Tek.no

Test Philips PH805

Meget god lyd, men det svikter litt på andre områder for Philips

Selv ikke aktiv støydemping redder PH805.

Stein Jarle Olsen
27 Jan 2020 18:00

Konkurransen i markedet for støydempende hodetelefoner er voldsom for tiden, med Sony og Bose i spissen og en kaskade av andre merker halsende like etter. Nå kaster også giganten Philips seg på, i form av modellen PH805. Vi så – og hørte – dem først på IFA-messen i Berlin på sensommeren, men nå er de altså ankommet til test.

Philips har gått for et design som kan minne en god del om Sonys WH-1000XM3, med det som i hovedsak er en matt plastfinish og touchpaneler utvendig. Noen vil nok også kalle dem litt kjedelige å se på, men om du vil ha et par hodetelefoner som ikke skiller seg ut på noen måte, får du i det minste akkurat dét. Spesielt hodebøyla er imidlertid ganske utsatt for fingermerker, ettersom den er laget i en blank plastvariant.

Vi liker dog at hodetelefonene er sammenleggbare og at det følger med et solid hardplastetui til oppbevaring.

Middels tunge

PH805 veier 278 gram, og plasserer seg med det omtrent midt i feltet hva gjelder støydempende «around ear»-hodetelefoner. Dette er for øvrig mer enn de oppgir selv på sine nettsider, men vi har veid for å være sikre. De er tyngre enn nevnte 1000XM3 (255 gram) og Boses NCH700 (250 gram), men lettere enn for eksempel Jabra Elite 85h (296 gram) og Bowers & Wilkins PX7 (310 gram).

De er stort sett komfortable å ha på – det er godt med polstring over hodet, men noen vil muligens synes selve putene rundt ørene er litt for kompakte.

De er også veldig lite kompatible med briller om du bruker briller med brede stenger – for undertegnede er PH905 nærmest umulig å ha på hodet i mer enn et kvarters tid uten at det gnager noe voldsomt om jeg bruker briller.

Fra venstre: Sony WH-1000XM3, Philips PH805 og Jabra Elite 85h.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Knapp og touchpanel

En kombinert knapp og skyvebryter under den høyre øreklokka står for det meste av kontrollmulighetene, men Philips har altså også latt seg friste til å legge til touchpaneler utvendig på samme side. Dette har to funksjoner – å bytte mellom støydemping på, støydemping av og «ambient-modus» og å justere volum. Volumjusteringen fungerer greit, og utføres rett og slett ved å sveipe opp eller ned. Vi skulle kanskje ønsket oss et lite pip som bekreftelse på at kommandoen er registrert, men vi får i alle fall til det vi vil.

Modusbyttingen er en annen historie. Philips har nemlig – av en eller annen uforståelig grunn – valgt å gjøre kommandoen for dette til ett enkelt tapp på touchpanelet. Det gjør at vi bytter modus i tide og utide, enten vi vil eller ei. Spesielt irriterende er dette når ambient-modusen slår inn, en modus som samtidig demper det du hører på ganske betydelig. Philips burde krevd et dobbelttapp for å unngå så mange uønskede aktiveringer.

Med unntak av dette er kontrollmulighetene gode. Skyvebryteren lar deg enkelt hoppe en låt frem eller tilbake og du kan også holde hånda på touchpanelet i et par sekunder for å aktivere taleassistenten.

Det følger med et fint etui i hardplast, ladekabel og 3,5mm-kabel.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

I bakevja

Det må likevel nevnes at PH805 ikke akkurat føles som noe banebrytende produkt rent teknologimessig. Først og fremst: De bruker microUSB til lading, noe vi trodde vi lengst var forbi i 2020. For det andre har de ingen tilhørende app eller liknende, så det er ikke mulig å endre på noen innstillinger (eller skru av touchpanelet).

De har ingen autopausefunksjon når du tar dem av deg, og sist, men ikke minst: De støtter kun den enkleste blåtannkodeken SBC, altså ikke verken Aptx eller AAC. Det kan være et handikap lydmessig, men betyr ikke automatisk at lyden behøver å være verre enn hos konkurrenter med bedre kodekstøtte.

PH805 har dessuten Bluetooth 5.0, som i teorien kan gi bedre bitrate enn både Aptx og AAC bruker, men selvfølgelig krever at du har en mobil eller annen kildeenhet med lik støtte.

MicroUSB til lading føles nesten utilgivelig ut i 2020.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Helt grei støydemping

Støydempingen vil vi klassifisere som litt over middels. Undertegnede hadde med PH805 på den lange flyturen til Las Vegas i forbindelse med CES-messen tidligere i måneden, og de bidro definitivt godt til å redusere støyen fra den eldgamle Boeing 747-en til British Airways.

Helt på Bose- eller Sony-nivå er de dog langt fra, og vi vil nok kanskje rangere Jabra Elite 85h også som et lite hakk bedre på dette området. På kontoret er ikke PH805 like imponerende.

Jevn, lavfrekvent støy klarer de greit, men på de mer ujevne lydene merkes det at enkelte av konkurrentene er bedre – og forskjellen mellom støydemping på og støydemping av er ærlig talt ikke spesielt stor, så det er tydelig at det er den passive støydempingen som gjør mesteparten av jobben.

Støydempingen til Philips produserer dessuten en viss susing fra elektronikken, en susing som riktignok ikke høres nevneverdig om du ikke sitter i et stille rom og ikke har musikk spillende. Ambient-modusen er heller ikke veldig god.

Apple har med sine Airpods Pro vist oss hvordan slike moduser nesten kan være som å ikke ha på seg øreplugger eller hodetelefoner i det hele tatt, og PH805 er ikke i nærheten av dette.

Fyldige, men ganske tettpakkede skumputer rundt ørene.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Fyldig og basstung lyd

Lydmessig er det varmt, ganske velbalansert, fyldig og behagelig fra Philips. PH805 har først og fremst mye bass å by på, men heldigvis uten at det blir helt overveldende. Vi kunne nok gjerne sett at bassgjengivelsen var noe fastere og mer kontant, noe som potensielt er en konsekvens av den manglende kodekstøtten.

Mellomtonen tar ganske mye plass, og PH805 har ikke et like stort og luftig lydbilde som enkelte av konkurrentene. De er også litt vel mye avrundet i diskanten, som gjør dem behagelige å lytte til, men også at frysningene fra favorittlåtene er hakket lengre unna.

Alt i alt er Philips-lyden veldig folkelig og ganske lett å like, men feinschmeckerne vil nok både synes PH805 har litt for mye og løssluppen bass og ikke minst en litt for forsiktig diskant til at det blir helt topp.

«Comfort food» heller enn et gourmetmåltid, om du vil, og det må også sies at litt ekstra bass er en god ting når du lytter i støyete omgivelser, ettersom bassgjengivelsen er den som gjerne lider under slike forhold.

Sammenliknet med de to hovedkonkurrentene Sony WH-H910N og Jabra Elite 85h er Sonyene litt mer nøkterne og balanserte (les: kjedelige) i fremtoningen, mens Jabraene er hakket skarpere og mer distinkt i toppen av registeret. Philipsene kan nok hevdes å være mer engasjerende, dog, og vi synes alle tre låter godt på hver sin måte – selv om undertegnede nok foretrekker Jabraene.

PH805s lydsignatur inviterer til å skru opp volumet, og et stort pluss er at de virker å være svært godt isolert ut, slik at du nærmest kan spille så høyt du vil uten at det plager omgivelsene.

Kommandoer utføres delvis ved hjelp av en skyvebryter, delvis med touchpanelet på høyre side.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

30 timers batteri

Batteritiden er oppgitt til 30 timer uten støydemping, 25 timer med. Det er vel innenfor det vi anser som akseptabelt, selv om et par av konkurrentene klarer å skvise ut ytterligere noen timer. Og tross at PH805 altså bare lader med microUSB har Philips fått til en form for hurtiglading. Fem minutters lading skal nemlig gi to timers avspilling.

Samtalekvaliteten er ikke voldsomt imponerende, spesielt ikke i støyete omgivelser. PH805 er flink til å redusere jevn støy fra omgivelsene, men alt av stemmer og mer ujevne lyder kommer med i miksen, og stemmen vår fremstår dessuten som ganske flat og robotaktig.

Motparten skjønner stort sett hva vi sier, men det er ikke en veldig god opplevelse å snakke med oss om vi snakker gjennom PH805 i støyete sentrumsgater.

Ikke noe i veien med lyden på Philips PH805, men på andre områder er det en del å hente.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Philips PH805 er et godt sett hodetelefoner, men de føles ikke akkurat ut som om de er oppdatert med det 2020 har å by på av teknologi. MicroUSB til lading er et underlig valg, og touchpanelet på siden er nærmest mer til bry enn nytte.

Samtidig er lyden relativt god (tross mangelen på både AAC og Aptx) og den aktive støydempingen er habil (om enn ikke på nivå med de beste), så man kan jo på mange måter si at Philips leverer på hovedkriteriene. Likevel synes vi avstanden opp til den identisk prisede Jabra Elite 85h er merkbar – og den forferdelige touchløsningen er nærmest i seg selv grunn nok til å ikke kjøpe disse, selv om lydkvaliteten kanskje er verdt prisen i seg selv.

Jabraene har nærmest alt av teknologi du kan ønske deg i hodetelefoner anno 2020, de føles mer solide ut og har også en mer veloppløst lyd. Dermed blir det ikke mer enn brukbart for Philips – selv om vi definitivt ser at det finnes mange som ville likt lyden svært godt.

Philips PH805
7
Bra

Philips PH805

sitat"God lyd, men det svikter litt på andre områder for Philips"

Fordeler

 • Krysse av
  Basstung, fyldig og svært behagelig lyd
 • Krysse av
  Aktiv støydemping
 • Krysse av
  God batterilevetid
 • Krysse av
  Solid bæreetui følger med
 • Krysse av
  Komfortable å ha på
 • Krysse av
  Volumkontroll med sveip fungerer godt
 • Krysse av
  Lekker veldig lite lyd

Ting å tenke på

 • Bytt
  Modusbytte med ett touch er et håpløst valg
 • Bytt
  Mangler litt definisjon i diskanten
 • Bytt
  MicroUSB til lading
 • Bytt
  Ingen tilhørende app
 • Bytt
  Ikke den mest overbevisende byggekvaliteten
 • Bytt
  Ikke imponerende støydemping
 • Bytt
  Ingen AAC eller Aptx

Gode alternativer:

annonse

Les også