På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Den beste TV-en fra Samsung noensinne
Vi tester Samsungs fremste våpen mot OLED-konkurrentene
Innhold
Skal du kjøpe TV i toppsegmentet i dag kan du velge mellom OLED og QLED. Mens de aller fleste produsenter har valgt å ta i bruk LGs OLED-paneler i sine toppmodeller, har Samsung gått sin egen vei med LCD-skjermer som kombineres med ørsmå kvanteprikker – mer kjent som QLED.
Vi har nå fått inn Samsungs nye toppmodell, QE75Q950, en fullblods 8K-skjerm på 75 tommer som skal måle krefter med et kobbel av OLED-utfordrere. De fleste av disse er riktignok 4K-modeller, som for eksempel LGs nye CX6-serie, men disse har likevel vist seg å være meget gode.
I skrivende stund koster det likevel en solid slump med penger om du vil ha denne 75-tommeren fra Samsung. Rett under 80.000 kroner for å være nøyaktig. Lillebroren på 65-tommer koster «bare» 60.000 kroner.
Fordeler
- +Gnisterende bildekvalitet
- +Meget brukervennlig
- +Meget god lydkvalitet
- +Smarte AI-løsninger
- +9,5 ms inputlag
- +8K er en helt unik opplevelse
- +Gjør en meget god jobb med å oppskalere lavere oppløsninger
- +Rått design – spesielt om du henger den å veggen
- +Veldig lite gjenskinnsproblemer
Ting å tenke på
- —Dyr
- —Mangler støtte for Dolby Vision
Som limt på veggen
En av fordelene til OLED er at du kan lage et panel som er veldig tynt, siden du ikke trenger å ta hensyn til et eget lag med baklys – slik LCD-baserte TV-er må ha for å gi deg bilde.
Likevel har Samsung klart å lage en meget tynn TV med denne modellen. Selve skjermen måler cirka 1,5 centimeter i dybden, og med veggfestet som følger med sitter du igjen med en skjerm som bygger under to centimeter ut fra veggen. Og det selv om dette er en fullblods QLED med direktebaklys. Imponerende.
I tillegg til å være overraskende tynn for å være en QLED-TV, er det også minimalt med rammer rundt bildet du ser på. Såpass lite at du i praksis oppfatter skjermen som «rammeløs» når du ser på TV.
Hvis du ikke henger opp TV-en på veggen og bruker den medfølgende foten, oppleves den fortsatt som nærmest rammeløs. Foten er designet for å ta så lite oppmerksomhet som mulig, og står sentrert under skjermen, slik at du ikke trenger en spesielt bred stereobenk.
Noe av grunnen til at skjermen er så tynn, er at elektronikken som huser tilkoblinger, strømforsyning og bildebehandling, er pakket inn i en egen boks.
Denne heter One Connect, og alt du trenger mellom denne og selve skjermen er en tynn, gjennomsiktig kabel som sender både strøm og signal. Denne kan du også sparkle inn i gipsveggen eller male over.
Samsung er fortsatt best på brukervennlighet
Smart-TV-er har generelt blitt bedre og mer brukervennlige de siste årene, og ikke minst mer stabile. Samsung har i flere år brukt Tizen som sin plattform, som etter vår mening har vært den beste totalt sett.
Og slik er det fortsatt. Selv om LGs WebOS og Android-plattformen, som blant annet Sony sverger til, også har blitt bedre.
Det som skiller Tizen fra de andre er at det er godt sammensydd, og du trenger få tastetrykk i menyene for å komme dit du ønsker. Samtidig så er grensesnittet slik at det som oftest kan styre boksene du kobler til skjermen med TV-ens original fjernkontroll.
For eksempel kan du enkelt bruke fjernkontrollen til å styre en Apple TV, selv om du også har tilgang til mange av de samme tjenestene direkte via TV-ens grensesnitt.
Fjernkontrollen er av samme idé som grensesnittet, hvor det er minimalt med knapper og funksjonsknapper på selve kontrollen. Den har ikke endret seg siden i fjor, men hvorfor fikse noe som fungerer.
Samtidig så er det greit å nevne det Samsung kaller Digital Butler - en ny funksjon for årets TV-er. Det er rett og slett en assistent for smarthjemmet ditt, som automatisk skal kunne fange opp utstyr du har i hjemmet, og hjelpe deg å sette opp funksjoner du ønsker deg.
Det betyr altså at du kommer et skritt eller to nærmere å gjøre TV-en til en slags hub for smarte dingser i hjemme ditt. Samsung har mye erfaring med dette fra Smartthings-hubben sin, og etter å ha testet det litt, er det lite tvil om at en storskjerm egner seg godt som et slags kontrollpanel.
Bildekvalitet rett ut av esken
Det viktigste argumentet for en dyr TV er naturligvis bildekvaliteten. Hvis du helst ikke vil fordype deg så mye i hvordan du skal stille inn TV-en på detaljnivå, så er det flere av de forhåndsbestemte modusene som faktisk er ganske så gode rett fra fabrikk. Men også et par du bør styre unna.
Med Standard-modusen vil du for eksempel få et bilde med mye blåstikk. Men velger du Film-modusen får du et bilde som er mer riktig med tanke på presise farger og lys, omtrent som alle TV-er vi har testet tidligere. Bare husk at denne modusen også deaktiverer bildeutjevningsfunksjonen. Ser du for eksempel mye sport, er dette noe du vil slå på for å få best mulig flyt i bildet.
Samtidig så er det et annet valg som kan være verdt å merke seg. Flere produsenter har nå moduser som benytter maskinlæring for å gjøre justeringer som passer med innholdet du liker å se.
Også denne modellen har det, og det fungerer ganske så bra. I starten ser vi at bildet er litt overøst med blåstikk, akkurat som med Standard-modusen, men etter hvert endret dette seg til det bedre.
Likevel er du alle mest tjent med å kalibrere TV-en slik at du får det så godt bildet som mulig. Hvilke justeringer vi endte opp med å gjøre, finner du i bildekarusellen rett under.
Den beste LCD-en vi har testet
Etter at vi har kalibrert ferdig Q950TS så sitter vi igjen med det beste LCD-bildet vi har sett til dags dato.
Først og fremst er fargene meget presise og levende, og dette kombinert med en overlegen lysstyrke gjør at spesielt HDR-innhold blir helt gnistrende å se på. Samtidig så er faktisk sortnivået overraskende godt, og er ikke langt unna å kunne måle seg med OLED. Likevel så vil en OLED være hakket bedre om du sitter i et helt mørkt rom. Med til alt annet vil vi faktisk holde en knapp på denne QLED-modellen.
For selv om et baklys aldri kan bli like mørkt som en OLED, hvor lyset kan slås helt av for hver enkelt piksel, er det imponerende hvor lavt og presist baklyset klarer å gå på Q950TS. Samtidig så er det god presisjon i mørke partier, og det åpenbart ganske mange soner i baklyset, for det er lite blooming eller sverting av lys på mørke partier. Selv om det selvsagt er noe når vi virkelig går inn for å se det.
Skjermen takler for eksempel HDR10+, men fortsatt er det ingen Dolby Vision å spore. Det gjør jo at du får noe slappere opplevelse om du for eksempel ser en del på Netflix, hvor stadig flere titler vises med nettopp denne standarden.
Også skarphet og bevegelse er fra øverste hylle, og bildebehandlingen gjør en knakende god jobb med å oppskalere innhold til det bedre. Dette er en av fordelene som følger med når du kjøper denne 8K-TV-en.
Når du setter på innhold i 8K så går skjermen over til å bli nærmest magi. Vi testet også 65-tommers utgaven av denne modellen, og den var også imponerende skarp når vi ga den 8K-innhold, men ved å gå opp ytterligere i størrelse gir oppløsningen enda mer mening.
Oppløsningen er så høy at du ikke ser piksler i bildet. Men du får en helt spesiell opplevelse av en dybde i bildet som nærmest oppleves som «omvendt 3D», der du trekkes inn i skjermen. Det er noe du rett og slett må oppleve for å skjønne, og altså noe som er vanskelig å forklare med tekst.
Men tenker du å benke deg for å se mye på 8K, så er det for det meste YouTube du ender opp med å bruke. Innhold fra andre plattformer er fraværende, så først og fremst er det en meget habil oppskalering du får mest glede av per i dag.
Når det er sagt, så er det imponerende hvor godt også 4K-innhold blir på Samsungs flaggskip. Selv via strømmetjenester som Netflix og Amazon Prime lar vi oss imponere der vi sitter på rett over tre meters avstand fra den 75 tommer store skjermen.
Q950TS er som nevnt lyssterk, opptil mange ganger så sterk som de beste OLED-ene. En av fordelene dette bringer med seg er at den trives desto mer i lyssterke omgivelser. Har du mye lys i rommet TV-en skal stå, vil denne klare seg meget godt.
Samtidig så har den et imponerende godt antirefleks-filter over skjermen som bidrar til å i minimalt med gjenskinn.
Klar for den virtuelle slagmarken
Flere av TV-ene vi har testet i år har blitt markant bedre på inputlag, som kombinert med raskere HDMI-innganger (2.1) gjør de til et skikkelig alternativ for deg som ønsker å spille.
Fortsatt så har du lite å glede deg over om du kjører skjermen i Standard-modus, hvor inputlagen skyter i været og passerer nord for 100 millisekunder. Men, Q950TS enser automatisk at du er i ferd med å ta en runde på PC-en eller konsollen, og bytter automatisk modus for deg.
Her kan du velge å bruke det selskapet kaller Real Game Enhancer+, som automatisk forbedrer detaljene i blant annet skyggepartier når du spiller. Denne funksjonen fungerer godt om du spiller spill som ikke avhenger helt av inputlag. Med funksjonen påskrudd måler vi nemlig rundt 29 ms.
Slår du av funksjonen stuper inputlaggen en god del, og vi måler om lag 9,7 ms. Noe som må sier å være helt innenfor, selv når du skal spille skytespill.
God også på lyd
Selv om Q950 er tynnere enn noen gang, er det likevel viet mer plass til å gjøre lyden bedre.
Spesielt på denne 75-tommeren får du noe som heter OTS+, og kort fortalt er dette høyttalere plasser nede, oppe og på siden av skjermen. Totalt gir dette deg en langt bedre lyd enn hva du pleier å få fra en flatskjerm.
Lyden «følger» da objektene du ser på, som takket værer at skjermen har flere kanaler å spille på, kan gi deg en lyd som er mer levende. Vi testet funksjonen en del, og det var en ganske stor aha-opplevelse å skru funksjonen av etter å ha brukt den over tid.
Samtidig så TV-en og årets nye lydplanker fra selskapet satt opp slik at de kan samarbeide om å gi deg bedre lyd. Med andre ord så «mutes» ikke lenger TV-en til fordel for lyd fra bare lydplanken. Nå samkjører de heller, og fordeler oppgavene slik at skjermen bistår lydplanken med totalen.
I tillegg er AVA en funksjon du fort kan bli glad i. Ofte så kommer det forstyrrelser fra sidelinjen når du prøver å få med deg nyhetene eller følger med på et avgjørende øyeblikk på en idrettsarena.
Med AVA vil skjermen da oppdage at for eksempel en støvsuger overdøver skjermens lyd, og tar affære øyeblikkelig. Da vil den justere volumet, samt endre lydbildet slik at for eksempel stemmen fra nyhetsoppleseren blir vektlagt.
Samsung gjør med andre ord noen smarte og fornuftige løsninger med denne modellen også på lydsiden.
Konklusjon
Samsung gjør det aller meste rett med sin nye toppmodell. Det skulle man jo også forvente, når den koster nesten 80.000 kroner. Over tusen kroner per tomme, altså. Hvilket er dyrt sammenlignet med OLED-skjermer på 77 tommer også – selv om disse da ikke kan gi deg 8K-oppløsningen.
Men Q950TS tåler sammenligning med alle de beste skjermene på markedet, og er uten tvil den beste LCD-TV-en vi har testet per dags dato.
Og det er totalpakken som gjør denne så konkurransedyktig. Til tross for LCD-teknologien har Samsung klart å lage en TV som ikke beslaglegger med enn to centimeter på veggen din i dybden. Og det spesielle veggfestet som gjør dette mulig følger med i esken.
Med Tizen-grensesnittet er TV-en markedsledende på brukervennlighet, noe vi synes Samsung har vært gode på i årevis. Det er bare LGs WebOS som nærmer seg. Nytt i år er også at du kan bruke skjermen som en hub for smarthjemdingser i huset, noe vi faktisk satte pris på.
Med Q950TS får du en fabelaktig bildekvalitet. Du får riktignok ikke fullt så god bildekvalitet som de aller beste OLED-ene om du skal se TV i et helt mørkt rom, men det er likevel ikke langt unna. Det er rett og slett imponerende hvor godt sortnivået er på denne skjermen, for å være en QLED-TV.
Og til alle de andre scenarioene som ikke inkluderer stummende mørke gir Q950TS deg gnistrende bildekvalitet. Både takket være kjempegod lysstyrke, men også takket være et meget habilt antirefleksbelegg.
Kjøper du denne skjermen så må du likevel være klar over at dens beste potensial vil la vente på seg, med mindre du bare vil se på 8K-demosnutter via YouTube. Innhold i 8K er fortsatt en sjelden vare, og i så måte er denne skjermen litt forut for sin tid. Akkurat som alle andre 8K-TV-er. Og vi kan ikke få sagt det ofte nok at det bare er å håpe at innholdet snart kommer. For med ekte 8K på en stor skjerm får du en opplevelse helt utenom det vanlige.
Fordelen er likevel at du i det minste kan nyte godt av en meget habil oppskalering, som løfter blant annet 4K-innhold til det bedre. Kombinert med HDR, har du noe å virkelig se frem til. For noen vil det være et skår i gleden at støtte for Dolby Vision ikke er noe du får med denne skjermen.
Også lyden i denne skjermen er av ypperste klasse. Noe som må sies å være imponerende med tanke på at skjermen i seg selv er såpass tynn, og med det ikke byr på mye plass til høyttalere. Likevel har Samsung klart å sette inn elementer både oppe, nede og på siden av denne skjermen, og resultatet er en flatskjerm som kan stå på egne bein om du ikke forlanger mye bass.
Alt i alt er det lite å sette fingeren på med Q950. Det er desidert den beste LCD-skjermen vi har testet, og som allrounder er den også kanskje den beste TV-en på markedet.
Fordeler
- +Gnisterende bildekvalitet
- +Meget brukervennlig
- +Meget god lydkvalitet
- +Smarte AI-løsninger
- +9,5 ms inputlag
- +8K er en helt unik opplevelse
- +Gjør en meget god jobb med å oppskalere lavere oppløsninger
- +Rått design – spesielt om du henger den å veggen
- +Veldig lite gjenskinnsproblemer
Ting å tenke på
- —Dyr
- —Mangler støtte for Dolby Vision
Alternativer:
Den beste allround OLED-en nå?
LG OLED65CX
Denne modellen fra LG overrasket oss positivt tidligere i år. Her klarer LG å lage en pakke som fungerer til det aller meste, og i tillegg er skjermen svært brukervennlig. Denne skjermen leveres også som 77 tommer, og kan med det være et alternativ for deg som vurderer en skjerm i denne størrelsen. I alle fall om du har en mørk kjeller du skal bruke til lange kinokvelder.
Billigere lillebror
Samsung QLED QE75Q800T
Ønsker du en 8K-skjerm som er litt billigere, så er denne lillebroren noe du kan vurdere. Q800T mangler One Connect-boksen, og er ikke flat å henge på veggen, men her får du mange av de samme gode egenskapene som Q950 har. Og du kan spare en solid slump penger.