Tek.no

Test

Alpha PEP66

5 Mai 2005 20:44Først publisert 11 Feb 2001 00:00
annonse

Kjøleren

Egenskaper

Denne kjøleren er litt annerledes en de fleste andre kjølere, da den har viften montert på siden og ikke på toppen. Den har også et kobberinnlegg på ca 4x4cm i midten. Dette er en stor fordel, ettersom kobber er en svært god varmeleder og dermed leder vekk varmen fra prosessorkjernen mer effektivt. Samtidig er overflaten helt jevn og blank. På andre kjølere ser man ofte at overflaten er litt ru slik at man ikke oppnår maksimal kontakt med prosessor coren, så dette er et stort pluss til Alpha.

En annen fin ting med denne kjøleren, er at det i esken følger med noen små gummiputer man kan feste på hvis den skal brukes på coppermine prosessorer. Disse fungerer som støtteben, noe som er en stor fordel da coren på slike prosessorer er veldig små. Det kan nemlig føre til at kjøleren tipper og ikke får riktig kontakt med prosessoren.

annonse

Bilde av bunn på kjøleren med gummi puter
(klikk for større bilde)

Festemekanismen

Festemekanismen på Alpha er laget så den skal være veldig enkel å montere - det har de klart. Man bare hekter på klipset på den ene siden og trykker ned på andre siden til det smekker på plass. En ting jeg ikke helt likte var at klipset virket litt løst, så det virket som om kjøleren ikke satt skikkelig fast på prosessoren. Om dette bare var en feil på den kjøleren jeg har eller om det er slik på alle vet jeg ikke, men jeg trengte ikke gjør mer enn å bøye klipset litt - da var det problemet ute av verden.

Vifte

Alpha PEP66 leveres fra 3dfxccol med en Sunon 23 CFM vifte. Etter litt eksperimentering fant vi ut at den fungerer best om den blåser inn mot kjøleren. Når det gjelder støy, ligger PEP66 med standard Sunon vifte midt på treet, med en femmer i vår skala fra en til ti (1 er stille, 10 er jetfly). Dette er den samme skalaen og vurderingen som er benyttet i vår vifteguide. Forklaring på dette finner du her.

Les også