leverandører. Her finner man en diger klokke i analog stil, nært forestående kalenderoppføringer og visning av siste knipsede bilde.

Telefonen veksler i utgangspunktet automatisk mellom de forskjellige visningene. Etter litt fikling ble det fort klart at disse også reagerte på bevegelser. Det går to grønne streker ut fra hvert objekt som befinner seg på skjermen.

Informasjonspanelene sitter på sett og vis sammen som perler på en snor, og ved å riste telefonen i retning av det ene eller det andre kan telefonen panorere for eksempel fra bildevisning til kalendervisning. Så lenge man passer seg for omgivelsene er dette en veldig spennende tilnærming til aktiv ventemodus-konseptet.

Programveksling

Det har blitt ganske vanlig å kunne søke i telefonlisten direkte fra skrivebordet. Dette kan man også enkelt gjøre i Yari.

Sony Ericssons operativsystem har i motsetning til mange andre låste systemer en slags oppgaveveksler som lar en gjøre flere ting samtidig. Oppgaveveksleren er tilgjengelig via en hurtigtast og lar brukeren veksle mellom aktive Java-programmer, se nye tekstmeldinger og mye mer. Praktisk.

Telefonen er ikke utstyrt med standardutganger som micro-USB og 3,5 millimeters jackutgang. I steden har den samme tilkobling som de fleste andre Sony Ericsson-telefoner og krever derfor overgang for vanlige hodetelefoner.

Teknologi og funksjoner

Et minnekort på 1GB følger med.
Yari sammen med resten av innholdet i esken.
Sony Ericssons Fastport der vi gjerne skulle sett micro-USB.

Yari er en forholdsvis enkelt utstyrt telefon. Til nettsurfing har den det nødvendigste med EDGE og super-3G. Trådløst nett glimrer med sitt fravær, men det er det heller ikke ofte vi ser i denne prisklassen.

Treg nettleser

I praksis fungerer telefonen forholdsvis godt til surfing av mobiltilpassede nettsider. Til nettsider i full størrelse går det dog en tanke sent, så den medfølgende nettleseren Netfront er først og fremst egnet for små nettsider med lite bilder eller til mobilversjoner.

Telefonen har god Java-støtte så for de med større behov vil nok finne seg til rette med Opera Mini.

Til dataoverføring har telefonen Bluetooth i versjon 2.0, i tillegg til Sony Ericssons egen proprietære utgang.

Telefonen har også assistert GPS innebygget. Til navigering er det Google Maps og Wisepilot som gjelder. Disse fungerer tilfredsstillende, og GPS-mottakeren er følsom nok til å fungere selv under vanskelige forhold.

Både kontaktlister og kalender er oversiktlige og gode å bruke. En fin variasjon på standardkalenderen i mange telefoner er at helgen er uthevet med farger. Dette gjør oversikten enda bedre. Ukenumre vises øverst til venstre i kalenderbildet.

Tekstmeldinger går i en fei, med en ordliste som skiller seg ut fra erkekonkurrenten Nokias siste modeller i positiv forstand. Det hadde gått enda fortere om skillet mellom tastene hadde vært tydeligere

Enkel og god e-post

Fra meldingsmenyen har man også mulighet til å sette opp e-post med POP eller IMAP-server. Oppsettet er enkelt og greit, og mobilen laster ned de 100 siste meldingene på serveren som standard.

Ved første tilkobling oppdager den også om serveren støtter push-basert e-post, altså at man mottar e-post litt på samme måte som man mottar tekstmeldinger. Dette fungerer utmerket og det er knapt noen forsinkelse fra e-posten er mottatt til telefonen varsler om det.

Til å være en ungdomstelefon med fokus først og fremst på spill og underholdning innfrir e-postklienten overaskende bra. Det er lite ventetid før man kommer i gang, og postkassen er oversiktlig og enkel å bruke.

Eneste negative som kan fremheves med e-poststøtten er at den ikke støtter HTML-formatert e-post, men det forventer vi heller ikke av det som primært er en spilltelefon til under 2000 kroner.

Sosiale medier også her

Det fins også en egen Facebook-klient tilgjengelig fra denne menyen. Denne kan man velge å legge over ventemodusen dersom man ikke kjører et av de andre småprogrammene som bakgrunnstema.

Treg på Java-testene

Yari er langt fra raskest i klassen når det kommer til Java-ytelse. Likevel merker vi lite til dette når vi spiller på telefonen.

Det er først og fremst innlasting av store krevende spill man merker seg, ettersom dette tar litt lenger tid enn man kanskje forventer. Så fort spillet er innlastet er det dog ikke noe å si på den praktiske ytelsen.

Multimedia

Yari markedsføres først og fremst som en underholdningstelefon. Tatt prisklassen i betraktning er den høyaktuell for ungdom som vil ha tidsfordriv på ymse typer kollektivtransport.

Haugevis av spill

Det kommer dermed ikke som noen overaskelse at Yari er søkklastet med spill rett ut av esken. Disse kan velges fra telefonens spillmeny, eller man kan aktivere Game Carousel som gir snarveier til alle spillene fra skrivebordet.

Intet mindre enn tolv spill er forhåndsinstallert på telefonen, og det burde være noe for enhver smak her. Noen av de største navnene er Sims, Guitar Hero og Fifa. Spillene som fungerer best på denne typen telefoner er dog de noe mindre og mer telefonsentriske spillene.

Locoroco, Bubble Town, Quadra Pop og Tetris er spill som passer bedre til den lille skjermen. De store spillene er også søkklastet med innhold som gjør at lastetider blir i lengste laget for disse. Småspillene laster derimot på et blunk.

Om 12 spill ikke er nok kan man selvfølgelig laste ned flere spill og programmer til telefonen. Les vår guide til mobilprogramvare her.

Bevegelsessensor og kamerastyring

Telefonen har akselerometer som leser bevegelser man gjør med telefonen. Dette kommer godt med blant annet i Locoroco og bilspillet som er installert.

I tillegg til å lese bevegelser man gjør med telefonen, har også telefonen støtte for å lese bevegelser som foregår foran kameralinsen på telefonen. Blant annet treningsprogrammet som følger med telefonen skal kunne dra nytte av dette.

Dette fikk vi likevel ikke dreisen på. Om problemet ligger i software-versjonen på vår telefon eller i våre manglende evner som tennisspillere eller yogautøvere vet vi ikke. Dette er uansett en funksjon som er lite aktuell å bruke i de tilfellene der denne telefonen kommer til sin rett - med andre ord i øyeblikk som er til overs enten det er på bussen eller i lunsjpausen.

Yari i sitt rette element. Overgangen og hodetelefonene følger ikke med og må kjøpes utenom.

Solid lydkvalitet

Vi hadde egentlig midt på treet forventninger til denne telefonen da vi koblet til hodetelefoner. Det er en kjensgjerning at bærbart utstyr gir dårligere lyd enn selv relativt rimelige stasjonære løsninger.

Yari er nok ingen konkurrent til dyre hjemmeløsninger lydmessig, men lydkvaliteten er absolutt godkjent likevel. Telefonen får større problemer etter hvert som hodetelefonene vokser, og på de største klokkene vil man støte på problemer med lavt volum. Her vil telefonen også fort få problemer med å opprettholde basskontrollen, slik at lyden blir ullen.

På lettdrevne, middels store hodetelefoner derimot er lyden svært god til mobiltelefon å være. Stereoperspektivet er stort og lyden er detaljert.

Som vanlig er ikke det medfølgende settet øreplugger noe særlig å rope hurra for. Det virker, men akkurat denne telefonen fortjener i alle fall langt bedre plugger eller hodetelefoner enn det som er vedlagt. Med såpass god lydkvalitet er det nesten oppsiktsvekkende at det ikke følger med overgang til mini-jack i esken.

Mediespilleren kjenner vi fra et utall andre Sony Ericsson-telefoner, og den er både lett å bruke og oversiktlig.

Godt kamera

Til å være en rimelig telefon tar den faktisk ganske gode bilder. Bildene blir forholdsvis skarpe, og det er lite tegn til overdreven etterbehandling å spore.

Den gjør også en forholdsvis god jobb på bilder med vanskelige lysforhold, eksempelvis om man tar bilder i en mørk gate med sterkt lys i enden.

Vi har i grunnen kun to innsigelser mot kamerafunksjonen i Yari. Den bruker relativt lang tid på å ta bilder.

Autofokus tar som alltid sin del av tiden før et foto knipses, men det tar også noen sekunder fra bildet faktisk knipses til telefonen er ferdig. Når bildet er tatt blir ofte bildene seende ganske uklare ut på mobilskjermen.

På vår lille testrunde opplevde vi å bli ganske skuffet over bildekvaliteten på den lille skjermen. Inntrykket ble dog godt og vel gjenopprettet da vi kom inn og fikk se bildene på dataskjermen. Sløret som blir liggende over bildene ved fremvisning på telefonen er sannsynligvis en svakhet i programvaren for bildevisning.

Ønsker du å lære deg å ta bedre bilder med mobilen kan du lese vår guide her.

Grei videokvalitet

Kameraet er i stand til å ta video med en oppløsning på 640 x 480 piksler. Bildefrekvensen er på 30 bilder per sekund. Kvaliteten blir forholdsvis god, men noe blass i forhold til kvaliteten vi opplever på stillbildene. Bildet lugger ikke noen steder, men kommer i en jevn strøm.

Konklusjon

Yari presenteres som en spillmobil av Sony Ericsson. Både i markedsføring og fremtoning er det altså på mange måter snakk om den åndelige oppfølgeren til F305. I motsetning til F305 gjør dog Yari det meste riktig.

Telefonen er god på basisfunksjonalitet. Lydkvaliteten under samtale er godkjent og tekstmeldinger går i en fei med en god og intuitiv ordbok. Det kunne gått enda litt fortere å taste meldinger med tydeligere adskilte taster, men dette er nok mest en vanesak.

Overbevisende lydkvalitet

Yari markedsføres ikke først og fremst som en musikktelefon. Likevel er det påfallende god lydkvalitet i den lille skyvetelefonen. Vi reagerer litt på at det ikke følger med overgang til vanlige hodetelefoner.

Kameraet leverer jevnt over gode og skarpe bilder, med lite tegn til de vanligste feilene mobilkameraer gjør.

Se et utvalg bilder tatt med Yari

Mye spillmoro

Mobilen leveres med tolv forhåndsinstallerte spill. Spillene er halvt om halvt store titler og mindre, mer mobiltilpassede titler. Jevnt over er det de små titlene som fungerer best på liten skjerm.

Småspillene fungerer faktisk påfallende godt, og det er timesvis med underholdning i de som følger med. Styring med det innebygde akselerometeret fungerer også godt.

Kamerastyring under spilling fikk vi ikke til å fungere, men vi trekker likevel ikke for dette. For de fleste i målgruppen er nok mobilspilling i mye større grad noe man gjør mens man forflytter seg eller har fem minutter til overs. I slike situasjoner fungerer uansett ikke kamerastyringen som den skal.

Holder det den lover

Alt i alt er lovnaden fra Sony Ericsson at Yari skal underholde. Dette gjør den også til gangs. Den har dessuten noen godt fungerende kontorfunksjoner, som kjapp og enkel e-postleser og oversiktlig kalender.

Legger man til god lydkvalitet under samtale, et absolutt brukbart kamera og GPS-mottaker går det tydelig frem at man får mye for pengene med Sony Ericssons nyeste spillmobil.

Den høye plastikkfaktoren og fravær av mini-jack-tilkobling er blant de få små lytene som trekker Yari ned fra toppkarakter.

Alternativene

Det er i grunn ikke så mange telefoner som markedsføres som spilltelefoner. Nokia N79 til rett over 2000 kroner er et alternativ om man kan gå opp litt i pris. W995 fra Sony Ericsson er alltid et godt valg. Ingen av disse markedsføres hardt som spilltelefoner, men begge har muligheten til å laste ned spill.

Tjenestene Ovi Store og N-Gage leverer spill til Nokias S60-plattform, og til Sony Ericsson kan man kjøpe spill fra Play Now Arena. Skal man kjøpe spill tilsvarende det som følger med Yari vil begge alternativene bli en del dyrere.

Man kan trekke fra noen kroner for at man slipper overgang til hodetelefoner, men regnestykket går nok likevel i minus.

annonse