Tek.no

Test

Deilig mystisk

22 Okt 2010 11:38

Anmeldelse

Donnie Darko er ikke som alle andre tenåringer – han kan våkne opp midt i en vei uten å ane hvorfor, han hører merkelige stemmer og møter ikke minst på verdens skumleste kanin. Donnie Darko er en mystisk fortelling om det mørke ved sinnet og samfunnet, samt alle mysteriene som omgir oss fra dag til dag.

Donnie Darko ble opprinnelig sluppet på kino i USA i kjølvannet av 11. september-angrepene og fikk en veldig begrenset utgivelse ettersom filmen har med en flystyrt. Dette forhindret likevel ikke filmen i å få kultstatus og en stadig voksende hærskare av fans, noe som resulterte i Director's Cut og en fabelaktig utgivelse på DVD i 2004. Nå har turen for Blu-ray kommet, og vi får dermed glede av regissør Richard Kellys mysterium i HD med Jake Gyllenhaal, Drew Barrymore, Patrick Swayze og Maggie Gyllenhaal i rollene.

Atmosfærerik

Donnie Darko er en film som noen elsker og andre hater, men som også mange stiller seg uforstående til. Det er ikke en film for alle – langt derifra. Fortelling og tematikk virker å være et mysterium i seg selv, for det er slettes ikke lett å forklare hva den i det hele tatt handler om. Handler filmen om en fyr som kan reise i tid? Om en forvirret ungdom? Om en fyr i stygg kanindrakt?

På mange måter er Donnie Darko en slags klassisk David Lynch-film, med fokus på det uløselige mysteriet i samband med vanvittig deilig stemning. Donnie Darko har i samspill med fantastisk filmmusikk av Michael Andrews og behagelig visualitet en helt vidunderlig atmosfære. Alt fra 80-tallsstemning på skolen til mørke tanker om natta blir fremstilt på en glimrende måte.

Reddet fra å være pretensiøs

Så filmen er kanskje et uløselig mysterium med mye prat om store ting, men en av genistrekene til Richard Kelly i filmene sine er å bringe det potensielt pretensiøse ned på landejorda igjen med en rekke elementer som er så corny, komiske eller hverdagslige at helheten blir balansert. Snakk om smurfesex, infantil krangling ved middagsbordet og en mors tårevåte prat med sin sønn er noen av disse fantastiske ingrediensene som bidrar til at filmen får et glimt i øyet.

Sammen med enestående skuespillerprestasjoner av Gyllenhaal-søsknene, Drew Barrymore, Patrick Swayze og resten av besetningen seiler Donnie Darko frem som en moderne mysteriumsklassiker. Alle de rare hendelsene, deadlinen og den generelle stemningen bidrar til å holde filmen utrolig interessant og spennende gjennom hele. Man kan kanskje sitte igjen som et eneste stort spørsmålstegn, men det gjør ikke noe. Vi kan lure på mye, men én ting er sikkert – Donnie Darko etterlater ingen likegyldighet.

Konklusjon

Donnie Darko er et fantastisk stykke film med først og fremst en uovertruffen atmosfære som går fra å være deilig mystisk til grenseløst uhyggelig. Filmen har et Lynch-aktig mysterium som fundament, men scorer som nevnt mest på stemning og glimt i øyet. En moderne klassiker er herved servert i HD!