Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Eizo Flexscan SX3031W

Introduksjon

Det er ikke så alt for mange årene siden CRT-skjermene fortsatt var i vinden. Den gangen ble Eizo sett på som en av de ledende produsentene innenfor denne produktgruppen. Når LCD-teknologien fikk vind i seilene fulgte Eizo med, og i dag er de ledende på flere områder.

Flexscan har fått et nytt akronym inn i serien, SX. SX-modellene kommer i tre størrelser, og alle byr på kraftige farger på en stor overflate. I dag har vi tatt inn et beist av en skjerm, 30 massive tommer rager høyt over teststasjonen. Kan SX3031W levere hva Eizo lover?

Takk til Eizo som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 30"
 • Oppgitt responstid: 6 ms
 • Kontrast statisk: 900:1
 • Lysstyrke: 260 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 178˚ horisontalt og 178˚ vertikalt
 • Oppløsning: 2560 × 1600
 • Tilkoblinger: 2 x DVI (1 x dual-link)
 • Garanti: 5 år
 • Dimensjoner: 689 x 489 x 272 mm
 • Vekt: 15,3 kg
 • Panel: S-PVA
 • Strømforbruk: 82 W
 • Fysiske funksjoner: Tilt, rotasjon, høyde

Gjør alle begrepene deg forvirret? Ta en titt i vår LCD-guide så kanskje du finner ut av det.

Ikke at vi skal skryte Eizo opp i skyene før testen har begynt, men skjermen gir deg virkelig et solid førsteinntrykk. Skjermen er massiv, den er tung og virker generelt solid.

Noe som virkelig fryder oss, er at Eizo har valgt S-PVA-panelet. Disse er meget gode på sortnivå, samtidig som de gir en rask responstid og gode kontraster. Det er dette panelet produsenter bør velge om de er ute etter å produsere en kvalitetsskjerm.

Enheten står godt plassert på en tykk, rund fot. Skjermen står fjellstøtt, og om skjermen skulle velte så er du så absolutt skyld i det selv :-)

Alle overflater er lakkert i en matt form for sort, med ru overflate. På fremsiden er både modellnummer og produsentnavn påtrykt, men etter vår mening er ikke dette skjemmende. Knappen er lokalisert i front, og bryter minimalt med designet. Skulle du velge å gå for en av de to mindre modellene, er det også montert en lyssensor sammen med knappene.

Skjermens siderammer er relativt slanke, det er snakk om 23 mm på alle sider. Lik bredde på alle kanter får skjermen til å virke noe enklere enn hva den faktisk er. Skal du sette flere slike skjermer ved siden av hverandre, egner skjermen seg derfor meget godt. Vi kommer mer tilbake til dette lenger ned.

Tilkoblinger

Skjermen har kun to DVI-innganger. Mangelen på D-sub er ikke et savn. Skjermen har to innganger av samme type slik at du kan ha to maskiner koblet til enheten samtidig, og ved å trykke på noen knapper kan du dele bildet i to - en del til hver kilde. Du kan dermed lage to "kunstige" skjermer, fremfor å ha to hele enheter på skrivebordet om du ikke skulle ønske det.

Tilbehør

I esken finner vi ikke stort mer enn forventet. To DVI-kabler ligger vedlagt, sammen med en strømkabel og en USB-kabel. Sistnevnte brukes som datastrøm for to tilkoblinger på skjermens høyre side. En manual og CD med programvare følger også med. Hvis du kjøper en av de to mindre skjermen i denne serien, får du også med et bildebehandlingsprogram.

 • 2 x DVI-kabel
 • Manual
 • Strømkabel
 • USB-kabel

Innstillingsmuligheter

Via knappen "Enter" på skjermens fremside åpner du menyen. Selve menyen som kommer opp er faktisk latterlig liten, sammenlign selv med musepekeren på bildet under(oppløsningen her er 1920 x 1600). Kategoribildene blir veldig små, og navigering inn og ut av menyen krever tilvenning.

Når vi først er inne i menyen, er vi meget tilfreds med innstillingene vi finner. Blant de viktigste vi finner er kontrollen for temperatur, hue og saturasjon. Via knappen "mode" i front kan du raskt skifte mellom ferdigprogrammerte fargeinnstillinger, deriblant sRGB.

Fysiske innstillinger

Med en så stor og solid skjerm, skulle vi virkelig ønsket oss piviot-funksjonen. Den er derimot ikke tilstede. Heldigvis har Eizo var flinke med de andre funksjonene. Skjermen kan roteres, tiltes mange grader og høydejusteringen gir deg stort spillerom.

Bilde, film og spill

Spyder 3 Elite fra Datacolor er nå en av våre mange testbenker. Denne enheten optimaliserer skjermens farger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Vi har kjørt en Powerpoint presentasjon i full størrelse som består av mange gode testbilder. Vi har også sett den nyeste James Bond-filmen, Quantum og Solace, samt snowboardfilmen Double Decade. Dette gir oss muligheten til å teste et relevant fargespekter i mange former.

Skjermen er også testet i Half-Life 2, Call of Duty 4 og Guitar Hero III. I sistnevnte setter vi innstillingene til hyperspeed. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fem spillene klarer som regel å lure frem etterslep og andre rariteter på testskjermen

Bilde

De individuelle fargene etter kalibrering:

 • Hvitt: Veldig klar og ren
 • Svart: Veldig fin, men et lite spor av bakgrunnsbelysning
 • Rødt: Super
 • Grønt: Super
 • Blått: Super

Under kalibreringsprosessen ble fargene faktisk justert ned litt. Helt siden vi begynte med kalibrering av skjermer har vi sjeldent sett at produsentens innstillinger må "jekkes ned", kun det motsatte. I dette tilfellet er det ikke snakk om store justeringen, men du vil merke dette spesielt på lysstyrken.

Samtlige av skjermens farger er noe av det nærmeste vi har sett "perfekt" på lenge, og vi tror at mye av dette skyldes panelvalget. Vi er spesielt overrasket over hvor klar og ren hvit er, uten spor av grå eller rosa.

S-PVA-paneler skal være spesielt gode på sortnivået, og her scorer Flexscan SX3031W høyt. Sortfargen er dyp og god, men i det høyre hjørnet øverst på skjermen skinner bakgrunnsbelysningen noe igjennom. Bakgrunnsbelysningen danner ikke en X slik som mange frykter, det er kun snakk om en liten arm av dette fenomenet.

Den samme paneltypen er også god på innsynsvinkel, og igjen henter Eizo poeng. Mange produsenter er litt ambisiøse med sine målinger av innsynsvinkel, men Eizos måling på 168 grader både vertikalt og horisontalt tror vi stemmer ganske godt.

Film

Etter noen timer med filmtitting, via titler slik som Casino Royale, Double Decade og Fritt Vilt sitter vi igjen med et meget godt inntrykk. Den rene hvit-fargen vi så tidligere gjenspeiler seg meget godt i store og åpne snølandskap. I den mørke introen hvor James Bond utfører sitt andre drap, skiller den dype sorttonen seg godt ut fra mange andre skjermer vi har sett på.

Spill

Kunsten å bedømme responstid ut i fra øyesyn er relativt vrien. Vi har derimot funnet ut at spillet Bouble Trouble er en genial tyster for lange responstider. Eizo lover 6 ms, og sammenlignet med andre skjermer underskrevne har sett på så må dette tallet stemme ganske godt. Om ikke annet så er responstiden lavere.

Under mørke scener i både Call of Duty og Half Life opplever vi sortnivået som meget tilfredsstillende. Mørket oppfattes ikke som for skinnende sort eller for lyst, men det er en meget balansert nivå som egner seg godt for spilling. De andre lyse fargene fremstår med like god balanse, totalt sett ser vi oss meget fornøyd med fargene vi opplever.

Konklusjon

Eizo har gjort det meste riktig når de satt sammen deres nye toppmodell, Flexscan SX3031W. Skjermen brer seg utover 30 massive tommer, og fargene vi blir møtt av er virkelig gode.

Rødt, grønt og blått fremstår som meget sterke, selv ved stor innsynsvinkel. Vi blir spesielt imponert over hvor klar og ren hvitt er, selv ved høy horisontal innsynsvinkel. Sortnivået fremstår som meget dypt og behagelig, og vi finner bare små spor av bakgrunnsbelysning.

Det dype sortnivået og den rene hvitfargen gjør seg godt når man ser på film. Det samme gir uttelling når du spiller, og sammen med meget gode kontraster vil du definitivt få en god opplevelse med denne skjermen.

Skjermen har kun to tilkoblinger, og begge disse er DVI. Vi savner ikke D-sub, men vi kan ikke skjønne hvorfor HDMI-tilkoblingen ikke er å finne. Kobler du to enheter til skjermen, slik som to datamaskiner, kan du også dele bildet i to.

Flexscan SX3031W er en kvalitetsskjerm som vi anbefaler på det varmeste, men du får ikke all denne moroa gratis. I dag må du ut med over 18 store høvdinger, noe som gjør denne skjermen til en av de dyreste 30 tommene på markedet.

+ Meget gode farger!
+ Godt sortnivå
+ God til bilder og spill
+ Solid konstruksjon

- Et lite spor av bakgrunnsbelysning
- Kronglete meny
- Pris!

annonse